• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.9°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.9°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 14.4°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 12.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 18.6°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 10.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.5°C / 14.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 16.5°C
  1 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 13.9°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  97%

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʹ Αθηνών, Αννέτα Καββαδία

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Δεν θα μας συγχωρέσουν τη φυγομαχία

 • A-
 • A+

Η εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ στα πολιτικά δρώμενα της χώρας -κατ’ αρχήν το 2004 ως εκλογική συμμαχία αριστερών κομμάτων και οργανώσεων και στη συνέχεια ως ενιαίο κόμμα από τον Μάιο του 2012 (διαδικασία που «σφραγίστηκε» στο 1ο Συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο του 2013)- σηματοδότησε, αναμφίβολα, νέα δεδομένα στη μέχρι τότε λειτουργία των πολιτικών φορέων στη χώρα μας.

Οι αποκλίσεις θέσεων και απόψεων, οι διαφωνίες αλλά και η δυνατότητα σύνθεσης και ο σεβασμός στη συλλογικότητα διαμόρφωσαν εκείνο το περιβάλλον που -με κυρίαρχη την έννοια της συντροφικότητας- επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει τη συγκεκριμένη δυναμική η οποία τον κατέστησε, σε λίγα μόλις χρόνια, πρωταγωνιστή της δημόσιας ζωής.

Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια της 6μηνης παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση -η οποία, σχεδόν, μονοπωλήθηκε από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης- επιδείχθηκε ολιγωρία, αναδείχθηκαν στοιχεία ελλιπούς προετοιμασίας και καταρρίφθηκαν βεβαιότητες που εκπορεύονταν από τη μη σωστή αξιολόγηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών συσχετισμών.

Και οδηγηθήκαμε στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Μια συμφωνία που ναι μεν αποτελεί προϊόν εκβιασμού, δεν παύει όμως να συνιστά μια οδυνηρή ήττα για όλο τον κόσμο της Αριστεράς.

Μια ήττα, οι συνέπειες της οποίας δεν περιορίζονται στα στενά όρια της χώρας μας, αλλά εγείρουν ερωτήματα όπως, για παράδειγμα, ποιος μπορεί να είναι τελικά ο ρόλος της ευρωπαϊκής Αριστεράς στο πλαίσιο της ευρωζώνης, σε αυτές τις συνθήκες παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και άρσης της λαϊκής κυριαρχίας; Μπορεί να έχει μέλλον μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν συνθήκες οικονομικού πολέμου και καθαρών εκβιασμών με στόχο την επιβολή διά της ισχύος; Τι περιθώρια άσκησης εναλλακτικών πολιτικών υπάρχουν;

Αυτά και άλλα πολλά είναι ερωτήματα τα οποία ζητούν απάντηση η οποία όμως δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να δοθεί μέσα σε συνθήκες εσωκομματικής πόλωσης και απειλών, ένθεν κακείθεν.

Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε ώς εδώ γιατί είχε πάντα στον πυρήνα τού σχεδίου του την ενότητα. Και με βάση αυτή την παραδοχή, να αποτινάξουμε συμπεριφορές που υπαγορεύονται από την ψευδαίσθηση της βεβαιότητας στο δίκιο της θέσης μας και να προσπαθήσουμε, όλοι και όλες μαζί, να συζητήσουμε, να αναζητήσουμε τα αίτια της διάψευσης και της ήττας μας -χωρίς όμως να τις μετατρέψουμε σε κυρίαρχο πολιτικό μας αφήγημα- και να ανακαλύψουμε τους τρόπους που θα μπορέσουν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο εκπονώντας, μαζί με τον λαό, ένα επεξεργασμένο σχέδιο απεμπλοκής από τους εκβιασμούς και τα μνημόνια.

Η διαλυμένη ελληνική κοινωνία εξακολουθεί, παρά τις οπισθοχωρήσεις, να στηρίζεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας πως, μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, μόνο αυτή θα μπορούσε να ασκήσει μια εναλλακτική πολιτική που θα ανακούφιζε, έστω στοιχειωδώς, τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Η επίκληση, λοιπόν, στην ενότητα δεν είναι ένα θεωρητικό εφεύρημα, υπό το βάρος των εσωκομματικών προβλημάτων, αλλά στοιχειώδης προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας, που δεν είναι άλλος από το να πολεμήσουμε όλοι και όλες μαζί για το συμφέρον των κοινωνικών δυνάμεων που μας εμπιστεύτηκαν, σε ένα αδυσώπητο περιβάλλον, με εντελώς αρνητικούς συσχετισμούς για την Αριστερά.

Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει τη φυγομαχία ούτε, όμως, και το «κυνήγι μαγισσών». Δεν πρόκειται να συγχωρήσει τη «νεκρανάσταση», με δική μας ευθύνη, των εκπροσώπων ενός φθαρμένου πολιτικού συστήματος το οποίο, λίγους μόνο μήνες πριν, αποφάσισε να καταδικάσει.

Οπως, βεβαίως, δεν πρόκειται να συγχωρήσει τη διολίσθηση σε κυβερνητικές πρακτικές του παρελθόντος που πόρρω απέχουν από τις θεμελιώδεις, διακηρυγμένες αρχές της Αριστεράς, οι οποίες αποτελούν τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολιγωρίες, αδυναμίες, λάθη αυτού του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης δεν μπορούν να διορθωθούν παρά με τη σύμπλευση όλων των, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δυνάμεων. Ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από την ανακούφιση της σκληρά πληττόμενης ελληνικής κοινωνίας. Και σε αυτή τη μάχη, δεν περισσεύει κανείς.

*Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʹ Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απεμπλακεί από τα μνημόνια
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με ενότητα μέσα στη διαφορετικότητά του, όπως ήταν από τότε που ξεκίνησε την ενεργή συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες και τις πολιτικές προτάσεις του,...
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απεμπλακεί από τα μνημόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρέμβαση στις διεργασίες της ευρύτερης Αριστεράς
Η χρόνια κρίση που βιώνουμε, η φθορά των θεσμών, η αμφισβήτηση των αξιακών κωδίκων, η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού, η αναποτελεσματικότητα των μνημονιακών επιλογών, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και τα...
Παρέμβαση στις διεργασίες της ευρύτερης Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με τα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς
Η κοινωνία ξέρει ότι η τωρινή διαπραγμάτευση είναι μια μάχη αποτροπής της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Και είναι, δικαιολογημένα, αμφίθυμη. Καταλαβαίνει –με τον δικό της τρόπο– ότι η έξοδος από την έρημο της...
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωποι με τα όρια των πεποιθήσεων της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης»
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» επιτελεί ταυτόχρονα δύο λειτουργίες. Στο επίπεδο της προπαγάνδας και της επικοινωνιακής στρατηγικής, είναι ίσως το κεντρικό τέχνασμα που χρησιμοποιείται προκειμένου να...
Η θεωρία της «αριστερής παρένθεσης»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί είχαν αυταπάτες;
Μήπως μερικές φορές στον λόγο της Αριστεράς εμφιλοχωρεί μια δυσανεξία στην κριτική και μια τάση προς την αλαζονεία που τρέφεται από την πεποίθηση ότι μόνο οι αριστεροί έχουν πρόσβαση στην πραγματικότητα ενώ...
Γιατί είχαν αυταπάτες;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας