Η αύξηση της ζήτησης κατά 15% προκαλεί σήμερα εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος κατά 57%, πολύ πάνω από τα 300 ευρώ, στα 319,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή πάντως, η κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται για τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε για τον Δεκέμβριο, αν και ο μόνος που πραγματικά χαίρεται για την ουσιαστική μείωσή τους είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Οι επιδοτήσεις ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα συνοδευόμενες από τη συνήθη επισήμανση ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο και αυτόν τον δύσκολο χειμώνα». Ο χειμώνας όμως φαίνεται πως άρχισε σήμερα να δείχνει τα δόντια του και σε επίπεδο ζήτησης, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% στις 311,1 γιγαβατώρες. Με δεδομένη αυτή την αύξηση και καθώς η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο ενεργειακό μίγμα παραμένει πολύ χαμηλή, στο 6,9% (παρά τις υποσχέσεις για αύξηση στο 20%), η χονδρεμπορική τιμή ανεβαίνει στα 319,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 202,63 ευρώ χθες. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 48 μέρες που η χονδρεμπορική τιμή επιστρέφει πάνω από τα 300 ευρώ - η προηγούμενη ήταν στις 11 Οκτωβρίου 2022, λίγο μετά την ανατίναξη της γέφυρας στην Κριμαία. Αν, πάντως, η ανοδική τάση στη χονδρεμπορική τιμή συνεχιστεί μέσα στον Δεκέμβριο, αυτό θα αυξήσει την πίεση στις εταιρείες προμήθειας που έχουν ανακοινώσει τιμολόγια λιανικής με μειώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, αυτός που επωφελείται τον ερχόμενο μήνα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός. Οπως αναλύουμε και στον σχετικό πίνακα, οι μειώσεις των τιμών λιανικής είναι πολύ ισχνότερες από τις μειώσεις στις κρατικές επιδοτήσεις. Αν λάβουμε υπόψη το τιμολόγιο της κυρίαρχης ΔΕΗ, τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση (κάτω από 500 κιλοβατώρες) δέχονται μείωση 4,2%.
Ομως, η αντίστοιχη μείωση στην κρατική επιδότηση αυτής της κατηγορίας είναι 7,1%. Η μείωση μεγαλώνει στο 9,9% για αυξημένη κατανάλωση (μεταξύ 500 και 1.000 Kwh) και στο 17,3% για κατανάλωση πάνω από τις 1.000 κιλοβατώρες. Η μόνη μείωση που είναι σχετικά περιορισμένη στο 5,9% είναι εκείνη για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ενώ για τις επαγγελματικές χρήσεις ισχύος έως 35 KVA (φούρνοι, μικρές επιχειρήσεις), που ακόμη περιμένουν τις αυξημένες επιδοτήσεις των προηγούμενων μηνών, η μείωση στην επιδότηση είναι 8,5% για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες και 32% όταν ξεπερνιέται αυτό το όριο. Για τους αγρότες η μείωση της επιδότησης είναι 7,1%.
Σημαντικότατη είναι τον Δεκέμβριο η κατά 40% μείωση στην επιδότηση του φυσικού αερίου που πέφτει από τα 25 (τον Νοέμβριο) στα 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η επιδότηση ήταν πολλαπλάσια, στα 90 ευρώ. Οσο και αν οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί από τότε, οι 700.000 καταναλωτές φυσικού αερίου θα ζήσουν με την αγωνία να περιμένουν τον επόμενο λογαριασμό, στον βαθμό μάλιστα που και οι διεθνείς τιμές μπορεί να πάρουν τον ανήφορο με την αύξηση της ζήτησης.
«Οι ανακοινώσεις τιμών και επιδοτήσεων του Δεκεμβρίου επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση αρνείται να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια και να θέσει ανώτατο συντελεστή κέρδους στις ενεργειακές εταιρείες γιατί προτεραιότητά της είναι η στήριξη των υπερκερδών και όχι των καταναλωτών», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι αρμόδιοι για την ενέργεια από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας