Μέσα στον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε Συμπόσιο στο Κέντρο Τέχνης Αχμέντ Αντνάν της Σμύρνης με θέμα «Ειρήνη στην πατρίδα - Ειρήνη στον κόσμο». Διοργανωτής ήταν η «Κίνηση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» (Ege Baris) της γειτονικής χώρας. Από την Ελλάδα συμμετείχαν η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», της Λέσβου, οι δήμαρχοι Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος και Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, πολίτες των δύο χωρών που νοιάζονται για την ειρήνη.
Την ίδια στιγμή διατίθενται, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά από πολλές χώρες, τεράστια ποσά για τις αγορές όπλων, αεροπλάνων, φρεγατών, αρμάτων, γενικά πολεμικού εξοπλισμού. Ναι, χρειάζεται η άμυνα. Αλλά αν οι χώρες ανταγωνίζονται στους εξοπλισμούς δεν υπάρχει όριο και τέλος. Σύμφωνο ειρήνης και φιλίας χρειάζεται ανάμεσα στις χώρες μας. Οπου θα προβλέπεται το πάγωμα των εξοπλισμών, μείωση του πολεμικού υλικού και διάλογος μέχρι εξαντλήσεως. Ειρήνη θέλουμε οι κάτοικοι των χωρών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Κι όπου υπάρχουν εθνικιστικές κορόνες, απειλές και «πατριωτικές» εξάρσεις έρχονται οι τοπικές κοινωνίες, τα μέλη τους, και μιλούν για ειρήνη, όπως σ’ αυτό το Συμπόσιο. Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, Τουντς Σογιέρ, είπε μεταξύ άλλων: «Οι προσπάθειές μας θα πρέπει να δυναμώνουν σε περιόδους που κυριαρχούν εντάσεις όπως στις μέρες μας». Μίλησε για την «κουλτούρα της αρμονίας» που πρέπει να επικρατήσει στον χώρο της Μεσογείου. Κι η αρμονία πρέπει να είναι ανάμεσα στους ανθρώπους-κατοίκους της περιοχής, και με τη φύση. Ο πρόεδρος της «Κίνησης για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», Μπουλέντ Τανίκ, τόνισε ότι οι τοπικές κοινότητες πρέπει να υποστηρίζουν την ειρήνη. Οι λαοί να επιβάλουν τη δική τους θέληση και να αντισταθούν στα φιλοπολεμικά κηρύγματα. «Να ρίξουμε γέφυρες και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας να μας ακούσουν», πρόσθεσε η πρόεδρος της Συνύπαρξης, Βίλλυ Τεντόμα.
Στη λήξη του Συμποσίου οι δήμαρχοι Σμύρνης Τουντς Σογιέρ, Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος και Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης συνυπέγραψαν κείμενο πέντε σημείων για κοινές δράσεις. «Το παρελθόν δεν πρέπει να μας χωρίζει, μας ενώνει το μέλλον. Διακηρύσσουμε την απόφασή μας να δημιουργήσουμε γέφυρες και όχι τείχη στις δύο πλευρές του Αιγαίου, προς όφελος των λαών και των κοινωνιών μας».
Γιατί σε αυτή τη συνάντηση δεν συμμετείχαν δήμαρχοι από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου; Οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις τοπικές αρχές πρέπει να είναι ανοιχτοί. Οι τοπικοί άρχοντες εκπροσωπούν τους κατοίκους, τους καθημερινούς ανθρώπους των δύο πλευρών του Αιγαίου. Οι Ελληνες και οι Τούρκοι θέλουν δουλειά, φαΐ, να ’χουν την υγειά τους, σχολειά· θέλουν ειρήνη.
* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας