• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 9.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 4.9°C
  4 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.1°C / -0.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.2°C / 2.1°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -1.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.8°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 11.1°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 8.3°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.9°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  2 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κερδοσκόποι και αρνητές του εθελοντισμού

 • A-
 • A+

Η Δεξιά δεν θεωρεί την αλληλεγγύη αδιαπραγμάτευτη αξία, καθώς ομνύει στον ελεύθερο και συχνά εξοντωτικό ανταγωνισμό. Αλλωστε, ο σημερινός ηγέτης της Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει (ΔΕΘ 2017) ότι η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη με την ανθρώπινη φύση. Πολιτικά, η αλληλεγγύη αποτελεί θεμέλιο της κοινωνίας και εγγύηση της κοινωνικής συνοχής, γι’ αυτό και όταν η Αριστερά διεκδικεί να αλλάξει η Ε.Ε., εννοεί να έρθει στην καρδιά της ευρωπαϊκής ενοποίησης η αλληλεγγύη σε υπερεθνικό ή εθνικό επίπεδο.

Η αλληλεγγύη είναι το κύριο πεδίο εκδήλωσης του εθελοντισμού, που πηγάζει από ευγενή κίνητρα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επισημαίνω ότι η σύγχρονη έννοια της αλληλεγγύης δεν είναι μόνο κοινωνική και διεθνής αλληλεγγύη, αλλά και αλληλεγγύη με τη φύση και τις επόμενες γενιές. Κάποιοι θέλουν να την περιορίσουν στο εθνικό επίπεδο, ενώ άλλοι δεν αναγνωρίζουν τη διεθνή της διάσταση, όντας δέσμιοι εθνικιστικών αντιλήψεων.

Γενικότερα, θα έλεγα ότι οι εντασσόμενοι στο αριστερό κίνημα είναι εθελοντές αγωνιστές, όχι κυνηγοί πολιτικής καριέρας, κάτι που επιβεβαιώνεται στη χώρα μας σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Η Γ.Σ. του ΟΗΕ καθιέρωσε την 5η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας τη σημασία του φαινομένου.

Στάσεις και δράσεις εθελοντισμού εκδηλώθηκαν τόσο στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας όσο και στους επώδυνους μνημονιακούς χρόνους. Στην περίπτωση της πανδημίας, επιχειρήθηκε η εκμετάλλευσή τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με στόχο να αποφύγει προτάσεις υπέρ της γενναίας ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δεν θα αρνηθώ ότι και στον χώρο της Αριστεράς υπάρχουν αρνητές του εθελοντισμού που ενεργούν ως θεματοφύλακες της αριστερής «ορθοδοξίας» και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, χαρακτηρίζοντας συχνά την εθελοντική προσφορά «δούρειο ίππο» του δικαιώματος στην εργασία. Ευτυχώς, ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος δεν υιοθετεί παρόμοια προσέγγιση, στηρίζοντας διάφορες κοινωνικές δομές, όπως τα δίκτυα αλληλεγγύης, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, συσσίτια, ακόμα και κοινωνικά φροντιστήρια. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε και παλαιότερες μορφές εθελοντισμού, όπως ο προσκοπισμός, που επιτελεί σημαντικό έργο υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, την οποία υπηρετούν και οι δομές εθελοντικής δασοπροστασίας που ανθούν σε πολλούς δήμους και δεν θέλουν να υπαχθούν στο υπουργείο Εσωτερικών ή στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο Βύρωνας και η Καισαριανή έχουν κατατάξει στους πολλούς ήρωες των κοινωνικών αγώνων και τον 22χρονο Καισαριανιώτη Δημήτρη Καραμολέγκο, που είχε σπεύσει να βοηθήσει στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στον Καρέα, το 1998, αφήνοντας εκεί την τελευταία του πνοή.

* στελέχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δημοτικού συμβούλου Βύρωνα

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κατώτατος
Ακούστηκε πολύ αυτές τις μέρες ο «κατώτατος». Σε μια εποχή, σε μια κοινωνία, που σε καθορίζουν τα χρήματα που παίρνεις, ο «κατώτατος» είναι κάτι παραπάνω από ένα επίθετο. Είναι η υπενθύμιση ότι δεν τα έχεις...
Κατώτατος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα σκοτάδια της πόλης και το δικαίωμα να περπατάμε όταν δύει ο ήλιος
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι κάποιοι (μάλλον άντρες με βιονική όραση) θεωρούν πολύ ωραία ιδέα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τη μείωση του φωτισμού στον δημόσιο χώρο. Μα αν εξαιρέσεις το...
Τα σκοτάδια της πόλης και το δικαίωμα να περπατάμε όταν δύει ο ήλιος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένα ακόμα έγκλημα. Ένα ακόμα στίγμα;
Κάθε μέρα διαβάζουμε ή ακούμε για σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές πίσω από ένα ακόμα άγριο έγκλημα που επιτελείται… Είναι οι ψυχικά ασθενείς δυνητικά βίαιοι και επικίνδυνοι;
Ένα ακόμα έγκλημα. Ένα ακόμα στίγμα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινωνίες τού «ό,τι προλάβουμε να αρπάξουμε πριν χάσουμε την καρέκλα»
Φαίνεται ότι πληθαίνουν οι κοινωνίες αυτού του τύπου, ακόμα και στην εποχή μας, και φοβάμαι πως θα συνεχίσουν έτσι, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μου θυμίζουν τις κοινωνίες των πρώτων χριστιανών, που μέσα στον...
Κοινωνίες τού «ό,τι προλάβουμε να αρπάξουμε πριν χάσουμε την καρέκλα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ετερόφωτα προσωπεία
Αυτό τον Νοέμβριο η άνοιξη και το φθινόπωρο βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση. Ξέρω, πολλοί μιλούν για κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Ομως, αυτός ο ήλιος που μας λιγώνει τα πρωινά, ίσως να...
Ετερόφωτα προσωπεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αναγκαιότητα και του οραματικού λόγου
Οραματικός λόγος δεν σημαίνει τη «μεγάλη θεωρία» των μεταμοντέρνων, ούτε την υπόσχεση μιας νέας κοινωνίας εκ του μηδενός, απαλλαγμένης αίφνης και με τη μία από όλα τα δεινά. Πρόκειται για ένα όραμα...
Η αναγκαιότητα και του οραματικού λόγου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας