• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 9.3°C / 12.6°C
    2 BF
    76%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 9.2°C / 12.2°C
    1 BF
    86%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 9.9°C / 13.0°C
    3 BF
    80%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    7°C 3.9°C / 7.2°C
    0 BF
    73%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    8°C 7.9°C / 9.6°C
    0 BF
    93%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    9°C 7.7°C / 9.3°C
    1 BF
    78%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    4°C 4.4°C / 5.6°C
    1 BF
    81%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    7°C 6.8°C / 6.8°C
    2 BF
    76%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 13.3°C / 14.8°C
    3 BF
    91%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 9.0°C / 10.9°C
    1 BF
    93%
  • Ερμούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    13°C 13.4°C / 13.4°C
    5 BF
    71%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.6°C / 9.6°C
    3 BF
    75%
  • Κεφαλονιά
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 13.7°C / 13.7°C
    2 BF
    75%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    8°C 7.8°C / 8.4°C
    0 BF
    81%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 7.5°C / 12.3°C
    1 BF
    83%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.8°C / 12.8°C
    1 BF
    94%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.2°C / 12.1°C
    2 BF
    87%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 9.9°C
    1 BF
    84%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    10°C 9.7°C / 10.0°C
    1 BF
    78%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    6°C 6.1°C / 6.1°C
    1 BF
    85%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με μέθοδο Big Brother οι απουσίες, η επίδοση και οι «κοπάνες» των μαθητών

  • A-
  • A+
Με τη νέα πλατφόρμα eParents που διαφημίζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η ζωντανή σχέση σχολείου και γονέων μετατρέπεται σε μια ηλεκτρονική «ρουφιανιά», ένα μήνυμα στο κινητό, σαν αυτό που στέλνει μια επιχείρηση στους πελάτες της που έχουν ένα χρέος. ● Θα ενημερώνονται, λοιπόν, οι γονείς αμέσως για την «κοπάνα» του παιδιού τους, αλλά, βέβαια, δεν θα ενημερώνονται για το αν το παιδί τους έχει καθηγητή στο σχολείο.

Με τη βοήθεια εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο θα πραγματοποιείται ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας γονέα και σχολείου, ενημέρωσε περιχαρής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τα στελέχη της εκπαίδευσης με τα οποία συναντήθηκε στη Θράκη το Σάββατο που μας πέρασε. Πρόκειται «για πλήρη ψηφιοποίηση της αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ σχολείου και οικογένειας», συμπλήρωσε η ίδια.

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι αποτελεί σημαντική καινοτομία η νέα πλατφόρμα eParents, μέσω της οποίας οι γονείς θα λαμβάνουν ενημέρωση για διδακτέα ύλη, βαθμούς, επιδόσεις, απουσίες, θα έχουν πρόσβαση στο ημερολόγιο και στις δραστηριότητες του σχολείου, σε προγραμματισμένες συναντήσεις ή διαδικτυακή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και άλλα. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που λέει τα παραπάνω η Νίκη Κεραμέως. Τα ίδια έλεγε και τον Μάιο του 2021, λίγο πριν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού (2020-2025).

Τι είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες για κηδεμόνες μαθητών. Είναι μια νέα πλατφόρμα (eParents) που, σύμφωνα με τους εισηγητές, «στόχο έχει να δώσει στον πολίτη-κηδεμόνα ένα ζωντανό “παράθυρο” στα σχολικά δρώμενα». Η πλατφόρμα θα υλοποιήσει τις παρακάτω θεματικές:

1. Ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις: Θα αποτελέσει το επίσημο ψηφιακό κανάλι ενημέρωσης του κηδεμόνα από το σχολείο.

2. Δραστηριότητες: Αφορά το ημερολόγιο του σχολείου και της τάξης με δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής σε εκδηλώσεις, περιπάτους, εκδρομές κ.λπ.

3. Ο μαθητής: Αφορά την παρακολούθηση των επιδόσεων, της βαθμολογίας, απουσίες, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.

4. Η μελέτη: Πιο συγκεκριμένα αφορά την ενημέρωση σε σχέση με την ύλη που καλύφθηκε στην τάξη και τις εργασίες που έχουν ανατεθεί στον μαθητή.

5. Ο καθηγητής: Με στόχο τον προγραμματισμό συνάντησης ή τη δυνατότητα online επικοινωνίας μέσω της πλατφόρμας σε επιλεγμένες ώρες.

6. Δίκτυο κηδεμόνων: Με στόχο την επικοινωνία μεταξύ κηδεμόνων και την υποστήριξη ομάδων σε επίπεδο σχολείου και τάξης.

7. Ειδικές υπηρεσίες: Οπως η παρακολούθηση της θέσης του σχολικού οχήματος, η υποστήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, οι δωρεές και χορηγίες για το σχολείο κ.λπ.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τους συντάκτες της «Βίβλου», θα υλοποιηθούν παράλληλα με την εξέλιξη του κανονισμού λειτουργίας των σχολείων.

Το σχολείο σε live streaming

Θα ενημερώνονται, λοιπόν, οι γονείς αμέσως για την «κοπάνα» του παιδιού τους. Αλλά, βέβαια, δεν θα ενημερώνονται για το αν το παιδί τους έχει καθηγητή στο σχολείο (εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές μένουν για μέρες ή και εβδομάδες χωρίς εκπαιδευτικό). Ο νέος άνθρωπος θα μάθει να ζει με απόλυτη αστυνόμευση και το «πανοπτικόν» θα γίνει τμήμα της ζωής του.

Προφανώς δεν καθαγιάζει κανείς τις «κοπάνες» (αν και όλοι ως μαθητές κάναμε «κοπάνες» ως μια ανάσα ή ως βάπτισμα της ενηλικίωσης), ωστόσο αυτή η νέα διαδικασία που διαφημίζει το υπουργείο Παιδείας καθόλου δεν έχει σχέση με την εκπαίδευση και την παιδαγωγική. Η ζωντανή σχέση σχολείου και γονέων μετατρέπεται σε μια ηλεκτρονική «ρουφιανιά», ένα μήνυμα στο κινητό, σαν αυτό που στέλνει μια επιχείρηση στους πελάτες της που έχουν ένα χρέος.

Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό Γιώργο Μαυρογιώργο, θα χρειαστεί να μας απαντήσουν οι θιασώτες του εγχειρήματος για το είδος πολίτη που ετοιμάζει η γενίκευση των υπηρεσιών του: είναι ο πολίτης που σκέφτεται, αισθάνεται και ενεργεί γνωρίζοντας ότι τον παρακολουθούν και καταγράφουν κάθε ένδειξη αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Με τα «αθώα» επιχειρήματα της ενημέρωσης made by Κεραμέως, βρισκόμαστε, μια μέρα, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, με έναν πλήρως ενημερωμένο φάκελο που μας ακολουθεί. Γινόμαστε ένα ντοκουμέντο που συμπληρώνεται και επικαιροποιείται, όπως τα κείμενα της Wikipedia.

Επίσης στο θέμα αυτό θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, ανάμεσα σε άλλα, ποιοι θα ενημερώνουν σε καθημερινή βάση την πλατφόρμα. Ως γνωστόν στα σχολεία δεν υπάρχουν γραμματείες-διοικητικό προσωπικό. Μάθημα θα κάνουν οι εκπαιδευτικοί;

Οι πλατφόρμες παρακολούθησης

Γεμάτοι κούφια επίδειξη οι υπέρμαχοι της τεχνολογίας προσπαθούν να αποδείξουν ότι το κύριο ζήτημα στα σχολεία είναι η άμεση, μέσω κινητού, πληροφόρηση των γονέων και κηδεμόνων για κάθε κίνηση των μαθητών, μια αποκρουστική μορφή εποπτικού ελέγχου, μια ενέργεια που θα τη ζήλευαν ακόμη και το υπουργείο Αλήθειας και η Αστυνομία της Σκέψης του Οργουελ.

Αντί για το school reality show που ετοιμάζει το υπουργείο, επισημαίνει η εκπαιδευτικός Κατερίνα Λιάτζουρα, αφού διατείνεται πως νοιάζεται τόσο, μα τόσο πολύ για την εκπαίδευση, ας στελεχώσει από Σεπτέμβριο κάθε σχολική μονάδα με όλες τις ειδικότητες, με τμήματα υποδοχής, με παράλληλη στήριξη και πραγματική ενισχυτική διδασκαλία.

Ας εκσυγχρονίσει με βασικό τεχνολογικό εξοπλισμό τα σχολεία, ας στηρίξει τους μαθητές και τις οικογένειές τους με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και ας ενσωματώσει επιτέλους τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών στην κανονική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Γιατί ζητούμενο είναι να επανέλθουμε στην κανονικότητα που στηρίζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις. Στις ανθρώπινες σχέσεις.

Εμείς αυτό που έχουν να πούμε είναι ότι τα τελευταία χρόνια η εκπαίδευση χάνει όλο και μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών, οι οποίοι γονατίζουν κάτω από τις υπέρογκες απαιτήσεις, τις συνεχείς αξιολογήσεις, τη μόνιμη πίεση να ανταποκριθούν οι μαθητές τους στα κριτήρια που τίθενται, σε συνδυασμό με τη σταθερή μείωση πόρων και τους χαμηλούς μισθούς. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό λειτουργικού αναλφαβητισμού σκαρφαλώνει επικίνδυνα, με όλο και αυξανόμενο το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια στο σχολείο, μην μπορώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο δεν έχει πια στόχο τη μόρφωση όλων, αλλά την εξασφάλιση του σχολείου ως οικονομικού οργανισμού σε ένα σύστημα άκρατου ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mόλις το 10% των σχολείων μπορεί να υποστηρίξει την τηλε-«εκπαίδευση»
Το υπουργείο Παιδείας καλεί όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να κάνουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά καθόλου δεν έχει φροντίσει τα σχολεία να μπορούν να την υποστηρίξον.
Mόλις το 10% των σχολείων μπορεί να υποστηρίξει την τηλε-«εκπαίδευση»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολλαπλό βιβλίο: ο Δούρειος Ιππος της διαφοροποίησης και της επιχειρηματικής διείσδυσης
Μια βασική στόχευση είναι η διάλυση του ενιαίου αναλυτικού προγράμματος σπουδών με τη θέσπιση του «πολλαπλού βιβλίου», φορτώνοντας την ευθύνη της επιλογής στους εκπαιδευτικούς.
Πολλαπλό βιβλίο: ο Δούρειος Ιππος της διαφοροποίησης και της επιχειρηματικής διείσδυσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πίσω από τις απατηλές διακηρύξεις του υπουργείου Παιδείας
Στο άνοιγμα των σχολείων που υποδέχονται σήμερα 1,4 εκατ μαθητές και 170 χιλιάδες εκπαιδευτικούς στήνεται μπαράζ συνεντεύξεων για τις «μεγάλες κυβερνητικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση».
Πίσω από τις απατηλές διακηρύξεις του υπουργείου Παιδείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκπαιδευτικοί: «Ενδυναμώνονται» δουλεύοντας και μετά από το σχολείο! Έτσι κ. Κεραμέως;
Οι τελευταίοι νόμοι για τη σχολική εκπαίδευση (4692/2020 και 4823/21) έχουν πολλά κοινά στην ονομασία τους. Αλλά πόσο ο συντάκτης της ονομασίας αυτών των νόμων πρέπει να απεχθάνεται τους εκπαιδευτικούς για να...
Εκπαιδευτικοί: «Ενδυναμώνονται» δουλεύοντας και μετά από το σχολείο! Έτσι κ. Κεραμέως;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το όραμα της Ν. Κεραμέως, ο Μπάιντεν και τα φοιτητικά χρέη
Ξεκινάει μια μακροχρόνια περίοδος πλήρους αποδυνάμωσης των Πανεπιστημίων, ώστε σε δεύτερη φάση να στρωθεί το έδαφος για τη μετακύλιση του κόστους λειτουργίας στους φοιτητές με την επιβολή διαφόρων μορφών...
Το όραμα της Ν. Κεραμέως, ο Μπάιντεν και τα φοιτητικά χρέη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όχι κ. Κεραμέως, αυτό δεν είναι εκπαιδευτική διαδικασία!
Ίσως είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που ένα μεγάλο τμήμα των εκπαιδευτικών νιώθει αφενός τέτοια αφόρητη πίεση και αφετέρου τέτοια έλλειψη χαράς...
Όχι κ. Κεραμέως, αυτό δεν είναι εκπαιδευτική διαδικασία!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας