Βήμα στο μέλλον χαρακτηρίστηκε το πρόσφατο Συμπόσιο Ειρήνης και Ελληνοτουρκικής Φιλίας που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σμύρνης και η τουρκική κίνηση Ενωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο – APCA στις 11 Νοεμβρίου. Το σημαντικό αυτό γεγονός έχει ήδη καλυφθεί από την «Εφ.Συν.» με αρθρογραφία, αλλά αξίζει να επανέλθουμε διότι χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, στις 23 Νοεμβρίου η ιστορική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών φιλοξένησε απολογιστική εκδήλωση για το συμπόσιο της Σμύρνης, στο οποίο συμμετείχε 13μελής αποστολή ειρήνης από την Ελλάδα, με πέντε μέλη από την Αθήνα και επτά στελέχη τής από πολλών ετών δραστήριας κίνησης «Συνύπαρξη» της Λέσβου.
Τον πολύ θετικό απολογισμό έκανε ο υπογράφων ως πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου.
Θετική και άκρως συμβολική κρίθηκε η συμμετοχή των δημάρχων Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη και Καισαριανής Χρήστου Βοσκόπουλου, οι οποίοι είχαν προσκληθεί προσωπικά από τον δήμαρχο Σμύρνης Τουνς Σογέρ, προκειμένου να συνυπογράψουν και κοινή Διακήρυξη Φιλίας και Συνεργασίας, δηλαδή ένα πλαίσιο αρχών και κοινών δράσεων που ισοδυναμεί με αδελφοποίηση. Αυτούσια η διακήρυξη με τις υπογραφές των τριών δημάρχων είναι αναρτημένη στις ιστοσελίδες των δύο ελληνικών δήμων, που ιδρύθηκαν από Μικρασιάτες πρόσφυγες και μεγαλούργησαν σε όλους τους δημοκρατικούς, κοινωνικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του ελληνικού λαού.
Ξεχωριστή η παρουσία στην απολογιστική μας εκδήλωση του Ευάγγελου Καλπαδάκη, διπλωματικού συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού της χώρας μας, ο οποίος έλαβε και τον λόγο μεταφέροντας τον χαιρετισμό και την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα σε πρωτοβουλίες ειρήνης και ελληνοτουρκικής φιλίας από κοινωνικές οργανώσεις και φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Την κρίσιμη τούτη ώρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χρειάζεται να διατηρηθούν και να πολλαπλασιαστούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Στην κατεύθυνση αυτή, οι τρεις δήμαρχοι έθεσαν σε κίνηση τη «διπλωματία των πόλεων», όπως χαρακτήρισαν οι ίδιοι την πολυδιάστατη συνεργασία που συναποφάσισαν. Επομένως, η δήλωση Τσίπρα στην εν λόγω πρωτοβουλία συνιστά πρόκληση και στις δύο κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της Αγκυρας, να εργαστούν για ένα διαφορετικό μέλλον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μακριά από κηρύγματα μίσους και απειλές πολέμου.
Οσο για τη δική μας πλευρά που υπάρχουν φωνές σαν του Αντώνη Σαμαρά ότι «δεν συνομιλούμε με πειρατές», το Συμπόσιο Ειρήνης της Σμύρνης θύμισε το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας που συνυπέγραψαν οι Βενιζέλος και Ατατούρκ, μόλις οκτώ χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου της Μικράς Ασίας.
*Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης – ΠΑΔΟΠ και δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας