• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.9°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 11.3°C
  4 BF
  37%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.2°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.2°C
  1 BF
  46%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 11.5°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 7.9°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 14.3°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 10.6°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.7°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.4°C / 10.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 11.5°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.5°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  3 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 12.2°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  2 BF
  64%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προοδευτική κυβέρνηση και πανεπιστήμια

 • A-
 • A+
Η ακύρωση των μέτρων αυταρχικού εκφοβισμού απαιτεί την επαναφορά του ασύλου, τη διάλυση της ΟΠΠΙ, την κατάργηση των διατάξεων περί πειθαρχικών και αυτών που αφορούν τη συγκρότηση «Μονάδων Ασφάλειας και Προστασίας» και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Tα πανεπιστήμια βρίσκονται στο επίκεντρο των θεσμικοπολιτικών δυναμικών των τελευταίων ετών. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα πανεπιστήμια βασίζονται σε επεξεργασίες που δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο του 2022 στο κείμενο «70 Θέσεις και Προτάσεις» και αποβλέπουν στην υποστήριξη του ρόλου των δημόσιων πανεπιστημίων στην παραγωγή νέας γνώσης και στην προαγωγή του κοινού αγαθού της μόρφωσης, στην εξασφάλιση της συμμετοχής τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας και της δημοκρατίας.

Οι προτάσεις αυτές αναφέρουν τον διπλασιασμό, σε βάθος τετραετίας, του αριθμού μελών ΔΕΠ και της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αύξηση του διοικητικού προσωπικού κατά τουλάχιστον 15%, καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης σε πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν, δωρεάν φοίτηση στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και κάλυψη με δημόσια δαπάνη 10 εκατομμυρίων ανά έτος του πανελλαδικού κόστους των ανελαστικών τους εξόδων, κατάργηση κάθε επιπλέον αμοιβής των διδασκόντων, χρηματοδότηση και στελέχωση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων, επαναφορά των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης με ελεύθερη πρόσβαση για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης. Είναι σίγουρο ότι η νομοθέτηση και η υλοποίηση αυτών των προτάσεων χρειάζεται σημαντικό βάθος κυβερνητικού χρόνου και σύνδεση με αντίστοιχες παρεμβάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (π.χ. αναβάθμιση του απολυτηρίου του Λυκείου).

Στο σημείο αυτό προκύπτει το ζήτημα της προτεραιοποίησης των άμεσων νομοθετικών παρεμβάσεων μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Παρεμβάσεων που θα στοχεύουν στην ακύρωση των μέτρων αυταρχικού εκφοβισμού, στην απόσυρση των πολιτικών αποκλεισμού από το πανεπιστήμιο και τη διοίκησή του και στην άμεση ενίσχυση των πανεπιστημίων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια πορεία διαδοχικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεν συνιστά την πλέον δόκιμη θεσμική πρακτική. Είναι όμως απαραίτητη, ώστε να μην εμπεδωθούν πρόσφατα νομοθετημένες αλλαγές που θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στα πανεπιστήμια. Η πλειονότητα των παρακάτω προτεινόμενων νομοθετικών παρεμβάσεων μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο μιας νέας κυβέρνησης και πριν από την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

Η ακύρωση των μέτρων αυταρχικού εκφοβισμού απαιτεί την επαναφορά του ασύλου, τη διάλυση της ΟΠΠΙ, την κατάργηση των διατάξεων περί πειθαρχικών και αυτών που αφορούν τη συγκρότηση «Μονάδων Ασφάλειας και Προστασίας» και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων. Απαιτείται επίσης η επαναφορά της διοίκησης του πανεπιστημίου στη Σύγκλητο, άρα και η αναστολή των εκλογών για τα Συμβούλια των πανεπιστημίων και άμεση μεταφορά των αρμοδιοτήτων των ήδη συγκροτημένων Συμβουλίων στη Σύγκλητο.

Τα εκλεγμένα Συμβούλια δεν μπορούν να καταργηθούν. Μπορούν όμως να παραμείνουν με ελάχιστες διαδικαστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας τους. Δεν θα αναδειχθούν Συμβούλια σε όσα πανεπιστήμια δεν έχει γίνει η εκλογή τους. Τέλος, θα πρέπει να επανέλθει η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης βάσει των αποτελεσμάτων των πιο πρόσφατων εκλογών των φοιτητικών συλλόγων.

Η απόσυρση των πολιτικών αποκλεισμού αφορά θεσμικές προβλέψεις που περιόρισαν τεχνηέντως την πρόσβαση στα πανεπιστήμια (ΕΒΕ) και την απρόσκοπτη φοίτηση σε αυτά (μη διαγραφή φοιτητών ν+2). Τέλος, οι άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση των πανεπιστημίων.

Η ενίσχυση αυτή συνεπάγεται άμεση και σημαντική αύξηση της επιχορήγησης των πανεπιστημίων μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού, άμεση σημαντική ενίσχυση του προϋπολογισμού των δωρεάν μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, άμεση απόδοση τριπλάσιου αριθμού νέων θέσεων μελών ΔΕΠ συγκριτικά με όσους συνταξιοδοτηθούν τον Αύγουστο του 2023, αύξηση των αποδοχών των διδασκόντων στα πανεπιστήμια σύμφωνα και με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, προσωρινή αύξηση των θέσεων συμβασιούχων διδασκόντων ώστε τα Τμήματα να ανταποκριθούν χωρίς προβλήματα στην όποια αναδιάταξη του φοιτητικού πληθυσμού προκύψει από την κατάργηση της ΕΒΕ.

Κομβικό σημείο για την άμεση ενίσχυση των πανεπιστημίων είναι η άμεση αύξηση της χρηματοδότησης και υποστήριξη της έρευνας. Αυτό προϋποθέτει την επαναφορά της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας σε ένα κοινό με τα πανεπιστήμια υπουργείο, την αύξηση των υποτροφιών για διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, τον επανασχεδιασμό –στα μέτρα του δυνατού– της αξιοποίησης των πόρων του Κοινοτικού Ταμείου Στήριξης, την ενίσχυση της συμμετοχής των πανεπιστημίων στα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά δίκτυα ώστε να ανατραπεί η αντι-ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική που συστηματικά και θεσμικά επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι παραπάνω θεσμικές παρεμβάσεις θα στηρίξουν τις ακαδημαϊκές λειτουργίες, την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων και την εργασιακή αξιοπρέπεια όσων υπηρετούν σε αυτά. Η ακαδημαϊκή κοινότητα χρειάζεται μια περίοδο θεσμικής γαλήνης, αναπτυξιακής ενίσχυσης και απρόσκοπτης κανονικής ακαδημαϊκής λειτουργίας. Στο ασταθές περιβάλλον και απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί η αλυσίδα των κρίσεων, οι παραπάνω αναφερόμενες θεσμικές παρεμβάσεις αποτελούν τη βάση για τις απαραίτητες ευρείες συναινέσεις. Οι εμπειρίες των τελευταίων επτά ετών δείχνουν ότι μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί αυτή τη συνθήκη.

*Αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Θα πάρω έντεκα παιδιά, έντεκα μαντολίνα»
Τα Συμβούλια θα επιλέγουν και τους Μαρκεζίνηδες των σχολών, μια και οι κοσμήτορες δεν θα εκλέγονται! Από το «μεγαλείο της Πατρίδος», λοιπόν, ολοταχώς για το μεγαλείο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Αιέν αριστεύειν»!
«Θα πάρω έντεκα παιδιά, έντεκα μαντολίνα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
Είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στον χώρο των Πανεπιστημίων που αγκομαχά να διαβάσει τις 400 και πλέον σελίδες του και τα 340 άρθρα του για να αντιληφθεί τι αλλάζει στα Πανεπιστήμια με το νέο...
Νέοι ορίζοντες για την Ανώτατη Εκπαίδευση – Επιστροφή στο μέλλον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mεταπτυχιακοί ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Τα Πανεπιστήμια Πατρών και Λευκωσίας δεν επιδίδουν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για να εγγραφούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές στους πίνακες διορισμού που έχει αναγγείλει το υπουργείο Παιδείας.
Mεταπτυχιακοί ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας
Αδικία αποτελεί το γεγονός ότι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών που θέλουν να ξαναδώσουν εξετάσεις θα κληθούν να εξεταστούν σε διαφορετική εξεταστέα ύλη σε σχέση με αυτήν της περασμένης σχολικής χρονιάς.
Ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν υπάρχουν «αιώνιοι φοιτητές»
Το κυβερνητικό αφήγημα για τη «διά βίου μάθηση» έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για διαγραφές φοιτητών χωρίς να εξετάζονται οι λόγοι.
Δεν υπάρχουν «αιώνιοι φοιτητές»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν πρέπει να περάσει το έγκλημα κατά του Δημοσίου πανεπιστημίου
Παρά την καθολική αντίθεση, η κυβέρνηση της Ν.Δ.  εισαγάγει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στην  Ολομέλεια της Βουλής το αντιδραστικότατο και ακραία ταξικό νομοσχέδιο της.
Δεν πρέπει να περάσει το έγκλημα κατά του Δημοσίου πανεπιστημίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας