Ελευθερία είναι το δικαίωμα να διαφωνείς, να διαφέρεις και να είσαι αυτόνομος.
Εάν θέλουμε να σταθμίσουμε την αποδοχή της διαφορετικότητας, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε για να δεχτούμε ότι ο πολιτισμός μας κατόρθωσε να εξαλείψει τα αρνητικά για την υπόθεση αυτή συμπλέγματα; Και μόνο η καθιέρωση των λεγόμενων επετείων αποδεικνύει τη γενική υποκρισία. Η ανάγκη υπενθύμισης, μία φορά τον χρόνο, των υποχρεώσεών μας απέναντι σε συνανθρώπους μας αποδεικνύει ότι η ανοχή, η αποδοχή και η αλληλοαποδοχή δεν είναι ακόμα γειωμένες και εμπεδωμένες στη συλλογική μας κοινωνική συμπεριφορά. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του μοναδικότητα και αυτό αποτελεί ως ποικιλομορφία την ομορφιά της ζωής.
Ο τομέας της πρόσβασης στο δομημένο περιβάλλον είναι μια υπόθεση καθοριστική για το χτίσιμο ομαλών ελεύθερων σχέσεων, χωρίς αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις, ανάμεσα σε κάθε πολίτη με αναπηρία και την υπόλοιπη κοινωνία. Οσο περιορίζουμε την ελευθερία πρόσβασης των αναπήρων στο δομημένο περιβάλλον τόσο περιορίζουμε και την αξία της ελευθερίας στη ζωή. Για να γίνει πιο κατανοητή αυτή η ακατανόητη συμπεριφορά, θα πρέπει κάποιος να προβληματιστεί και να απαντήσει στο παρακάτω απλό ερώτημα: πού βρίσκεται η αναπηρία; Στα πόδια ενός παραπληγικού μαθητή, ο οποίος δεν μπορεί ενδεχομένως να συμμετέχει στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες επιλογής του με το αναπηρικό του αμαξίδιο, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη προσβασιμότητα, ή στην ανάπηρη στάση ζωής εκείνων οι οποίοι πολεοδομούν, στο πνεύμα του αρχιτεκτονικού ρατσισμού και αποκλεισμού; Αραγε σε μια μαθητική τάξη αξιολογείται και αξιοποιείται πρωτίστως το μυαλό των μαθητών ή τα πόδια τους ή τα μάτια τους;
Οπως θεωρούμε ότι το έλλειμα πρόσβασης στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση είναι έλλειμα δημοκρατίας, με τις γνωστές συνέπειες, τόσο πρέπει να θεωρούμε ότι και η έλλειψη πρόσβασης λόγω αρχιτεκτονικών εμποδίων καθιστά «ανάπηρους» και ελλειμματικούς τους θεσμούς. Οταν ενυπάρχουν τέτοια φαινόμενα στην καθημερινότητα, τότε αποδεικνύεται ότι η δημοκρατία είναι ελλειμματική.
Η πολιτεία οφείλει να αναβαθμίζει συνεχώς το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την πρόσβαση και τη δράση σε κάθε πολίτη, χωρίς κανενός είδους εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να υλοποιεί, στο πνεύμα ισοπολιτείας, τους θεσμούς αυτούς και η κοινωνία να αποδεικνύει τη δύναμη προσαρμοστικότητας στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της απελευθέρωσης.
Οι «ανάπηρες πολιτείες» είναι αποτέλεσμα εκείνων που τις σχεδιάζουν ρατσιστικά, θεωρώντας ότι γεννήθηκαν και θα πεθάνουν με πιστοποιητικό αρτιμέλειας και αδιαφορώντας για εκείνους των οποίων η ελευθερία πρόσβασης στους χώρους επιλογής τους βρίσκει συνεχώς εμπόδια.
* δικηγόρος, βουλευτής
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας