• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 6.9°C
  4 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.8°C
  6 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.5°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 1.6°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 2.0°C
  4 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -1.6°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 6.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  5 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.3°C
  8 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.9°C
  1 BF
  69%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 3.8°C
  3 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.0°C
  4 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  4 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμφυλη βία: ντροπιαστική πραγματικότητα, φαινόμενο κατεξοχήν διαταξικό

 • A-
 • A+

Σε μια ιδανική κοινωνία, επετειακές και αφιερωματικές ημέρες όπως η 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας στις Γυναίκες, θα ήταν χωρίς νόημα. Επειδή όμως, πόρρω απέχουμε από την ιδανική κοινωνία, μέρες σαν τη σημερινή υπάρχουν για να μας θυμίσουν ότι η έμφυλη βία είναι μια ντροπιαστική πραγματικότητα, ένα φαινόμενο κατεξοχήν διαταξικό.

Τα στοιχεία της έρευνας του Fundamental Rights Agency, η οποία διεξήχθη και στα 27 κράτη-μέλη, είναι συγκλονιστικά: Μία στις τρεις γυναίκες έχει υπάρξει, κάποια στιγμή της ζωής της, θύμα βίας λόγω του φύλου της, ενώ η βία κατά των γυναικών αποτελεί, διαχρονικά, την πρώτη αιτία καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης έκανε πράξη αυτά που άλλοι, σαράντα και πλέον χρόνια εναλλασσόμενοι στη διακυβέρνηση, μόνο διακήρυσσαν, παρότι αρέσκονται να τοποθετούν εαυτούς στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού φιλελευθερισμού και να παρουσιάζονται ως εκλεκτοί αντιπρόσωποι της ευρωπαϊκής κουλτούρας και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, η γνωστή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Αν και υπεγράφη από τη χώρα μας τον Μάιο του 2011, δεν είχε υπάρξει καμία πολιτική βούληση για την κύρωσή της από προηγούμενες κυβερνήσεις. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι το πρώτο διεθνές κείμενο που κάνει λόγο για κοινωνικό φύλο και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της κύρωσης των διεθνών συμβάσεων στη Βουλή. Αντιθέτως, στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε επαρκώς στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν και προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ουσιαστική εφαρμογή της, επιλέξαμε τη δύσκολη οδό, προχωρώντας σε τροποποιήσεις στον Αστικό και Ποινικό Κώδικα καθώς και σε άλλες σχετικές νομοθετικές διατάξεις.

Ποινικοποιήθηκαν η προτροπή και η δημόσια ρητορική υπέρ του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων γυναικών και προστέθηκε ο αναγκαστικός γάμος στους σκοπούς της εμπορίας ανθρώπων. Πολύ σημαντική ήταν η κατάργηση της αναχρονιστικής διάταξης περί παύσης της ποινικής δίωξης κατά του δράστη αποπλάνησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών, εάν μεταξύ του δράστη και του θύματος τελεστεί γάμος. Επιπρόσθετα, προστατεύονται πλέον από την επιστροφή και οι αλλοδαποί που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες αρχές για να υποβάλουν τη σχετική καταγγελία ενώ δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Η γυναικοκτονία αποτελεί το αποκορύφωμα της προϋπάρχουσας έμφυλης βίας, την οποία το θύμα έχει βιώσει κατ’ επανάληψη και συστηματικά, κατά κανόνα από τους ανθρώπους που θα έπρεπε, καταρχήν, να εμπιστεύεται - η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι οι γυναικοκτόνοι, στις πλείστες των περιπτώσεων, κρατούν τα κλειδιά του σπιτιού μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογία για την αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως ιδιαίτερου αδικήματος, την οποία έχει απορρίψει ήδη δύο φορές η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αρθρογραφήσει εναντίον της, από μια σκοπιά ιδιαίτερα συντηρητική.

Ουδείς υποστηρίζει ότι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όταν προκύπτει ότι τελείται λόγω του ότι το θύμα είναι γυναίκα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, καθώς η ανθρωποκτονία από πρόθεση ούτως ή άλλως τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

Η νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, πέρα από την προσθήκη ειδικού άρθρου στον Ποινικό μας Κώδικα, μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους: είτε να εισαχθεί απευθείας στο ισχύον άρθρο 299 Π.Κ. επιβαρυντική περίσταση, είτε κατά την επιμέτρηση της ποινής σύμφωνα με το άρθρο 79 Π.Κ. να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη αυτός ο παράγοντας, το φύλο δηλαδή του θύματος, η σχέση του με τον δράστη και οι περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε το έγκλημα, είτε ακόμη, στο άρθρο 82Α Π.Κ. (έγκλημα με ρατσιστικό κίνητρο) να εισαχθεί και η διάσταση του φύλου ως λόγος επιλογής του συγκεκριμένου θύματος.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, φυσικά, δεν είναι πανάκεια. Οφείλουμε να διαρρήξουμε τη σιωπή γύρω από την έμφυλη βία, να ανατρέψουμε τον κυρίαρχο μιντιακό λόγο. Σε μια περίοδο που διαπιστώνεται γενικευμένη ενίσχυση του σεξισμού, της ρητορικής μίσους, των απειλών κατά των γυναικών, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και του ρατσισμού, οφείλουμε να στηλιτεύουμε την πατριαρχία σε όλο το φάσμα της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής.

Μέρες όπως η σημερινή δεν πρέπει να έχουν μουσειακό χαρακτήρα, πρέπει να τιμώνται για να μας θυμίζουν όσα έχουν κατακτηθεί με αγώνες, αλλά κυρίως όσα ακόμη μένουν να κατακτηθούν μέχρι την πλήρη χειραφέτηση της κοινωνίας, μέχρι τη μέρα που δεν θα υπάρχει πλέον λόγος να τιμάμε τέτοιες επετειακές ημέρες.

 * μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρώην γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ξέπλυμα της έμφυλης βίας
Στην ελληνική κοινωνία, πάλι, έπειτα από δεκατρείς γυναικοκτονίες σε έντεκα μήνες, κανονικό είναι ένας μητροπολίτης να χλευάζει από άμβωνος τον όρο γυναικοκτονία και να ενοχοποιεί τις γυναίκες που –όπως κυνικά...
Το ξέπλυμα της έμφυλης βίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του άντρα του πολλά βαρύ…
«Πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση ως Εθνική Αντιπροσωπεία να μην αδικούμε την κοινωνία μας. Έχουμε, λοιπόν, πανδημία ενδοοικογενειακής βίας; Όχι, κύριε συνάδελφε», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός ΠροΠΟ.
Του άντρα του πολλά βαρύ…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ένα τσουλουφάκι ή Ο τυχαίος θάνατος μιας Ιρανής
Ήταν 22 χρόνων. Έφυγε από τη Σακέζ του ιρανικού Κουρδιστάν και πήγε βόλτα στην Τεχεράνη με τον αδελφό της. Δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, το περίφημο χιτζάμπ...
Για ένα τσουλουφάκι ή Ο τυχαίος θάνατος μιας Ιρανής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί τόσο αθώο αίμα;
Με απόκλιση ολίγων ωρών παρακολουθούσαμε, τα φαντασμαγορικά εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, της «Αγια-Σοφιάς», ενώ στο άλλο άκρο του πλανήτη, στην Ινδονησία, μαθαίναμε την εκατόμβη των νεκρών φιλάθλων
Γιατί τόσο αθώο αίμα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Aπάντηση στο άρθρο του πρωθυπουργού που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ
Με το άρθρο σας προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε την εικόνα σας, την ώρα που η κοινωνία βράζει από θυμό για όσα συμβαίνουν, με αποκορύφωμα την απώλεια τόσων ζωών και την καταστροφή της ζωής τόσων παιδιών.
Aπάντηση στο άρθρο του πρωθυπουργού που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο θεσμικός εκφυλισμός
Η εικόνα που έρχεται για τον κόσμο είναι, μάλλον, απαισιόδοξη: επιβράδυνση της ανάπτυξης, δημοσιονομικά χρέη, αύξηση ανισοτήτων. Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι και τόσο διαφορετικά.
Ο θεσμικός εκφυλισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας