• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 3.5°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.5°C / 2.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.5°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 7.8°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.6°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  5 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.1°C / 3.2°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -4.3°C / -0.6°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  65%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Την πόρτα των ΗΠΑ χτυπά η οικονομική κρίση

 • A-
 • A+

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία και ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας άνοιξαν σημαντικές αγορές στην Ευρώπη για τις ΗΠΑ (ενέργεια, όπλα, τρόφιμα, φάρμακα, μεταφορές), το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε μια δραματική αλλαγή στην αμερικανική οικονομία. Ηταν αιφνίδια όσο και κρίσιμη. Σε όλη τη χώρα, οι πωλήσεις πέφτουν σαν βράχος, τα αποθέματα συσσωρεύονται σε ανησυχητικά επίπεδα και οι μεγάλες εταιρείες αρχίζουν να προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις. Ισως ήταν αναπόφευκτο να ερχόταν κάποια στιγμή μια ύφεση, αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα με την ταχεία αύξηση των επιτοκίων. Κάθε άλλη φορά που η Fed επιδιδόταν σε μια τέτοια υπερβολική αύξηση των επιτοκίων είχε ως αποτέλεσμα την ύφεση. Οι παρακάτω είναι 10 ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα διολισθαίνει επικίνδυνα:

1. Φέτος, μόνο το 74% των Αμερικανών θα γιορτάσει την Ημέρα των Ευχαριστιών, επειδή τόσο πολλοί άνθρωποι παραλείπουν τις διακοπές για να εξοικονομήσουν χρήματα… Το 2021, οι ερευνητές σημειώνουν ότι μια έρευνα του IPSOS διαπίστωσε ότι 9 στους 10 Αμερικανούς σχεδίαζαν να γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών. Φέτος, η νέα δημοσκόπηση σε 1.000 άτομα διαπίστωσε ότι ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε μόλις 74%. Στην πραγματικότητα, το 47% λέει ότι γιορτάζει το «Friendsgiving», λόγω του πιο φιλικού μενού του για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, μόλις το 24% των γιορτών «Friendsgiving» θα έχουν ακόμη και μια γαλοπούλα στο τραπέζι, με το 33% να επιλέγει μια πίτσα!

2. Οι τιμές των μεταχειρισμένων μόλις έπεσαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχουμε δει από το 2008.

3. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην αγορά κατοικίας μόλις έφτασε σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών.

4. Σε όλη την Αμερική, οι εταιρείες βλέπουν καταθλιπτικά χαμηλούς αριθμούς πωλήσεων. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο Καθαρός Ανοδικός Δείκτης «πλησιάζει σε επίπεδο που αντιστοιχεί σε αρκετές προηγούμενες υφέσεις»…

Μια έρευνα που παρακολουθήθηκε προσεκτικά από την Εθνική Ενωση για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων έδειξε μείωση των επιχειρηματικών πωλήσεων, που δεν ήταν τόσο απότομη όσο αυτή του Covid στα μέσα του 2020 και πλησιάζει σε ένα επίπεδο που αντιστοιχεί σε πολλές προηγούμενες υφέσεις. Ο δείκτης καθαρής ανόδου (NRI) για τις πωλήσεις –το ποσοστό των ερωτηθέντων στην έρευνα που ανέφεραν αύξηση πωλήσεων μείον το ποσοστό που ανέφεραν πτώση πωλήσεων– κορυφώθηκε στο 74% των επιχειρήσεων, τον Απρίλιο του 2021. Αυτό τον Οκτώβριο, μειώθηκε στο 36%.

5. Το CNN αναφέρει ότι το Facebook θα μπορούσε να αρχίσει να απολύει χιλιάδες εργαζομένους «από αυτήν την εβδομάδα».

6. Αλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πραγματοποιούν επίσης μαζικές απολύσεις και πολλοί πιστεύουν ότι αυτό που ζήσαμε μέχρι τώρα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

7. Η αύξηση του χρέους των πιστωτικών καρτών έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών.

8. 20 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

9. Το 37% όλων των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιό τους εγκαίρως, κατά τον μήνα Οκτώβριο.

10. Μια δημοσκόπηση που μόλις κυκλοφόρησε διαπίστωσε ότι ένα επιβλητικό 73% των Αμερικανών θα «σκέφτονται πολύ για την οικονομία», όταν ψηφίζουν.

Επιπλέον, οι πωλήσεις υφισταμένων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν 30% τους τελευταίους 12 μήνες (Οκτ ‘22/Οκτ ‘21), το επιτόκιο αυξήθηκε αντίστοιχα από 0,2% σε 4%, το κρατικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε από 105% την περίοδο 2016 - 2019 σε 137% το 2021, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης από 61,2 μονάδες το Νοέ. ‘21 έπεσε στις 50,2 τον Οκτ. ‘22, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης από 70,6 μονάδες τον Δεκ, ‘21 υποχώρησε στις 54,7 μονάδες τον Νοέ. ‘22, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μειώθηκε από 12,5% το β’ τρίμηνο ‘21 σε 1,8% το β’ τρίμηνο ‘22.

Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ οδεύουν ολοταχώς σε νέα οικονομική ύφεση που μπορεί να σημαίνει και κατάρρευση, αν σκάσουν οι χρηματιστηριακές αγορές που ήδη υποχωρούν και η κρίση αγκαλιάσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, κατά το πρότυπο του 2008.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κακέκτυπα αντίγραφα σχεδίων φτωχοποίησης
Η δραστηριότητα των εισπρακτικών κατ’ εντολή των τραπεζών, της ΔΕΗ και των άλλων «στυλοβατών» της οικονομίας στους «μολυσμένους» τωρινούς καιρούς, δεν θα ήταν εργώδης αν δεν είχε την πλήρη στήριξη ή ακόμα και...
Κακέκτυπα αντίγραφα σχεδίων φτωχοποίησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η φιλοσοφία του νεοφιλελευθερισμού για τον άνθρωπο
Εδωσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, το 2008, στις ΗΠΑ για τη διάσωση των τραπεζών, αλλά όχι για τη διάσωση μιας κοινωνίας. Ο,τι δηλαδή συνέβη στην Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά του καπιταλισμού παραμένουν...
Η φιλοσοφία του νεοφιλελευθερισμού για τον άνθρωπο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μαδούρο, ο Τραμπ και το χρέος της διεθνούς κοινότητας
Η κατάσταση σήμερα, με τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Γουαϊδό και τα τελεσίγραφα των Ευρωπαίων, είναι αποτέλεσμα μιας μακράς προσπάθειας αποσταθεροποίησης και ανατροπής της μπολιβαριανής επανάστασης. Η ντε...
Ο Μαδούρο, ο Τραμπ και το χρέος της διεθνούς κοινότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χλoμά προάστια ή Florida project...
Γύρω από τα απαστράπτοντα επιχειρηματικά και τουριστικά κέντρα των μεγαλουπόλεων της Δύσης, αυτά που τα μνημεία τους, τα αξιοθέατα και τις αρχιτεκτονικές τους ομορφιές, εκτείνονται συνήθως πολλά παράκεντρα που...
Χλoμά προάστια ή Florida project...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποσοστά πτωχείας, δυσαρέσκειας, φόβου
Ορθώνονται αναχώματα στην γκρίζα, δυσοίωνη πλευρά του κόσμου; Σίγουρα όχι από τον στενό χώρο της οικονομικής θεώρησης και της τεχνοκρατίας τύπου ΔΝΤ. Μάλλον, αν εντάξουμε στα επιχειρήματά μας τα ελλείποντα:...
Ποσοστά πτωχείας, δυσαρέσκειας, φόβου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας