• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 5.7°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 4.0°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.1°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.6°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 10.4°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  79%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γαλλοαμερικανικό μενού με έμμεση στήριξη στην Τουρκία

 • A-
 • A+

H συνάντηση των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο επιβεβαίωσε το άριστο κλίμα των διμερών σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών-Γαλλίας. Μπορεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο η συμφωνία ΑUKUS να δυσαρέστησε τη γαλλική πολεμική βιομηχανία, αλλά σε στρατηγικό επίπεδο υπάρχει σύμπλευση των δύο χωρών. Γι' αυτό, άλλωστε, η κοινή ανακοίνωση που συνόδευσε τη συνάντηση των δύο ηγετών αναδεικνύει το εύρος των κοινών δραστηριοτήτων. Από το Διάστημα μέχρι την επισιτιστική ασφάλεια, τη βιοποικιλότητα και τη διάδοση των πυρηνικών, Ουάσινγκτον και Παρίσι βρίσκουν μαζί τρόπους δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

H πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται στην παγκόσμια πολιτική έχει υποβαθμίσει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η μπάλα πλέον παίζεται στο γήπεδο της Αμερικής, η οποία εγγυάται την ασφάλεια της Ευρώπης και συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο είτε για κάποιο κράτος-μέλος είτε για τις Βρυξέλλες να παρεκκλίνουν της αμερικανικής στρατηγικής. Ακολούθως, ο πρόεδρος Μακρόν δεν αποκόμισε χειροπιαστά αποτελέσματα από την προσπάθειά του να καταδείξει τη γαλλική και ευρωπαϊκή ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες προσαρμόζουν την εγχώρια νομοθεσία τους για να ενδυναμώσουν την εθνική βιομηχανία. Ενας νέου τύπου προστατευτισμός έχει κάνει πλέον την εμφάνισή του και η Ευρωπαϊκή Ενωση απλώς διαχειρίζεται τις συνέπειες.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, η Ευρώπη, επίσης, δεν έχει τον πρώτο λόγο. Οι ιδιωτικές συνομιλίες Ηνωμένων Πολιτειών-Ρωσίας αναμένεται να καθορίσουν τη μελλοντική εξέλιξη του πολέμου. Kαθώς η διαμάχη συνεχίζεται, η στήριξη που παρέχουν η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ουκρανία είναι μεν σημαντική αλλά δευτερεύουσα. Ετσι, μιλώντας ρεαλιστικά, το Παρίσι αρκείται σε πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση του συνεδρίου της 13ης Δεκεμβρίου για την ενίσχυση της αντίστασης της Ουκρανίας. Aκόμα και στα θέματα Κίνας, Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία φαίνεται πως συνεργάζονται αρμονικά. Δεν είναι τυχαίο πως η προαναφερθείσα ανακοίνωση έχει ειδική αναφορά στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η Γαλλία, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, έχει ειδικό ενδιαφέρον για την περιοχή και καλοβλέπει συνέργειες με την Αμερική, ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Απούσα από το επίσημο γαλλοαμερικανικό μενού των συζητήσεων ήταν η Τουρκία. Eνώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προ ημερών εκδώσει ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία του για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία και το Ιράκ, ο πρόεδρος Μακρόν επέλεξε να μην επαναλάβει την ανησυχία αυτή δημοσίως στον Λευκό Οίκο. Προκύπτει πως τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Παρίσι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως σημαντικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ – παρά το έλλειμμα αξιοπιστίας των τελευταίων ετών. Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενες νέες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο για τους Κούρδους αλλά και για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ισως οι δύο ηγέτες να συζήτησαν το ζήτημα κεκλεισμένων των θυρών στην Ουάσινγκτον.

Aπό τη γαλλική οπτική γωνία, δεν υπάρχει προφανώς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη έναντι της Τουρκίας, αλλά οι διμερείς σχέσεις είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Ακολούθως, επηρεάζονται οι γαλλικοί υπολογισμοί, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δείχνει σε κάθε ευκαιρία πως δεν θέλει να χάσει την Αγκυρα. Οταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, o πρόεδρος Μακρόν είχε προτείνει την πραγματοποίηση μιας ανθρωπιστικής επιχείρησης από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης, η Αγκυρα αποτελεί βασικό πυλώνα για τη μεσανατολική πολιτική των Παρισίων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για παράδειγμα, είχε συμμετάσχει στο μεγάλο συνέδριο της Βαγδάτης, που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2021 με γαλλική πρωτοβουλία. Η προαναφερθείσα γαλλοαμερικανική ανακοίνωση δεν παραλείπει την αναφορά στο συνέδριο της Βαγδάτης.

Τέλος, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον πως οι πρόεδροι Μπάιντεν και Μακρόν εξήραν την πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, που επιτεύχθηκε κατόπιν γαλλοαμερικανικής συνεργασίας. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, Ουάσινγκτον και Παρίσι θέλουν να διατηρήσουν τη Μεσόγειο υπό δυτική ομπρέλα. Προς την κατεύθυνση αυτή, αντίπαλός τους δεν είναι η Τουρκία αλλά η Ρωσία και ενδεχομένως στο μέλλον η Κίνα. Θα είναι χρήσιμο για την Ελλάδα να μελετήσει τις ισορροπίες που διαμορφώνονται – μέσα στις οποίες τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αποκτούν ολοένα και περισσότερο παρακολουθηματικό χαρακτήρα.

*Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Νίκαιας (CIFE), Senior Fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη Ρώμη στη Γλασκόβη;
Ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος προεξοφλεί συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στη Ρώμη, αλλά πληροφορεί ότι το κυριότερο θέμα που θα συζητήσουν οι δύο άνδρες είναι η επικείμενη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.
Από τη Ρώμη στη Γλασκόβη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το φάντασμα των Σεβρών…
Ο Ερντογάν επιμένει στο αφήγημα στο οποίο η Τουρκία είναι πολιορκημένο φρούριο από τη Δύση, που επιβουλεύεται όχι απλώς τα της συμφέροντα, αλλά αυτή την ίδια την ύπαρξή της ως κυρίαρχου κράτους.
Το φάντασμα των Σεβρών…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιορισμός ζημιών
Βλέποντας και κάνοντας, είναι η απάντηση στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ στην προεκλογική περίοδο με ορίζοντα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα μέσα Μαΐου.
Περιορισμός ζημιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναδίπλωση της παγκοσμιοποίησης;
Αν στην απόφαση του Λευκού Οίκου να κινηθεί στη γραμμή πλεύσης τού «Πρώτα η Αμερική» η κυβέρνηση Σολτς συνεχίσει να κινείται στη γραμμή πλεύσης τού «Πρώτα η Γερμανία», τότε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα γνωρίσει...
Αναδίπλωση της παγκοσμιοποίησης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συμπλήρωση του παζλ
Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ βλέπουν ρόλο για τη Γαλλία στη Διατλαντική Σχέση, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Η συμπλήρωση του παζλ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας