• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    19°C 17.2°C / 20.2°C
    4 BF
    42%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    16°C 12.6°C / 19.3°C
    2 BF
    50%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.5°C / 18.7°C
    3 BF
    72%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    14°C 13.9°C / 14.4°C
    1 BF
    54%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    2 BF
    72%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 15.4°C / 19.4°C
    0 BF
    56%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    15°C 11.8°C / 15.4°C
    0 BF
    33%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    2 BF
    50%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    19°C 16.5°C / 19.7°C
    3 BF
    50%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 17.3°C
    4 BF
    62%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 17.8°C / 19.4°C
    3 BF
    55%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.7°C / 17.7°C
    2 BF
    59%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.9°C / 15.9°C
    2 BF
    77%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.9°C / 19.5°C
    0 BF
    45%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    20°C 18.5°C / 19.5°C
    1 BF
    56%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    14°C 14.3°C / 15.8°C
    3 BF
    32%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    20°C 17.7°C / 21.1°C
    3 BF
    32%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 15.3°C
    2 BF
    69%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    16°C 12.7°C / 16.1°C
    2 BF
    57%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    15°C 15.0°C / 15.0°C
    2 BF
    50%
AP Photo/Armin Durgut
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κροατία στον σκληρό πυρήνα

  • A-
  • A+

Σε άλλες εποχές η ταυτόχρονη ένταξη μιας χώρας στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν τριάντα δύο χρόνια μετά την ανεξαρτησία της θα νομιμοποιούσε επιπλέον αισιοδοξία για την προοπτική εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σήμερα η ένταξη της Κροατίας σε ΟΝΕ και Σένγκεν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, δεν επιτρέπει να τη θεωρήσουμε ως επιβεβαίωση ότι η δυναμική της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης της Ε.Ε. των 27 είναι ζωντανή.

Σήμερα στην Ε.Ε. των 27 υπάρχουν πέντε χώρες που δεν προβληματίζονται καν για την ενδεχόμενη ένταξή τους στην ευρωζώνη.

Είναι η Σουηδία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, οι οποίες, σε πλήρη αντίστιξη με την Κροατία που εργάστηκε σκληρά για τη διπλή ένταξη, προφανώς εκτιμούν την ένταξή τους στην ΟΝΕ ως δυσανάλογου κόστους σε σχέση με τα προσδοκώμενα κέρδη.

Συμμετρικά και πιο συγκεκριμένα στα Βαλκάνια η Ρουμανία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο και η Αλβανία έχουν στόχο την ένταξη σε ΟΝΕ-Σένγκεν ως διασφάλιση ότι δεν θα βρεθούν σταδιακά να ανήκουν σε μια δεύτερη ευρωπαϊκή ταχύτητα.

Οι αδημονούντες στον προθάλαμο της ευρωζώνης-Σένγκεν Ευρωπαίοι εταίροι έχουν πλήρη επίγνωση ότι η ένταξη στην ΟΝΕ θα σημάνει το τρίτο κατά σειρά σοκ προσαρμογής τους μετά την πτώση του Τείχους το 1989.

Οταν στη δεκαετία του 1980 οι χώρες του Νότου -Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία- εντάχτηκαν στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, μεγάλης κλίμακας κοινοτικές χρηματοδοτήσεις δημιούργησαν τις προϋποθέσεις μιας ήπιας προσαρμογής.

Είναι φανερό ότι δεκαπέντε χρόνια ακινησίας στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχουν αλλοιώσει την εικόνα και την ελκτική δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πια η αίγλη της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν μια έξοδος κινδύνου για τον απεγκλωβισμό των Βαλκανίων από τον αναθεωρητικό και αλυτρωτικό εθνικισμό του παρελθόντος.

Αν υπάρχει κάποιο μήνυμα στην ευρωπαϊκή αναβάθμιση της Κροατίας είναι ότι τα όρια του σκληρού πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα Βαλκάνια συμπίπτουν πλέον με μια διαχωριστική γραμμή που είναι η ίδια που χώριζε το Ανατολικό και Δυτικό Ρωμαϊκό Κράτος και την Αυστριακή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και τον ανατολικό με τον δυτικό πολιτισμό σύμφωνα με τον Χάντιγκτον, που στη «Σύγκρουση των Πολιτισμών» δημοσιεύει και σχετικό χάρτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρωπαϊκό τρίγωνο
Πριν από μισό αιώνα, την 1.1.1973, η πρώτη στην ιστορία τής τότε ΕΟΚ διεύρυνση γινόταν πραγματικότητα με την ένταξή της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας.
Ευρωπαϊκό τρίγωνο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eυρωπαϊκό βραχυκύκλωμα
Η Ε.Ε.-ευρωζώνη έχει εγκλωβιστεί στην ενότητα του ελάχιστου κοινού παρονομαστή και αδυνατεί να πιέσει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το δόγμα «Πρώτα η Αμερική».
Eυρωπαϊκό βραχυκύκλωμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολύ λίγο, πολύ αργά…
Εάν δεν προκύψει σύντομα κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση συνολικού συμβιβασμού στην Ουκρανία, τότε τα Δυτικά Βαλκάνια είναι το πιο πιθανό πεδίο διάχυσης της σύγκρουσης.
Πολύ λίγο, πολύ αργά…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Κοινότητα μπορεί να περιμένει!
Παρουσιάζοντας τον περασμένο Μάιο την πρότασή του περί δημιουργίας μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε ασφαλώς στο μυαλό του αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Πράγα.
Η Κοινότητα μπορεί να περιμένει!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ειδική Σχέση
Η πρωτοβουλία Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στηρίζει την Τρας στο ξεκίνημά της και τον Ερντογάν σε μια δύσκολη στιγμή της εικοσαετούς θητείας του στην εξουσία.
Ειδική Σχέση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την ανησυχία στον πανικό
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία τη διαφορά την κάνει η κλίμακα της πολεμικής αντιπαράθεσης, αλλά και η στήριξη του Κιέβου από τη Δύση, με τη σύγκρουση να έχει πάρει μορφή πολέμου φθοράς με πρώτη σοβαρή...
Από την ανησυχία στον πανικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας