• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.1°C / 3.0°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.0°C
  5 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.9°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.9°C / -0.7°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  6 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.9°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  1 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.3°C / 0.0°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  1 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

…όταν χάνεις από τη Ν.Δ.!

 • A-
 • A+

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση ώστε να χάσει τη στήριξη της κοινωνίας; Σύντομα: κατασπαταλά τον δημόσιο και κοινωνικό πλούτο κατά το δοκούν υπέρ των λίγων και πολιτικών φίλων της, αγνοώντας δεοντολογία, νόμους και κανονισμούς (βλ. και Ελληνικό). Αθωώνει το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο εις βάρος της πολιτικής ηθικής και των δημόσιων οικονομικών. Βιάζει και περιθωριοποιεί ανενδοίαστα τους δημοκρατικούς θεσμούς (βλ. ΕΥΠ) αλλά και τους κανόνες που η ίδια θέτει (βλ. Μητσοτάκη στην Ικαρία και την Πάρνηθα). Εχει πιαστεί επανειλημμένως να λέει ψέματα για τα πεπραγμένα της. Υποβαθμίζει το ΕΣΥ σε καιρούς πανδημίας. Νομοθετεί αντισυνταγματικά. Εξαγοράζει αναιδώς ΜΜΕ. Χρησιμοποιεί άλογα την αστυνομική βία προς κατατρομοκράτηση των διαφωνούντων. Αφήνει τον παράλογο πολλαπλασιασμό των κερδών των εταιρειών ενέργειας εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και των δημόσιων οικονομικών κ.ά.

Παρ’ όλα αυτά η Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις έρχεται πρώτη! Επί πλέον, λείπουν οι εναντίον της λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη των ολιγαρχών και των ΜΜΕ που διαθέτουν, δρα αγρίως. Εφαρμόζει σκληρά και ανάλγητα τον οικονομικό φιλελευθερισμό προς όφελος των οικονομικά ισχυρών. Αγνοεί απολύτως την αξιωματική αντιπολίτευση και την όποια κριτική ή καταγγελία της. Ταυτόχρονα διαμορφώνει ένα υπόγειο κράτος (βλέπε ΕΥΠ κ.ά.) που λειτουργεί κρυφίως και παρανόμως, συμπληρώνοντας την καθεστωτική πολιτική της. Αυτή η ανενδοίαστη, βίαιη και δίχως αρχές δράση της δημιουργεί μια αίσθηση δύναμης, άγριας δύναμης. Η δύναμη, όπως είναι γνωστό, έλκει, γοητεύει, συσπειρώνει και αυτό συμβαίνει πολύ περισσότερο σε εποχές αβέβαιες, ανασφαλείς και κρίσης των αξιακών συστημάτων. Η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και η έλλειψη ελπίδας, ότι μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα, συμπληρώνουν ένα ευνοϊκό πολιτικό πλαίσιο για την ασύδοτη πολιτική της κυβέρνησης. Οταν δεν ελπίζεις, κάθεσαι στα αβγά σου.

Από την άλλη πλευρά, τι κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση; Πρόσφατα συνάντησα ένα στέλεχός της και τον ρώτησα αν συζητούν την πρωτιά της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις παρά την καταστροφική πολιτική της. Τη συζητούν, μου είπε. Και πού καταλήξατε, τον ρώτησα. Δεν καταλήξαμε, μου απάντησε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές από ένα κόμμα που οδήγησε τη χώρα στην πτώχευση και με έναν μετριότατο αρχηγό. Από ό,τι είναι γνωστό, ποτέ δεν συζήτησε, δεν ανέλυσε τους λόγους της ήττας του που, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, υφίσταται ακόμη. Τα αίτια ποτέ δεν είναι μόνον εξωγενή (κατάρρευση σοβιετικών καθεστώτων, καθεστώς παγκοσμιοποίησης, συντηρητικοποίηση κοινωνιών, μεταναστευτικό κ.ά.). Τα αίτια έχουν να κάνουν και με τον τρόπο που ένα κόμμα δρα, λειτουργεί και οργανώνεται –από αυτά φαίνεται η πολιτική φυσιογνωμία του, από τον πολιτικό λόγο του, από την πολιτική πράξη του, από τον επικεφαλής του και τα στελέχη του. Εχω την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχείρησε να εξετάσει τον εαυτό του από μηδενική βάση μετά την ήττα του. Να τα βάλει όλα κάτω προς συζήτηση. Να μην αποκλείσει τίποτα. Να μη θεωρήσει τίποτα δεδομένο, αυτονόητο, κανονικό, ιερό. Να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της ιστορικής Αριστεράς. Οι καιροί έχουν αλλάξει ριζικά. Επίπονη, επώδυνη, ίσως σπαραχτική διαδικασία. Ομως δεν γίνεται αλλιώς όταν έχεις χάσει, όταν χάνεις ακόμα από τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη. Αν είναι δυνατόν!

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ακούσει προσεκτικά τον αχό της κοινωνίας, ο οποίος εκφέρεται γενικός, «ασύντακτος», νεφελώδης, και να προσπαθήσει να τον αποκρυπτογραφήσει και να τον συγκροτήσει. Η παλιά αντίληψη της Αριστεράς περί καθοδήγησης, διαφώτισης και τελικά χειραγώγησης των ανθρώπων δεν λειτούργησε θετικά όπως είδαμε… Η σχέση της Αριστεράς με τους πολίτες ή θα γίνει ουσιαστική και το κόμμα θα υπηρετεί την κοινωνία και τους ανθρώπους διαχέοντας την εξουσία του προς τα κάτω και όχι το αντίθετο, όπως έγινε με τα σοβιετικά κόμματα και κράτη, ή η Αριστερά θα παραμείνει στο περιθώριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δρόμοι… της κάλπης
Η ψήφος είναι πάντα θετική, αφού η πλειοψηφία αναδεικνύει ένα κόμμα σε κυβέρνηση και δεν το υποβιβάζει. Δεν ψηφίζουμε για το κόμμα που πρέπει να χάσει τις εκλογές, αλλά για το κόμμα που πρέπει να αναδειχτεί σε...
Οι δρόμοι… της κάλπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψάχνονται, συκοφαντούν, φοβούνται, ξορκίζουν
Πριν από το σκάνδαλο των υποκλοπών, πίστευαν στο μέγαρο Μαξίμου ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα καταφέρουν να πείσουν το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με κόμμα - κορμό τη Ν.Δ.
Ψάχνονται, συκοφαντούν, φοβούνται, ξορκίζουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλαγή προσώπων ή αλλαγή πολιτικής;
Στην περίοδο που διανύουμε ολοένα και πιο σαφές γίνεται πως εμπόδιο για την προοδευτική αλλαγή δεν αποτελούν μόνο το σύστημα, η οικονομική ελίτ, και η Ν.Δ. με το βαθύ κράτος.
Αλλαγή προσώπων ή αλλαγή πολιτικής;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η «βόμβα» της μαϊμού-αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα εκλογική ληστεία της Ν.Δ.
Στις εκλογές της 19 Φλεβάρη 1956, η ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή –πρόγονος της Ν.Δ.– ήρθε δεύτερο κόμμα σε ψήφους με 47,38%, αλλά πρώτο σε βουλευτικές έδρες με 165!
Η «βόμβα» της μαϊμού-αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα εκλογική ληστεία της Ν.Δ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περισσότερο μισούν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015
Η ελληνική κοινή γνώμη μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσει. Κάθε Ιούνιο η Δεξιά θα εξαπολύει μια επιχείρηση προπαγάνδας απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Περισσότερο μισούν τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ικανότητα να συνθέτεις
Συνθετικές ικανότητες αναμένονται τώρα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα ανθρωπογεωγραφία της Κεντρικής Επιτροπής και η «για μια φορά» απλή αναλογική αποτελούν θαυμάσιες ευκαιρίες.
Η ικανότητα να συνθέτεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας