• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 9.9°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.6°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.1°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 9.0°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.0°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.2°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 10.1°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.8°C / 9.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 5.6°C / 9.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 9.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 8.8°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 9.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.5°C
  2 BF
  67%
AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι είναι το ΜΙC ή και το MICIMATT;

 • A-
 • A+

Το MIC είναι η ακροστιχίδα των λέξεων Military (Στρατιωτικό) Industrial (Βιομηχανικό) Complex (Πλέγμα/Σύμπλεγμα) ή ΣΒΠ/Σ στα ελληνικά. Αφορά τη σχέση ανάμεσα στα στρατιωτικά πεπραγμένα μιας χώρας και στην αμυντική βιομηχανία που την εφοδιάζει. Είναι ένα κεκτημένο συμφέρον που επηρεάζει ευθέως και άμεσα τη δημόσια πολιτική. Και οι δύο πλευρές κερδίζουν – η μια αποκτά όπλα και η άλλη κερδίζει χρήματα από την κατασκευή τους.

Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται για το σύστημα που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, όπου είναι προφανής η σχέση μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας (εκπροσωπούμενης από ιδιωτικές εταιρείες μόνο, όπως η Lockheed Martin, η Boeing, η General Dynamics, η Raytheon Company, η Northrop Grumman αλλά και πλήθος άλλων μικρότερων), του Πενταγώνου και του Κογκρέσου (δηλαδή των πολιτικών). Η έκφραση αυτή έγινε πασίγνωστη μετά την προειδοποίηση για τις επιζήμιες συνέπειές της, μετά τον αποχαιρετιστήριο λόγο του προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (Dwight Eisenhower), στις 17 Ιανουαρίου 1961(1).

Ωστόσο, σημαντική αλλά πολύ λιγότερο γνωστή είναι η ομιλία του ίδιου προέδρου για την Ευκαιρία για την Ειρήνη(2), που ουσιαστικά αποτέλεσε ένα από τα βασικά στηρίγματα της διοίκησης και εκφωνήθηκε από τον ίδιο στις 16 Απριλίου 1953, λίγο μετά τον θάνατο του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν.

Σε αυτή την κορυφαία του ομιλία, ο Αϊζενχάουερ είπε ότι η δαπάνη για τα εξοπλιστικά είναι σαν να κλέβεις τον κόσμο. Ισως αυτό που εννοούσε είναι ότι τέτοιες καταστάσεις ευνοούν την ύπαρξη και διακίνηση τεράστιων μιζών, που πηγαίνουν από τη μία τσέπη στην άλλη, κλέβοντας ουσιαστικά τον δημόσιο προϋπολογισμό, και κατ’ ουσία κλέβοντας τους πολίτες της χώρας. Με το πέρασμα των χρόνων, αυτή η κλοπή έγινε συστατικός θεσμός της κεϊνσιανής οικονομίας πολέμου, που υποβαστάζει πλέον την οικονομία των ΗΠΑ (και όχι μόνο).

Ο κορυφαίος συντελεστής αυτής της διαδικασίας είναι ο εργολάβος/εργολήπτης άμυνας (defence contractor), σε μια κατάσταση όπου έστω και μόνο η απειλή ενός πολέμου μεταφράζεται σε κέρδη για τις αμυντικές βιομηχανίες, σε μίζες για τους πολιτικούς και σε μια αίσθηση προσωρινής υπεροχής (της άμυνας της χώρας) από τους ψηφοφόρους-πρόβατα που αγνοούν τέτοιους θεσμούς ή εκείνων που ωφελούνται (οικονομικά) από τέτοιες διαδικασίες.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, είναι αυτονόητο ότι ένας τέτοιος μηχανισμός κινητοποιείται άμεσα και ταχύτατα (να ρέει το χρήμα!) έστω και με απλές φήμες (που διασπείρονται από όσους κερδίζουν από αυτή τη διαδικασία, αλλά και τα «χωνιά» τους, δηλαδή τα καθεστωτικά ΜΜΕ) για επικείμενο πόλεμο της χώρας με την Τουρκία, κατασκευάζοντας την έννοια του χρήσιμου (λόγω κερδών και μιζών) αντιπάλου. Πρέπει όμως να προοδεύουμε.

Πρόσφατα έγινε αποδεκτή και ευρέως γνωστή η ακροστιχίδα MICIMATT(3), που έχει προταθεί από τον Ray McGovern, συνταξιούχο πλέον, πασίγνωστο σύμβουλο προέδρων των ΗΠΑ για θέματα που αφορούν τη Ρωσία. Ο όρος αφορά ό,τι έχει σχέση με τα στρατιωτικά θέματα (Military), τις αντίστοιχες βιομηχανίες (Industrial), τη συλλογή πληροφοριών εναντίον κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων, σαμποτάζ, τρομοκρατικών ή άλλων παράνομων ενεργειών που προέρχονται από ξένες κυβερνήσεις (Counter-Intelligence, C.I.), τα ΜΜΕ ως φερέφωνα ή όργανα του καθεστώτος ή «χωνιά» ενίσχυσης φόβων ή κατασκευής τρόμου στους πολίτες μιας χώρας-στόχου (Media), καθόλου ασήμαντης μερίδας πανεπιστημιακών (Academia) αλλά και δεξαμενές σκέψης (Think Tank) που ενισχύουν με επιχειρήματα όλους τους παραπάνω. Θεωρώ ότι από αυτά λείπουν οι Μεγάλες Φαρμακευτικές Εταιρείες, το λεγόμενο πλέγμα των Big Pharma(ceutical), που τις βλέπουμε να δραστηριοποιούνται με πολύ σημαντική κερδοφορία (έως κερδοσκοπία σε μερικές περιπτώσεις) τώρα με τους ιούς.

Κάτι ανάλογο είχε προβλεφθεί ήδη από το 1956 από τον ευρύτατα γνωστό Αμερικανό κοινωνιολόγο C. Wright Mills, στο βιβλίο του «The Power Elite»(4), λέγοντας ότι η πραγματική ηγεσία (και τα οφέλη από τη διεκδίκησή της) ανήκει στους στρατιωτικούς, επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους. Οπως έλεγε η παλιά ελληνική διαφήμιση: «Αυτοί ξέρουν» (πόσες είναι και σε ποιες τσέπες πάνε οι μίζες).

(1) Βλέπε https://en.wikipedia.org/wiki/Eisenhower’s_farewell_address/ (2) Βλέπε https://en.wikipedia.org/wiki/Chance_for_Peace_speech (3) Ο όρος ήδη ενσωματώθηκε στο πασίγνωστο λεξικό Urban Dictionary των ΗΠΑ (βλέπε https://www.urbandictionary.com/define.php?term=MICIMATT) και αφορά τους καλά πληροφορημένους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να καταλάβουν τα τεκταινόμενα στον κόσμο σήμερα. (4) Μεταφρασμένο στα ελληνικά με τον τίτλο «Η αριστοκρατία της εξουσίας στις ΗΠΑ», εκδόσεις Αρσενίδη. Βλέπε και https://voidnetwork.gr/2014/08/31/η-μετατροπη-του-κοινου-σε-μαζα του Τσαρλς Ράιτ Μιλς

*Ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Pax Americana στο Αιγαίο μέσω της Lockheed Martin
Το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο χώρο για τους Αμερικάνους και φυσικά για το ΝΑΤΟ και συνεπώς ο «ιδιοκτήτης» του δεν τους απασχολεί, γι’ αυτό πάντα η αναφορά τους σε αυτό γίνεται με όρους συνδιαχείρισης.
Pax Americana στο Αιγαίο μέσω της Lockheed Martin
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ερντογάν εναντίον πάντων»;
Λες και ο εκνευρισμός του αντιπάλου αποτελεί, από μόνος του, απόδειξη δικής μας επικράτησης ή προαναγγέλλει, άνευ άλλου τινός, την αδυναμία του.
«Ερντογάν εναντίον πάντων»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όλα έχουν το τίμημα, τις συνέπειες και τους καθοδηγητές τους
Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με τη γνώμη των περισσοτέρων βγήκε από τα γεγονότα του 1996 ζημιωμένη, καθώς άνοιξε ο δρόμος για την καθιέρωση των «γκρίζων ζωνών»...
Όλα έχουν το τίμημα, τις συνέπειες και τους καθοδηγητές τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το σώμα του Τζον Μπράουν»
Tη νύχτα της 16ης Οκτώβρη του 1859 ο Τζον Μπράουν με 15 λευκούς, ανάμεσά τους και τα ίδια του τα παιδιά, και 5 μαύρους επιτέθηκαν στο οπλοστάσιο του στρατού των ΗΠΑ, στη Δυτική Βιρτζίνια.
«Το σώμα του Τζον Μπράουν»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σουχόι μέσω F16;
Ο Ερντογάν μοιάζει να διαμηνύει στον Μπάιντεν ότι, αν δεν υπάρξει θετική απάντηση των ΗΠΑ για τα F16, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τότε η προμήθεια ρωσικών Σουχόι καθίσταται υποχρεωτικός μονόδρομος.
Σουχόι μέσω F16;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας