• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.5°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.7°C / 2.4°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.5°C
  5 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -3.4°C / -1.0°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.0°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  3 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 6.4°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.1°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 3.8°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.3°C / -0.3°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  65%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κλεψύδρα του δικομματισμού

 • A-
 • A+

Ο δικομματισμός λειτουργεί όπως η κλεψύδρα. Δηλαδή όσο αδειάζει το επάνω δοχείο τόσο γεμίζει το κάτω. Κι όταν πέσει ο τελευταίος κόκκος, τη γυρνάμε ανάποδα και φτου κι απ’ την αρχή. Φυσικά στη ζωή τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Καμιά φορά το στόμιο της κλεψύδρας συστέλλεται και η ροή της άμμου σχεδόν σταματάει, άλλοτε διαστέλλεται ξαφνικά και το επάνω δοχείο αδειάζει απότομα. Στις περιπτώσεις όμως όπου ο δικομματισμός έχει ρίζες βαθιές, όπως λ.χ. στη Βρετανία, οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού, διότι περί αυτού πρόκειται, δεν αλλάζουν. Δικομματισμό είχαμε και στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να εναλλάσσονται στην εξουσία. Δικομματισμό έχουμε και σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Τελευταία όμως έχει προκύψει το εξής ερώτημα, το οποίο διατύπωσε επιγραμματικά ο Κύρκος Δοξιάδης στο σχόλιό του με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ του 36%» που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 15/11: «Γιατί δεν εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ την όποια φθορά που υφίσταται η Ν.Δ.;». Ή αλλιώς, γιατί η κλεψύδρα δεν λειτουργεί κανονικά, όπως μας είχε συνηθίσει;

Δύο εισαγωγικές παρατηρήσεις: Πρώτο, για πολλούς και διάφορους λόγους όχι της παρούσης και σε αντίθεση με ό,τι συνήθως συμβαίνει στις τάξεις της Δεξιάς, ο πολιτικός λόγος της Αριστεράς εκφέρεται από διανοούμενους που με τις εμβριθείς αναλύσεις τους προσπαθούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει και γιατί. Δεύτερο –κι αυτό θα φανεί άσχετο αλλά δεν είναι– συχνά στην πολιτική επιλέγουμε να ασχοληθούμε με ορισμένα πράγματα, για να μη μιλήσουμε για κάποια άλλα που δεν μας συμφέρουν.

Εχω διαβάσει πολλές αριστερές αναλύσεις για την κατάσταση και το τι μέλλει γενέσθαι. Και μερικές τις βρήκα αξιόλογες και διεισδυτικές. Δεν θυμάμαι όμως ούτε μία που να ασχολείται σοβαρά και σε βάθος με αυτό που κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές επειδή υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια (Εμείς θα βαράμε το νταούλι κι εκείνοι θα χορεύουν) και ότι η τετραετής διακυβέρνηση της χώρας από την Αριστερά δεν έδρεψε δάφνες, για να το πω ευγενικά. Αυτό που αποσιωπάται αλλά συνάγεται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κριθεί όχι από τα πεπραγμένα του, αλλά από το γεγονός ότι δηλώνει αριστερός. Κάτι που από μόνο του έχει τεράστια σημασία ιδίως για τους «πολύ» αριστερούς – εξ ου και οι ατέρμονες συζητήσεις σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης με αντικείμενο ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο αριστερός. Για τον υπόλοιπο κόσμο όμως πέρα βρέχει.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, το ερώτημα κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι συστημικό ή μη συστημικό κόμμα, μας γυρίζει πίσω στο 2015. Οχι για να προβληματιστούμε σχετικά με το πώς η εγκλωβισμένη στις αυταπάτες της Αριστερά αναγκάστηκε τότε να κάνει αυτό που κατήγγειλε ως προδοσία, αλλά για να θέσουμε ξανά το ίδιο δίλημμα: αποδεχόμαστε το σύστημα ή συγκρουόμαστε κι όποιον πάρει ο Χάρος.

Το βασικό χαρακτηριστικό του πολιτικού λόγου της Αριστεράς είναι ότι δεν περιγράφει το τι συμβαίνει, αλλά το τι θα θέλαμε να συμβεί, ταυτίζοντας έτσι την πραγματικότητα με αυτό που προβλέπει η θεωρία μας. Είναι μια άσκηση επί χάρτου, μια θεωρία μη διαψεύσιμη επειδή σε περίπτωση που οι προσδοκίες μας δεν εκπληρωθούν, μπορούμε να τις διατηρήσουμε, με το σκεπτικό ότι την επόμενη φορά θα γίνει τελικά αυτό που προβλέψαμε. Διότι, ως γνωστόν, μια σπίθα χρειάζεται για να κινηθεί η Ιστορία στις ράγες της νομοτέλειας και κατά τας γραφάς. Η Ιστορία όμως, από τη φύση της, καταγράφει το τι συνέβη, όχι το τι δεν συνέβη.

Αν θέλουμε λοιπόν να μιλήσουμε προσγειωμένα, αντί να φανταζόμαστε έναν κόσμο που επιβεβαιώνει τις ιδεολογικές προτιμήσεις μας, η Αριστερά μπορεί και πρέπει να θέσει κάποιους στόχους συγκεκριμένους και εφικτούς. Που δεν είναι άλλοι από την έμφαση στα δημόσια αγαθά, όπως το δικαίωμα στην καλύτερη δυνατή παιδεία και την ιατρική περίθαλψη και κυρίως την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με απώτερο στόχο να αμβλυνθούν η εκμετάλλευση και η αδικία. Δηλαδή μια πραγματικά αριστερή σοσιαλδημοκρατία, όπου δεν θα έχουν θέση οι αμαρτίες του παρελθόντος, όπως λ.χ. η ιδέα ότι το χρυσόμαλλο δέρας είναι ο διορισμός στο Δημόσιο, στο οποίο θα δουλεύουμε όσο γίνεται λιγότερο και θα αμειβόμαστε όσο γίνεται περισσότερο. Κι επειδή από το κεφάλι βρομάει το ψάρι, χρειαζόμαστε επίσης και κυρίως μια πολιτική ηγεσία σοβαρή και αξιόπιστη που αναγνωρίζει τις δυσκολίες των καιρών και δεν υπαινίσσεται ότι αν είμαστε εμείς θα είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα. Γιατί το είπε κάποτε και τώρα το πληρώνει. Ιδού γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει την όποια φθορά που υφίσταται η Ν.Δ. Οι ψηφοφόροι δεν αγάπησαν τον Μητσοτάκη. Απλώς έπαψαν να πιστεύουν τον Τσίπρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η "γύμνια" Μητσοτάκη και η προσθετική δημοσκοπικών "τριχών" από την Αbacus
Πολιτικές αλλαγές κυοφορούνται. Και υποδεικνύουν στην Αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον Πρόεδρο του την ανάγκη για αλλαγή προτεραιοτήτων.
Η "γύμνια" Μητσοτάκη και η προσθετική δημοσκοπικών "τριχών" από την Αbacus
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δρόμοι… της κάλπης
Η ψήφος είναι πάντα θετική, αφού η πλειοψηφία αναδεικνύει ένα κόμμα σε κυβέρνηση και δεν το υποβιβάζει. Δεν ψηφίζουμε για το κόμμα που πρέπει να χάσει τις εκλογές, αλλά για το κόμμα που πρέπει να αναδειχτεί σε...
Οι δρόμοι… της κάλπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
Τι έγινε εκτός από την αλλοίωση της Δημοκρατίας τη χαμένη 4ετία Μητσοτάκη; Είναι η 4η φορά στα 45 χρόνια του βίου της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που ένα τόσο βαρύ έγκλημα διαρκείας έχει αποκαλυφθεί και μάλιστα...
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
…όταν χάνεις από τη Ν.Δ.!
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές από ένα κόμμα που οδήγησε τη χώρα στην πτώχευση και με έναν μετριότατο αρχηγό. Από ό,τι είναι γνωστό, ποτέ δεν ανέλυσε τους λόγους της ήττας του που, όπως φαίνεται από τις...
…όταν χάνεις από τη Ν.Δ.!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλλαγή προσώπων ή αλλαγή πολιτικής;
Στην περίοδο που διανύουμε ολοένα και πιο σαφές γίνεται πως εμπόδιο για την προοδευτική αλλαγή δεν αποτελούν μόνο το σύστημα, η οικονομική ελίτ, και η Ν.Δ. με το βαθύ κράτος.
Αλλαγή προσώπων ή αλλαγή πολιτικής;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ του 36%
Στη σύγχρονη ελληνική πολιτική, επικρατεί μια πρωτοφανής αρνητική συναίνεση. Δεν πρόκειται απλώς για προτίμηση σε κάποιο κόμμα άλλο από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά για απόλυτη έλλειψη ανοχής στο συγκεκριμένο κόμμα...
Ο ΣΥΡΙΖΑ του 36%

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας