• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 10.8°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.3°C
  5 BF
  45%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 12.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.3°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  3 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.1°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.8°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  5 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.4°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.3°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.8°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 10.0°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  48%
© Awargula | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξοικείωση με την παθογένεια

 • A-
 • A+

Οταν στα τέλη του ’80 ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά, ένας φίλος εκδότης από τον χώρο του βιβλίου έλεγε ότι αυτό θα καθορίσει τη μελλοντική ευαισθησία μας και ότι τίποτε στο εξής δεν θα μας κάνει πια εντύπωση. Ηταν η πρώτη φορά στο μεταπολιτευτικό τοπίο της χώρας που ένας σύγχρονου τύπου ολιγάρχης αναμιγνυόταν σοβαρά με την πολιτική εξουσία. Εκτοτε τα σκάνδαλα πλήθυναν και ο φίλος δικαιώθηκε. 

Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αδιανόητη υπόθεση παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων ένθεν κακείθεν του πολιτικού φάσματος, κι ενώ τα στοιχεία της σχετικής έρευνας πολλαπλασιάζονται καθημερινά, το θέμα δεν μοιάζει να ταράζει, όσο θα ήταν αρμόζον κι αναμενόμενο, την ελληνική κοινωνία. Σήμερα, ένας άλλος ολιγάρχης, που μεταξύ πολλών άλλων ελέγχει μέγα μέρος των μέσων ενημέρωσης –μέχρι χθες φιλοκυβερνητικών–, μπορεί να κουνά το δάχτυλο στον πρωθυπουργό και να κάνει προκλητική επίδειξη ισχύος· κι όμως να μην τρίζει το σύμπαν. Οχι μόνο αυτό, αλλά όταν έρχεται η εξωτερική ματιά ενός ξένου δημοσιογράφου να φωτίσει την οικεία παθογένεια, που έχει πάψει πλέον να γίνεται αισθητή (βλ. πρόσφατο άρθρο Αλεξάντερ Κλαπ στον Guardian), προκύπτει αντίδραση που αντί να αφορά την ταμπακιέρα, ήτοι την ύπαρξη ή μη μηχανισμού παράνομων παρακολουθήσεων με χαρακτηριστικά παρακράτους ή τη συναλλαγή ενός ολιγάρχη με την πολιτική εξουσία, καταπίνεται η κάμηλος και διυλίζεται ο κώνωψ, αν τελικά το «Documento» στέκει να περιγραφεί ως «αριστερίστικη» εφημερίδα. 

Εκτιμάται πως αν πηγαίναμε σήμερα σε εκλογές, η ακρίβεια θα ήταν αυτή που θα έκρινε την ψήφο. Είναι πολυτέλεια, ωστόσο, να μιλάμε για την υπονόμευση της δημοκρατίας και των βασικών ελευθεριών που εγγυάται αυτή ως πολίτευμα, σε καιρούς όπου η βασική έγνοια του μέσου πολίτη είναι πώς θα πληρώσει το ρεύμα και θα εξασφαλίσει τον επιούσιο; Ή είναι ακριβώς σήμερα επιτακτικότερη παρά ποτέ η επαγρύπνηση και η περιφρούρηση των δημοκρατικών αρχών και ελευθεριών γιατί αγκαλιάζει σύμπαντα τον κοινωνικό βίο σε όλες τις πτυχές του; Είναι άσχετη η παραβίαση του ασύλου της κατοικίας της κυρίας Κολοβού για την εξυπηρέτηση τραπεζικού της χρέους με τη φυσική και τηλεφωνική παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων ή πρόκειται για στοιχεία του ίδιου καμβά όπου συντελείται το ξήλωμα των αυτονόητων της δημοκρατίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων;

Αν κάτι πολύ σοβαρό, όπως η εθνική ασφάλεια, ξεχειλώνει ως έννοια και γίνεται πρόσχημα περιστολής ελευθεριών, παρακολούθησης ημετέρων τε και αντιπάλων, κατά τα ολοκληρωτικά πρότυπα, οδηγούμαστε σε μια νέα συνθήκη όπου τίποτε δεν σημαίνει απολύτως τίποτε: οι λέξεις θα χάσουν το νόημά τους, έννοιες που είναι ακρογωνιαίοι λίθοι της δημοκρατίας θα καταντήσουν κενά κελύφη και το πιο κενό κέλυφος όλων, το πιο κούφιο, θα είναι η ίδια η δημοκρατία. Η δημοκρατική πολιτεία θα τραπεί σε ένα θέατρο όπου όλα είναι εφικτά αρκεί να βαφτιστούν με τον σωστό τρόπο, η δε εξουσία θα παίζει τον ρόλο του νονού που ονοματοδοτεί αυθαίρετα για να καλύψει νομιμοφανώς την αυθαιρεσία.

* καλλιτέχνιδα, ακτιβίστρια

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψάχνονται, συκοφαντούν, φοβούνται, ξορκίζουν
Πριν από το σκάνδαλο των υποκλοπών, πίστευαν στο μέγαρο Μαξίμου ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα καταφέρουν να πείσουν το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με κόμμα - κορμό τη Ν.Δ.
Ψάχνονται, συκοφαντούν, φοβούνται, ξορκίζουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
…όταν χάνεις από τη Ν.Δ.!
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές από ένα κόμμα που οδήγησε τη χώρα στην πτώχευση και με έναν μετριότατο αρχηγό. Από ό,τι είναι γνωστό, ποτέ δεν ανέλυσε τους λόγους της ήττας του που, όπως φαίνεται από τις...
…όταν χάνεις από τη Ν.Δ.!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές - εκεί που το θεσμικό γίνεται προσωπικό
Τέσσερα είναι τα βασικά «επιχειρήματα» τα οποία φαίνεται να επαναλαμβάνονται, ως ευθείες ερωτήσεις ή ως έμμεσοι σχολιασμοί, από την πλευρά εκείνων που αισθάνονται ότι δεν τους αφορά η υπόθεση. Είναι όμως έτσι;
Υποκλοπές - εκεί που το θεσμικό γίνεται προσωπικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξανά παρίες των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών
Kάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. θα αξιοποιούσε την περίσταση, να αντλήσει διδάγματα για τυχόν ελλείψεις στην ποιότητα της δημοκρατίας της. Οι παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις αφήνουν πάντα ίχνη , για όποιον ενδιαφέρει...
Ξανά παρίες των ευρωπαϊκών αρχών και θεσμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
Ως προς τη σήψη της κυβέρνησης, ο Όργουελ ήταν ξεκάθαρος: «Ο λαός που εκλέγει διεφθαρμένους… δεν είναι θύμα. Είναι συνεργός τους».
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δικαίωμα του απορρήτου των επικοινωνιών και οι παράνομες παρακολουθήσεις
Οι παράνομες ή οι νομιμοφανείς παρακολουθήσεις, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και της ιδιωτικής ζωής του ατόμου δημιουργούν μείζον θεσμικό ζήτημα και κλονίζουν το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία.
Το δικαίωμα του απορρήτου των επικοινωνιών και οι παράνομες παρακολουθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας