• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.3°C / 38.5°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.1°C / 38.8°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 40.4°C
  2 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.1°C
  2 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  3 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 39.9°C
  2 BF
  14%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  2 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 37.9°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 34.9°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  4 BF
  28%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 32.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.7°C
  2 BF
  36%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  2 BF
  36%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 35.7°C / 37.9°C
  0 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.5°C / 38.8°C
  2 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 32.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.4°C / 37.0°C
  3 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.2°C / 35.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.1°C / 36.1°C
  2 BF
  15%

O Aλέξης Τσίπρας κλοτσάει τα όνειρα και τα οράματα της Αριστεράς, κλοτσάει την ιστορική ευκαιρία της Αριστεράς να ηγεμονεύσει πολιτικά και ιδεολογικά σε μια συντηρητική κοινωνία

EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Στον λάκκο με τα σκατά και τα λιοντάρια

 • A-
 • A+

Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει.

Είναι ρητό του Καζαντζάκη. Ενα ρητό με το οποίο πάντα διαφωνούσα, παρ’ ότι προσωπικά θεωρώ τον Καζαντζάκη τον μεγαλύτερο διανοούμενο και συγγραφέα του τόπου μας.

Ζυμώθηκα και υπηρετώ πολιτικά την Αριστερά. Στον συγκεκριμένο χώρο οι άνθρωποι που ταυτίστηκαν με πρόσωπα και όχι με συλλογικότητες πολλές φορές στιγματίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν παραγοντίσκοι.

Ανθρωποι που ανήκουν πάνω από τρεις δεκαετίες στον χώρο της Αριστεράς, που μυήθηκαν στις συλλογικές διαδικασίες, στις συλλογικές διεκδικήσεις και υπηρέτησαν ένα συλλογικό όραμα, έφτασαν σε σημείο να υποστηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα σε βαθμό που αποδομούσαν τη χρόνια δράση τους και τους προσωπικούς τους αγώνες στο πλαίσιο της συλλογικότητας.

Εκφράσεις του τύπου «αφήστε τον Αλέξη να το πάει όπως ξέρει, σ’ αυτόν τα οφείλουμε όλα» μας ξένιζαν.

Οφείλω να πω πως και εμένα η προσωπική μου άποψη ήταν ότι μεγάλο μερίδιο στην τεράστια εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Η συγκυρία κάνει τον ηγέτη, όμως και ο ηγέτης πάντα εκμεταλλεύεται σωστά τη συγκυρία.

Η προσωπολατρία, βέβαια, ως γνώρισμα και χαρακτηριστικό ενός αριστερού ανθρώπου είναι πέρα για πέρα λανθασμένο. Η κοινωνία, όμως, με βάση τον ηγέτη αποφασίζει το κόμμα που θα ψηφίσει. Γιατί η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν είναι αριστερή ούτε δεξιά, δεν έχει ούτε συγκεκριμένες ιδέες ούτε κάποιο όραμα. Κάθε φορά ενστερνίζεται τις ιδέες του ανθρώπου που την εμπνέει και κοιτάει εκεί που της δείχνει ο ηγέτης.

Φτάνοντας λοιπόν σ’ αυτήν τη διαπίστωση, μπορούμε να βγάλουμε κάποια χρήσιμα αλλά συνάμα στενάχωρα συμπεράσματα.

Μπορούμε να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό την ένταση των επιθέσεων πολλών συντρόφων στον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τσίπρας αυτό που κατάφερε ήταν να εμπνεύσει και να εκφράσει μια χειμαζόμενη και απελπισμένη από τη μνημονιακη καταστροφή κοινωνία και να της δώσει ξανά, έστω και προσωρινά, λίγη ελπίδα.

Αυτός ο 40χρονος πολιτικός έβγαζε καθαρότητα, είχε ηγετική στόφα και τεράστιο πολιτικό θράσος. Γεμάτος θετικούς συμβολισμούς, από το γεγονός ότι γεννήθηκε μετά το ξεκίνημα της Μεταπολίτευσης μέχρι και τη γραβάτα που αρνείται πεισματικά να φορέσει.

Κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία της κοινωνίας ότι είναι ο μοναδικός αντίθετος πόλος από αυτόν της πολιτικής σήψης της διεφθαρμένης μεταπολιτευτικής περιόδου.

Κατάφερε να κάνει τον Ελληνα που δεν είναι αριστερός να αισθανθεί ότι είναι ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Κατάφερε τη γιαγιά των 80 χρόνων που ψήφιζε τον δεξιό της περιφέρειάς της που πήγαινε πιο συχνά στην εκκλησιά από τους άλλους, να προσεύχεται στον θεό να τον έχει καλά και ας είναι άθεος.

Ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο και την ιδεολογική αναφορά του καθενός, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο Τσίπρας αποτέλεσε την τελευταία ελπίδα αυτής της χώρας να σταματήσει να είναι προτεκτοράτο και οι πολίτες της δουλοπάροικοι.

Ηταν η τελευταία ελπίδα να διασωθεί το υγιές πολιτικό προσωπικό και ο κοινοβουλευτισμός, που τσουβαλιάστηκαν με τον πολιτικό συρφετό της μεταπολιτευτικής σήψης, η οποία δημιούργησε αποστροφή στο σύνολο της κοινωνίας.

Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτέλεσε την τελευταία ελπίδα του Ελληνα να απεμπλακεί από τις ψεύτικες ενοχές που προσπάθησε να του δημιουργήσει το παλαιό πολιτικό κατεστημένο με το αφήγημα του «όλοι μαζί τα φάγαμε» και να πιστέψει ξανά στις δυνάμεις του.

Την είχε αυτήν την ευκαιρία... και δυστυχώς την κλοτσάει.

Και μαζί της κλοτσάει τα όνειρα και τα οράματα της Αριστεράς. Κλοτσάει την ιστορική ευκαιρία της Αριστεράς να ηγεμονεύσει πολιτικά και ιδεολογικά σε μια συντηρητική κοινωνία. Κλοτσάει το ηθικό πλεονέκτημα που επικαλούνταν ορθώς χρόνια η Αριστερά. Κλοτσάει ολόκληρη την Αριστερά και ετοιμάζεται να τη στείλει ξανά στο μαυσωλείο που ήταν χρόνια ενταφιασμένη.

Ηθελημένα ή άθελά του ταυτίζει την Αριστερά με τους νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μονόδρομους και ξεπλένει εύκολα και γρήγορα 40 χρόνια διαφθοράς, διαπλοκής και ανικανότητας του παλαιού δικομματισμού.

Κάνει όμως και κάτι άλλο. Επιβεβαιώνει, λανθασμένα φυσικά, το ΚΚΕ που μιλάει χρόνια για δύο μόνο πολιτικές. Ή Σοβιετική Ενωση ή νεοφιλελεύθερη φρίκη. Μπορεί για την ώρα να μας φαίνεται ασήμαντο, αλλά είναι ένα πρόβλημα που θα κληθούμε σύντομα να το αντιμετωπίσουμε. Είναι ένα ταυτοτικό πρόβλημα της Αριστεράς και του χώρου της κομμουνιστικής ανανέωσης που από τον Μπερλιγκουέρ μέχρι τον Τσίπρα εγκλωβίζεται από τις πολιτικές της επιλογές.

Για να επιστρέψουμε όμως στην ουσία, όπως είπα μπορεί η Αριστερά να μη λειτουργεί προσωπολατρικά, η κοινωνία όμως έτσι λειτουργεί. Εμπνέεται από τον ηγέτη, του αφιερώνεται και κοιτάει με προσήλωση εκεί που δείχνει με το δάχτυλό του. Και αυτό είναι το δυστύχημα. Είναι τόσο δύσκολο να το καταφέρει κάποιος που είναι έγκλημα όταν το καταφέρνει να δείχνει τον λάκκο με τα σκατά και τα λιοντάρια...

Ακόμα λοιπόν και αν η Αριστερά δεν ταυτίζεται και δεν προσδιορίζεται από τον κάθε Τσίπρα, στα μάτια της κοινωνίας η ιδέα της Αριστεράς έπεσε, έστω και προσωρινά, στο μπόι του Τσίπρα.

Θάνος Ν. Νασόπουλος

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να είναι αποτέλεσμα της «λαϊκής κυριαρχίας» των μελών
Η καθολικότητα της ψήφου, όπως μόνο δύναμη δίνει στην κοινωνία, εκπαιδεύοντας τους πολίτες στη συμμετοχή και την ανάληψη ευθύνης για όσα τους αφορούν, έτσι θα δυναμώσει και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δίνοντας δύναμη στα...
Ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να είναι αποτέλεσμα της «λαϊκής κυριαρχίας» των μελών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μερικές σκέψεις με αφορμή την πρόταση Τσίπρα για το Καταστατικό
Πριν πω την άποψή μου, θα ήθελα να υπογραμμίσω προκαταρκτικά ότι η συζήτηση αυτή, που είναι πολύ σημαντική, θα πρέπει να γίνει με όρους νηφαλιότητας και όχι με όρους ανταγωνισμού. Πόσο μάλλον με όρους...
Μερικές σκέψεις με αφορμή την πρόταση Τσίπρα για το Καταστατικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχηγικές αντιφάσεις
Ο ρόλος της Αριστεράς είναι να συναρθρώσει πειστικά διά μέσου της πολιτικής της πρακτικής την εν λόγω τάση για ριζοσπαστικοποίηση με δημοκρατικές αρχές και με τη ρεαλιστική υλοποίησή τους – πράγμα που μεταξύ...
Αρχηγικές αντιφάσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αρχηγισμός, η παιδική αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ
Η έννοια του «αρχηγικού κόμματος» ή του «αρχηγισμού», όπως ισχύει και με την έννοια της «πασοκοποίησης», ποτέ δεν αναφέρεται ρητά βέβαια. Ο «αρχηγισμός» πάντοτε φέρει αρνητικό πρόσημο, κανείς δεν τάσσεται...
Αρχηγισμός, η παιδική αρρώστια του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο «δεύτερος γύρος»
Ο λόγος της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα» θα μπορούσε να αγνοηθεί ως αναπόδεικτος, αβάσιμος και υποκριτικός, αν θελήσουμε να κρίνουμε τη συνταγματική συμπεριφορά της Ν.Δ.
Ο «δεύτερος γύρος»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ
Η ιδέα της διεύρυνσης είναι απαραίτητο να ανοικοδομηθεί από τα κάτω, δηλαδή από τις τοπικές-περιφερειακές κομματικές οργανώσεις, οι οποίες θα μεταφέρουν με τρόπο εκλαϊκευμένο τις προγραμματικές διακηρύξεις του...
Περί διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας