Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.5° 17.6°
5 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
15°C
17.0° 14.1°
1 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
20°C
21.0° 19.4°
4 BF
38%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
31%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
17.4° 15.9°
4 BF
36%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.0° 13.5°
2 BF
28%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
10°C
11.8° 10.4°
0 BF
37%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
17°C
16.8° 16.8°
1 BF
21%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
3 BF
61%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.9° 16.8°
2 BF
51%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.7°
6 BF
58%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
17°C
16.8° 16.8°
5 BF
57%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
2 BF
45%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
47%
Λαμία
Αίθριος καιρός
18°C
18.3° 15.5°
2 BF
37%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
21°C
23.8° 20.4°
2 BF
46%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 17.9°
4 BF
36%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
17°C
17.1° 16.3°
2 BF
32%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.2° 13.7°
2 BF
51%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
50%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 09 Νοεμβρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιώσιμη εθνική ενεργειακή στρατηγική

Η τρέχουσα οξεία ενεργειακή κρίση, που έρχεται να προστεθεί στην κλιματική κρίση, αναδεικνύει αμείλικτα την υπαρξιακή σημασία του θέματος της βιώσιμης ενέργειας, που έχει πτυχές συγχρόνως: περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτικές, γεωπολιτικές, οικονομικές, αναπτυξιακές, τεχνικές.

Η βιώσιμη ενέργεια είναι κρίσιμο κοινωνικό και εθνικό αγαθό, σχετίζεται όσο τίποτε άλλο με τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και δεν μπορεί να αποτελεί ευκαιριακό χρηματιστηριακό προϊόν εκτεθειμένο σε καιροσκόπους.

Αναπόδραστη εκκίνηση στη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση αποτελεί η εξοικονόμηση ως εξορθολογισμός της υπερκατανάλωσης και όχι ως φτωχοποίηση. Εν συνεχεία, απαιτείται η σταδιακή και δίκαιη μετάβαση από το υφιστάμενο ρυπογόνο και εν μέρει εισαγόμενο ενεργειακό μας μείγμα σε ένα νέο καθαρό και εγχώριο μείγμα: ανανεώσιμων, βιοαερίου και πράσινου υδρογόνου, με αυστηρότατο χωροταξικό και στρατηγικό σχεδιασμό.

Οι ανανεώσιμες τεχνολογίες είναι σήμερα όχι μόνο απολύτως ώριμες, αλλά και ο οικονομικότερος τρόπος παραγωγής ενέργειας. Η πολυσυζητημένη υποτιθέμενη «τεχνολογική ανωριμότητα» των ανανεώσιμων είναι ανεδαφική και υποκινούμενη. Τη συνδέουν με τη «διακοπτόμενη» λειτουργία τέτοιων συστημάτων «λόγω του ότι τα βράδια δεν έχει ηλιοφάνεια και ο άνεμος δεν φυσάει συνέχεια».

Στην πραγματικότητα, τα άρτια συστήματα ανανεώσιμων σχεδιάζονται με τέτοιες αναλογίες που όταν η παραγωγή από τη μία τεχνολογία υστερεί, καλύπτονται οι ανάγκες από τις λοιπές. Επίσης κάποιες από τις ανανεώσιμες τεχνολογίες, όπως τα μικρά υδροηλεκτρικά ή τα γεωθερμικά πεδία, δεν είναι καν διακοπτόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, για τις όποιες ανάγκες αποθήκευσης, και συστήματα μπαταριών υφίστανται και επίσης το βιοαέριο και το πράσινο υδρογόνο αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται όποτε αυτό είναι απαραίτητο, είτε ως καύσιμα είτε για ηλεκτροπαραγωγή.

Πρέπει να τονιστεί ότι στο βιοαέριο υπάρχει σημαντική υπο-επένδυση, αν και είναι απολύτως ώριμο και τεχνολογικά και οικονομικά εδώ και χρόνια. Επίσης τεχνολογικά ώριμο είναι και το πράσινο υδρογόνο και η εμπορική αξιοποίησή του έχει καθυστερήσει τεχνητά, αφού προτιμήθηκε η λύση του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να συνδεθεί απαραιτήτως και με τους άλλους τομείς της εθνικής οικονομίας: η υποστήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας για παραγωγή ενέργειας πρέπει να αναβαθμιστεί και επιταχυνθεί. Πρέπει απαραιτήτως να συνδεθεί και με την αναβάθμιση της βιομηχανίας μας, η οποία πρέπει να έχει τη δυνατότητα παραγωγής σχετικού εξοπλισμού και λογισμικού, αλλά και επανάχρησης και ανακύκλωσης. Αυτό θα συμβάλει στην απασχόληση του πολυπληθούς και ικανού ανθρώπινου δυναμικού μηχανικών, τεχνικών και επιστημόνων που διαθέτει η Ελλάδα.

Η συνεχής αναβάθμιση του εθνικού μας δικτύου και οι ευρωπαϊκές ενεργειακές διασυνδέσεις οφείλουν να προχωρήσουν τάχιστα. Οι διασυνδέσεις και εισαγωγές εκτός Ευρώπης, μετά και το φιάσκο του φυσικού αερίου, δεν μπορούν να αποτελέσουν ποτέ ξανά κομμάτι της στρατηγικής Ενέργειας, αλλά της εξωτερικής πολιτικής και μόνο. Υπό οποιοδήποτε πρίσμα, η κατασπατάληση πακτωλών δημοσίου χρήματος για υποδομές, ώστε να αντικατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο από υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, είναι σκανδαλώδης.

Η σημερινή κυβέρνηση στο θέμα της ενέργειας ξεκίνησε με νεοφιλελεύθερα «πράσινη» στρατηγική. Καθώς κλείνει η τετραετία αποδεικνύεται επιπροσθέτως και βαθιά λαϊκίστικη. Ειδικότερα:

Εκλεισε βεβιασμένα τις εγχώριες λιγνιτικές μονάδες, παρά τη διαφωνία του τεχνικού κόσμου, και επένδυσε στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Χωρίς να δώσει την επαρκή έμφαση στην εξοικονόμηση, προχώρησε στη νεοφιλελεύθερη έκδοση της «πράσινης μετάβασης» με ΑΠΕ χωρίς ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό. Δόθηκε υπερβολική έμφαση στην ηλεκτροκίνηση, που είναι πρώιμη. Η ΔΕΗ λειτουργεί σαν μια ακόμη εμπορική εταιρεία, χωρίς να εκφράζει έναν πραγματικά κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ καμία στήριξη και πλάνο δεν υπήρξε για τη νευραλγική δημοτική–περιφερειακή διαχείριση και παραγωγή ενέργειας. Η απάντηση που έδωσε στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου είναι: επιδοτήσεις από τα κρατικά ταμεία που καταλήγουν στις εταιρείες ενέργειας και μια ευρωπαϊκή σταυροφορία για να «απεξαρτήσει» την τιμή του ρεύματος από το φυσικό αέριο, όταν οι ίδιοι την υπερ-εξάρτησαν.

Εσχάτως, υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης, της αποκάλυψης πολλαπλών σκανδάλων και της πίεσης του lobby των εταιρειών υδρογονανθράκων επιδίδεται και στον ενεργειακό λαϊκισμό: πανηγυρίζει για τα υποτιθέμενα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που η ίδια εξόρκιζε και που υποτίθεται ότι κάποια στιγμή μετά το 2030 θα μας λύσουν τα οικονομικά προβλήματα που είναι πιεστικά σήμερα. Την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα στις τοπικές υφιστάμενες οικονομίες και οικοσυστήματα από τις εξορύξεις προσπαθούν να τα υποβαθμίσουν δήθεν «ειδικοί Ενέργειας» με περιοδείες ανά τη χώρα.

Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές, η βιώσιμη ενέργεια, μακριά από λαϊκισμούς εξορύξεων και «πράσινο» νεοφιλελευθερισμό, πρέπει να αποτελέσει κομβικό μέρος της όποιας αριστερής – κεντροαριστερής προγραμματικής συζήτησης. Οχι μόνο στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και σαν όχημα βιομηχανικής αναγέννησης, στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ανάταξης της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνολικότερα μιας σύγχρονής εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Ως το 2030 η Ελλάδα μπορεί να είναι παγκόσμιος πρωτοπόρος στη βιώσιμη ενέργεια, συνεπώς πολιτικά και οικονομικά ισχυρή.

*Επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης «Αειφόρος Ηπειρος», ηλεκτρολόγος μηχανικός ΑΠΘ με εμπειρία και μετεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα πληροφορικής, ενέργειας και στρατηγικής σε Ελλάδα και Βόρεια Ευρώπη

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βιώσιμη εθνική ενεργειακή στρατηγική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας