• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.7°C
  0 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.5°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 9.9°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 0.5°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 3.2°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.2°C
  2 BF
  92%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  4 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.6°C
  3 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.3°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.9°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / -0.3°C
  2 BF
  79%
EUROKINISSI

Δια την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται (Πλάτων)

 • A-
 • A+

Ιλιάς. Ραψωδία Δ`293- 544.

Ο Αγαμέμνων άφησε το στράτευμα των Αιάντων και κινήθηκε σαν αστραπή στις φάλαγγες που ήταν αρχηγός ο σοφός ρήτορας της Πύλου Νέστορας. Ο έμπειρος αρχηγός Νέστορας επιθεωρούσε και διόρθωνε τους σχηματισμούς του στρατού και εμψύχωνε τους πολεμιστές και τους αξιωματικούς του, τους ξακουστούς Πελάγοντα, Χρομίο, Βίαντα, Αίμονα και Αλάστορα. Στον σχηματισμό αυτόν ήταν μπροστά τα άλογα με τα άρματα, πίσω τους το πλήθος του πεζικού σαν πύργος και ανάμεσα ο Νέστορας με τους λιγότερο έμπειρους και όχι τόσο αξιόμαχους πολεμιστές. Ο Νέστορας τους έδινε τις κατάλληλες διαταγές για να γίνουν αποτελεσματικότεροι. «Μην παρασυρθείτε και ορμήσετε με τον ενθουσιασμό, τη γενναιότητα σας, το θάρρος και την αντρειοσύνη ή με τ` άλογα μπροστά αλλά ούτε να οπισθοχωρήσετε. Και το ένα, να ορμάτε απερίσκεπτα μπροστά αλλά και το άλλο, να κρύβεστε πίσω είναι ολέθρια κακά και εξασθενούν το στράτευμα. Αν το άρμα σας πλησιάσει το απέναντι εχθρικό άρμα τότε ας κτυπηθείτε στα ίσια με τα κοντάρια σας. Έτσι πολεμούσαν οι πρόγονοι μας και κέρδιζαν τις μάχες κατακτώντας τις εχθρικές πόλεις με τη σκέψη και την ψυχή τους». Ο Αγαμέμνων τον πλησίασε με χαρά ακούγοντας όσα είπε ο σοφός Νέστωρ για την τακτική του πολέμου.

Αγαμέμνων: «Γέρο σοφέ πολεμιστή έχεις καρδιά μπεντένι, αν ήταν και τα πόδια σου γερά σαν την καρδιά σου κανείς δεν θα σε έφτανε σε δύναμη κι αντρεία. Όμως ω! θείε Νέστορα τα γηρατειά μας παίρνουν τη δύναμη του σώματος και μας αδυνατίζουν».

Νέστωρ: « Μακάρι Αγαμέμνονα να είχα τα κουράγια που είχα κάποτε παλιά στη βιαστική τη νιότη, τότε που κατανίκησα ένα σπουδαίο άντρα τον θείο Ερευθαλίωνα τον ξακουστό Αρκάδα. Όμως Ατρείδη μου καλέ, γενναίε αρχηγέ μας ποτέ οι θεοί δε δίνουνε μαζί όλες τις χάρες. Τότε αγόρι ήμουνα και φόβο δεν νογούσα τώρα τα χρόνια πέρασαν και έφτασε το γήρας και πρέπει πια με το μυαλό να πολεμώ στις μάχες. Καθήκον μου οι συμβουλές σ` όλους τους μαχητές μας να είναι χρήσιμες πολύ και να τους εμψυχώνουν».
Ο Αγαμέμνων έφυγε από το στρατόπεδο του Νέστορα και έφτασε στους Αθηναίους και τον αρχηγό τους Μενεσθέα. Κοντά εκεί στους Αθηναίους είχε στρατοπεδεύσει ο πολυμήχανος Οδυσσέας με το στράτευμα, τους ηρωικούς Κεφαλλήνες.

Διαπίστωσε ότι οι Αθηναίοι και οι Κεφαλλήνες περίμεναν ώστε άλλοι Αχαιοί να ορμήσουν πρώτοι στη μάχη και η διάθεση τους ήταν χαλαρή. Αυτό δεν άρεσε στον Αγαμέμνονα και τους έψεξε.

« Εσύ του Πετεού παιδί, έξυπνε Μενεσθέα που κυβερνάς τους ξακουστούς στον κόσμο Αθηναίους πες μου ξεκάθαρα εσύ τι έχεις στο μυαλό σου γιατί σοφίσματα εδώ και δόλοι δεν περνάνε. Δεν το πιστεύω αρχηγέ, θ` αφήσετε τους άλλους στον πόλεμο να ξεχυθούν κι εσείς θα είστε πίσω από τη φλόγα της φωτιάς π` ανάβει και θεριεύει εκεί στην πρώτη τη γραμμή που πέφτουν παλληκάρια; Η θέση σας είναι εκεί μπροστά μπροστά στη μάχη γιατί και πείρα έχετε και άριστους οπλίτες. Στα γλέντια, στα τραπέζια μου πάντα σας έχω πρώτους. Στο φαγητό και στο πιοτό είσαστε πάντα πρώτοι αλλά στον πόλεμο εδώ θα πάτε τελευταίοι;».

Ο Οδυσσέας θύμωσε πολύ με τα λόγια του Αγαμέμνονα και είπε:

« Άδικε Αγαμέμνονα τι τόλμησες και είπες; Τι λόγια απρεπέστατα ξεστόμισες Ατρείδη; Ποια μάχη αποφεύγομε; Πως σου ήρθε και το είπες; Τον πόλεμο τον κυβερνά ένας θεός, ο Άρης. Ξέρει αυτός καλύτερα ποιος άφοβα ορμάει στη μάχη και στον πόλεμο και ποιος δειλιάζει πίσω».

Ο Αγαμέμνων αμέσως μαζεύτηκε όταν είδε τόσο θυμωμένο τον Οδυσσέα. Έφυγε απ` εκεί και πήγε στο στρατόπεδο του Διομήδη που ήταν με τον Σθένελο κοντά στα άρματα και τα άλογα. Ο εκνευρισμένος Αγαμέμνων μίλησε προσβλητικά στον Διομήδη. « Γιε του ηρωικού Τηδέα πως θα ένιωθε ο πατέρας αν σ` έβλεπε να μένεις στα μετόπισθεν; Εκείνος εφορμούσε πάντα πρώτος μα άφταστη γενναιότητα. Είχε έλθει στις Μυκήνες με τον Πολυνείκη για να στρατολογήσουν άνδρες και να πάνε να αλώσουν την Θήβα την επτάπυλη. Ο πατέρας σου Διομήδη ήταν σε όλα σπουδαίος και απορώ πως εσύ δεν είσαι αντάξιος του. Μόνο στα λόγια είσαι καλύτερος του».

Ο Διομήδης δεν είπε τίποτα για όλα όσα άκουσε από τον Αγαμέμνονα και φάνηκε να ντρέπεται. Tου απάντησε ο Σθένελος ο γιος του ενδόξου Καπανέως:

« Γνωρίζεις ποια είναι η αλήθεια Αγαμέμνονα. Και αφού γνωρίζεις την αλήθεια γιατί μας αραδιάζεις τόσα ψέματα; Γιατί υμνείς τους προγόνους μας και μειώνεις εμάς ενώ συμβαίνει το αντίθετο: Εμείς ξεπεράσαμε παντού τους παλιούς μας συγγενείς. Εμείς δεν κατακτήσαμε την Θήβα την επτάπυλη κι ας είχαμε πολύ λιγότερο στρατό; Βέβαια εφόδιο μας ήταν οι οιωνοί του Δία στον οποίο είχαμε ακουμπήσει τα θάρρη και τις ελπίδες μας».

Ο Διομήδης είπε στον Σθένελο:

« Άκουσε με φίλε γιε του Καπανέα, ηρωικέ Σθένελε. Ο αρχηγός Αγαμέμνων μας είπε πολλά αλλά εγώ δεν του κρατώ καμιά κακία. Θέλει με τα λόγια του να μας σπρώξει με ορμή στη μάχη. Έτσι θα έκανε κάθε καλός αρχηγός. Όλοι μας θα δοξαστούμε και θα πλουτίσουμε γκρεμίζοντας και κατακτώντας την Τροία, αυτός δε περισσότερο απ` όλους ως αρχιστράτηγος σ` αυτόν τον πόλεμο. Αν συμβεί το αντίθετο και νικήσουν οι Τρώες μια ολέθρια μοίρα μας περιμένει. Πρέπει να νικήσουμε και αυτό κάνει τον Αγαμέμνονα τόσο επιθετικό. Ας θυμηθούμε σύντροφε την αδάμαστη ορμή μας»

Ο Διομήδης πήδηξε από το άρμα του και βρόντησαν τα χάλκινα άρματα του καθώς πατούσε στη γη. Ο θόρυβος των αρμάτων θύμισε τα κύματα που σκάνε στα βράχια σπρωγμένα από τις δυνατές ριπές του Ζέφυρου.

Οι φάλαγγες των Αχαιών βλέποντας τους μπροστάρηδες αρχηγούς τους να προελαύνουν με τόση αποφασιστικότητα έμπαιναν κι αυτοί στον πολεμικό στίβο με αδάμαστη θέληση.

Οι Τρώες ακίνητοι, πειθαρχικοί θύμιζαν πρόβατα που υπομονετικά περιμένουν τον αρχηγό τους, τον τσέλιγκα, ν` αρχίσει να τα αρμέγει. Ο Άρης εμψύχωνε τα τρωικά στρατεύματα και η Αθηνά τα ελληνικά.

Το ένα στράτευμα βαριά έπεσε πάνω στ` άλλο με βία και με δύναμη με σθένος και ανδρεία. Η μια ασπίδα χτύπαγε την άλλη με μανία και θόρυβοι πολεμικοί γεμίζανε τον κάμπο. Με τα κοντάρια κάρφωναν και τις ζωές χαλούσαν, τριγμοί, φωνές και βρυχηθμοί, ρόγχοι πικροί θανάτου, αλαλαγμοί και στεναγμοί και βόγγοι των τραυμάτων γέμιζαν την ατμόσφαιρα, μακάβρια ακουγόταν, μια μουσική θανατική με όργανα τα όπλα. Με αίμα βάφτηκε η γη και οι ψυχές πετούσαν σαν τα κοπάδια των πουλιών που τρέχουν στον αέρα. Όπως φουσκώνουν ρέματα απ` των βουνών τα χιόνια και σμίγουν σ` ένα ποταμό και τα νερά θεριεύουν και καταρράκτης γίνονται σε μια βαθιά χαράδρα και πέφτουν βρούχο βγάζοντας που όλους τους τρομάζει, έτσι «φουσκώσαν» οι στρατοί που σμίξανε στη μάχη σαν καταρράκτης δυνατός που γυρισμό δεν έχει.

Πρώτος ο Αντίλοχος πήρε τη ζωή του γενναίου Εχέπωλου των Τρώων. Τον κτύπησε στο κεφάλι διαλύοντας το κράνος του με την αλύγιστη αιχμή του δόρατος του. Τα μάτια του Εχέπωλου σκεπάστηκαν με μαύρο σκοτάδι και ο ίδιος σαν πύργος που γκρεμίζεται, έπεσε άψυχος στη γη. Ο Ελεφήνωρ, ο γιος του Χαλκώδοντα αρχηγού των Αβάντων, άρπαξε από τα πόδια τον νεκρό Εχέπωλο και άρχισε να το σέρνει στα μετόπισθεν για να του πάρει τα όπλα και τη φορεσιά. Τον αντιλήφθηκε όμως ο μεγάθυμος Αγήνωρ από το στρατόπεδο των Τρώων και τον σημάδεψε αφαιρώντας του τη ζωή με το κοντάρι του. Ο Αίας ο Τελαμώνιος σκότωσε τον νεαρό Σιμοείσιο, το γιο του Ανθεμίωνα. Ο άμοιρος νεαρός Σιμοείσιος πήρε τ` όνομα αυτό γιατί η μητέρα του τον γέννησε στις όχθες του ποταμού Σιμόη. Σαν πανύψηλη λεύκα που έκοψε ξυλοκόπος, κείτεται τώρα στη γη ο δύσμοιρος νεαρός. Ο Αίας άρχισε να του αφαιρεί τα όπλα και τη στολή. Ο γιος του βασιλιά Πρίαμου , ο Άντιφος με τον αστραφτερό θώρακα, σημάδεψε τον Αία με το ακόντιο του. Δεν τον πέτυχε αλλά κτύπησε τον Λεύκο στο μαλακό υπογάστριο. Ο Λεύκος, σύντροφος του Οδυσσέα, έσερνε κι αυτός το πτώμα του Σιμοείσιου, όμως έπεσε νεκρός πάνω στο σώμα που τραβούσε.

Ο Οδυσσέας έχασε την ψυχραιμία του βλέποντας τον Λεύκο να πέφτει νεκρός και σαν αστραπή πέρασε από την εμπροσθοφυλακή των Ελλήνων, φορώντας το αστραφτερό του κράνος, στάθηκε και σημάδεψε πετώντας το ακόντιο του. άφησε στον τόπο τον νόθο γιο του Πρίαμου Δημοκόωντα από την Άβυδο. Τον πέτυχε στο κεφάλι και του πήρε την ψυχή σαν να τον κτύπησε κεραυνός. Τα μάτια του έσβησαν και έπεσε με βρόντο στη μαύρη γη με δυνατό θόρυβο που έκαναν τα όπλα του. Ο Απόλλων, που στήριζε πάντα τους Τρώες, έβλεπε από ψηλά τις συγκρούσεις και θυμωμένος φώναξε με την θεϊκή του φωνή:

«Τρώες γενναίοι γητευτές των άγριων αλόγων, ορμάτε, πέστε απάνω τους, καθόλου μη φοβάστε. Δεν είναι από σίδερο, ούτε από πέτρα είναι. Των Αχαιών τα σώματα είναι σαν τα δικά σας και στα χαλκά τα όπλα σας αντίσταση δεν έχουν. Δεν έχουν πια στις τάξεις τους τον μέγα Αχιλλέα που δεν φοβότανε ποτέ την πυρκαγιά της μάχης. Βρίσκεται εκεί στα πλοία του και έχει μεγάλη έχθρα κυρίως με τον αρχηγό τον γιο του μέγα Ατρέα τον πονηρό Αγαμέμνονα που του έκλεψε την κόρη, την κοπελιά την όμορφη που λένε Βρισηίδα».

Αυτά μηνούσε ο θεός, ο γιος του Δία, Απόλλων στους Τρώες τους πολεμιστές να πάρουνε κουράγιο. Την ίδια ώρα η θεά η φωτεινή Παλλάδα, η ξακουσμένη Αθηνά, κόρη τ` αφέντη Δία, παρότρυνε τους Αχαιούς στη μάχη να ορμήσουν.

Η φονική μάχη συνεχιζόταν με πείσμα και φανατισμό. Έπεσε ο Διώρης ο γιος του Αμαρυγκέα. Τον σκότωσε ο Πείρος ο Ιμβρασίδης, αρχηγός των Θρακών που συμμαχούσαν με τους Τρώες. Τον Πείρο σκότωσε ο Θόας .

Πλήθος αμέτρητο νεκροί πέσαν στο μαύρο χώμα, Τρώες και Αχαιοί μαζί κείτονταν πλάι πλάι.

Περίληψη Ραψωδίας Δ`.

Οι θεοί στον Όλυμπο, οι «ανώτερες δυνάμεις του κόσμου» αποφασίζουν πως θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Τροία. Ο Δίας, ο πρώτος των πρώτων, προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Από τη μια το αίτημα της Θέτιδας προς τον Δία, για τον Αχιλλέα και από την άλλη οι συνασπισμένες θεές υπέρ των Αχαιών Ήρα και Αθηνά. Όλα ξεκινούν από τους θεούς εκεί ψηλά στον Όλυμπο. Η διπλωματία και οι ελιγμοί υπηρετούν τα σχέδια των θεών. Η Ήρα με πονηρία, προτείνει τρόπους να παραβιαστούν οι ιεροί όρκοι που έδωσαν οι αντιμαχόμενοι και να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι την οριστική ήττα των Τρώων. Η Αθηνά σπεύδει στο πεδίο της μάχης για την εφαρμογή του σχεδίου της Ήρας. Κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της Ήρας και της Αθηνάς υποχωρεί ακόμα και ο Δίας. Ο άριστος τοξότης των Τρώων Πάνδαρος πείθεται από την Αθηνά να σημαδέψει με το τόξο του τον Μενέλαο. Αυτό γίνεται, ο Ατρείδης τραυματίζεται ελαφρά και την ίδια στιγμή η εκεχειρία καταλύεται. Ο σφοδρός πόλεμος αρχίζει. Ο Αγαμέμνων επιθεωρεί όλες τις φάλαγγες των Αχαϊκών στρατευμάτων και δίνει συμβουλές και παραινέσεις ενώ μιλά με μεγάλη αυστηρότητα σε όσους δεν είναι απόλυτα έτοιμοι αλλά επαινεί και τους ετοιμοπόλεμους.

Σχόλια.

 Η αφορμή για τον Τρωικό πόλεμο υπήρξε η απαγωγή της Ωραίας Ελένης. Στη ραψωδία Δ` αναπαράγεται για άλλη μια φορά η μεγάλη ευθύνη των Τρώων, με τον τοξότη Πάνδαρο που παραβίασε την ανακωχή. Έτσι οι Τρώες ξεκινούν πάλι πρώτοι τον πόλεμο. Σχετικοί στίχοι στη ραψωδία Δ`: 270- 271 και 351- 353.

κεῖνοι δὲ σφετέρῃσιν ἀτασθαλίῃσιν ὄλοντο· στ.409.

από δικά τους σφάλματα χαθήκανε εκείνοι.

Ησίοδος: Η δε κακή βουλή τω βουλεύσαντι κακίστη. ( Η κακή απόφαση βλάπτει περισσότερο αυτό που την πήρε).

Δεῖμός τ' ἠδὲ Φόβος καὶ Ἔρις ἄμοτον μεμαυῖα, στ. 440.

Ο Δείμος και ο Φόβος ήταν σύμφωνα με την μυθολογία, οι ανίκητοι και τρομακτικοί γιοι του θεού του πολέμου Άρη. Η Έριδα ήταν η θεά της έριδας = φιλονικίας.

ὅς οἱ Ἀβυδόθεν ἦλθε παρ' ἵππων ὠκειάων.στ. 500.

Η Άβυδος είναι αρχαία πόλη της Τρωάδας  στον Ελλήσποντο.  

Θρήϊκες ἀκρόκομοι δολίχ' ἔγχεα χερσὶν ἔχοντες, στ. 533.

Ακρόκομοι: ἀκρό-κομος,  αυτός που έχει μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού, λέγεται για τους Θράκες, που ξύριζαν όλο το κεφάλι εκτός απ' την κορυφή.

 

1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.

2*. Αφιερωμένο στον ευγενέστατο φίλο Βασκέν Μπερμπεριάν.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ει θεοί εισί κακοί, ουκ εισί θεοί (Ευριπίδης, Ιφιγένεια εν Ταύροις)
Λυπήθηκαν οι Τρώες που έπρεπε να σταματήσουν την επέλαση τους λίγο πριν νικήσουν τους εχθρούς τους. Αντίθετα οι Αχαιοί πήραν μια ανάσα με τον ερχομό της νύκτας.
Ει θεοί εισί κακοί, ουκ εισί θεοί (Ευριπίδης, Ιφιγένεια εν Ταύροις)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αιδώς Αργείοι!
Δία πατέρα λυπήσου μας. Ήμουν πάντα ευσεβής απέναντι σου. Σε όλους τους βωμούς που βρήκα στο δρόμο μου μέχρι εδώ, σου πρόσφερα λαμπρές θυσίες. Βοήθα μας τρανέ θεέ μη μας εγκαταλείπεις».
Αιδώς Αργείοι!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φωνή λαού, οργή θεού
Ο Ζευς φόρεσε τη χρυσή του πανοπλία και ανέβηκε στο θεϊκό του άρμα που έσερναν χαλκοπόδαρα γρήγορα σαν τον άνεμο, άλογα με χρυσές χαίτες. Τα άλογα πέταξαν ανάμεσα στη γη και στα αστέρια τ` ουρανού.
Φωνή λαού, οργή θεού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος: Η τύχη είναι με τους τολμηρούς (Θουκυδίδης) 
Οι Τρώες όταν βλέπουν τον Έκτορα και τον Πάρη ξανά στη μάχη παίρνουν θάρρος και επιβάλλουν την τρομερή τους δύναμη στους αμυνόμενους Αχαιούς.
Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος: Η τύχη είναι με τους τολμηρούς (Θουκυδίδης) 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν συγκρούονται δύο αντίπαλοι φέρει την ευθύνη ο εξυπνότερος (Γκαίτε)
«Άντρες γενναίοι και οι δυο, ατρόμητοι λεβέντες, τη μάχη αμέσως πάψετε πριν πέσετε στο χώμα ξέπνοοι και χωρίς ζωή στα άψυχα κορμιά σας».
Όταν συγκρούονται δύο αντίπαλοι φέρει την ευθύνη ο εξυπνότερος (Γκαίτε)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο άνεμος όταν φυσά, οι καλαμιές γεμίζουν αυλητρίδες (Εμπειρίκος)
Ο Αγαμέμνων σκιάχτηκε με την απόφαση του αδελφού του αφού γνώριζε ότι ο Έκτορας είναι ανίκητος, πολύ γενναίος και έξυπνος, σίγουρα πιο καλός πολεμιστής από τον Μενέλαο.
Ο άνεμος όταν φυσά, οι καλαμιές γεμίζουν αυλητρίδες (Εμπειρίκος)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας