• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.9°C / 29.9°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 29.8°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 31.0°C
  0 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.6°C
  0 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  3 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 27.2°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  3 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 32.1°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 28.9°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  39%

Το συνέδριο οφείλει να εμπλουτίσει το ευρωπαϊκό και το κυβερνητικό σχέδιο δράσης του ΣΥΡΙΖΑ

ΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Υπάρχουν δυνατότητες για νέα ενωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

1. Εχει γίνει κοινός τόπος ότι η κυβέρνηση, και ιδίως η διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, επί 6 μήνες πάλεψε σκληρά, διαπραγματεύτηκε ως ίσος προς ίσο. Είναι φανερό και στους πιο δύσπιστους ότι η προσπάθεια αυτή εκτιμήθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που αισθανόταν ταπεινωμένος.

2. Η συμφωνία, όσον αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, είναι ακόμη ένα Μνημόνιο. Μέτρα υφεσιακά, άδικα, ισοπεδωτικά προς τους πιο αδύναμους της κοινωνίας, που καλούνται ξανά να θυσιαστούν στις επιταγές του διευθυντηρίου των δανειστών.

3. Πρέπει επομένως να παραδεχτούμε ότι η προσπάθειά μας για μια διαφορετική εξέλιξη ηττήθηκε. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ασκήθηκαν πρωτοφανείς πιέσεις, έξω και πέρα από το ελάχιστο που έχει απομείνει από το λεγόμενο πλαίσιο ευρωπαϊκών αρχών, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ισοτιμίας, της σύγκλισης.

4. Από τη δική μας πλευρά, πρέπει να ομολογηθεί ότι έγιναν σημαντικά λάθη, ότι για παράδειγμα δεν διαβλέψαμε την επιθετικότητα, τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία. Αποκορύφωμα ήταν το κλείσιμο των τραπεζών. Αυτό, τουλάχιστον όσον αφορά την πρόληψη των μεγάλων αναλήψεων προς το εξωτερικό ή προς τα μαξιλάρια· έπρεπε να το προλάβουμε εμείς.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα, προφανώς όχι εθνοκεντρικό, αλλά οργανικό μέρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Επομένως, ανοίγει πάλι η συζήτηση, και ιδιαίτερα στις προσυνεδριακές διαδικασίες με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος και φυσικά στο συνέδριο, για το πώς διαμορφώνει τη στρατηγική του παίρνοντας υπ’ όψιν και το τι θέλει ως Αριστερά της Ευρώπης. Ανοίγει και η συζήτηση μ’ όλη την Ευρωπαϊκή Αριστερά, μετά την εμπειρία της μόνης κυβερνώσας Αριστεράς στην Ε.Ε.

6. Η εμπειρία κατέδειξε ότι η σημερινή ευρωζώνη έφτασε στα όριά της. Πολλοί, όχι μόνο διανοούμενοι, αλλά και πολιτικοί, μιλούν πια για διάλυση και επαναθεμελίωσή της. Παράλληλα, κατέδειξε την εντονότατη ασταθή ισορροπία και τον απροσδιόριστο προσανατολισμό της Ε.Ε. Ολοι, για παράδειγμα, μιλούν για μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι για μια γερμανική Ευρώπη. Είναι προφανές ότι το ελληνικό ζήτημα δρα ως καταλύτης για την αλλαγή συσχετισμών, γεγονός που πρέπει να συνεχίσουμε αναπτύσσοντας τις συμμαχίες που οικοδομήσαμε. Στη δική μας λογική, που δεν βλέπουμε την ανατροπή του καπιταλισμού ως μια έφοδο, αλλά ως πορεία με βαθιές κοινωνικές διεργασίες και αλλαγές συσχετισμών δυνάμεων, τα παραπάνω έχουν κομβική πολιτική και ιδεολογική σημασία.

7. Η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ με τον ισχύοντα διεθνή καταμερισμό εργασίας θα προσδέσει τη χώρα σε κάποιο ισχυρό νόμισμα και στον εναγκαλισμό πάλι του ΔΝΤ, προκειμένου να αποκτήσει συναλλαγματικά διαθέσιμα. Παράλληλα, πρέπει να ξαναδούμε τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Η φιλολογία για προσφυγή σε εθνικό νόμισμα κατέρρευσε και μόνο ως σύνθημα πια ακούγεται. Η προσπάθεια επιχειρηματολογίας επί της ουσίας εγκαταλείφθηκε από τους υποστηρικτές της.

8. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, και όχι μονοδιάστατα ως αντιμνημονιακό, μπορεί να κυβερνήσει κάνοντας βαθιές τομές στην κοινωνία και την οικονομία. Ζητήματα που απαιτητικά θέτουν οι πολίτες και ικανοποιούν και την ηθική τους διάσταση, όπως η διαπλοκή, η διαφθορά, η ασυδοσία των καναλιών, τα σκάνδαλα, οι μίζες. Ζητήματα που ταυτόχρονα θα προσδώσουν έσοδα στο κράτος και θα ανακουφίσουν τους πιο αδύναμους της κοινωνίας, με την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της ρεμούλας, των σκανδάλων. Η βαθιά μεταρρύθμιση του κράτους και το να μπουν οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι αιτήματα που μόνον η Αριστερά μπορεί να προχωρήσει. Θυμίζω την καταγραφή του Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας στην Ιστορία της Ευρώπης και της Αριστεράς, κυβέρνηση που προέκυψε, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση το 1936. Οι τομές που επέφερε υπάρχουν σ’ όλη την Ευρώπη ακόμη και σήμερα…

9. Αν λοιπόν μπορούμε να κυβερνήσουμε, τότε δεν μπορούμε να αποδράσουμε ούτε να παραδοθούμε, συμβάλλοντας στην παλινόρθωση του σάπιου πολιτικού συστήματος. Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί με τα κινήματα συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή τους και να δώσουμε τις μάχες μας και ως κυβέρνηση, όπως άλλωστε ξέραμε ως αντιπολίτευση.

10. Το συνέδριο οφείλει να εμπλουτίσει το ευρωπαϊκό και το κυβερνητικό σχέδιο δράσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο που πρέπει να αναζητήσει είναι το σχέδιο μεγάλων τομών και η πορεία απεμπλοκής από τα μνημόνια, μετατρέποντας την ήττα μας σε τακτική υποχώρηση, όπως και τόσες άλλες στην Ιστορία…

11. Στην πορεία προς το συνέδριο και στο συνέδριο μπορούν να αναζητηθούν εμπλουτισμένα τα νήματα της ενότητας, που αποτελούν φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά δηλαδή που μας έκαναν κυβέρνηση. Ενέργειες πόλωσης, όπως οι παραταξιακές περιοδείες, οι αντιφατικές δηλώσεις όπως «καταψηφίζουμε αλλά στηρίζουμε», δεν διευκολύνουν την αναζήτηση του ριζοσπαστικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες.

12. Αμεση προτεραιότητα είναι η επανεκκίνηση του κόμματος στις νέες συνθήκες με αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας του, ως συλλογικής συνείδησης και ως συλλογικού καθοδηγητή.

* μέλος της Κ.Ε. και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόση δημοκρατία και πόσο σοσιαλισμό μπορεί να φέρει στο επίκεντρο ο ΣΥΡΙΖΑ...
To 3o συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες αποτελεί μία κορυφαία στιγμή με πολιτικές και ευρύτερες κοινωνιολογικές προεκτάσεις, που δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο σχεδόν κανέναν.
Πόση δημοκρατία και πόσο σοσιαλισμό μπορεί να φέρει στο επίκεντρο ο ΣΥΡΙΖΑ...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: ένα ερώτημα που δεν πρέπει να αποφύγουμε
Μετά από 10 χρόνια εξαναγκαστικών μνημονιακών πολιτικών, το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα έχει υλοποιηθεί, έστω και αν δεν έχει εμπεδωθεί και ορθά εξακολουθεί να αμφισβητείται.
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: ένα ερώτημα που δεν πρέπει να αποφύγουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καθαρή, όσο και απρόσμενη σε έκταση. Τα αίτια πολλά, με κυριότερα την εγγενή στο Μνημόνιο λιτότητα, κάποια λάθη τακτικής και ορισμένα απαράδεκτα ολισθήματα στο ήθος και ύφος της...
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συγκίνηση στις Πρέσπες, γλυκόξινη γεύση στο Ζάππειο
​Οι δύο εκδηλώσεις, στις Πρέσπες και στο Ζάππειο, έχουν υψηλό συμβολισμό. Οι Πρέσπες συγκίνησαν. Το Ζάππειο, αντίθετα, άφησε μια γεύση γλυκόξινη. Συμβόλισε τη δυσχερή θέση και τις αντιφάσεις μιας Αριστεράς που...
Συγκίνηση στις Πρέσπες, γλυκόξινη γεύση στο Ζάππειο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυταπάτες ή ψέματα;
Το «πρώτη φορά Αριστερά» δεν αναφέρεται απλώς σε κάτι καινούργιο, μια τομή στον χρόνο, αλλά αποτελεί την αναδρομική δικαίωση όσων είχαν κερδίσει την εξουσία στο παρελθόν καθαρά και με το σπαθί τους, αλλά οι...
Αυταπάτες ή ψέματα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
O ΣΥΡΙΖΑ σε δομική καμπή
Μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να αναδιοργανώσει την κυβέρνησή του, τα πολιτικά δεδομένα αποκτούν νέες διαστάσεις. Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν όψεις που χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις του...
O ΣΥΡΙΖΑ σε δομική καμπή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας