• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 5.7°C
  4 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 5.3°C
  5 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.0°C
  4 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.8°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 3.2°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.5°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 4.9°C
  5 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.4°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  6 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.0°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 4.9°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.1°C / 4.8°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.5°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 3.9°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  3 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέρα από την Ουκρανία

 • A-
 • A+

Πριν από έναν χρόνο, ακριβώς, ο διπλωματικός πυρετός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είχε ανεβεί κατακόρυφα με πρωτοβουλία του Κρεμλίνου, που από τις αρχές Οκτωβρίου είχε εξαπολύσει μια επικοινωνιακή καταιγίδα ζητώντας την αναθεώρηση του καθεστώτος ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη, με αδιαπραγμάτευτο προαπαιτούμενο την απόσυρση των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στις θέσεις όπου βρίσκονταν το 1997, οπότε και άρχισε η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς με την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία.

Πριν από έναν χρόνο, Μπλίνκεν και Λαβρόφ, Σάλιβαν και Πατρούσεφ με διά ζώσης συναντήσεις, με τηλεδιασκέψεις και με τηλεφωνικές επικοινωνίες αναζητούσαν κοινό παρονομαστή για μια επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπως είχαν συμφωνήσει τον Ιούνιο του 2021 στη συνάντησή τους στη Γενεύη οι Μπάιντεν - Πούτιν.

Εννέα μήνες μετά η ειδησεογραφία εστιάζει αποκλειστικά στην Ουκρανία καθώς, δίχως υπερβολή, επικρατεί σιγή ασυρμάτου, προφανώς προσυμφωνημένη από το Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο, για τις εξελίξεις σε τρία μέτωπα:

● Σιγή για την παρασκηνιακή διαπραγμάτευση ΗΠΑ - Ρωσίας για την Ουκρανία, έναν δίαυλο επικοινωνίας που δεν έκλεισε ποτέ, με τελευταία επιβεβαίωση την πρόσφατη συνάντηση στην Αγκυρα των επικεφαλής της CIA και της SVER.

● Σιγή για το αν η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία συνδέεται με έναν οδικό χάρτη σταδιακής άρσης των κυρώσεων που η Δύση έχει επιβάλει στη Ρωσία.

● Σιγή για το αν ταυτόχρονα με τη σταδιακή αναζήτηση οριστικής λύσης στην Ουκρανία θα γίνει η συνολική διαπραγμάτευση για την Ανατολική Ευρώπη.

Μια εκεχειρία, μια κατάπαυση του πυρός ή ένα σιωπηρό πάγωμα της σύγκρουσης δεν θα αντέξουν για πολύ αν δεν είναι μέρος μιας συνολικής διαπραγμάτευσης ΗΠΑ - Ρωσίας για την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου.

Με άλλα λόγια, πέρα από τη Χερσώνα και το Χάρκοβο, η Ρωσία, ακόμη κι αν αντιστρέψει τη σημερινή δυσμενή εικόνα της στα πεδία των μαχών και επιστρέψει στη Χερσώνα και στη συνέχεια προχωρήσει προς την Οδησσό, δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι νίκησε σε μια σύγκρουση χωρίς να έχουν αρθεί οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί και χωρίς να έχει πετύχει τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση του καθεστώτος ασφαλείας της Ευρώπης.

Αν δεν υπάρξει η αναζήτηση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου για τη συνύπαρξη της Δύσης με τη Ρωσία, τότε η όποια επιμέρους διευθέτηση θα είναι βαριά υποθηκευμένη.

Σήμερα η ένταση εκτός Ουκρανίας εντοπίζεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Αύριο –και για να είμαστε πιο ακριβείς, όταν ο Ερντογάν επιτρέψει την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας– η Βαλτική θα έχει γίνει μια ΝΑΤΟϊκή θάλασσα, με εξαίρεση λίγα χιλιόμετρα ρωσικής κυριαρχίας στην Αγία Πετρούπολη και στο Καλίνινγκραντ.

Στην πλευρά της Δύσης δεν υπάρχουν εξελίξεις που να πιστοποιούν κάποιον ευρύτερο προβληματισμό της Ευρώπης για τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Με τα σημερινά δεδομένα, τη στρατηγική αμηχανία της Γερμανίας και τη συνολική ατμόσφαιρα πανικού που επικρατεί στην Ε.Ε. των 27, είναι βέβαιο ότι το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου θα διαμορφωθεί ερήμην της, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Την άνοιξη του 2003, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να εισβάλουν στο Ιράκ, η Γαλλία και η Γερμανία μαζί με τη Ρωσία άρχισαν τακτικές διαβουλεύσεις κορυφής, με τον Πούτιν, τον Σρέντερ και τον Σιράκ να κινούνται προς μια ευρασιατική σύγκλιση η οποία θα έθετε υπαρξιακό δίλημμα στη διατλαντική σχέση.

Με άλλα λόγια, η μεταπολεμική σταθερότητα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης τόσο της διατλαντικής σχέσης όσο και της ευρασιατικής συνεργασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκρουσιακή συγκατοίκηση
Την Πέμπτη 24.2.2022, λίγες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Διατλαντική Σχέση πρόβαλλε να έχει δρομολογηθεί σε τροχιά ολικής επαναφοράς στην κανονικότητα του Ψυχρού Πολέμου.
Συγκρουσιακή συγκατοίκηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
Οι 40 υπουργοί Αμυνας συναντήθηκαν στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην Ευρώπη, στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Ουσιαστικά, η σύνοδος επικύρωσε την επιστροφή της Γερμανίας στην ατλαντική κανονικότητα.
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συμπλήρωση του παζλ
Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ βλέπουν ρόλο για τη Γαλλία στη Διατλαντική Σχέση, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Η συμπλήρωση του παζλ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος: α) των αντιρωσικών κυρώσεων;  β) των ελλείψεων σε ενέργεια των βορείων «εταίρων» μας στην ΕΕ; και γ) του προγράμματος μαμούθ για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας;
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αντοχές του Βερολίνου
Σε αντίθεση με τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο όπου ήταν ορατή μόνον η εξισορρόπηση της ισχύος της ΕΣΣΔ, σήμερα άπλετο φως αναδεικνύει ως μια στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ τη χειραγώγηση της Γερμανίας.
Οι αντοχές του Βερολίνου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το 1947 στο 2003;
Κάθε μέρα που περνά Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι διαφοροποιούνται συνεχώς από την Ουάσινγκτον, μια δυναμική που θα καταγραφεί στις επικείμενες συνόδους κορυφής τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ.
Από το 1947 στο 2003;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας