Σε καμιά περίπτωση ο συμβιβασμός ΗΠΑ-Γερμανίας να στείλουν και οι δύο άρματα μάχης στην Ουκρανία δεν είναι η αρχή μιας συνολικής επιστροφής του Βερολίνου στην ατλαντική συμμαχική κανονικότητα. Είναι προφανές ότι, πιεζόμενος κυρίως από τη Βαρσοβία, αλλά και από τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κόμμα των Πρασίνων, ο Σολτς συμφώνησε συρόμενος, έχοντας τουλάχιστον διασφαλίσει με τη δέσμευση των ΗΠΑ να αποστείλουν άρματα μάχης ότι η Γερμανία δεν θα χρεωθεί εξ ολοκλήρου μια επιλογή κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Επόμενος σταθμός η Κίνα, την οποία έσπευσε ήδη να επισκεφθεί ο καγκελάριος σε ένα έμμεσο, αλλά σαφέστατο μήνυμα προς την Ουάσινγκτον ότι η Γερμανία θα αντισταθεί σθεναρά σε κάθε προσπάθεια και πίεση για οριοθέτηση των εμπορικών συναλλαγών με την ασιατική χώρα.
Αλλωστε, πολύ πρόσφατα η γερμανική πλευρά, παρά τις αμερικανικές πιέσεις, ενέκρινε την αγορά του 25% των μετοχών του εμπορικού λιμένα του Αμβούργου από την Cosco. Και βέβαια, υπάρχει η στήριξη των παραγωγικών βιομηχανιών των ΗΠΑ από το πακέτο Μπάιντεν, που για το Βερολίνο ισοδυναμεί με κήρυξη εμπορικού πολέμου.
Η εικόνα των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας, σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι μια εικόνα συνολικής καχυποψίας, οριοθετημένη από την αποφυγή ανάληψης της ευθύνης μιας ενδοατλαντικής αντιπαράθεσης.
Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και δεν περιορίζεται στην Ουκρανία, είναι συνολικό.
Η κατεύθυνση που έχει πάρει η Ουάσινγκτον μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Μπάιντεν πριν από δύο χρόνια συγκρούεται μετωπικά με τις σταθερές της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά το 1989-90.
Η ειδική σχέση ή μάλλον η ενεργειακή συμμαχία του Βερολίνου με τη Μόσχα, αλλά και το διμερές εμπόριο με την Κίνα ήταν οι προϋποθέσεις χάρη στις οποίες η Γερμανία μπόρεσε να επιβάλει τους όρους της στην Ε.Ε.-ευρωζώνη όταν ξέσπασε το 2008 η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Ετσι, η λύση που βρέθηκε για το ψυχόδραμα των Λέοπαρντ δεν συνιστά δυναμική επιστροφής του Βερολίνου στη διασυμμαχική κανονικότητα, αλλά επιλογή των ΗΠΑ και της Γερμανίας να μην κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με κίνδυνο οι ρωγμές να γίνουν ρήγματα. Μετά το 1970 και την Οστπολιτίκ του Μπραντ, η Δυτική Γερμανία κατόρθωσε να συνδυάσει την εγγύηση της ασφάλειάς της από τις ΗΠΑ με σταθεροποιημένες σχέσεις με τη Μόσχα και τους δορυφόρους της. Το ψυχόδραμα Ουάσινγκτον-Βερολίνου με το επεισόδιο των Λέοπαρντ είναι το τρέιλερ ενός σίριαλ με πολλά επεισόδια.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας