• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.9°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.4°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  34%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 11.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 11.5°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  37%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.3°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 10.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 11.4°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ευρώπη, το ενεργειακό χάος και η προστασία του καταναλωτή

 • A-
 • A+

Τις τελευταίες μέρες τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ασχολούνται με το περίφημο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Οπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν στοιχειώδη συμβιβασμό δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα κράτη-μέλη. Ετσι, οι αποφάσεις παραπέμπονται για αργότερα, ενδεχομένως για τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου. Η αρχική ιδέα να μπει όριο στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα χαρακτηρίζεται από ανθρώπους της αγοράς εκτός πραγματικότητας, καθώς το ύψος της τιμής αυτής σε σχέση με τις σημερινές τιμές αλλά και οι προτεινόμενοι όροι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού για το πλαφόν καθιστούν τη συζήτηση ανούσια.

Είναι γνωστό πως η Γερμανία, η οποία έχει παραδοσιακά τον πρώτο λόγο στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής, δεν επιθυμεί ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. H χώρα ακολουθεί τη δική της πορεία, έχοντας παρουσιάσει εθνικό σχέδιο όπου η ίδια ορίζει την ύψιστη τιμή και πληρώνει τη διαφορά σε σχέση με την τρέχουσα τιμή εισαγωγής. Μεταξύ άλλων, το Βερολίνο ανησυχεί μήπως κληθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώσουν ώστε να μειωθούν οι λογαριασμοί σε ορισμένες άλλες χώρες όπως η Γαλλία. Επίσης, φοβάται τον αντίκτυπο που θα έχει το πλαφόν στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, καθώς οι παραγωγοί ίσως αναζητήσουν άλλους προορισμούς, δηλαδή άλλους πελάτες. Στο πλευρό της Γερμανίας βρίσκεται η Ολλανδία, όπως συνέβαινε και κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η Ελλάδα και δεκατέσσερα ακόμα κράτη-μέλη υποστηρίζουν την ιδέα για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και προφανώς διαφωνούν με την προαναφερθείσα πρόταση της Κομισιόν. Το ερώτημα, βέβαια, το οποίο εύλογα τίθεται είναι αν η μεγάλη έμφαση η οποία δίδεται στο θέμα αυτό –ανεξάρτητα από την κατάληξη των ευρωπαϊκών συζητήσεων τις επόμενες βδομάδες– μπορεί να οδηγήσει στη χάραξη πολιτικής η οποία θα δώσει λύσει στο τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα.

Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, ακόμα και αν επιτευχθεί συμβιβασμός για την τιμή της μεγαβατώρας ή τους όρους ενεργοποίησης ενός μελλοντικού μηχανισμού για το πλαφόν. Δεν υπάρχει η παραμικρή βεβαιότητα ότι το περίφημο πλαφόν θα συνδυαστεί με πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου βάσει της παροχής που τελικά θα υπάρξει μετά την επιβολή του.

Δύο είναι μάλλον οι κοινές λύσεις που μπορούν να εμπνεύσουν περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες αντί για τεχνικά δυσνόητες και αμφίβολης αποτελεσματικότητας σκέψεις. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία ενός ταμείου για την προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές. Ετσι, θα δοθεί περισσότερο θεσμική-ευρωπαϊκή διάσταση στην προσπάθεια που ήδη καταβάλλουν ορισμένα κράτη-μέλη τους τελευταίους μήνες και η οποία συμπεριλαμβάνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Και η δεύτερη λύση σχετίζεται με την προμήθεια από κοινού φυσικού αερίου για τις 27 χώρες, περίπου δηλαδή όπως συνέβη με τα εμβόλια εναντίον του Covid-19 στις αρχές του 2021.

Tέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να αρχίσει να βλέπει προς το μέλλον με ρεαλισμό. Το ενεργειακό πρόβλημα προϋπήρχε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και πιθανώς θα συνεχίσει να υφίσταται μετά το τέλος του πολέμου – όταν αυτό επιτευχθεί. Η ανισορροπία μεταξύ της ανάγκης για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και για επιβίωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκαλεί τρόμο. Για τη συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών ώστε ο Ευρωπαίος πολίτης να μπορεί να ζεσταίνεται με καυσόξυλα και τη συνεχιζόμενη αποβιομηχάνισης της Γηραιάς Ηπείρου με κίνδυνο να χαθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, οι ευθύνες είναι τεράστιες.

* λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Νίκαιας (CIFE), Senior Fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παραλογισμός πολλών μεγαβάτ
Η Ευρώπη λοιπόν αποφασίζει τη βίαιη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων (βλ. και στην Ελλάδα το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων αλλά εν μέρει και την εγκατάλειψη του EastMed) αλλά στον καθορισμό των τιμών που...
Παραλογισμός πολλών μεγαβάτ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πότε θα έλθει η νέα κρίση;
Οταν το κομματικό υπερισχύει του δημόσιου συμφέροντος με μοναδική επιδίωξη την κυβερνητική εξουσία, με συνεχείς προεκλογικές παροχές και επιδόματα, αντί παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν τις...
Πότε θα έλθει η νέα κρίση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο φαύλος κύκλος της πολιτικής της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση
Το γαλλογερμανικό οικονομικό Ινστιτούτο Bruegel υπολόγισε προ ημερών ότι με βάση τα εθνικά σχέδια στήριξης των οικονομιών που έχουν ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της...
Ο φαύλος κύκλος της πολιτικής της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τρέιλερ της «Τέλειας Καταιγίδας»
Μετά τη Σρι Λάνκα η θύελλα που έρχεται και στη Δύση φαίνεται ξεκάθαρη στο βάθος του ορίζοντα, χωρίς πλέον να καταβάλλεται προσπάθεια για επικοινωνιακή αποδραματοποίηση.
Το τρέιλερ της «Τέλειας Καταιγίδας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας και η αναποτελεσματική αντιμετώπισή της
Η μάχη για την αναχαίτιση των ενεργειακών αυξήσεων πρέπει να περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στο πλαίσιο εφαρμογής ενός στρατηγικού σχεδίου. Διότι εάν δεν αντιμετωπιστεί, αναπόφευκτα θα φέρει κοινωνικές...
Οι αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας και η αναποτελεσματική αντιμετώπισή της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας