• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.0°C / 15.7°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.8°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.6°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.8°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI/ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Η Γεωμετρία που δοξάζει και η Γεωγραφία που σκοτώνει

 • A-
 • A+

Ιλιάς. Ραψωδία Γ`. 275- 461., Περίληψη, σχόλια.

Κείμενο.

Ο Αγαμέμνων σήκωσε ψηλά τα χέρια του και έκανε δέηση: « Δία πατέρα, δοξασμένε που μας βλέπεις από την Ίδη και εσύ παντεπόπτη Ήλιε που όλα τα βλέπεις και τα ακούς, ποτάμιοι θεοί, μητέρα Γη, χθόνιοι θεοί και θεοί του Άδη που τιμωρείτε βαριά τις ψυχές των επίορκων σας παρακαλώ με ιερή ικεσία να είστε μάρτυρες και φύλακες αυτών των σεπτών όρκων που θα δώσουμε: Αν ο Πάρις σκοτώσει τον Μενέλαο τότε αυτός θα πάρει την Ωραία Ελένη και όλους τους θησαυρούς κι εμείς θ` αναχωρήσουμε με τα γοργά καράβια. Αν ο ξανθός Μενέλαος σκοτώσει τον όμορφο Πάρη τότε εκείνος θα πάρει την Ελένη και τα λάφυρα. Θα καταβάλουν επίσης πρόστιμο οι Τρώες στους Αχαιούς για όσα υπέρογκα έξοδα έχουν κάνει γι αυτήν την εκστρατεία. Αν δεν πληρωθεί αυτό το πρόστιμο εγώ θα συνεχίσω τον πόλεμο μέχρι να αποζημιωθούμε. Το πρόστιμο αυτό θα γίνει μάθημα στις μελλοντικές γενιές. Ο Αγαμέμνων με ορμή έσφαξε τα ζώα που πέσανε στη γη σπαρταρώντας άψυχα. Πήρε κρασί με τα χρυσά ποτήρι από τον κρατήρα και άρχισαν τους όρκους τους και Αχαιοί και Τρώες κάνοντας ιερές χοές στη γη τη διψασμένη. Δώσανε ανατριχιαστικούς, βαρείς όρκους λέγοντας: Για όσους δεν τηρήσουν τους όρκους, όπως ο οίνος χύνεται στη γη, έτσι να χυθούν τα μυαλά τους και να σκορπίσουν στο χώμα και τα κορίτσια τους να βρεθούν σε ξένες αγκαλιές. Ο Δίας δεν αποδέχθηκε όσα ειπώθηκαν εκεί, δεν έδειξε κανένα σημάδι.

Ο Δαρδανίδης Πρίαμος τους είπε πως θα φύγει στη πολιτεία την τρανή την Τροία να γυρίσει γιατί να δει δεν δύναται κι ούτε βαστά η καρδιά του, τον γιο του τον πανέμορφο τον δοξασμένο Πάρη να τον θωρεί να μάχεται για τη γλυκιά ζωή του. Μονάχα ο Δίας κι οι θεοί γνωρίζουν τι θα γίνει και ποιος από τους μαχητές τη νίκη θα κερδίσει. Στην άμαξα ανέβηκε στην Τροία να γυρίσει όπως και ο αρχοντικός, ο θεϊκός Αντήνωρ.

Ο Έκτωρ και ο Οδυσσέας επιθεώρησαν τον χώρο που θα κτυπηθούν ο Μενέλαος και ο Πάρης κι έπειτα έριξαν δυο λαχνούς μέσα σ` ένα χάλκινο κράνος που κούνησαν πέρα δώθε. Ο πρώτος κλήρος που θα έβγαζαν από το κράνος θα έγραφε το όνομα του μαχητή που πρώτος θα έριχνε το κοντάρι του.

Οι Τρώες και οι Αχαιοί παρακαλούν τον Δία να χάσει και να νικηθεί αυτός που είναι φταίχτης, αυτός που φταίει πιο πολύ στον Άδη να κατέβει. Τα χέρια τους σηκώνουνε και ικεσίες κάνουν στον παντεπόπτη τον θεό τον Δία τον Κρονίδη. Εμείς οι αντιμαχόμενοι θα κάνουμε ειρήνη και όρκους απαράβατους θα δώσουμε για πάντα φίλοι να `μαστε σαν δυο καλοί γειτόνοι. Ο Έκτωρ πίσω κοίταζε και κούναγε το κράνος κι ένας λαχνός πετάχτηκε του Πάρη ήταν κλήρος. Καθίσανε οι αντίπαλοι κοντά στα άρματα τους και δίπλα στα πανέμορφα και δυνατά άλογα τους, το φονικό το πάλεμα να δουν των μονομάχων.

Τα όπλα του εφόρεσε με προσοχή ο Πάρις να δένουν πάνω στο κορμί και να τον προστατεύουν για την Ελένη την θεά αυτός να πολεμήσει. Πέρασε στ` αντικνήμια του κνημίδες φροντισμένες στους αστραγάλους περαστές με ασημένιους κρίκους. Θώρακα για το στήθος του έδωσε ο Λυκάων ο αδελφός του ο καλός και παινεμένος άντρας. Τεράστια, πολύ παχιά και ασφαλή ασπίδα κρατούσε μπρος στο σώμα του για να τον προστατεύει από το κάθε κτύπημα του δυνατού εχθρού του. Χάλκινο ξίφος κοφτερό και κράνος που `χε φούντα μεγάλη που ανέμιζε σε κάθε κίνηση του. Τ` αλύγιστο ακόντιο εφάρμοζε στο χέρι και την αιχμή στον εχθρό έστρεφε με μανία. Όμοια αρματώθηκε και ο ξανθός Ατρείδης, ο δυνατός Μενέλαος ο βασιλιά της Σπάρτης. Αρματωμένοι, άγριοι, σταθήκανε αντίκρυ στο στίβο μάχης που εκεί θα πολεμούσαν μέχρι που ένας απ` τους δυο θα` χανε τη ζωή του. Έπαλαν τα ακόντια με λύσσα, οργή και μίσος και ζύγιζαν την κίνηση ό ένας και ο άλλος. Ο Πάρης πρώτος πέταξε, ως όριζε ο κλήρος, το αιχμηρό κοντάρι του μα βρήκε την ασπίδα του βασιλιά Μενέλαου. Ήτανε τόσο ισχυρή η ασπίδα του Ατρείδη που το κοντάρι στράβωσε κι αυτή δεν ετρυπήθη. Ήλθε η σειρά του βασιλιά της Σπάρτης για να ρίξει με λύσσα το ακόντιο στον Πάρη Πριαμίδη. Την ώρα που το ζύγιζε για τον σημαδέψει την προσευχή του έκανε στον Δία τον αφέντη: « Πατέρα Δία σέβομαι κάθε βουλή δική σου, όμως βοήθα με πολύ τον Πάρη να σκοτώσω που ενώ τον φιλοξένησα με τους δικούς νόμους ω Δία Ξένιε καλέ και δίκαιε πατέρα, αυτός αντί για ευχαριστώ μου πήρε τη γυναίκα, την όμορφη Ελένη μου της κόρης μας μητέρα. Μάθημα όλες οι γενιές από εδώ και πέρα να πάρουν και να σέβονται την ιερή την πράξη που εσύ επέβαλες παντού ως Ξένιος θεός μας». Με δύναμη εξακόντισε το δυνατό κοντάρι και την ασπίδα τρύπησε, και είχε τόση φόρα που πέρασε τον θώρακα και τον παχύ χιτώνα και έφτασε στη σάρκα του χωρίς να τον λαβώσει. Το ξίφος σήκωσε ψηλά ο δυνατός Ατρείδης και με ορμή ακράτητη κτυπάει στο κεφάλι τον Πάρη που του έσωσε τη ζήση του το κράνος. Ήτανε τόσο ανθεκτικό και δυνατό το κράνος που το σπαθί τσακίστηκε και έγινε κομμάτια. Σήκωσε ο Μενέλαος στον ουρανό τα μάτια, στον Δία απευθύνθηκε κι είπε με βαρυγκόμια: « Πατέρα Δία ποιο σκληρή καρδιά δεν έχει άλλος θεός, θεριό η άνθρωπος στον κόσμο τον απάνω. Το δυνατό το ξίφος μου. το έκανες κομμάτια και έτσι γλύτωσε αυτός ο Πάρης Πριαμίδης που με ντροπή με πότισε στο ίδιο μου το σπίτι όταν τον φιλοξένησα κι αυτός αντί για χάρη, μαύρο φαρμάκι μου `δωσε κλέβοντας την κυρά μου». Όρμησε ασυγκράτητος ο βασιλιάς της Σπάρτης και από την αλογόφουντα του κράνους τον τραβάει με δύναμη άγριου θεριού τον σέρνει σαν σκουπίδι μες στις γραμμές των Αχαιών.

Ήταν θέμα χρόνου να αποτελειώσει τον Πάρη ο Μενέλαος και ανείπωτη θα κέρδιζε δόξα. Η Αφροδίτη, που προστατεύει και στηρίζει τον Πάρη, κόβει μεμιάς το βοδινό λουρί που έδενε το κράνος στον απαλό λαιμό του, λίγο πριν πνιγεί από ασφυξία, έτσι όπως τον έσερνε ο Μενέλαος. Το πανέμορφο κράνος με την μεγάλη αλογίσια φούντα του μένει στο χέρι του Μενέλαου κι εκείνος το πετά με δύναμη στην παράταξη των Αχαιών. Η Αφροδίτη γεμίζει τον τόπο με πυκνό σύννεφο ομίχλης και καταχνιάς και αστραπιαία μεταφέρει τον ανήμπορο Πάρη στο βασιλικό του δώμα που ευωδίαζε από τα αρώματα της Ωραίας Ελένης. Η Αφροδίτη επανέφερε τον Πάρη και έσπευσε στις Σκαιές Πύλες, στον πιο ψηλό πύργο, να συναντήσει την Ελένη παίρνοντας τη μορφή μιας γερόντισσας βοηθού της από τη Σπάρτη. Η υπηρέτρια αυτή, που τη μορφή της πήρε η θεά Αφροδίτη, ήταν η αγαπημένη της Ελένης και την ξεχώριζε από όλες τις άλλες σκλάβες. Είπε στην Ωραία Ελένη: « Ό Πάρις σου ζητά να γυρίσεις στο σπίτι, σε περιμένει και σε ποθεί πολύ» Η Ελένη κατάλαβε ότι η γυναίκα που έβλεπε ήταν η θεά Αφροδίτη και της είπε ότι είδε τον Μενέλαο να νικά τον Πάρι. Πως τώρα ο εκείνος βρίσκεται στο δωμάτιο τους και την περιμένει; Είπε αποφασιστικά στην θεά ότι εκείνη δεν πρόκειται να πάει. Η Αφροδίτη θύμωσε με τα λόγια που άκουσε και είπε « Με σύγχυσες απερίσκεπτη, θέλεις να σε μισήσω, εγώ που τόσο σε στήριξα σε όσα έχεις πράξει; Θέλεις να ξεσηκώσω τους Αχαιούς και τους Τρώες σε ολέθριο πόλεμο που θα χαθείς και εσύ»; Τρόμαξε η Ελένη από τα λόγια της θεάς και αφού κάλυψε το κεφάλι της με το αραχνοΰφαντο μαντήλι της έφυγε αμίλητη κρυφά από τις κοπελιές της συνοδείας της.

« Καλώς μου ήλθες άντρα μου, σε είχα σκοτωμένο, αφού είδα την ήττα σου απ` τον ξανθό Ατρείδη, τον βασιλιά Μενέλαο, τον πρώτο μου τον άντρα. Εσύ δε μου `λεγες συχνά πως είσαι πιο γενναίος και πιο καλός πολεμιστής απ` τον ξανθό Ατρείδη; Τώρα πως βρέθηκες εδώ, ντυμένος, στολισμένος και θέλεις να ξεχάσουμε αυτά που έχουν γίνει και στο κρεβάτι να χαρείς τα ερωτικά μου χάδια! Βγες έξω και συνέχισε τον φονικό αγώνα με τον τρανό Μενέλαο τον βασιλιά της Σπάρτης. Τώρα που ξανασκέφτομαι κρύψου καλέ μου Πάρι γιατί θα βρεις το θάνατο απ` τον ξανθό Ατρείδη»

«Ελένη τόσο άδικη είσαι απέναντι μου, εκείνος αν με νίκησε είχε θεάς βοήθεια, η Αθηνά τον στήριξε η φοβερή Παλλάδα και μένα με βοήθησε η θεία Αφροδίτη, έχουν οι Αχαιοί θεούς μα έχουμε κι οι Τρώες. Έλα αγαπημένη μου στην όμορφη μας κλίνη, τον πόθο και τον έρωτα περίσσια να χαρούμε. Ποτέ μου δεν λαχτάρησα τα θεϊκά σου κάλη όσο ετούτη τη στιγμή που μ` έχει λιώσει ο πόθος. Τώρα σε θέλω πιο πολύ κι από τη Σπάρτη τότε, που σε απήγαγα και στο νησί Κρανάη τα κάλλη σου δεν χόρταινα και τα γλυκά φιλιά σου. Μα τώρα πιο πολύ ποθώ τα θεϊκά σου κάλλη». Η Ελένη ακολούθησε τον Πάρι στο κρεβάτι για να χαρούν τον έρωτα που η θεά τους ρίζωσε βαθιά μες στην καρδιά τους.

Την ίδια ώρα ο Μενέλαος τριγύριζε στην αρένα σαν άγριο, ανήμερο θηρίο κοιτάζοντας παντού μήπως και δει τον Πάρη. ¨όμως αυτός ήταν στην αγκαλιά της πιο όμορφης και ερωτικής γυναίκας του κόσμου. Είχε για όλα φροντίσει η αρμόδια θεά. Η θεά του ανίκητου έρωτα Αφροδίτη. Ο αγώνας Μενέλαου και Πάρι έγινε αγώνας πολέμου και έρωτα και στο τέλος νίκησε ο Έρως ο μικρός φτερωτός γιος της Αφροδίτης. Το λόγο πήρε ο αρχηγός Αγαμέμνονας και είπε με βροντώδη φωνή: « Ακούστε με Τρώες και σύμμαχοι των Τρώων. Όλοι είδατε καθαρά ότι ο Μενέλαος νίκησε κατά κράτος και μέχρι τελικής πτώσεως τον Πάρι. Τηρείστε αμέσως τη συμφωνία που δέσαμε με όρκους μπροστά στους Θεούς. Φέρτε την Ελένη, τα λάφυρα και το πρόστιμο και εμείς με τα πλοία μας θα φύγουμε για τις πατρίδες μας».

Περίληψη ραψωδίας Γ`.

Η ραψωδία Β` τελειώνει με την αναλυτική περιγραφή των εμπόλεμων δυνάμεων. Αναφέρονται οι αρχηγοί των στρατευμάτων, οι τόποι από τους οποίους έφτασαν στην Τροία, ο αριθμός των πλοίων και πολλές λεπτομέρειες γεωγραφικές, μυθολογικές, ιστορικές.. Έτσι ο ποιητής μας πάει στην πρώτη μάχη αφού μας έχει ενημερώσει αναλυτικά για τις δυνάμεις των αντιμαχομένων. Ο Πάρις οπισθοχωρεί όταν αντιλαμβάνεται να έρχεται πάνω του ο Μενέλαος. Ο Έκτωρ θυμώνει πολύ με τον αδελφό του και του μιλά με προσβλητικά λόγια. Ο Πάρις αλλάζει αμέσως γνώμη και ζητά να μονομαχήσει με τον Μενέλαο. Ο νικητής θα τα πάρει όλα: Την Ωραία Ελένη, το χρυσάφι, τα λάφυρα.. Ο Μενέλαος δέχεται, ζητάει όμως η πρόταση του Πάρη να επισημοποιηθεί και να εξασφαλισθεί με όρκους που θα δώσει από την πλευρά των Τρώων ο ίδιος ο βασιλιάς Πρίαμος.

Η Ωραία Ελένη πηγαίνει κι εκείνη να παρακολουθήσει τον αγώνα, μέχρι θανάτου, του πρώην της, του ξανθού βασιλιά Μενελάου και του νυν της, του πρίγκιπα Πάρη. Η ομορφιά της «τυφλώνει» όλους όσους την βλέπουν και διατυπώνεται η άποψη ότι « Η γυναίκα αυτή, η θεϊκή ομορφιά και η χάρη της δικαιολογούν τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τρώες» Ο βασιλιάς Πρίαμος της ζητά να του πει για τους αρχηγούς των Αχαιών που δεσπόζουν σαν πολεμικοί τιτάνες στο πεδίο της μάχης.

Ο κήρυκας των Τρώων ειδοποιεί τον Πρίαμο να σπεύσει στο πεδίο της μάχης για τις ιερές θυσίες και τους πάναγνους όρκους.

Η μονομαχία αρχίζει. Η κλήρωση φέρνει τον Αλέξανδρο( Πάρη) να ρίξει πρώτος το ακόντιο του εναντίον του Μενελάου ο οποίος αποκρούει με επιτυχία το κτύπημα. Το κοντάρι του Μενέλαου τραυματίζει τον Πάρη. Τον κτυπά μετά και με το σπαθί του και του διαλύει την περικεφαλαία. Ο Μενέλαος είναι ολοφάνερα σε πλεονεκτική θέση και είναι σε θέση με την ασυγκράτητη ορμή του να αποτελειώσει τον αντίπαλο του. Όμως το θαύμα γίνεται. Η προστάτιδα θεά του Πάρη, η θεά του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτη, φροντίζει να τον εξαφανίσει από τον στίβο μάχης. Τον πάει στο διαμέρισμα της Ωραίας Ελένης.

Ο Αγαμέμνων ανακηρύσσει τον Μενέλαο νικητή και ζητά να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Σχόλια.

 χῶρον μὲν πρῶτον διεμέτρεον, στ. 315.

Πρώτα τον τόπο μέτρησαν..

Όπως στον αθλητικό στίβο έτσι και στον πολεμικό η γεωμετρία και οι μετρήσεις είναι απαραίτητες. Η γεωμετρία που δοξάζει τον πρωταθλητή και αγνοεί τον δεύτερο και η γεωμετρία που δοξάζει τον νικητή πολεμιστή και σκοτώνει τον δεύτερο.

τῇ δ' ἄρα δίφρον ἑλοῦσα φιλομειδὴς Ἀφροδίτη, στ. 424.

Φιλομειδής ( φίλος + μειδιώ) γελαστή, χαμογελαστή φίλη του γέλιου η Αφροδίτη.
 

1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.

2*. Στην αγαπημένη φίλη Κατερίνα Κιτσιλή.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πίστη δεν έρχεται από το θαύμα αλλά το θαύμα από την πίστη (Ντοστογιέφσκι)
Ο Διομήδης είχε δει την Αφροδίτη και καθώς είχε την άδεια από την Αθηνά να την κτυπήσει, τη σημαδεύει και την κτυπά με το κοντάρι του στο τρυφερό της χέρι. Η λόγχη του ακόντιου τρύπησε τον θεϊκό της πέπλο.
Η πίστη δεν έρχεται από το θαύμα αλλά το θαύμα από την πίστη (Ντοστογιέφσκι)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δια την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται (Πλάτων)
Αυτά μηνούσε ο θεός, ο γιος του Δία, Απόλλων στους Τρώες τους πολεμιστές να πάρουνε κουράγιο. Την ίδια ώρα η θεά η φωτεινή Παλλάδα, η ξακουσμένη Αθηνά, κόρη τ` αφέντη Δία, παρότρυνε τους Αχαιούς στη μάχη να...
Δια την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται (Πλάτων)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καταιγίδα που έρχεται από το πέλαγος
«Ατρείδη Αγαμέμνονα ποτέ δε θα σ` αφήσω στον πόλεμο και στο κρασί πάντα θα παραστέκω και πάντα τη φιλία μου εσύ να λογαριάζεις. (Σημ. Μυκήνες- υστερομινωίτες;). Μη νοιάζεσαι για μας εδώ».
Καταιγίδα που έρχεται από το πέλαγος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πορφυρό υφαντό με ξομπλιαστά κεντήματα
«Δε βλέπω τα αδέλφια μου Κάστορα, Πολυδεύκη τους κούρους, τους Διόσκουρους ανίκητους στις μάχες. Ίσως να νιώθουνε ντροπή για όσα έχω κάνει και πόλεμο αντροφονιά προκάλεσα για όλους».
Πορφυρό υφαντό με ξομπλιαστά κεντήματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εν Ελλάδι πολλά θαύματος άξια εισίν
Κλονίος, Αρκεσίλαος, Πηνέλαος, Προθήνωρ και Λήτος ήταν αρχηγοί, από την Βοιωτία. Πόλεις πολλές Βοιωτικές στείλαν στρατό στην Τροία.
Εν Ελλάδι πολλά θαύματος άξια εισίν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας