• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 5.7°C
  4 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 5.3°C
  5 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.0°C
  4 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.8°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.2°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.5°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 4.9°C
  5 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.4°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  6 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.0°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 4.9°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.1°C / 4.8°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.5°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.9°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  3 BF
  41%
AP Photo/Andreea Alexandru
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εδώ είναι Βαλκάνια…

 • A-
 • A+

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την προς ανατολάς διεύρυνσή της, η Ευρωπαϊκή Ενωση σκέπτεται, όπως διαβεβαίωσε προχθές από τα Τίρανα, να διευρυνθεί εκ νέου. Αυτή τη φορά προς τα Βαλκάνια, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και ίσως τη Γεωργία. Το γεγονός ότι η προηγούμενη διεύρυνση κλόνισε περισσότερο παρά ποτέ τη συνοχή της ενωμένης Ευρώπης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τσουνάμι ευρωσκεπτικισμού σε χώρες που εξ αρχής πρωτοστάτησαν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιταλία, προϊδεάζει πως οι μελλοντικές διευρύνσεις, αν πραγματοποιηθούν, δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες. Δεν θα έχουν δηλαδή τον χαρακτήρα μιας εφάπαξ και εφ’ όλης της ύλης προσχώρησης των υποψήφιων προς ένταξη κρατών, όπως συνέβη κατά το παρελθόν. Κατά πάσα πιθανότητα οι νέες διευρύνσεις θα ολοκληρωθούν σταδιακά, ακολουθώντας τις λογικές της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, ή των ομόκεντρων κύκλων, ή της μεταβλητής γεωγραφίας κ.ο.κ. Σε αυτές τις λογικές εντάσσεται άλλωστε και η πρόταση Μακρόν υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας που προς το παρόν βρίσκεται σε εμβρυακή μορφή. Με άλλα λόγια βαδίζουμε προς μια Ευρώπη που ελάχιστα θα θυμίζει αυτή του 1980 στην οποία προσχώρησαν η Ελλάδα και μετά η Ισπανία και η Πορτογαλία. Βαδίζουμε προς μια Ευρώπη που θα έχει κράτη-μέλη πρώτης, δεύτερης, ίσως και τρίτης κατηγορίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η προοπτική ένταξης των κρατών των Βαλκανίων που βρίσκονται εκτός Ενωμένης Ευρώπης θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική πρόκληση υπό τον όρο ότι θα διακοπεί η πορεία της χώρας προς τη βαλκανιοποίησή της. Μια πορεία που ξεκίνησε στις αρχές του 21ου αιώνα και έκτοτε συνεχίζεται, έχοντας ως ορόσημο την πτώχευση του 2010. Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ως προς αυτό, ας υπενθυμιστεί πως με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, περί το τέλος του 20ού αιώνα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είχε φτάσει στο 95% του μέσου ευρωπαϊκού, ενώ σήμερα βρίσκεται κάτω από το 70%. Επίσης, ο μέσος Ελληνας στο τέλος του προηγούμενου αιώνα είχε διπλάσια αγοραστική δύναμη από τον μέσο πολίτη των κρατών της ανατολικής Ευρώπης, ενώ σήμερα έχει μικρότερη αγοραστική δύναμη από τον μέσο Τσέχο ή τον μέσο Πολωνό. Εξακολουθεί βεβαίως να είναι πιο εύπορος από τον μέσο Βούλγαρο και τον μέσο Ρουμάνο, αν και η ψαλίδα κλείνει με γοργούς ρυθμούς.

Η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας είναι εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο που ιστορικά οφείλει να έχει στην περιοχή των Βαλκανίων. Το γεγονός, όμως, ότι στην οικονομική συρρίκνωση των τελευταίων δεκαετιών έχει πλέον προστεθεί και η πολιτική απαξίωση της χώρας αναγκάζει, ατυχώς, πολλούς να θυμηθούν τον στίχο του ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου «Εδώ δεν είναι παίξε γέλασε: Εδώ είναι Μπαλκάνια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολύ λίγο, πολύ αργά…
Εάν δεν προκύψει σύντομα κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση συνολικού συμβιβασμού στην Ουκρανία, τότε τα Δυτικά Βαλκάνια είναι το πιο πιθανό πεδίο διάχυσης της σύγκρουσης.
Πολύ λίγο, πολύ αργά…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βραχυκύκλωμα μακράς διαρκείας
Διχασμένη σε όλα τα κρίσιμα θέματα και προκλήσεις που αφορούν το μέλλον της, η Ε.Ε. δεν έχει ούτε τη βούληση αλλά ούτε και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέα διεύρυνση.
Βραχυκύκλωμα μακράς διαρκείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βέτο διαρκείας…
Η πρόταση της Γαλλίας για τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Δυτικών Βαλκανίων συνιστά αυστηροποίηση των προϋποθέσεων και ταυτόχρονα τερματισμό της παράδοσης που θέλει κάθε διαπραγμάτευση να...
Βέτο διαρκείας…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Κοινότητα μπορεί να περιμένει!
Παρουσιάζοντας τον περασμένο Μάιο την πρότασή του περί δημιουργίας μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε ασφαλώς στο μυαλό του αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Πράγα.
Η Κοινότητα μπορεί να περιμένει!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ειδική Σχέση
Η πρωτοβουλία Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στηρίζει την Τρας στο ξεκίνημά της και τον Ερντογάν σε μια δύσκολη στιγμή της εικοσαετούς θητείας του στην εξουσία.
Ειδική Σχέση
ΕΥΡΩΠΗ
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
Καρφιά Εντι Ράμα για τη μακρά αναμονή που επιφυλάσσεται για τη Βόρεια Μακεδονία και τα λοιπά Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ουκρανία που πήρε υποψηφιότητα ένταξης ● Πρόταση Ντράγκι για έκτακτη σύνοδο τον...
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας