• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 9.2°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 11.0°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.9°C / 8.5°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 13.2°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  5 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  1 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.5°C / 6.7°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.9°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 8.3°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.7°C / 9.2°C
  1 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  70%

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία

 • A-
 • A+

Ο δημόσιος βίος της πολύπαθης χώρας μας ταλανίζεται τους τελευταίους 6 μήνες από ένα σκάνδαλο, αυτή τη φορά όχι οικονομικής φύσης ή ηθών, αλλά διαφορετικού ειδικού βάρους: οι υποκλοπές-και μάλιστα αν έχουν διενεργηθεί στην έκταση και το βάθος που καταγράφεται (και δεν διαψεύδεται πια)- αποτελούν ευθεία απειλή για την ούτως ή άλλως εύθραυστη Δημοκρατία μας.

Είναι η 4η φορά στα 45 χρόνια του βίου της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που ένα τόσο βαρύ έγκλημα διαρκείας έχει αποκαλυφθεί και μάλιστα αυτή τη φορά η διαφορά είναι πως έγινε με κεντρική καθοδήγηση, οι «εγκέφαλοι της αντιδημοκρατικής οργάνωσης» στο ίδιο το Γραφείο του Πρωθυπουργού!
Κάθε σχεδόν δεκαετία είχε το μελανό στίγμα της. Η 1η φορά που άκουσα πως μας ακούνε ήταν το ‘80ς με το Σκάνδαλο Τόμπρα, 2η η αντιστροφή των ρόλων με την υπόθεση Μαυρίκη, στα early ‘90ς, ακολούθησε στα ‘00ς η Vodafone και Σία, ενώ εσχάτως εμφανίστηκε το Predator.

Αν είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο έχων την επιχειρησιακή ευθύνη είναι αυταπόδεικτο από τη στιγμή που παρά τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ με το 1ο (!) κιόλας ΦΕΚ που υπέγραψε ως Πρωθυπουργός. Αν είναι ο έχων την αντικειμενική ευθύνη, είναι επίσης αυταπόδεικτο, αφού ο ίδιος επέρριψε την επιχειρησιακή στους άμεσους συνεργάτες του (Γρηγόρη Δημητριάδη τότε Γραμματέα του Πρωθυπουργικού Γραφείου (και ανιψιό του)και Παναγιώτη Κοντολέοντα ως Διοικητή της ΕΥΠ) και κατόπιν τους απέπεμψε. Ότι δεν έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα ένα αντρίκιο «mea culpa» είναι πολιτική επιλογή με προσωπικό και παραταξιακό κόστος που πληρώνεται καθημερινά και βαραίνει υπερβολικά με το σερί των νέων αποκαλύψεων που προστίθενται καθημερινά στις αναπάντητες πρώτες δύο του Αυγούστου του ’22.

Όμως, σκοπός της παρούσας «Παρέμβασης για τη Δημοκρατία» δεν είναι ο καταλογισμός ευθυνών -άλλωστε ακόμη (!)- 6 μήνες μετά- δεν έχει επιληφθεί (ως θα όφειλε) η Δικαιοσύνη… θεσμός που από την στιγμή που θα αποφάσιζαν οι επικεφαλής του να λειτουργήσει, θα ξεκαθάριζε αρκετά από αυτά- που ενώ είναι αυτονόητα και αυταπόδεικτα- φαίνονται σύνθετα και σκιερά. Όμως όσο και αν «παίζουν καθυστερήσεις» η απόδοση ποινικών ευθυνών θα είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας, που δεν θα αποφύγουν οι δράστες, όσο και αν επιχαίρουν προσωρινά κρυπτόμενοι πίσω από το κινητό τους. Οι πολιτικές ευθύνες θα αποδοθούν εν πολλοίς το βράδυ των εκλογών. Εκεί θα φανεί κατά πόσο ισχύει το κυβερνητικό αφήγημα, ότι δηλαδή «οι υποκλοπές δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες», «είναι πρόβλημα πολυτελείας», «δεν καθορίζουν την ατζέντα και δεν επιφέρουν πολιτικά αποτελέσματα». Πιστεύω πως τελικά θα υπερισχύσει ο νόμος, θα υπερισχύσει τελικά η δημοκρατική επιταγή να ριχθεί στην δαιδαλώδη υπόθεση φως και να λάμψει η αλήθεια.

Εμάς -τους πραγματικούς dimokrates- όμως μας ενδιαφέρει κάτι παραπάνω, κάτι πιο σημαντικό: πως η δεδομένη πληγή για το πολίτευμα θα επουλωθεί και ιδανικά η βαθειά κρίση θα μετατραπεί σε ευκαιρία.

Καθώς η επόμενη μέρα των εκλογών δεν θα δώσει στη Χώρα κυβέρνηση, αφού καθώς εφαρμόζεται για πρώτη φορά το σύστημα της Απλής Αναλογικής, εκεί ακριβώς χρειάζεται η Παρέμβαση – Λύση. Η αδυναμία σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης που αν ήταν από τη «ΝΔ» πιθανότατα θα «έκλεινε» το θέμα, ή αν ήταν από το ΣΥΡΙΖΑ, θα επεδίωκε να το «ανοίξει» εκδικητικά (όχι αδικαιολόγητα, αφού ας μην ξεχνάμε πως ο Κ. Μητσοτάκης οδηγεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση όμηρο Ειδικού Δικαστηρίου στις εκλογές), είναι η ευκαιρία!

Γιατί;
Γιατί τα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου μαζί με τις υγιείς δυνάμεις της ΝΔ, θα μπορούσαν να συναινέσουν στο σχηματισμό μιας Κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού με ένα και μόνο θέμα: ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΩΘΕΙΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΣ. Χρειαζόμαστε ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ξανά!

Πώς;
Με τρία βασικά Βήματα:
α) Απεγκλωβισμό της Δικαιοσύνης,
β) Διαφάνεια παντού, και ειδικά στα ΜΜΕ,
γ) Λειτουργία της Δημοκρατίας μέσω των θεσμικών φίλτρων ελέγχου, όπως η ΑΔΑΕ.
Πιο συγκεκριμένα για τα 3Δ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Άρειος Πάγος και Εισαγγελία με γρήγορα αντανακλαστικά

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Λειτουργία όλων των θεσμών στους οποίους έγινε συστηματικό bypass κατά την 4ετία της Διαφθοράς (ΑΔΑΕ, Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας Βουλής, Επιτροπή Πόθεν Έσχες, κ.ά.)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:
• Επανατοποθέτηση της ΠτΔ στο ύψος της και όχι σε υπαλληλικό ρόλο έναντι του Μαξίμου
• Αποκατάσταση του κύρους του Κοινοβουλίου (διακυβέρνηση με ΠνΠ)
• Κυβέρνηση με υπουργούς δρώντα πολιτικά πρόσωπα και όχι υπακούοντες εισοδιστές δήθεν τεχνοκράτες, αλλά επί της ουσίας «ταμίες».

Προϋπόθεση των 3Δ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι τα 3Σ της ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ: Συνθέσεις απόψεων, Συγκλίσεις θέσεων, Συνεργασίες πολιτικών.
Πρακτικά η εξίσωση της αποκατάστασης των θεσμών χρειάζεται μια ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, όπου όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου θα συνυπάρξουν για όσο διάστημα χρειαστεί για να μπουν οι βάσεις της ορθής επαναλειτουργίας του πολιτεύματος.

Θα γίνει αυτό που επιτάσσει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ και όσοι από τους νόμους δεν αλλοιώθηκαν από την Κυβέρνηση/Όνειδος των Υποκλοπών.
Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουν και οι νέοι βουλευτές της ΝΔ που θα είναι απαλλαγμένοι πλέον από την ατομική ΑΛΑΛΙΑ και τη συλλογική ΑΔΡΑΝΕΙΑ από τον φόβο των παρακολουθήσεων, καταναγκασμό τον οποίο είχαν υποστεί από τη διαβρωμένη ηθικά «ηγεσία».

Άλλωστε, αυτά τα 3Δ ενώνουν οριζόντια το σύνολο των κομμάτων, ανεξαρτήτως χρώματος. Σε αντίθεση π.χ. με την οικονομική ή την κοινωνική πολιτική, όπου λογικά υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και σημαντικές αποκλίσεις, τα θεσμικά ζητήματα προσφέρονται για συναινέσεις αφού δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο, ούτε κρίνονται από τους αριθμητικούς δείκτες της θεοποιημένης από τους «νεοφιλελεύθερους» αποτελεσματικότητας (κομψή εκδοχή της «ανάπτυξης). Λες και όλοι εμείς επιδιώκουμε την «αναποτελεσματικότητα» και την «υπανάπτυξη».

Τέλος τα 3Δ έρχονται και συμπληρώνονται με ένα τέταρτο, τη ΔΙΟΡΘΩΣΗ στην εξωτερική πολιτική.

Τι έγινε εκτός από την αλλοίωση της Δημοκρατίας τη χαμένη 4ετία Μητσοτάκη;

«Πειράχτηκε» και το διαχρονικό δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής, που αναγνώριζε μία και μόνη συγκεκριμένη διαφορά με την Τουρκία (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) και όχι αόριστες «διαφορές».

Η Κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού, θα έχει λοιπόν άλλη μια Εθνική Αποστολή: την αποκατάσταση της διεθνούς θέσης της Χώρας, που από τη μια αμαυρώθηκε αρνητικά από τα εσωτερικά σκάνδαλα των υποκλοπών και εξωτερικά από τις απαράδεκτες συμπεριφορές Ελλήνων και Ελληνίδων Ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες. Και από την άλλη αλλοιώθηκαν οι πάγιες θέσεις μας -κυρίως σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά- γεγονός που παραλίγο να μας οδηγήσει και σε νέα εθνική τραγωδία…

3+1 Δ λοιπόν για μια ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΞΑΝΑ για ΟΛΟΥΣ!

*Dimokrates.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δρόμοι… της κάλπης
Η ψήφος είναι πάντα θετική, αφού η πλειοψηφία αναδεικνύει ένα κόμμα σε κυβέρνηση και δεν το υποβιβάζει. Δεν ψηφίζουμε για το κόμμα που πρέπει να χάσει τις εκλογές, αλλά για το κόμμα που πρέπει να αναδειχτεί σε...
Οι δρόμοι… της κάλπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι παρακολουθήσεις ως πολιτικό πρόβλημα
Η θετική διαμεσολάβηση ανάμεσα στο κράτος (ως την καθολική οντότητα της κοινωνίας) και στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα έχει ιστορικά λυθεί: η λύση ονομάζεται σύγχρονη δημοκρατική πολιτική κοινωνία.
Οι παρακολουθήσεις ως πολιτικό πρόβλημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πάθος για εξουσία
Στις φιλελεύθερες δημοκρατίες η εξουσία δεν είναι πάντα έκδηλη, συχνά είναι «αόρατη», οι εξουσιαστικές σχέσεις δεν εκδηλώνονται με πολύ θόρυβο, αλλά κατ’ οικονομίαν. Σε εμάς δεν συμβαίνει αυτό, γεγονός που από...
Το πάθος για εξουσία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγνωστη η συγγνώμη στα κόμματα εξουσίας
Με τη συμπλήρωση ενός έτους διαχείρισης της εξουσίας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛΛ., οι κυβερνώντες έκαναν κάποιου είδους απολογισμό, ενώ οι πρώην κυβερνώντες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον των...
Αγνωστη η συγγνώμη στα κόμματα εξουσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμεση ψήφιση της απλής αναλογικής
Η κυβέρνηση κληρονόμησε έναν ογκόλιθο δύσκολων προβλημάτων και προσπαθεί, με διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας γι’ αυτά, να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα βάλει τη χώρα σε μια νέα τροχιά. Υπάρχουν όμως...
Αμεση ψήφιση της απλής αναλογικής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Ηλιόπουλος: Η Δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια, ο Μητσοτάκης είναι ένοχος
Για γραμμή-«μπουφέ» στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή κατηγόρησε τη ΝΔ, λέγοντας ότι οι παρακολουθήσεις υπουργών είναι «τεράστιο πλήγμα για τη Δημοκρατία».
Ν. Ηλιόπουλος: Η Δημοκρατία δεν είναι πολυτέλεια, ο Μητσοτάκης είναι ένοχος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας