• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.6°C / 13.0°C
  5 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.2°C
  8 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  5 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  6 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  4 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.6°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.4°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  5 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.6°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  4 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  4 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  3 BF
  69%

Φωτογραφία Αρχείου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανελλήνιες: ανατομία ενός «εγκλήματος»

 • A-
 • A+

Αυτή η υπόθεση δεν έχει διόλου πλάκα, γεγονός που μπορεί να το διαβεβαιώσει κάθε υποψήφιος. Κατά βάση, είναι εύλογο να μην έχει πλάκα· τελειώνει με μια τρομερή κλιμάκωση η εφηβική ηλικία. Εισάγεσαι στην ενήλικη που κοινώς σημαίνει δυσφορία, δυστυχία και ό,τι περαιτέρω αρχίζει από την πρόθεση «δυσ-» (η οποία καταρχήν δηλώνει κάτι κακό και άσχημο) αν κάπου βοήθησε η επιλογή σου να ακολουθήσεις τη θεωρητική κατεύθυνση. Οχι, η παραπάνω διαπίστωση δεν αποτελεί προϊόν τρομολαγνείας και, σε καμία περίπτωση, δεν αποσκοπεί στην πρόκληση εντυπώσεων. Αντίθετα, απορρέει λογικά από μια απλή αναγνώριση: δεν διδάχτηκες ποτέ στο σχολικό περιβάλλον πώς να ζήσεις (την «τέχνη του βίου», για τους γνώστες), πώς να επιτύχεις, πώς -σε τελική ανάλυση- να γίνεις ευτυχισμένος, γεγονός που μπορεί να δικαιολογηθεί με δύο πιθανές θεωρίες: είτε δεν ενδιαφέρεται κανείς να στα διδάξει ή το μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας τα έχει ήδη επιτύχει. Σημείωση: η δεύτερη θεώρηση είναι προϊόν μυθοπλασίας.

Η ανατομία αυτού του «εγκλήματος» είναι πρωτοφανής. Τα θύματα και οι θύτες βρισκόμαστε εξίσου σε πρωταγωνιστικό και αντίστοιχο ρόλο. Το αίτιο αυτής της υπόθεσης εντοπίζεται στην αντίληψη που κυριαρχεί για την παιδεία. Προοικονομικά, λοιπόν, ας αναφερθεί πως αυτή δεν παρέχεται με αποκλειστικό σκοπό την εύρεση μιας εργασίας αλλά έχει, πράγματι, ως στόχο κάτι βαθύτερο. Πρόκειται για την ίδια τη γνώση και την κριτική κατανόηση, για την πολύπλευρη εσωτερική ανάπτυξη. Κατορθώματα που αδυνατεί να τα επιτύχει μια στείρα μάθηση, ένας απλός κατάλογος πληροφοριών ο οποίος κλείνει το μάτι στην ικανότητα απομνημόνευσης και προσπερνά την οξύνοια, τη διάκριση και την πνευματική καλλιέργεια.

Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα αυτού του σοβαρού αιτίου δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που υπονομεύει τον αναπλαστικό και εξανθρωπιστικό χαρακτήρα της παιδείας. Κύριο αποτέλεσμα: η άρνηση. Η μάθηση, η ανάγνωση ενός βιβλίου -για τη διά βίου εκπαίδευση ούτε λόγος- αποτελούν για πολλά χρόνια μετά την αποφοίτηση απέχθεια στους περισσότερους νέους. Και είναι, τελικώς, εύλογο αν σκεφτεί κανείς πως στη θύμησή τους ανακαλούν μια σχέση κακοποιητική που στηριζόταν σε ανταλλαγή συμφερόντων με μοναδικό χρησιμοθηρικό σκοπό την πολυπόθητη εισαγωγή σε μια ανώτατη σχολή - και όχι, βέβαια, σε καμιά καλλιτεχνική για να παραμείνουν επ’ άπειρον απόφοιτοι Λυκείου(!)

Κι επειδή το μάθημα της έκθεσης με εξάντλησε αναζητώντας συνεχώς τρόπους αντιμετώπισης για προβλήματα που δεν υπάρχει καν η πρόθεση να λυθούν, σκοπίμως θα τα παραλείψω. Θα αρκεστώ μονάχα στην ανησυχία· ανησυχία για την τραγική κατάληξη αυτής της υπόθεσης, για τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα, για τις χρόνιες παθογένειες, για μια κοινωνία που βρίσκεται πρώτη σε όλα τα αρνητικά ρεκόρ.

*Μαθητής Γ' Λυκείου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη διδασκαλία των Λατινικών
Υποψήφιοι-ες θεωρητικής κατεύθυνσης, κατά τις πανελλαδικές για τα ΑΕΙ 2022, θα εξεταστούν, αντί στην καταργημένη Κοινωνιολογία, στα Λατινικά, τα οποία δεν διδάχτηκαν ποτέ στα σχολεία τους.
Για τη διδασκαλία των Λατινικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρόπος εξέτασης αποφοίτων θεωρητικής κατεύθυνσης κατά το σχολικό έτος 2021 - 2022
Αν δεν δοθεί στους αποφοίτους η δυνατότητα να εξεταστούν και πάλι στην Κοινωνιολογία καταστρατηγείται βάσει νόμου το δικαίωμα εξέτασης στα ίδια μαθήματα για μαθητές κάποιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης.
Τρόπος εξέτασης αποφοίτων θεωρητικής κατεύθυνσης κατά το σχολικό έτος 2021 - 2022
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξετάσεις προτύπων: απλή αλλαγή, παραλλαγή ή αλλοίωση;
Οι εισαγωγικές εξετάσεις των προτύπων ήταν ανέκαθεν, από μόνες τους, μια ιδιαίτερα πιεστική και πολλές φορές ψυχοφθόρα διαδικασία που απαιτεί τεράστια ψυχικά αποθέματα.
Εξετάσεις προτύπων: απλή αλλαγή, παραλλαγή ή αλλοίωση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αποτυχία ενός διαγωνίσματος
Αν απογυμνώσουμε το γνωστικό αυτό αντικείμενο –όπως και οποιοδήποτε άλλο– από την ψυχαγωγική του διάσταση, εκφυλίζεται σε πάρεργο. Αλλωστε η οποιαδήποτε μαθησιακή διαδικασία οφείλει να εμπεριέχει και την...
Η αποτυχία ενός διαγωνίσματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκθεση υποκρισίας
Στην πρώτη τους κρίσιμη διαδικασία αξιολόγησης συμμετέχουν με τη βεβαιότητα πως εκφράζοντας ελεύθερα και με παρρησία τις προσωπικές μας αντιλήψεις, ξεδιπλώνοντας τη μοναδικότητα της άποψης και του χαρακτήρα...
Εκθεση υποκρισίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξετάσεις και κοινωνική επιλογή
Χρειαζόμαστε μια στοχευμένη συζήτηση γύρω από ερωτήματα, και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι ελάχιστα τα ζητήματα που δεν μπαίνουν διλημματικά. Ενα από αυτά είναι το ζήτημα των εξετάσεων για το...
Εξετάσεις και κοινωνική επιλογή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας