Σε ολόκληρη την Ευρώπη καταγράφεται ένας σχεδόν διπλασιασμός της ζήτησης της ενέργειας μέσα σε έναν χρόνο. Ενας συνδυασμός παραγόντων, όπως η αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία, οι καιρικές συνθήκες και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, συμβάλλει στην υπέρογκη αυτή αύξηση της ζήτησης ενέργειας.
Καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται, η ρωσική Gazprom απείλησε να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου (το οποίο συμμετέχει ήδη κατά μεγάλο ποσοστό στην κάλυψη της ενεργειακής παραγωγής) προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας ήδη από το επόμενο διάστημα. Η εντεινόμενη αβεβαιότητα για την ενεργειακή ασφάλεια και η μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου είναι οι παράγοντες που οδηγούν όχι μόνο στην αύξηση της ζήτησης αλλά και στην αύξηση των λογαριασμών φυσικού αερίου και των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Καθώς ο χειμώνας προχωρά και οι απαιτήσεις των πληττόμενων από την πολλαπλή κρίση αυξάνονται, διαφαίνεται η απουσία της πολιτικής βούλησης της ηγεσίας της Ε.Ε. για την έστω και μερική αντιμετώπιση ενός βασικού παράγοντα που συντελεί στην ενεργειακή ακρίβεια, με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Με πρόσχημα τη σταθερότητα στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ή την εφοδιαστική αλυσίδα, δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο υπονόμευσαν την εφαρμογή του πλαφόν. Μάλιστα, η Κομισιόν δεν χρησιμοποίησε ούτε τη λέξη πλαφόν για τον μηχανισμό συγκράτησης των τιμών, αλλά τον ονόμασε «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Ε.Ε.» από επεισόδια υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου. Αντίθετα με αυτές τις εξελίξεις, υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες γίνεται φανερό ότι η εφαρμογή ενός προσωρινού πλαισίου με τη χρήση πλαφόν, με στόχο την ανάσχεση της καλπάζουσας κρίσης ακρίβειας και ενέργειας είναι επιβεβλημένη.
Η χώρα μας πρωτοστατεί στην ενεργειακή ακρίβεια και στην αποτυχία εφαρμογής ενός αποτελεσματικού πλαισίου ενεργειακής ασφάλειας με ταυτόχρονη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης όσον αφορά τη χώρα μας, η έκθεση του WWF Hellas με τίτλο «Πολιτισμικά και θεσμικά κενά προς την κλιματική ουδετερότητα» καταγράφει σημαντικά κενά και αστοχίες σε επίπεδο εφαρμογής στην πορεία της Ελλάδας προς την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κλιματική ουδετερότητα. Σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αναποτελεσματική πορεία, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελούν:
● η σταθερά θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στις παραβιάσεις περιβαλλοντικού δικαίου της Ε.Ε.
● η συνεχής αποδυνάμωση του συστήματος περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, που οδηγεί στην εξαφάνιση των επιθεωρητών περιβάλλοντος
● η βαθύτερη εξάρτηση της χώρας από το ακριβό ορυκτό αέριο
● η αδικαιολόγητη ενεργειακή, οικονομική και γεωπολιτική βύθιση της χώρας σε μακροχρόνια εξάρτηση από συμβάσεις με πετρελαϊκές εταιρείες για εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Στη χώρα μας, η κούρσα ανόδου των τιμών των υγρών καυσίμων οδήγησε μέσω αλυσιδωτών αντιδράσεων σε ένα ράλι ακρίβειας το οποίο συνεχίζεται παρά τα μέτρα-πυροτεχνήματα για τα επιδόματα και για τα καλάθια νοικοκυριού. Σύμφωνα με το δελτίο υγρών καυσίμων της Κομισιόν της 14ης Νοεμβρίου, η Ελλάδα έχει την ακριβότερη 95άρα αμόλυβδη βενζίνη από όλες τις χώρες, ακόμα και από πολλές που έχουν υψηλότερα εισοδήματα.
Το ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας και της συμμετοχής της στη γενικότερη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, δεν λύνεται με πρόχειρες πολιτικές εξαγγελίες. Η εξαγγελία για διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, για τη μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποτελεί μια εξαγγελία που αναφέρεται στο πολύ μακρινό μέλλον, αφού πρώτα θα έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικές και γεωπολιτικές δυσκολίες. Τα φιλόδοξα αυτά σχέδια, προς το παρόν ακυρώνονται στην πράξη από την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής και την αύξηση της χρήσης του πανάκριβου πλέον LNG.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης με τα ισχυρά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας, και την απενεργοποίηση της δυνατότητας του κράτους να παρεμβαίνει στον τομέα της ενέργειας και την ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια. Ο τομεάρχης Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος τονίζει τη σημασία την ανυπαρξία εκτίμησης και φορολόγησης των πραγματικών υπερκερδών των συμφερόντων, που αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, η άσκηση ενεργειακής πολιτικής που θα προστατεύσει το συμφέρον και την πρόσβαση των καταναλωτών στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές, με την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής και την ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας από ενεργειακές κοινότητες, αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση.
* Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αρκαδίας, διδάσκων του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας