• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.9°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.4°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  34%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 11.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 11.5°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.3°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 10.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 11.4°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποκλοπές και ανθρώπινη αξιοπρέπεια

 • A-
 • A+

Την 23η Μαΐου 1949 τα μέλη του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου ψηφίζουν τον θεμελιώδη Νόμο (Σύνταγμα) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της τότε, δηλαδή, Δυτικής Γερμανίας.

Σε ένα περιβάλλον ανύπαρκτης κρατικής εξουσίας, οικονομικού χάους και μιας κατεχόμενης και διαιρεμένης χώρας, το κοινοβουλευτικό αυτό σώμα απέδωσε το πιο δημοκρατικό και φιλελεύθερο ίσως Σύνταγμα της γερμανικής ιστορίας, το οποίο στα θεμελιακά του στοιχεία ισχύει και σήμερα ως Σύνταγμα της ενιαίας Γερμανίας.

Επειτα από δωδεκαετή εθνικοσοσιαλιστικό ολοκληρωτισμό, αυθαιρεσία, βαρβαρότητα, ευτελισμό και ταπείνωση του ανθρώπου κατά τρόπο πρωτοφανή στην παγκόσμια ιστορία και τελικά ποταμούς αίματος, οι κοινοβουλευτικοί αποφάσισαν να τοποθετήσουν στην κορυφή του Καταστατικού Χάρτη διάταξη (άρθρο 1 παρ.1) που ορίζει ότι «η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απρόσβλητη (άθικτη). Ο προς αυτή σεβασμός και η προστασία της συνιστούν υποχρέωση όλων των φορέων της κρατικής εξουσίας».

Ο αείμνηστος Konrad Hesse, καθηγητής της Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Freiburg, υπήρξε και συνταγματικός δικαστής επιλεγείς από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Είχα την τιμή να είναι ο καθηγητής της διδακτορικής μου διατριβής στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο ευρύτατης συνταγματικοπολιτικής και δικαστικής συζήτησης, ο Hesse αντιμετώπισε τη συντηρητική άποψη περί θεώρησης των ατομικών δικαιωμάτων ως ιδιαίτερου κλειστού συστήματος. Ο Hesse τόνιζε ότι η θεώρηση αυτή αποκλείει τη συνάρτηση ατομικών δικαιωμάτων, επομένως και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και αντικειμενικής συνταγματικής «τάξης», δηλαδή την αντικειμενικοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων, ως νέα αντίληψη του ρόλου τον οποίο διαδραματίζουν αυτά και η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για την ουσιαστική πραγμάτωση του θεσπιζόμενου από τις συνταγματικές διατάξεις συνολικού πολιτειακού «συστήματος» (δημοκρατική αρχή-κράτος δικαίου-κοινωνικό κράτος).

Ελλάδα 9/11 Ιουνίου 1975. Το ισχύον Σύνταγμα του 1975/1986, με τις μέχρι σήμερα αναθεωρήσεις του, είναι δημοκρατικό απότοκο μιας περιόδου της ελληνικής ιστορίας, που ξεκινάει από το 1935. Παλινόρθωση της μοναρχίας, δικτατορία 4ης Αυγούστου 1936, Κατοχή, Εμφύλιος, καχεκτική δημοκρατία (Ηλίας Νικολακόπουλος), δικτατορία 21ης Απριλίου 1967.

Το Σύνταγμα αυτό, υπό το βάρος μιας μακράς και οδυνηρής ιστορικής περιόδου, στα «συνταγματικά χνάρια» του μεταπολεμικού Συντάγματος της Γερμανίας, τοποθετεί επίσης περίπου στην κορυφή του διάταξη (άρθρο 2 παρ.1) που ορίζει ότι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας». Ως κορωνίδα του συνόλου του πολιτευματικού Συντάγματος (δημοκρατική αρχή-κράτος δικαίου-κοινωνικό κράτος) και βεβαίως του κεφαλαίου του για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Για τον αείμνηστο Αριστόβουλο Μάνεση, ο όρος της αντίστοιχης διάταξης του Συντάγματος της Γερμανίας «Würde» αποδίδεται επιτυχέστερα με τον όρο «αξιοπρέπεια», παρά με τον όρο «αξία».

Η χώρα από τον Ιούλιο του 2019 βιώνει ένα συνταγματικό και επομένως πολιτειακό «καταπίστευμα», αφού εμπιστεύθηκε το «αγαθό» της τήρησης του Συντάγματος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σωστά άρα γίνεται λόγος για «καθεστώς Μητσοτάκη».

Αφαίρεση ελευθεριών και δικαιωμάτων, περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων, απόλυτος έλεγχος της ενημέρωσης, επικείμενες εκλογές υπό άνισους όρους, βάρβαρη καταστολή, πανεπιστημιακή αστυνομία, ταξικοί φραγμοί στο δικαίωμα της εκπαίδευσης, δηλαδή εκπαίδευση ως προνόμιο του πλούτου, ανισότητες, ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, «κατακτήσεις» για την ολιγαρχία, εισοδηματική συρρίκνωση και φτώχεια για τους πολλούς.

Αυτό όμως που κυριολεκτικά τα σκιάζει όλα και επικρατεί πάνω απ’ όλα είναι το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα υποκλοπών και παρακολουθήσεων της ζωής των άλλων, η συνακόλουθη ακύρωση του ελεγκτικού ρόλου της Βουλής (απόρρητο), η αδράνεια αρχών και Δικαιοσύνης και η χονδροειδέστατη προσπάθεια συγκάλυψης των ενόχων και του αρχιμάστορα ενόχου.

Επομένως, συνολικά εκποδών το θεμελιακό τρίπτυχο του Συντάγματος. Δημοκρατική αρχή-κράτος δικαίου-κοινωνικό κράτος. Αφού το απόλυτο θεσμικό υποστύλωμα της συνταγματικής και πολιτευματικής ολότητας, η προστασία της αξιοπρέπειας του κάθε ανθρώπου και ατομικά δικαιώματα, έχει τεθεί ήδη εκποδών.

Δεν υπάρχει πια προσωπική αξιοπρέπεια στη χώρα μας.

* ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το Σύνταγμα έχει καταστρατηγηθεί πολλαπλά
Είναι νομικά αδιανόητο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, να θεωρείται νόμιμη η παρακολούθηση ευρωβουλευτή και υποψήφιου αρχηγού κόμματος, χωρίς να συνοδεύεται από ειδική τεκμηρίωση και από πρόσβαση σε...
Το Σύνταγμα έχει καταστρατηγηθεί πολλαπλά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυταρχικό καθεστώς;
Ρέπουμε προς ένα αυταρχικό καθεστώς οργανωμένο και σχεδιασμένο από τον πρωθυπουργό τηρώντας μόνο το περίβλημα και όχι την ουσία του δυτικού κοινοβουλευτισμού; Φαίνεται ότι το σύστημα έχει επιλέξει αυτή τη...
Αυταρχικό καθεστώς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
Τι έγινε εκτός από την αλλοίωση της Δημοκρατίας τη χαμένη 4ετία Μητσοτάκη; Είναι η 4η φορά στα 45 χρόνια του βίου της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που ένα τόσο βαρύ έγκλημα διαρκείας έχει αποκαλυφθεί και μάλιστα...
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν απαλλάσσονται από τα «προπατορικά τους αμαρτήματα»...
Με αφορμή τη σημαντικότατη υπόθεση των υποκλοπών, που δεν πρέπει και δεν θα «θαφτεί», προκύπτουν διάφορες γενικές (αλλά και πιο ειδικές...) σκέψεις γύρω από το είδος της άσκησης κυβερνητικής εξουσίας.
Δεν απαλλάσσονται από τα «προπατορικά τους αμαρτήματα»...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελληνική πτυχή του Γουότεργκεϊτ
Τα Χριστούγεννα του 1978 είναι κάπως πιο έντονα χαραγμένα στη μνήμη μου. Γνώρισα τον ομογενή δημοσιογράφο Ηλία Δημητρακόπουλο και μου εξιστόρησε την υπόθεση του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ και ιδιαίτερα την...
Η ελληνική πτυχή του Γουότεργκεϊτ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας