• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.1°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.9°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.4°C
  1 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.2°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.7°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.0°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.5°C
  1 BF
  93%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 19.3°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  66%
Presidential Press Service via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ερντογάν, οι Κούρδοι και η Συρία

 • A-
 • A+

Τα αεροπορικά πλήγματα της Αγκυρας κατά των Κούρδων στη Συρία και στο Ιράκ, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, δείχνουν τη στρατηγική με την οποία κινείται ο Ρ.Τ. Ερντογάν προς τις εκλογές του Ιουνίου. Η προώθηση του κουρδικού ζητήματος στην αιχμή της πολιτικής ασφαλείας της Αγκυρας δίνει τη δυνατότητα στον Τούρκο πρόεδρο να αναθερμαίνει το εθνικιστικό συναίσθημα, αναβαθμίζει το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) με το οποίο συνεργάζεται, πιέζει το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και δημιουργεί ρωγμές στο μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η οριστική μετατροπή, από τον Οκτώβριο του 2019, του μεγαλύτερου μέρους της βόρειας Συρίας σε μια ζώνη στρατιωτικού ελέγχου της Τουρκίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ευρύτερου και μακροχρόνιου πολιτικού σχεδιασμού του προέδρου Ερντογάν. Η τουρκική κατοχή των συριακών εδαφών και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις διασφαλίζουν τη στενή συμβίωση της κυβέρνησης με τον στρατό και δημιουργούν ένα ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο εθνικής ασφαλείας που ευνοεί τον μιλιταριστικό εθνικισμό του προέδρου Ερντογάν.

Συνεπώς, ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί το Κουρδικό ως ένα ζήτημα που ενώνει την εξωτερική πολιτική με την εσωτερική ασφάλεια, επιλογή που διαφαίνεται καθαρά από την κυβερνητική ταύτιση τoυ HDP με το συρο-κουρδικό YPG και το PKK, καθώς και από τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό παράλληλα με τα στρατιωτικά πλήγματα σε Συρία και Ιράκ. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει συνθέσει ένα νομικό και ιδεολογικό πλέγμα, με έρεισμα τους νόμους για την τρομοκρατία και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, με το οποίο εγκλωβίζει τους πολιτικούς αντιπάλους του, τα ΜΜΕ, την κοινωνία των πολιτών και κυρίως το HDP.

Εξάλλου, το Κουρδικό αποτελεί ένα ζήτημα που διέπει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες και επηρεάζει καταλυτικά τους εσωτερικούς συσχετισμούς. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη πως οι Κούρδοι βρίσκονται από το 2015 στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ρ.Τ. Ερντογάν. Οταν τον Ιούνιο εκείνου του έτους το ΑΚΡ έχασε για πρώτη φορά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εν μέρει λόγω της εισόδου του HDP στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο πρόεδρος Ερντογάν άλλαξε εντελώς την πολιτική του έναντι των Κούρδων. Εθεσε τέλος στην ειρηνευτική διαδικασία με το PKK, άσκησε ασφυκτική πίεση προς την ηγεσία του HDP χρησιμοποιώντας τις κρατικές υπηρεσίες και καλλιέργησε τον αντικουρδικό εθνικισμό.

Παράλληλα, η ανάπτυξη της συρο-κουρδικής πολιτοφυλακής του YPG στις δύο πλευρές του Ευφράτη άνοιξε μια νέα διάσταση στη στρατηγική του Τούρκου προέδρου. Οι τρεις εισβολές του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων –η «Ασπίδα του Ευφράτη» τον Αύγουστο του 2016, ο «Κλάδος Ελαίας» τον Ιανουάριο του 2018 και η «Πηγή Ειρήνης» τον Οκτώβριο του 2019– δεν είχαν στόχο μόνο την ανάσχεση της κουρδικής ανάδυσης στη Συρία, αλλά και τη στήριξη της εσωτερικής στροφής της κυβέρνησης Ερντογάν στο κουρδικό ζήτημα και την ενίσχυση της θέσης της στο νέο πολιτικό πεδίο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη τουρκική εισβολή στη Συρία διεξήχθη λίγο πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για την αλλαγή του τουρκικού πολιτικού συστήματος, τον Απρίλιο του 2017. Η δεύτερη εισβολή διεξήχθη λίγους μήνες πριν από τις διπλές εκλογές του Ιουνίου του 2018. Η τρίτη εισβολή, τον Οκτώβριο του 2019, έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο τη δυνατότητα να εδραιώσει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Στο ρευστό πολιτικό πεδίο της Τουρκίας και εν όψει των κομβικών εκλογών του 2023, οι Κούρδοι και η Συρία θα βρίσκονται όλο και περισσότερο στην αιχμή της πολιτικής στρατηγικής του Ρ.Τ. Ερντογάν.

* δρ., διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «κατώφλι της ανοχής»
Μια συμφιλίωση Ερντογάν - Ασαντ θα επιτρέψει στη Δαμασκό να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της τουρκοσυριακής μεθορίου και να εγγυηθεί την ασφάλεια της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Το «κατώφλι της ανοχής»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κρεσέντο μικρομεγαλισμού...
Η εργαλειοποίηση των Σύρων προσφύγων προϋποθέτει επέκταση της ζώνης τουρκικής κατοχής στη βόρεια Συρία, η οποία, με τη σειρά της, θα είναι δυνατή μόνον αν αποσυρθούν οικειοθελώς ή εκδιωχθούν οι επί τόπου...
Κρεσέντο μικρομεγαλισμού...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συριακό σταυρόλεξο
Ο Ερντογάν επανήλθε στην πάγια απειλή για εισβολή στη Συρία με στόχο την εκκαθάριση των Κούρδων ανταρτών του PYD-YPG. Η απειλή αυτή τη φορά είναι πιο αξιόπιστη.
Συριακό σταυρόλεξο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συρία… μέσω Ιράκ
Ο στόχος της Αγκυρας είναι να αποκοπεί η εδαφική συνέχεια, να κλείσει ο διάδρομος ανάμεσα στη βορειοανατολική Συρία και τη νοτιοανατολική Τουρκία μέσω Ιράκ και πιο συγκεκριμένα των περιοχών Σιντζάρ και Καντίλ.
Συρία… μέσω Ιράκ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συρία, η Σικελία του Ερντογάν
Αργά αλλά σταθερά η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία μετά το 2011 αναδεικνύεται καταστροφική επιλογή που παραπέμπει στη μοιραία για την Αθήνα Σικελική Εκστρατεία στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Συρία, η Σικελία του Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κόκκινη γραμμή στο Ιντλίμπ
Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του θύλακα του Ιντλίμπ από τις φιλοτουρκικές δυνάμεις είναι σαφές ότι θα ήταν η αρχή του τέλους της συνολικής παρουσίας της Αγκυρας στη βορειοδυτική Συρία.
Κόκκινη γραμμή στο Ιντλίμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας