Θεωρώ ιδιαίτερο προνόμιο ότι ανήκω στους Βυρωνιώτες και Βυρωνιστές, διότι αφενός κατοικώ στον Βύρωνα, την πόλη του Μπάιρον, και αφετέρου διότι συμμετέχω ενεργά στο διεθνές βυρωνικό κίνημα.
Βυρωνιώτης και Βυρωνιστής δεν είναι ένα και το αυτό. Βυρωνιώτης είναι τοπικός προσδιορισμός, με την ιδιαιτερότητα του κατοίκου, ενδεχομένως και δημότη, μιας περιοχής στα σύνορα της Αθήνας με όριο το Παγκράτι, η οποία εκτείνεται και στις παρυφές του Υμηττού, ιδιαίτερο πλεονέκτημα κι αυτό.
Για πολλούς, Βυρωνιώτης σημαίνει και απόγονος προσφύγων της Μικράς Ασίας, δεδομένου ότι ο Συνοικισμός Βύρωνος υπήρξε ο πρώτος αστικός προσφυγικός συνοικισμός, γι’ αυτό και σ’ αυτόν είχε την έδρα της η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, με πρόεδρο τον Ερρίκο Μόργκενταου, τελευταίο Αμερικανό πρεσβευτή στην Υψηλή Πύλη.
Προνόμιο του Βυρωνιώτη και η λαμπρή ιστορία κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων αυτής της πόλης διαχρονικά, που τα όμορφα κορίτσια της είχαν ωθήσει τον Μενέλαο Λουντέμη να γράψει «Η Ιωνία τίναξε την ανθισμένη ποδιά της και τα λουλούδια πέσανε κάτω από τον Υμηττό». Εδώ έζησε πολλά χρόνια ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και έγραψε ένα από τα μεγάλα έργα του, την «Αυλή των Θαυμάτων». Εδώ μεγάλωσε και ο σπουδαίος Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, εδώ και η Ελένη Γλύκατζη, που στο Παρίσι έγινε Αρβελέρ και πρύτανης στη Σορβόνη. Ατέλειωτος ο κατάλογος των Βυρωνιωτών πνευματικών ανθρώπων.
Μακρύς ο κατάλογος και των Βυρωνιστών σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στον διεθνή χώρο. Συγκλόνισε ο θάνατος του λόρδου Βύρωνα στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι, 19 Απριλίου 1824, στην ηλικία των 36, με τον Διονύσιο Σολωμό να γράφει προς αποχαιρετισμό μακροσκελέστατο ποίημα 155 στροφών, όπου αναφέρει «Συχνά εβράχνιασε η μιλιά του // τραγουδώντας λυπηρά // πως στον ήλιο αποκάτου // είναι λίγη η ελευτεριά». Μεγάλη αλήθεια για το τότε, αλλά και το τώρα.
Πριν έρθει στο Μεσολόγγι, ο Μπάιρον είχε βρεθεί στο στόχαστρο του βρετανικού κατεστημένου, με την παρθενική ομιλία του στη Βουλή των Λόρδων (27/2/1812), διά της οποίας κατήγγειλε την πρόταση της κυβέρνησης για επιβολή θανατικής ποινής στους εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότιγχαμ, που έχαναν τις δουλειές τους και λιμοκτονούσαν λόγω της εισαγωγής νέων αργαλειών. Είχε βρεθεί στο στόχαστρο και της Ιεράς Συμμαχίας, ιδιαίτερα του Μέτερνιχ, διότι φτάνοντας στην Ιταλία (1817) έγινε ενεργός επαναστάτης, εντασσόμενος στο επαναστατικό κίνημα των Καρμπονάρων.
Με αυτά τα δεδομένα, γιορτάζουμε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και ώρα 19.00, τα 25 χρόνια του σύγχρονου διεκδικητικού βυρωνικού κινήματος, με έδρα τον Βύρωνα και πανελλαδική εξάπλωση.
*Προέδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας