• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.2°C
  1 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  4 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.1°C / -0.1°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 4.0°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 8.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.3°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 3.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αόρατες μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

 • A-
 • A+
Η τιμή τελικής χρέωσης τον Δεκέμβριο για τον καταναλωτή δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει στα 15-17 λεπτά ανά kWh, αφού αναμένεται να μειωθεί η επιδότηση.

Πολύ μικρές μειώσεις που δεν θα φανούν καν στους καταναλωτές, καθώς αναμένεται να μειωθεί η επιδότηση, έφερε η ανακοίνωση των τιμολογίων λιανικής για τον ερχόμενο Δεκέμβριο από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι προβλέψεις που διατυπώνονταν τις τελευταίες μέρες για μειώσεις άνω του 10% στα τιμολόγια λιανικής δεν επιβεβαιώθηκαν και αυτό αποτυπώνεται πρωτίστως στην κυρίαρχη της αγοράς, ΔΕΗ. Η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο τιμολόγια που κυμαίνονταν λίγο κάτω από τα 40 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τη χαμηλή κατανάλωση. Η χρέωση αυτή πέφτει τον Δεκέμβριο στα 38 λεπτά του ευρώ. Ομως, για τον καταναλωτή, η τιμή τελικής χρέωσης δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει στα 15-17 λεπτά, καθώς αυτή διαμορφώνεται αφού ανακοινωθεί η κρατική επιδότηση τις επόμενες μέρες. Ο μοναδικός ωφελημένος από την ισχνή αυτή μείωση θα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, που θα εκταμιεύσει μικρότερα ποσά. Κάτω από τα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα κυμαίνονται και οι χρεώσεις λιανικής των υπόλοιπων εταιρειών προμήθειας, με τιμές που κυμαίνονται καθώς ισχύουν εκπτώσεις συνέπειας.

Στο μεταξύ και όσο προχωρά ο Νοέμβριος επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η εκτίμηση ότι το νέο σύστημα που εφάρμοσε η κυβέρνηση από τον περασμένο Αύγουστο, καταργώντας -υποτίθεται- τη ρήτρα αναπροσαρμογής, οδήγησε σε τεράστια υπερκέρδη. Οπως συνέβη και χθες, οι εταιρείες υποχρεώνονται να ανακοινώνουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα δέκα μέρες πριν λήξει ο προηγούμενος, «μαντεύοντας» τις τιμές χονδρικής που θα γράψει το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).

Τον περασμένο Αύγουστο, η μέση τιμή χονδρικής απεδείχθη ότι ήταν 430,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα αλλά η μέση λιανικής που είχαν ανακοινώσει οι εταιρείες στις 20/7 ήταν 606,2, αφήνοντας ένα περιθώριο μικτού κέρδους 40,9%. Αυτό το περιθώριο εκτοξεύθηκε τους επόμενους μήνες. Τον Σεπτέμβριο έφτασε το 90,9%, αφού τα τιμολόγια λιανικής κυμάνθηκαν στα 790,8 ευρώ, ενώ η μέση χονδρική έμεινε στα 414,2 ευρώ. Τον Οκτώβριο, το περιθώριο κέρδους έσπασε ρεκόρ φτάνοντας στο 166,2% αφού η μέση χονδρική έπεσε στα 232,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τον Νοέμβριο οι χονδρεμπορικές τιμές συνεχίζουν χαμηλά και διαμορφώνουν έως τώρα μέσον όρο 207 ευρώ, οπότε το περιθώριο κέρδους θα είναι πάλι πάνω από 90%.

Αυτές οι τεράστιες αποκλίσεις και τα υπερδιογκωμένα περιθώρια (ακόμη και αν αφαιρεθεί το εύλογο κέρδος, το λειτουργικό κόστος κ.λπ.) ανάγκασαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών. Ολα θα εξαρτηθούν, όμως, από το πώς θα υπολογιστούν αυτά τα υπερκέρδη, καθώς ο τρόπος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ στην τροπολογία έγιναν δεκτά αιτήματα των προμηθευτών να αφαιρούνται κόστη για επισφάλειες, απώλειες συστήματος, αντιστάθμιση κινδύνου, εκπτώσεις κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώρο στους παρόχους ο διπλασιασμός των επιδοτήσεων στο ρεύμα
Με τους χειρότερους οιωνούς για τον κρατικό προϋπολογισμό και τις τσέπες των καταναλωτών ξεκινά το 2023, καθώς η Ελλάδα επανέρχεται «θριαμβευτικά» πρωταθλήτρια Ευρώπης στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού και...
Δώρο στους παρόχους ο διπλασιασμός των επιδοτήσεων στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρο σκοτάδι για τους λογαριασμούς ρεύματος
Αναπροσαρμόζονται πάλι τα τιμολόγια των εταιρειών, ενώ η κυβέρνηση αλλάζει ξανά το σύστημα επιδότησης χωρίς να ξεκαθαρίζει πώς θα υπολογίζονται οι ρήτρες εξοικονόμησης.
Μαύρο σκοτάδι για τους λογαριασμούς ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση ρεύματος
Μετά τις 14 του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων. Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνουν οι αιτήσεις.
Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση ρεύματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΔΕΗ disaster story για Ελληνες και ξένους μετόχους
Από τότε που οι λογαριασμοί του ρεύματος και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εκτοξεύθηκαν η κυβέρνηση αιφνιδίως απεφάσισε να κάνει κοινωνική πολιτική χρησιμοποιώντας τα 2,75 δισ. που προορίζονταν για επενδύσεις.
Η ΔΕΗ disaster story για Ελληνες και ξένους μετόχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας