• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 12.6°C
  2 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 6.6°C / 11.6°C
  2 BF
  33%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.7°C / 11.6°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.2°C / 9.3°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.8°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 6.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  1 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.7°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 3.5°C / 10.1°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.8°C
  5 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.1°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 10.0°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  2 BF
  55%
AP Photo/Emilio Morenatti
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακραία λιτότητα πίσω από τον προϋπολογισμό

 • A-
 • A+

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 χαρακτηρίζεται από ευσεβείς επικοινωνιακούς πόθους, μοιράζοντας προεκλογικά δωράκια και επιδιώκοντας να παρουσιάσει μια επίπλαστη «μαγική εικόνα» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της σε μια χρονιά με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, βουλευτικές και δημοτικές, μέσα σε μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση διαφθοράς και αναξιοκρατίας.

Ακόμα και ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ φέτος θα είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι προέβλεπε η κυβέρνηση. Ο στόχος αυτός στηρίχθηκε στην κατανάλωση βασισμένη σε κρατικές ενισχύσεις, που, σε ένα πτωχευμένο, χρεοκοπημένο, με τεράστιο δημόσιο χρέος κράτος και ελλείμματα, αυτές οι ενέσεις προέρχονται από δάνεια τα οποία δυσχεραίνουν έτι περισσότερο τη θέση μας και δεν προέρχεται η όποια μεγέθυνση του ΑΕΠ από επενδύσεις και παραγωγική διαδικασία. Ο προϋπολογισμός του 2023 επιφυλάσσει αφενός περαιτέρω ακραία λιτότητα και φτωχοποίηση μέσω της ακρίβειας, των περικοπών και της φορολογικής αφαίμαξης για τους πολλούς και αφετέρου πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις, ενισχύσεις και απευθείας αναθέσεις στους ολιγάρχες χορηγούς της κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το 30% περίπου του πληθυσμού απειλείται από ακραία φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Η φτώχεια και οι ανισότητες αυξάνονται και είναι τρομακτικά.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα επιδεινωθεί και θα μειωθεί το 2023 λόγω απόσυρσης αρκετών μέτρων στήριξης, λόγω του πληθωρισμού, της ακρίβειας, του ρεύματος, των καυσίμων, λόγω αύξησης των ιδιωτικών χρεών και των «κόκκινων» δανείων και της συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης για να επιτευχθούν πάλι τα αβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα. Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις αποσκοπεί στην εξάλειψη ενός βασικού χαρακτηριστικού της ελληνικής κοινωνίας, την ιδιοκατοίκηση, την ιδιωτική περιουσία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Οσον αφορά τα κρατικά έσοδα, οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, που είναι οι πιο ταξικοί και οι πιο άδικοι γιατί μεταφέρουν εμμέσως πλούτο από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, θα ξεπεράσουν το 57% από το 55% που είναι φέτος και θα είναι πάλι οι κύριοι αιμοδότες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

Στον τομέα των επενδύσεων οι πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 97% των επιχειρήσεων στη χώρα μας, στην απόλυτη πλειοψηφία τους δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό και την τεχνογνωσία. Είναι αυτές που θα συνεχίσουν να αργοπεθαίνουν και θα επηρεάσουν αρνητικά την ιδιωτική κατανάλωση, την ανεργία και τη φτώχεια. Οι επενδύσεις θα επηρεαστούν αρνητικά επίσης από την αύξηση των επιτοκίων. Το ξεπούλημα ακινήτων από τα «κοράκια» στους ξένους ασφαλώς και δεν αποτελεί παραγωγική επένδυση. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, που έγινε για να μη δημιουργηθεί το ευρωομόλογο, θα πάνε στους πολύ λίγους και πολύ μεγάλους και δεν θα διαχυθούν στην οικονομία ευρέως.

Ολα αυτά που ζούμε σήμερα, με τις ελληνικές κυβερνήσεις που λειτουργούν ως εντολοδόχοι της τρόικας, είναι παράνομα και αντισυνταγματικά. Το έγραψε στο βιβλίο του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Νικόπουλος, ο οποίος και υπογραμμίζει ότι: «Οι δανειακές συμβάσεις έπρεπε να είχαν γίνει από αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων του αριθμού των Βουλευτών. Οι συμβάσεις αυτές είναι νομικώς ανυπόστατες και ως τέτοιες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

Τα τονίζω όλα αυτά για να προειδοποιήσω ότι στην επόμενη κυβέρνηση, που μπορεί να είναι τρικομματική με άνωθεν και έξωθεν εντολές, να διαθέτει πάνω από εκατόν ογδόντα βουλευτές και να υπογράψει ό,τι θα της φέρουν, το παιχνίδι θα είναι πάλι στημένο και θα βάλει ταφόπλακα στα πάντα. Εχουμε μια τρόικα που δεν ελέγχουμε, ένα φορολογικό λογισμικό που δεν ελέγχουμε, έχουμε μια δημόσια υπηρεσία που δεν ελέγχουμε, έναν πρωθυπουργό που δεν ελέγχουμε, μια Ευρωπαϊκή Ενωση σε νομική, οικονομική και πολιτική κατάπτωση, διεφθαρμένη. Ελπίδα μαζί σας έτσι δεν έχουμε. Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 λέει: Ρήξη με όλα αυτά για να υπάρξει προοπτική και ελπίδα.

*Βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, οικονομολόγος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η οικονομία των μαγκωμένων και η οικονομία των προνοητικών
Ποια η διαφορά ανάμεσα στην οικονομία των μαγκωμένων και αυτή των προνοητικών; Η πρώτη έχει φορτωθεί 110 δισ. χρέος σε 10 χρόνια ενώ ή άλλη ανακάμπτει πλήρως μετά από δύο χρόνια.
Η οικονομία των μαγκωμένων και η οικονομία των προνοητικών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκτός τόπου και χρόνου ο προϋπολογισμός του 2015
Ο υπουργός Οικονομικών ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού, προσπαθεί στο εισαγωγικό σημείωμά του στην Εισηγητική Εκθεση γα τον Προϋπολογισμό του 2015 να παρουσιάσει μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας...
Εκτός τόπου και χρόνου ο προϋπολογισμός του 2015
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πότε θα έλθει η νέα κρίση;
Οταν το κομματικό υπερισχύει του δημόσιου συμφέροντος με μοναδική επιδίωξη την κυβερνητική εξουσία, με συνεχείς προεκλογικές παροχές και επιδόματα, αντί παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν τις...
Πότε θα έλθει η νέα κρίση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προϋπολογισμός 2023: Επιστρέφει ο εφιάλτης του δημόσιου χρέους;
Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και ενόψει εκλογών συνεχίζει την ελλειμματική διαχείριση. Προβάλλει θριαμβευτικά τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο μέλλον
Προϋπολογισμός 2023: Επιστρέφει ο εφιάλτης του δημόσιου χρέους;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επιλεκτική παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας
Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί τελευταία σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα επί των ημερών της έχει σημειώσει εντυπωσιακά επιτεύγματα και αναδειχθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε χώρα...
Η επιλεκτική παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας