• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 11.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.3°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.3°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.6°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.9°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.8°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.1°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 10.0°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράδειγμα δέκα χρόνων

 • A-
 • A+

Δέκα χρόνια για μια συνεταιριστική επιχείρηση στον χώρο του Τύπου δεν είναι λίγα. Η γαλλική Libération, που φτιάχτηκε το 1973 πάνω κάτω στο ίδιο μοντέλο, με έναν ίδιο μισθό για όλους και με τις σημαντικές αποφάσεις να παίρνονται από τη γενική συνέλευση των δημοσιογράφων, πέρασε την πρώτη της μεγάλη κρίση στην οκταετία πάνω. Διέκοψε μάλιστα την έκδοσή της για σχεδόν τρεις μήνες τον Φεβρουάριο του 1981, εφάρμοσε σχέδιο απολύσεων και επανεκδόθηκε στις 13 Μαΐου, τρεις μέρες μετά τις εκλογές που έφεραν τον Μιτεράν στον προεδρικό θώκο.

Γι’ αυτό και η συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας για την «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει τη σημασία της. Εκείνη την πρώτη οκταετία, η Libération δεν δεχόταν διαφημίσεις, για να διατηρήσει στο 100% την πολιτική της ανεξαρτησία. Αρχισε να δημοσιεύει διαφημίσεις από το 1982 και, σταδιακά, ήδη τότε, δέχθηκε ιδιωτικά κεφάλαια στήριξης. Αρχικά αριστερών επιχειρηματιών (υπήρχαν και τέτοιοι!), κατόπιν μέχρι και μεγαλοβιομηχάνων, χάνοντας τη σφραγίδα της ανεξαρτησίας.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών», από την άλλη, ναι μεν δεχόταν από την αρχή διαφημίσεις -η εποχή είναι εντελώς διαφορετική-, όμως είχε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ιδρύθηκε στη χειρότερη περίοδο της ιστορίας του Τύπου, στην εποχή του τραγικού περιορισμού της κυκλοφορίας των εφημερίδων. Εντούτοις συνεχίζει με τους ίδιους όρους με τους οποίους ξεκίνησε.

Μέγα κατόρθωμα σε τέτοιους καιρούς. Ακόμη περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι στον τομέα της, στον χώρο του Τύπου δηλαδή, είναι από τους βασικούς παίκτες, δεν πρόκειται για περιθωριακό έντυπο. Η περίπτωσή της λοιπόν είναι μοναδική και ως τέτοια δίνει ευρύτερο παράδειγμα.

Εχουμε συνηθίσει, οι συνεργατικές πρωτοβουλίες να λαμβάνονται κατά κανόνα για κάποιον ανθρωπιστικό ή κοινωφελή σκοπό, για δράσεις αλληλεγγύης, λ.χ. εκεί όπου το κράτος δεν παρεμβαίνει ή η παρέμβασή του δεν αρκεί. Πρόκειται δηλαδή για δραστηριότητες που δεν έχουν σκοπό το κέρδος, που, αντίθετα, είναι εξ ορισμού ελλειμματικές.

Εχουμε επίσης συνηθίσει οι κοινές δράσεις απλών εργαζομένων, δηλαδή μη κατόχων κεφαλαίου, να είναι αμυντικές ή αποτέλεσμα ad hoc διεκδικήσεων. Διεκδικούνται δηλαδή από κοινού δικαιώματα ή η μη απώλεια δικαιωμάτων ήδη κεκτημένων.

Αντίθετα, οι κάτοχοι κεφαλαίου ή και οι παραλήπτες των αιτημάτων γενικότερα, είτε ιδρύουν επιχειρήσεις είτε ασκούν πολιτική, έχουν κάποιο -καλό ή κακό, δεν έχει σημασία- σχέδιο δράσης. Δρουν και δεν αντιδρούν, δρουν ακόμα και όταν αντιμετωπίζουν αντιδράσεις.

Τα ερωτήματα λοιπόν προκύπτουν αβίαστα:

Είναι άραγε απολύτως αναγκαίο να υπάρχει ισχυρό κεφάλαιο για να μπορεί μια επιχείρηση να πρωταγωνιστεί σε έναν τομέα δραστηριότητας;

Είναι αδύνατον να ανταγωνιστεί η δημοκρατική διοίκηση μια συγκεντρωτική επιχειρηματική εξουσία;

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» απέδειξε ότι δεν είναι. Απέδειξε ότι εκτός από το αίτημα, σημασία έχει η πρωτοβουλία, η δράση. Οτι μια ομάδα ελεύθερων, ώριμων εργαζομένων μπορεί και να μη χρειάζεται πάτρωνες. Την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει κυρίως όποιος δρα με θετικό σχεδιασμό. Αυτό κάνουν οι κεφαλαιούχοι. Κι ας το κάνουν για τα συμφέροντά τους και μόνο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δέκα του Νικόλα
Δέκα χρόνια «Εφ.Συν.». Στο τιμόνι της ο διευθυντής της. Ο Νικόλας Βουλέλης. Συντονιστής μιας ομάδας εκλεκτών συνεργατών. Με κοινό όραμα. Το εγχείρημα πέτυχε. Η εφημερίδα έγινε η ναυαρχίδα μιας άλλης...
Δέκα του Νικόλα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δέκα χρόνια ανεξάρτητης μαχητικής δημοσιογραφίας
Η συνεταιριστική «Εφημερίδα των Συντακτών» γιορτάζει τα δέκα χρόνια ανεξάρτητης και μαχητικής δημοσιογραφίας. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο και μοναδικό στην Ελλάδα επιτυχημένο εγχείρημα.
Δέκα χρόνια ανεξάρτητης μαχητικής δημοσιογραφίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η δημοσιογραφία κι ο κάλαθος
Ζούμε σε περίοδο πτώσης της δημοσιογραφίας και της στάθμης των δημοσιογράφων. Ας θυμηθούμε την έμμεση εξαγορά του Τύπου, με την ονομαζόμενη «λίστα Πέτσα»
Η δημοσιογραφία κι ο κάλαθος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βαγγέλη, λείπεις...
Δύο χρόνια χωρίς τον Βαγγέλη μας... Αυτός ο εφιάλτης που ελπίζαμε να τελειώσει και να ξαναβρεθούμε δίπλα στο φιλαράκι μας δεν λέει να τελειώσει.
Βαγγέλη, λείπεις...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευχαριστήριο
Οκτώ χρόνια κυκλοφορίας συμπλήρωσε η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Ευχαριστήριο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρόνια Πολλά για την «Εφ.Συν.»
Οκτώ χρόνια δεν είναι λίγα για μια τόσο σπουδαία και ριψοκίνδυνη προσπάθεια για αδέσμευτη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία στους δύσκολους καιρούς μας.
Χρόνια Πολλά για την «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας