Δεν ήταν αριστερός ούτε κομματικά ενταγμένος, αλλά έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε κινήματα ειρήνης και διεθνούς αλληλεγγύης. Ο Γιώργος Δολιανίτης έφυγε από τη ζωή στις 11 Νοεμβρίου 2022, στα 84 χρόνια του, ύστερα από πολύχρονη ασθένεια που τα τελευταία χρόνια τον είχε ακινητοποιήσει. Πρόλαβε όμως να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της Αρχαίας Ολυμπίας, το 2016, με εισήγηση του τότε δημάρχου Γιώργου Δεββέ.
Η σχέση του με την Αριστερά αποτυπώθηκε με μια γενναιόδωρη πράξη, το 1989, όταν συγκροτήθηκε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, με βάση το κοινό πόρισμα ΚΚΕ- ΕΑΡ. Τότε, ο Γιώργος Δολιανίτης, με τον οποίο ήδη συνεργαζόμουν στο κίνημα ειρήνης, μου πρότεινε να μεταφέρω στην ηγεσία του ΚΚΕ ότι πρόσφερε δωρεάν για γραφεία του συμμαχικού σχήματος το μισθωμένο από τον ίδιο χώρο του παλαιού ξενοδοχείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Ομόνοια, πρόταση που είχε κάνει και στον Γρηγόρη Γιάνναρο.
Ετσι, στη θέση όπου επί πολλά χρόνια δέσποζε η ταμπέλα «Σχολαί Δολιανίτη», τοποθετήθηκε η επιγραφή «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου», που παρέμεινε μέχρι τις αρχές του 1991. Δύο όροφοι του κτιρίου μάς είχαν παραχωρηθεί εντελώς δωρεάν στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας. Προσφορά, για την οποία ο φίλος μου Γιώργος καμάρωνε, έχοντας λάβει και κρατήσει στο πλούσιο αρχείο του ευχαριστήρια επιστολή με τις υπογραφές των Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου.
Πολύχρονη και διαρκής ήταν η συμβολή του Γιώργου Δολιανίτη στο ελληνικό κίνημα ειρήνης. Της ένταξής του στην ΕΕΔΥΕ, το 1975 προηγήθηκε η συμμετοχή του στον Αντιαποικιακό Σύνδεσμο, κίνηση συμπαράστασης στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των λαών κατά της αποικιοκρατίας, με πρόεδρο τον Νίκο Πουλιόπουλο και γενικό γραμματέα τον ίδιο. Το 1976, είχε συμβάλει στην ίδρυση της Πανελλήνιας Επιτροπής Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό (ΠΕΑΚΛ), που επίσης στεγαζόταν στον χώρο των Σχολών Δολιανίτη.
Το 1981, προέκυψε διάσπαση της ΕΕΔΥΕ, με τη δημιουργία δυο νέων κινήσεων, της ΚΕΑΔΕΑ, προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ, και της ΑΚΕ, την οποία στελέχωσαν μέλη του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΔΑ και ανένταχτοι αριστεροί. Τότε, ο Γιώργος Δολιανίτης επέλεξε μεν να λάβει μέρος στην ΚΕΑΔΕΑ, παραμένοντας όμως στο Εθνικό Συμβούλιο της προσκείμενης στο ΚΚΕ ΕΕΔΥΕ.
Η λήξη του Ψυχρού Πολέμου οδήγησε σε σχετική κάμψη του κινήματος ειρήνης στην Ελλάδα και διεθνώς. Παραμένοντας σε εγρήγορση, το 1995, συνιδρύσαμε με τον Γιώργο και άλλα πρώην στελέχη των ΑΚΕ - ΕΕΥΔΕ - ΚΕΑΔΕΑ το ΠΑΔΟΠ, ενεργό μέλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης.
Γενικό συμπέρασμα: δεν είναι απαραίτητο να είσαι αριστερός για να αγωνίζεσαι υπέρ της ειρήνης.
* Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας