• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.0°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 9.3°C
  5 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.6°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  5 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 6.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.9°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.2°C / 2.3°C
  3 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.5°C / 5.1°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 8.1°C
  4 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  3 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  41%

Η Ευρώπη της «αλληλεγγύης και της ισοτιμίας» έδειξε περίτρανα τα πραγματικά χαρακτηριστικά της και τις πραγματικές στοχεύσεις της

AP Photo/Petros Giannakouris

Να πρωταγωνιστήσει ο λαός

 • A-
 • A+

Στις πραγματικά δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται για τη χώρα και τον λαό, συνθήκες που αποτελούν τη συνέχεια της πεντάχρονης μνημονιακής πορείας, μέσα σε πολύ συμπυκνωμένο ιστορικά και πολιτικά χρόνο επαναπροσδιορίζονται και επανακαθορίζονται πολλά και θεμελιακά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα για όλους μας. Βεβαιότητες και εύκολες απαντήσεις ακυρώνονται, σχήματα και προσεγγίσεις που φαίνονταν πραγματικές δείχνουν τα όριά τους.

Η Αριστερά κλήθηκε από κυβερνητική πλέον θέση να διαχειριστεί μιαν εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, κλήθηκε να υπηρετήσει τη χώρα και τον λαό μέσα σε ένα ευρωπαϊκό σκηνικό εξαιρετικά δυσμενών συσχετισμών, με τους εταίρους να στραγγαλίζουν με τον πιο κυνικό τρόπο έναν ολόκληρο λαό, ο οποίος τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει μιαν άλλη πορεία.

Η στρατηγική που έλεγε ότι «θα διαπραγματευτούμε σκληρά και οι εταίροι θα υποχωρήσουν σε έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό επειδή κι εκείνοι έχουν να χάσουν πολλά από μια πιθανή ρήξη» κατέρρευσε και σήμερα παρακολουθούμε τα επόμενα -σχεδόν προδιαγεγραμμένα- επεισόδια. Και τα επεισόδια αυτά περιλαμβάνουν -εκτός όλων των άλλων- και πληθώρα διλημμάτων, πλαστών ή πραγματικών, που αναδεικνύονται, χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται κατά το δοκούν.

Ετσι, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να προωθεί και να υλοποιεί μια πολιτική που καμία σχέση δεν έχει με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Μια πολιτική που συνεχίζει τη λιτότητα και την καταστροφή, που βαθαίνει την απαξίωση της Βουλής και της Δημοκρατίας, που ακυρώνει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, που, δυστυχώς, εμπεδώνει τη μετατροπή της χώρας σε αποικία. Η Ευρώπη της «αλληλεγγύης και της ισοτιμίας» έδειξε περίτρανα τα πραγματικά χαρακτηριστικά της και τις πραγματικές στοχεύσεις της.

Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα και για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο επείγον και βασανιστικό, όμως, ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους είναι ποια μπορεί, και πρέπει, να είναι η επόμενη μέρα για τη χώρα και τον λαό. Πώς αυτός ο τόπος θα βγει από τα ασφυκτικά δεσμά, θα αμφισβητήσει με ουσιαστικούς όρους τον ρόλο και τη θέση που του επιφυλάσσουν, ανοίγοντας μιαν άλλη προοπτική, κόντρα στην υποτέλεια και την επιτήρηση.

Οι συγκλίσεις, οι προγραμματικές συμφωνίες, οι ενότητες διαμορφώνονται πάνω σε πολιτικές και στρατηγικές. Διαμορφώνονται πάνω σε περιεχόμενα, αρχές και στόχους. Διαμορφώνονται πάνω σε κρίσιμα διακυβεύματα που απαιτούν δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, οι οποίες σχεδόν πάντα εγγράφουν υποθήκες και προδιαγράφουν μελλούμενα -θετικά ή αρνητικά.

Για την Αριστερά η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να είναι αυτοσκοπός. Η διαχείριση της όποιας εξουσίας με όρους προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορεί, και δεν γίνεται, να ικανοποιεί κανέναν. Η εξουσία έχει νόημα για την Αριστερά μόνο αν συγκροτεί την κοινωνία, αν ενεργοποιεί τον λαϊκό παράγοντα, αν προετοιμάζει με ηγεμονικούς όρους τις μεγάλες αλλαγές.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς που θα ταυτιστεί με τον συστημισμό, με τη διαχείριση της φτώχειας, με τη λογική των μονόδρομων και των τετελεσμένων, η κυβέρνηση της Αριστεράς που θα εγγραφεί στη συλλογική συνείδηση ως «μία από τα ίδια» είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Αυτοχειριάζεται και συναινεί στο ξεδόντιασμά της, στη ματαίωσή της.

Είναι, λοιπόν, κρίσιμο να δούμε και την ενότητα, να δούμε και την κυβέρνηση, είναι όμως πολύ πιο κρίσιμο να δούμε τη διέξοδο για τον λαό και τη χώρα. Γι’ αυτή τη διέξοδο να παλέψουμε, γι’ αυτή τη διέξοδο να ματώσουμε, μακριά από απλουστευτικά δίπολα ή αποπροσανατολιστικά διλήμματα. Εχοντας πάντα κατά νου ότι η αλήθεια είναι επαναστατική, να κάνουμε μια νέα φυγή στον λαό, ο οποίος στις 5 του Ιούλη μίλησε γενναία και με υψηλό φρόνημα.

Να απευθυνθούμε στον λαό απελευθερώνοντας και χειραφετώντας συνειδήσεις και όχι εγκλωβίζοντάς τες σε αδιέξοδα σχήματα και ρητορείες. Οι μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές γίνονται μόνο όταν ο λαός είναι πρωταγωνιστής.

* βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μεταρρυθμιστική τόλμη και τίποτε λιγότερο
Λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου προγράμματος, η χώρα καλείται να ορίσει νέες συντεταγμένες για τη μετά το μνημόνιο πορεία. Καλείται να χαράξει στρατηγικές σε ένα ευρύ πλέγμα...
Μεταρρυθμιστική τόλμη και τίποτε λιγότερο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκίνηση στις Πρέσπες, γλυκόξινη γεύση στο Ζάππειο
​Οι δύο εκδηλώσεις, στις Πρέσπες και στο Ζάππειο, έχουν υψηλό συμβολισμό. Οι Πρέσπες συγκίνησαν. Το Ζάππειο, αντίθετα, άφησε μια γεύση γλυκόξινη. Συμβόλισε τη δυσχερή θέση και τις αντιφάσεις μιας Αριστεράς που...
Συγκίνηση στις Πρέσπες, γλυκόξινη γεύση στο Ζάππειο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μνημόνιο και το «στοίχημα»
Υπάρχει όντως ένα ουσιαστικό ερώτημα που προβληματίζει πολλούς. Πώς συμβιβάζεται η διαχείριση, από μια αριστερή κυβέρνηση, ενός προγράμματος περιοριστικής πολιτικής (μνημόνιο) που έχει τη «λογική» και τη...
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μνημόνιο και το «στοίχημα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι άλλα ρεφορμιστικά αδιέξοδα
Σε αντίθεση με όσους κατακρίνουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία, υποστηρίζω ότι με αριστερούς πολιτικούς όρους η συμφωνία για το τρίτο αντιλαϊκό Μνημόνιο ήταν η νομοτελειακή κατάληξη της ακολουθούμενης με...
Οχι άλλα ρεφορμιστικά αδιέξοδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπάρχει αντικείμενο πολιτικής ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ;
Η κυβέρνηση έκανε μια πολύ δύσκολη επιλογή με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, αρκετά υφεσιακά μέτρα. Στόχος αυτής της συμφωνίας ήταν, και είναι, η διάσωση της χώρας και του λαού...
Υπάρχει αντικείμενο πολιτικής ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να δώσουμε μια ευκαιρία στην ενότητα
Η ήττα στις διαπραγματεύσεις και η νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται, ενισχύουν τις αποκλίνουσες πορείες. Υπάρχει άραγε περιθώριο να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίος; Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ούτε προδότες...
Να δώσουμε μια ευκαιρία στην ενότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας