Τόσο η αυθαίρετη παραβίαση του δικαιώματος εργασίας των υγειονομικών όσο και η σκοπούμενη νομοθετική κατάργηση της προστασίας της υγείας του λαού διαθέτουν δυναμικό όπλο αντίδρασης γενικά άγνωστο. Πρόκειται για τις συλλογικές καταγγελίες που προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (ΕΚΧ) του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκδικάζονται από το δικαιοδοτικό του όργανο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΔ), έπειτα από προσφυγή ορισμένων διεθνών οργανώσεων ή εθνικών αντιπροσωπευτικών συνδικάτων.
Οσον αφορά τους υγειονομικούς ιατρούς και εργαζομένους δημοσίων νοσοκομείων στους οποίους έχει μονομερώς επιβληθεί μόνιμη αναστολή των συμβάσεων και γενικά του εργασιακού τους καθεστώτος, οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, δικαιούνται να ασκήσουν συλλογική καταγγελία. Αυτή θα βασιστεί στην κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 1 παρ. 2 του ΕΚΧ που προστατεύει το δικαίωμα του εργαζομένου να κερδίζει τα προς το ζην από μια εργασία που έχει ελεύθερα αναλάβει. Είναι άμεση ανάγκη να γίνει η προσφυγή αυτή λόγω και της έμμονης κυβερνητικής άρνησης να τερματίσει τη διεθνώς απαράδεκτη επιβολή αεργίας στους υγειονομικούς. Ας σημειωθεί ότι μετά την επί της ουσίας απόφαση της ΕΕΚΔ που θα διαπιστώνει την παραβίαση της αναφερθείσας διάταξης του ΕΚΧ, υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της διαπιστωτικής απόφασης στο εθνικό επίπεδο. Επίσης, είναι δυνατόν να διατυπωθεί και να ικανοποιηθεί από την ΕΕΚΔ αίτημα λήψης άμεσων μέτρων.
Οσον αφορά το δικαίωμα υγείας που διακυβεύεται από την απειλούμενη εμπορευματοποίησή του, το άρθρο 11 του ΕΚΧ, και μάλιστα όπως ερμηνεύεται από την ΕΕΚΔ, προβλέπει πολλαπλή και απαιτητική προστασία της δημόσιας υγείας όλου του πληθυσμού (αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και επαρκή εξοπλισμό) και απαγορεύοντας οποιαδήποτε διάκριση (άρθρο Ε Αναθ. ΕΚΧ σε νομολογιακή επαφή με το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Ανάλογη προστασία προβλέπεται για ειδικές κατηγορίες ατόμων, για την ασθένεια και την κοινωνική βοήθεια ατόμων χωρίς επαρκείς πόρους (άρθρο 13, παρ.1), για την αποτελεσματική πρόσβαση, μεταξύ άλλων, στην κοινωνική και ιατρική βοήθεια των ατόμων και των οικογενειών που διαβιούν ή κινδυνεύουν να περιπέσουν σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (άρθρο 30), για την κοινωνική προστασία των ηλικιωμένων προσώπων μέσω, εκτός άλλων, και των φροντίδων υγείας (άρθρο 23).
Συμπέρασμα: προστασία νομική, κυρίως ευρωπαϊκή αλλά και διεθνής, υπάρχει και για τους υγειονομικούς και για τη δημόσια υγεία, αρκεί να είναι γνωστή και να ενεργοποιηθεί χωρίς αναβολή.
* ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Στρασβούργου, τ. καθηγητή ΔΠΘ
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας