Συμπληρώνεται ο 14ος Δεκέμβρης από τη στυγερή δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο Αλέξανδρος αποτέλεσε άλλο ένα θύμα της αστυνομικής βίας και καταστολής, αποτέλεσε άλλο ένα θύμα της νοοτροπίας αυτών που θεωρούν πως μπορούν να εξουσιάσουν και να επιβληθούν έναντι των άλλων.
Σήμερα, 14 Δεκέμβρηδες μετά, ο δολοφόνος του Αλέξανδρου είναι ελεύθερος και η αστυνομική βία, όχι μόνο συνεχίζει να υφίσταται, αλλά έχει εδραιωθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία. Τρανές αποδείξεις της κατάστασης αυτής είναι η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου από Έλληνες αστυνομικούς το 2018, είναι ο θάνατος του Βασίλη Μάγγου μετά από τους απάνθρωπους ξυλοδαρμούς Ελλήνων αστυνομικών ενάντια του, που ουσιαστικά ήταν το αίτιο του θανάτου του, είναι η δολοφονία του 20χρόνου Ρομά στο Πέραμα, από αστυνομικά πυρά τον Οκτώβριο του 2021, είναι η χθεσινή παρ'ολίγον δολοφονία ενός 16χρονου παιδιού από πυρά Ελλήνων αστυνομικών. Ίσως όμως το σημαντικότερο παράδειγμα που τεκμηριώνει και την πλήρη εδραίωση της αστυνομικής καταστολής στην χώρα μας, είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτή παρουσιάζεται και «ξεπλένεται» από τα εγχώρια mainstream μέσα ενημέρωσης.
Πριν από 14 χρόνια, βλέπαμε τα περισσότερα ΜΜΕ να εμφανίζουν την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ως ένα απλό ατύχημα. Μιλούσαν για εξοστρακισμό της σφαίρας και για απολύτως καμία πρόθεση του δολοφόνου να πυροβολήσει σκόπιμα. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί και η παρουσίαση του νεκρού Αλέξανδρου από πολλά μέσα ως να πρόκειται για έναν σκληρό ταραχοποιό.
Όλες αυτές οι ψευδείς ειδήσεις τότε είχαν μόνο έναν σκοπό, την θυματοποίηση του δολοφόνου, την εμφάνιση του Κορκονέα ως ενός έντιμου αστυνομικού που υπέπεσε σε ένα σφάλμα και την εμφάνιση ενός δολοφονημένου παιδιού ως ενός εγκληματία.
Η αλήθεια όμως ήταν πως ένας αστυνομικός επέλεξε να καταχραστεί την υποτιθέμενη εξουσία του και άσκησε θανάσιμη βία σε ένα παιδί, ως επίδειξη της δύναμης του. 14 χρόνια μετά όμως, αυτού του είδους η παραπληροφόρηση συνεχίζεται και μάλιστα με ακόμη πιο θρασύ τρόπο. Γινόμαστε αυτές τις μέρες για άλλη μια φορά μάρτυρες της τακτικής αυτής, βλέπουμε πολλά ΜΜΕ να εμφανίζουν το 16χρονο παιδί που παλεύει πλέον για την ζωή του στην εντατική ως έναν στυγνό εγκληματία Ρομά που λήστεψε ένα πρατήριο καυσίμων και επιχείρησε να εμβολίσει περιπολικό όχημα. Στην τελείως διαφορετική πραγματικότητα, το παιδί επιχείρησε να διαφύγει από ένα πρατήριο καυσίμων χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο των 20 ευρώ για τα καύσιμα που έλαβε και ενώ οι αστυνομικοί που τον καταδίωκαν, είχαν τη δυνατότητα να ακινητοποιήσουν το όχημα και να συλλάβουν τον 16χρονο, επέλεξαν να πυροβολήσουν το παιδί στο κεφάλι, ενώ το παιδί δεν είχε καν αποπειραθεί να εμβολίσει το περιπολικό. Η μίξη της αστυνομικής βίας με τη δημοσιογραφική παραπληροφόρηση μπορούν να αποτελέσουν έναν καταστροφικό συνδυασμό για την κοινωνία μας.
Σήμερα λοιπόν, εν έτει 2022, τα φαινόμενα της αστυνομικής αγριότητας αποτελούν πλέον καθημερινότητα για όλους μας, αποτελεί δηλαδή καθημερινότητα η κατάχρηση της εξουσίας και η σκληρή βία έναντι των πολιτών, η οποία μετατρέπεται και διαδίδεται μέχρι και ως κοινωνικό έργο από πολλά ΜΜΕ, για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Η κληρονομιά του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όμως είναι αυτή που μας δείχνει πως δεν μπορεί και δεν αξίζει να είναι τέτοια η καθημερινότητα μας. Η κληρονομιά του Αλέξανδρου είναι αυτή που μας δείχνει ότι μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε την κοινωνία μας.
14 Δεκέμβρηδες μετά, το επίδικο του τερματισμού της αστυνομικής βίας και καταστολής παραμένει ακόμη. Την ώρα που η κατάχρηση της εξουσίας κυριαρχεί, η νέα γενιά επιμένει και συνεχίζει να βρίσκεται στον δρόμο, στον δρόμο του αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία και ειρήνη, στον δρόμο ενός αγώνα που δε θα σταματήσει μέχρι να μη θρηνήσουμε ξανά άλλους Αλέξανδρους, μέχρι να μη θρηνήσουμε ξανά κανέναν και καμία από αστυνομική βία, μέχρι τότε θα συνεχίζουμε κάθε 6η του Δεκέμβρη να είμαστε στον δρόμο για τον Αλέξανδρο, για τη γενιά μας και για το μέλλον της χώρας μας.
* Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μέλος Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας