• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 8.5°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.3°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.0°C
  4 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.1°C / 0.5°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.1°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.9°C / 4.8°C
  0 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 9.1°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.6°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.0°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.5°C / 6.5°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.2°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 5.5°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.8°C / -0.8°C
  1 BF
  74%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αν τάραζαν τους κερδοσκόπους στη νομιμότητα;

 • A-
 • A+

Πολλές φορές η αλήθεια βρίσκεται μπροστά μας, αλλά εμείς αρνούμαστε να τη δούμε. Θέλετε την πραγματικότητα για την αγορά; Θα την ανακαλύψετε στις μικρές ειδήσεις των εφημερίδων. Προσφάτως, μια σταχυολόγηση από αυτές που δημοσιεύτηκαν το πρώτο εικοσαήμερο του Νοεμβρίου στην «Εφ.Συν.» (σ.σ.: αναφέρονται ημερομηνίες για τους... επιφυλακτικούς), τα λέει όλα.

Στις 18/11 δημοσιεύτηκε η είδηση: «Οι πρώτες έξι αλυσίδες [σούπερ μάρκετ] ελέγχουν πάνω από το 90% της αγοράς [...] η καθαρή κερδοφορία των 34 εταιρειών το 2021 διαμορφώθηκε σε 221,96 εκατ. ευρώ έναντι 189,92 εκατ. ευρώ το 2020. Το καθαρό περιθώριο κέρδους ήταν το 2021 2,20% έναντι 1,92% το 2020». Πόσοι επωφελήθηκαν; Πάντως όχι αυτοί που σήμερα αναστενάζουν στα σούπερ μάρκετ....

Στις 17/11 ένα ρεπορτάζ ανέφερε: «Τα υπερκέρδη που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπολόγισε στα 927 εκατομμύρια για το εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου, η κυβέρνηση συρρίκνωσε στα 410 εκατ. για το ενιάμηνο (Οκτώβριος-Ιούνιος) αποδεχόμενη ότι οι εταιρείες ανέλαβαν κόστη παρέχοντας εκπτώσεις και τιμολόγια χωρίς ρήτρα [...] οι εταιρείες λιανικής ανακοίνωσαν για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τιμολόγια που αφήνουν περιθώριο κέρδους έως και 160% σε σχέση με τις τιμές χονδρικής». Πόσοι χάρηκαν; Σίγουρα όχι εκείνοι που μετράνε και το ευρώ για να μην τους κόψουν το ρεύμα.

Ενα άλλο θέμα που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα αποκάλυψε την άλλη όψη του νομίσματος: «45.808 λιγότερες θέσεις εργασίας από τον αντίστοιχο μήνα του ’21 δείχνουν τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ [...] στο πρώτο δεκάμηνο του ’22 δημιουργήθηκαν 67.202 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο 10μηνο του ’21». Πόσοι αγωνιούν; Εκατοντάδες χιλιάδες που ζουν με το άγχος της ανεργίας και την απελπισία τού «δεν φτάνουν».

Η διαπίστωση αυτή συμπλήρωνε την εικόνα της πραγματικότητας στην αγορά εργασίας που έδωσε το ΙΟΒΕ την προηγουμένη (16/11): «το κόστος εργασίας για τον κλάδο της μεταποίησης μειώθηκε κατά 1,9% το πρώτο τρίμηνο του 2022 και κατά 0,4% το δεύτερο». Πόσοι είδαν λιγότερα στην τσέπη; Εκατοντάδες χιλιάδες.

«Κόλαση» και «Παράδεισος». Τον «Παράδεισο» των λίγων αποκαλύπτουν δυο ρεπορτάζ. Το πρώτο στις 15/11 σύμφωνα με το οποίο «η Attica Group στο 9μηνο 1.1.2022-30.9.2022 είχε κέρδη 30,16 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,31 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021». Πόσοι πανηγύρισαν; Οχι πάντως οι ναυτικοί ούτε και οι επιβάτες.

Το δεύτερο στις 11/11 αναφέρει: «Ο κλάδος των διυλιστηρίων είχε σημαντικά κέρδη. Τα λειτουργικά αποτελέσματα της HelleniQ Energy στο 9μηνο δείχνουν κέρδη 1,57 δισ. ευρώ (+195%) και καθαρά κέρδη προ φόρων 1,396 δισ. ευρώ (+343%)». Πόσοι κέρδισαν; Μετρημένοι στα δάχτυλα και πάντως όχι όσοι γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους.

Την «Κόλαση» των πολλών αποκαλύπτει η ΕΛΣΤΑΤ που με τα στοιχεία της κλυδώνισε τις βεβαιότητες των σκεπτικιστών για το ποιοι πληρώνουν τη «διαμονή στον Παράδεισο» μιας δράκας τύπων που αυτοχαρακτηρίζονται «Οι ξύπνιοι». Η σχετική είδηση που αναρτήθηκε στις 11/11 πληροφορεί:

«Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής τρέχει με ρυθμό 14,8%, [...], ενώ στο 13,8% διαμορφώνεται ο πληθωρισμός στις μετακινήσεις, [...] οι ετήσιες αυξήσεις είναι: γαλακτοκομικά-αυγά (24,2%), ψωμί-δημητριακά (19,3%), κρέας (17,3%), έλαια-λίπη (16,6%), λαχανικά (13,2%), καφές, κακάο, τσάι (13,4%) [...]». Και να φανταστείτε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα των τιμοληψιών της ΕΛΣΤΑΤ «ωραιοποιούν την πραγματικότητα».

Την τελευταία ψηφίδα του ψηφιδωτού έβαλε η Moody’s, η οποία, σύμφωνα με είδηση της 7/11, αναβάθμισε έξι ελληνικές τράπεζες λόγω –και– «της βελτίωσης των κερδών από τις βασικές πηγές δραστηριότητάς τους». Πόσοι χάρηκαν; Οι μεγαλομέτοχοι και τα λευκά κολάρα.

Δεν χρειάζονται γνώσεις οικονομολόγου για να διαπιστώσεις ότι η κοινωνική ζυγαριά μπατάρει ανέκκλητα προς όφελος λίγων νοματαίων ή οικογενειών με βαριά πορτοφόλια και σε βάρος εκατομμυρίων με τρύπια πορτοφόλια. «Αυτός είναι ο καπιταλισμός», θα έλεγαν κάποιοι και θα προσπερνούσαν τις ευθύνες, κρυπτόμενοι από γενικολογίες. Σαφώς «αυτός είναι ο καπιταλισμός αλλά τώρα τι γίνεται;» θα μουρμούριζαν κάποιοι από αυτούς που η μέγκενη της ακρίβειας και των χαμηλών μισθών έχει μετατρέψει τις ζωές τους σε μαρτύριο.

Σε αυτό το σημείο έρχεται η πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης και ο επί των τιμών υπεύθυνος, κ. Γεωργιάδης, είναι συνεπείς στην ιδεολογία τους. Το μόνο για να τους ψέξει κάποιος είναι ότι χαρίζουν στους πλούσιους υποδυόμενοι το ενδιαφέρον για τους φτωχούς.

Οι υπόλοιποι; «Δεν καταγγέλλουν καθημερινά την κυβέρνηση;» θα απαντούσαν κάποιοι. «Και λοιπόν; Είδες να αλλάζει κάτι; Οι πλούσιοι μαζεύουν και οι υπόλοιποι ψάχνουν να βρουν τρόπο για να επιβιώσουν», θα ανταπαντούσαν.

Επομένως, το ζητούμενο είναι πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα, αξιοποιώντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Κατ’ αρχάς με... διαφάνεια. Τη δεκαετία του 1980 το υπουργείο Οικονομικών έδινε στη δημοσιότητα πίνακες με τους φορολογούμενους με τα υψηλότερα εισοδήματα. Τότε όχι μόνο η αναφορά αλλά και η απουσία πυροδοτούσε συζητήσεις και αξιολογήσεις. Σήμερα τα σπουδαία περιοδικά του εξωτερικού δημοσιεύουν λίστες με τα ονόματα των ισχυρότερων από τους ισχυρούς του πλούτου. Εμείς εδώ βρισκόμαστε στα «μαύρα σκοτάδια» και οι «Ξύπνιοι» απολαμβάνουν την ανωνυμία, κρυπτόμενοι πίσω από εύηχες εμπορικές επωνυμίες, μυστηριώδεις εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους και βιτρίνες. Ενας πολιτικός οργανισμός, όμως, μπορεί να παρέμβει για να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο οι κερδοσκόποι της δυστυχίας και της απελπισίας, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να... γνωριστούμε.

Το Σύνταγμα και οι νόμοι δίνουν σε κάθε θιγόμενο τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του. Φυσικά, ένας μεμονωμένος καταναλωτής θύμα κερδοσκόπων και κορακιών δεν έχει γνώσεις, χρόνο και χρήματα για να τα βάλει με τα μεγαθήρια. Ομως οι πολιτικοί οργανισμοί έχουν τη γνώση και τα μέσα να ελέγχουν, να καταγγέλλουν και να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και στις ανεξάρτητες Αρχές, όχι μόνο για λογαριασμό των ανθρώπων χωρίς φωνή αλλά και για να διαφυλάξουν την αξιοπιστία τους.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σύστημα έχει εθιστεί στο δωρεάν χρήμα
Οι κεντρικές τράπεζες διαφύλαξαν το καπιταλιστικό σύστημα το 2008-09, μεταφέροντας τα κακά χρέη στον εαυτό τους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 9 ετών, το ιδιωτικό σύστημα επιβαρύνθηκε με ακόμη μεγαλύτερο...
Το σύστημα έχει εθιστεί στο δωρεάν χρήμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ματωμένα»…
Οι κεφαλαιαγορές των μητροπολιτικών καπιταλιστικών κέντρων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να επιτρέψουν στο αποικιακό κράτος να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια που απαιτούνται για τις υποδομές στον τομέα εξόρυξης,...
«Ματωμένα»…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δολάριο και ύφεση
Η πολιτική των επιτοκίων της FED επηρεάζει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των ισχυρών οικονομιών με τον πληθωρισμό να κυριαρχεί.
Δολάριο και ύφεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι τραπεζικοί πλειστηριασμοί και οι εκτιμητές του ΥΠΟΙΚ
Ποιο είναι το προφίλ του πιστοποιημένου εκτιμητή του ΥΠΟΙΚ; Είναι μόνιμος υπάλληλός του; Οχι. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας; Ναι. Και δουλεύει για όποιον γουστάρει; Ναι. Μα και για τράπεζες; Κυρίως...
Οι τραπεζικοί πλειστηριασμοί και οι εκτιμητές του ΥΠΟΙΚ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν το χρήμα κυνηγάει το χρήμα
Πριν από την ενεργειακή κρίση είχε συντελεστεί το τέλειο έγκλημα στα χρηματοπιστωτικά χρονικά: το χρήμα-κεφάλαιο απομειώθηκε και εκτοξεύτηκε το χρήμα-χρέος (να είναι καλά οι κεντρικοί τραπεζίτες, κυρίως).
Οταν το χρήμα κυνηγάει το χρήμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας