• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.2°C / 14.6°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.6°C / 12.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.0°C / 13.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 7.4°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.5°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 12.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  1 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 11.1°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 5.5°C / 13.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 13.8°C
  4 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 13.2°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 11.1°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Γιάννης Πετρίδης εκφράζει το πνεύμα της δημιουργίας στο ραδιόφωνο

 • A-
 • A+

Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η πολιτική σφαίρα της δημοσιότητας έχει κατακλυστεί με αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις που διαμορφώνουν τις συνθήκες ζωής του ανθρώπου. Εννοείται πως δεν πρόκειται για πολιτικούς οι οποίοι διανύουν μια περίοδο δημοσιότητας και στη συνέχεια βρίσκονται στα «αζήτητα» της ίδιας της ύπαρξής τους.

Μιλάω για προσωπικότητες κύρους στην παγκόσμια σκηνή, η οποία ούτως ή άλλως έχει «κατασκευαστεί» ως διεθνής «σκηνή θεάματος». Αναφέρω ενδεικτικά δύο προσωπικότητες κύρους: ο ένας είναι ο ποδοσφαιριστής Μέσι και ο άλλος ο κεφαλαιοκράτης Μασκ, ιδιοκτήτης του Twitter. Και οι δυο τους εκφράζουν σε διεθνές επίπεδο τον καπιταλισμό ως πνεύμα και ως ανθρώπινη συνθήκη ζωής. Εμείς όμως σ’ αυτή τη «μικρή πόλη» μας (Δημ. Χατζής), εννοώ την Ελλάδα, ακολουθούμε μια παράλληλη ιστορική διαδρομή σε σχέση και σε αναφορά προς την ένδοξη παγκόσμια ιστορία του καπιταλισμού!

Και για να προσγειωθούμε προτείνω να ακούσουμε τώρα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ τη μουσική δημιουργία του Γιάννη Πετρίδη (κάθε μέρα, ώρες: 16.00-17.00). Θα επιχειρήσω να «φτιάξω» άραγε μια μετα-εκπομπή, για να σας αναφέρω τι δημιουργεί ο Γιάννης Πετρίδης σ’ αυτή τη μία ραδιοφωνική ώρα;

Στα δοκίμιά του ο Theodor W. Adorno γράφει ότι το ραδιόφωνο ως μέσο μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) έχει εγγενώς τη συνθήκη της δημιουργικής εργασίας. Αυτό δεν συμβαίνει με την τηλεόραση. Ούτε έχει καμία σχέση με την ψηφιακή ταυτότητα της σύγχρονης κοινωνίας μας. Από την άλλη ακούω συνέχεια τον Γιάννη Πετρίδη από τότε που γεννήθηκα. Και διαπιστώνω, μετά από χρόνια, ότι ο Πετρίδης στο ραδιόφωνο δημιουργεί έναν νέο μουσικό κόσμο. Με άλλα λόγια «εφαρμόζει» ως μουσικός παραγωγός και δημιουργός την ιδέα του Adorno, σύμφωνα με την οποία ο ομιλητής σ’ ένα μέσο επικοινωνίας (π.χ. στο ραδιόφωνο) μπορεί να δημιουργήσει μόνο στον βαθμό που υπερβαίνει τα όρια και τα σύνορα του μέσου. Στη ραδιοφωνική βιομηχανία μας παράγουν μουσικό ή ενημερωτικό έργο δεκάδες παραγωγοί. Ο Γιάννης Πετρίδης στην κατάταξη των ιδεοτύπων των μουσικών παραγωγών αντιστέκεται. Δεν εκφράζει παρά μόνο τον εαυτό του. Και γι’ αυτό είναι δημιουργός σ’ ένα μέσο αναπαραγωγής εξ ορισμού: δηλαδή στο ραδιόφωνο.

Προσπαθώ να βρεθώ στη θέση του Γιάννη Πετρίδη. Αυτό που μου δημιούργησε εξ αρχής θετικά συναισθήματα ως ακροατής προς τον παραγωγό ήταν η «συναίσθηση» του κοινού σκοπού. Ακούγοντας ραδιόφωνο ήθελα να βρίσκομαι στην αίθουσα που «φτιάχνεται» το μουσικό κομμάτι. Ο Γιάννης Πετρίδης αναδημιουργεί όλους τους συνθέτες, όλα τα μεγάλα ονόματα της ποπ μουσικής στο ραδιοφωνικό πλαίσιο, χωρίς αναπαραγωγικές συνθήκες παρακμής.

Ακούμε μουσικές συνθέσεις των περασμένων δεκαετιών (’60, ’70, ’80 κ.λπ.) και αισθανόμαστε ότι ο Γιάννης Πετρίδης δεν επιχειρεί τη ραδιοφωνική αναπαραγωγή τους, αλλά τη δημιουργική ανασύνθεσή τους στην εποχή μας.

Εν κατακλείδι τονίζω το εξής: ο Γιάννης Πετρίδης μπορεί να εκφράζει το δημιουργικό πνεύμα που υπερβαίνει το αναπαραγωγικό μέσο (δηλ. το ραδιόφωνο), αλλά προ πάντων ζει κοντά μας, δίπλα μας, μας παίρνει από το χέρι και μας μιλάει για τη μουσική, τη ζωή και τον κόσμο. Είναι ο αδελφός μας, ο φίλος μας, ο δικός μας άνθρωπος.

*καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρία χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι το βράδυ της Τρίτης 11ης Ιουνίου 2013 η τότε κυβέρνηση έριξε «μαύρο» στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Τι χειρότερο από τη βαθιά θλίψη του μαύρου στην οθόνη των κρατικών καναλιών...
Τρία χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες: η επόμενη μέρα
Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Οι νόμοι δεν φτάνει να ψηφιστούν, πρέπει και να εφαρμοστούν. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα όπου ο οπτικοακουστικός τομέας θα είναι όχημα...
Νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες: η επόμενη μέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρόκληση της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού καθεστώτος
Μία από τις παράπλευρες θεσμικές απώλειες του πρόσφατου δημοψηφίσματος υπήρξε αναμφισβήτητα η αποκάλυψη των τεράστιων παθογενειών του ισχύοντος ραδιοτηλεοπτικού καθεστώτος, τόσο σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά ΜΜΕ,...
Η πρόκληση της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού καθεστώτος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπεύθυνη ενημέρωση
Το να δίνεις ελεύθερα βήμα σε απόψεις αυτού του τύπου χωρίς ουσιαστική και επαρκή ανταπάντηση είναι κατά τη γνώμη μου μια δημοσιογραφική στάση που στη συγκεκριμένη συγκυρία παραβιάζει την αρχή της κοινωνικής...
Υπεύθυνη ενημέρωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακούτε ΕΡΑ Σπορ!
Παρά την ιστορία του σταθμού με εκπομπές, μουσική και αθλητική ενημέρωση δεν δίστασαν να ρίξουν μαύρο σε όλες τις νυχτερινές εκπομπές της ΕΡΑ Σπορ.
Ακούτε ΕΡΑ Σπορ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επαρκώς λυπηρό!
Στην ΕΡΤ ακολουθείται η θλιβερή τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης με τους αρεστούς να επιλέγονται, αφού πρώτα το συνδικαλιστικό κατεστημένο έδινε το πράσινο φως και είχε καθοριστικό ρόλο των αλλαγών.
Επαρκώς λυπηρό!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας