• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 18.5°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 18.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.2°C / 14.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.0°C
  2 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.3°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 19.9°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  2 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.4°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  59%

Φωτογραφία Αρχείου

(AP Photo/Ahmed Hatem, File)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο μύθος για το «φιλαπόδημον του Ελληνος»

 • A-
 • A+

Από τις αρχές του 20ού αιώνα και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ελλάδα υπήρξε χώρα μαζικής εξόδου μεταναστών, με τη μετανάστευση εντός και εκτός συνόρων να αναδεικνύεται σε μέγα κοινωνικό πρόβλημα. Το δεξιό αφήγημα απέδιδε την εθνική αυτή αιμορραγία στο «φιλαπόδημον του Ελληνος», ώστε να μη ζητούνται ευθύνες από διαδοχικές κυβερνήσεις για την οικονομική καθυστέρηση, τη φτώχεια και τις πολιτικές ανωμαλίες.

Μετά όμως το 1980, η Ελλάδα έγινε χώρα εισόδου και διέλευσης μεταναστών ή και προσφύγων, προερχόμενων από χώρες του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού», τη Μ. Ανατολή των διαρκών πολέμων και την Αφρική της ακραίας φτώχειας.

Παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων της Αριστεράς και ποικίλων κοινωνικών κινημάτων τις τελευταίες δεκαετίες, η ελληνική κοινή γνώμη δεν είχε ποτέ ουσιαστική πληροφόρηση για τη μετανάστευση και τις αιτίες της, ούτε υπήρξαν οι κατάλληλες εθνικές ή ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων.

Αντιθέτως, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη χώρα μας, η εισροή μεταναστών και προσφύγων αντιμετωπίστηκε ως «μπαμπούλας», δηλαδή, ως φόβητρο και άλλοθι για ακραίες επιθέσεις εις βάρος των λαϊκών κατακτήσεων, με συνέπεια να πριμοδοτείται και η άνοδος του ρατσισμού. Εφτασε μάλιστα ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός, το 2014, να κάνει εκστρατεία για τις ευρωεκλογές με σύνθημα «Να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας», χαρακτηρίζοντας «λαθροεισβολείς» τούς χωρίς χαρτιά μετανάστες.

Κοντή μνήμη έχουν Δεξιά και Ακροδεξιά, ξεχνούν ότι άλλοτε ήταν τα παιδιά της Ελλάδας που «έπαιρναν των ομματιών τους», αναζητώντας καλύτερη μοίρα στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική, αλλά και «στις φάμπρικες» της Γερμανίας και του Βελγίου τις στοές, σύμφωνα με το δημοφιλές τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη. Επιπλέον, παραβλέπουν τη σημασία της ένταξης των μεταναστών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που αποτελεί μείζον εθνικό θέμα.

Επικαλούμαι στο σημείο αυτό σχετικά πρόσφατη έκθεση του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό, που εκτιμούσε ότι «σε μια εποχή δημογραφικής γήρανσης της Ευρώπης, η συμβολή της μετανάστευσης για τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων, την αναζωογόνηση προβληματικών περιοχών, ιδίως της υπαίθρου, είναι πολλαπλά ευεργετική». Στην ίδια έκθεση, αναφερόταν ότι δύο προσεγγίσεις κυριαρχούν στις μεταναστευτικές πολιτικές των περισσότερων χωρών, από τη μια ο διαχωρισμός -η γκετοποίηση- και από την άλλη η αφομοίωση εις βάρος της πολυπολιτισμικότητας, η οποία δεν κλονίζει, αλλά ενισχύει την εθνική συνοχή, όπως δείχνει το παράδειγμα της Αμερικής.

Καταλήγω με την επισήμανση ότι το Μουντιάλ του Κατάρ χτίστηκε πάνω στα κόκαλα χιλιάδων μεταναστών και ας το αγνοούσε η Καϊλή.

*Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακούν τον νέο πρόεδρο της Κύπρου να βάζει την άμαξα μπροστά από το άλογο. Προτείνει διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου, αλλά οι συνομιλίες έχουν απονεκρωθεί εδώ και 6 χρόνια.
Το Κυπριακό από την οπτική των Ευρωπαίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς και γιατί να δουλέψει ο ευρωπαϊκός καταλύτης για την Κύπρο;
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει γίνει εξαιρετικά καχύποπτη με την Κύπρο. Θα είναι δύσκολο να ευθυγραμμίσει τα τόσο διαφορετικά συμφέροντα των «27» έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ξέρει εκ των προτέρων πού αποσκοπεί. Ο...
Πώς και γιατί να δουλέψει ο ευρωπαϊκός καταλύτης για την Κύπρο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ποια Κύπρο και ποια Ευρώπη στον προεκλογικό διάλογο;
Οι τρεις βασικοί προεδρικοί ανθυποψήφιοι φαίνεται ότι ήταν πολύ απασχολημένοι: ο ένας έκανε λόμπι στα κόμματα, ο άλλος ετοίμαζε το ντεμπούτο του και ο τρίτος ήταν πνιγμένος στην αγωνία να συσπειρώσει το κόμμα...
Με ποια Κύπρο και ποια Ευρώπη στον προεκλογικό διάλογο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στρατηγική αυτονομία
Οι προκλήσεις για την Ευρώπη, γεωπολιτικές και άλλες, αυξάνονται. Και η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, αν η Ευρώπη θέλει να είναι ένας παίκτης με πραγματικό γεωπολιτικό ανάστημα.
Στρατηγική αυτονομία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταναστευτικό: πρόβλημα ή διαχρονικό φαινόμενο;
Τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. εμφανίστηκε ανίκανη να διαχειριστεί μερικές χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες ● Αυτή η ανικανότητα δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για τη διαχείρισή της. ως προς τους 50.000.000 κλιματικούς...
Μεταναστευτικό: πρόβλημα ή διαχρονικό φαινόμενο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να αποφύγουμε το τέλμα στην εξωτερική πολιτική
Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει η ανάγκη της Τουρκίας να εξασφαλίσει ομαλό πολιτικό περιβάλλον σχέσεων με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ενόψει των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας...
Να αποφύγουμε το τέλμα στην εξωτερική πολιτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας