• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.0°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 9.3°C
  5 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.6°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  5 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 6.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.9°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.2°C / 2.3°C
  3 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.5°C / 5.1°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 8.1°C
  4 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  3 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  41%
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλαγή προσώπων ή αλλαγή πολιτικής;

 • A-
 • A+

Η αναγκαιότητα για πολιτική αλλαγή καθίσταται πλέον πολύπλευρα εμφανής. Το ερώτημα που αναδεικνύεται είναι ποιος θα αποτελέσει το υποκείμενο (locomotivα) που θα δημιουργήσει αυτή την εξέλιξη από τα κάτω, δηλαδή από την κοινωνία, και σε ποια κατεύθυνση.

Στην περίοδο που διανύουμε ολοένα και πιο σαφές γίνεται πως εμπόδιο για την προοδευτική αλλαγή δεν αποτελούν μόνο το σύστημα, η οικονομική ελίτ, και η Ν.Δ. με το βαθύ κράτος. Κρίσιμο θέμα αποτελεί και το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα των κοινωνικών στρωμάτων διακατέχεται από τη λογική της «ιδιώτευσης», της «απόσυρσης», του «όλοι ίδιοι είναι» και της απαξίωσης (cocooning).

Γι’ αυτόν τον λόγο όλα τα κόμματα του προοδευτικού τόξου πρέπει να επικεντρώσουν στις προσπάθειες για τη μείωση του μεγάλου ποσοστού αποχής που υπάρχει στη χώρα. Πρόκειται για τάξεις και στρώματα που στη μεγάλη πλειοψηφία τους βρίσκονται κοντά -κατανοούν- και συμμερίζονται την ανάγκη για τη διεκδίκηση προοδευτικής διεξόδου.

Θέλουν όμως να διακρίνουν τον εαυτό τους στο νέο μεγάλο κοινωνικό κάδρο. Και όταν αυτό δεν το διαπιστώνουν, «χειραγωγούνται» από τα συστημικά κέντρα σε επιλογές «τιμωρητικές», λαϊκίστικες, ακροδεξιές που όμως δεν οδηγούν σε αλλαγή πολιτικής, αλλά σε αντικατάσταση προσώπων.

Στη χώρα μας ιστορικά η μεταπολιτευτική περίοδος διαμόρφωσε μια υπαρκτή κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία, που στη διαδρομή της, σε αντιδιαστολή με τις μεροληπτικές πολιτικές της Δεξιάς υπέρ των ολίγων, άνοιξε ορίζοντες ελπιδοφόρους εναλλακτικής πολιτικής, ονειρεύτηκε και αγωνίστηκε για μια άλλη Ελλάδα. Και αυτό συνέβαλε στο να γίνουν βήματα, χωρίς όμως να κατακτηθεί αυτός ο στόχος.

Στην περίοδο που διανύουμε επισυμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές και ανατροπές λόγω της επιστημονικής και τεχνολογικής έκρηξης αλλά και των γεωστρατηγικών αναδιαμορφώσεων. Ταυτόχρονα αναδεικνύονται νέες κυρίαρχες αντιθέσεις και διαιρετικές τομές. Γίνεται πλέον επίκαιρη η ανάγκη να καταστούν κοινωνικά διακριτές οι θέσεις για τα κοινά αγαθά και τη διαχείρισή τους, για τη βιολογία, τη γενετική και τη ρομποτική στην παραγωγή, για το precariato ως νέο συλλογικό υποκείμενο ανατροπής κτλ.

Οι πολίτες βρίσκονται σε μια κατάσταση που επιτυχώς περιέγραψε στο βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ» η Ναόμι Κλάιν για την παθητικοποίηση του λαού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ενώ οι κοινωνικές δυνάμεις (τάξεις και στρώματα) στο παρελθόν βρίσκονταν σε σχετική αντιστοίχιση με τα πολιτικά κόμματα, τώρα κινούνται οριζόντια σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Και αυτό γεννά έναν ιδιότυπο ριζοσπαστισμό.

Ο ριζοσπαστισμός όμως δεν αποτελεί πολιτική θέση, αλλά αντίθεση στην υπάρχουσα πολιτική κατάσταση. Σε χώρες της Ευρώπης, ελλείψει εναλλακτικού πολιτικού προγραμματικού λόγου, αυτός ο ριζοσπαστισμός, ιδιαίτερα στα μεσαία στρώματα και όχι μόνο, κινήθηκε «αμυντικά», τιμωρητικά, όχι εναλλακτικά και εκφράστηκε μέσω της λαϊκίστικης και εθνικιστικής Δεξιάς με όρους «περιχαράκωσης», χωρίς να αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο.

Στη χώρα μας όμως εξαιτίας της ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν εναλλακτική εκλογική διέξοδο. Η ποσοτική έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2010-13 προφανώς και τροφοδοτήθηκε από τη συγκυρία, αλλά και από την ηγετική ομάδα του και τον πρόεδρο που έθεσαν θέμα ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών με αριστερό εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Η συγκυρία τότε συνιστάτο από συγκεκριμένες αντιθέσεις όπως:

■ Αριστερά, Δεξιά που εξακολουθεί να υφίσταται.
■ Μνημόνιο, αντιμνημόνιο που πλέον δεν υφίσταται.

Σήμερα πρέπει να καταστεί διακριτός στις νέες διαιρετικές τομές ο εναλλακτικός δρόμος. Το εγχείρημα λοιπόν εκ των πραγμάτων έχει ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα:

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ: Είναι προφανές πως στο ιδεολογικό πεδίο -με βάση τη μαρξιστική διαλεκτική- πρέπει να διαμορφώνεται μια σύγχρονη πλατφόρμα που θα εκφράζει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και θα απαντά στα προβλήματα που γεννούν οι τεχνολογικές, επιστημονικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις προσβλέποντας στην πολιτική αλλαγή. Γιατί οι πολίτες τού σήμερα δεν ανατρέχουν απλώς στη διαδρομή του αριστερού κινήματος, με τις διασπάσεις και τις συγκρούσεις τού χθες, αλλά αναζητούν εναλλακτικές διεξόδους για τα μείζονα προβλήματα του αύριο, με απαντήσεις πειστικές στις νέες διαιρετικές τομές που γεννά ο νεοφιλελευθερισμός.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό την πρόταση για αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση καλώντας τις προοδευτικές δυνάμεις για προγραμματική συμφωνία. Η πρόταση αυτή βρίσκει ευήκοα ώτα στον λαό. Στις ηγετικές ομάδες όμως των άλλων κομμάτων του προοδευτικού χώρου τίθενται άλλες προτεραιότητες που προκύπτουν από την ανάγκη διατήρησης και διεύρυνσης της δίκης τους εξουσίας. Αποτελεί υπόθεση των πολιτών όλων των κομμάτων να καταστήσουν σαφές στις ηγετικές ομάδες ότι δική τους προτεραιότητα είναι η προοδευτική διακυβέρνηση για την αλλαγή του νεοφιλελεύθερου κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εδώ και πολύ καιρό έχει θέσει σε δημόσια συζήτηση την προγραμματική πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση. Και αυτό καθιστά βασική επιλογή να γίνουν προσβάσιμες οι επεξεργασίες του προγράμματος στους πολίτες, προκειμένου να διαμορφώνονται συμφωνίες και συγκλίσεις σε προγραμματική βάση με εγγυητή την κοινωνία.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ: Ιστορικά ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο του 2010 ήταν ένα κόμμα μικρό που αποτελούσε εκλογική συνεργασία 13 πολιτικών υποκειμένων με τη μορφή συνιστωσών. Το 2012-13 μετεξελίχθηκε σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Ηταν ένα μικρό κόμμα χωρίς αρμούς σταθερής κοινωνικής διασύνδεσης με το μαζικό κίνημα. Σήμερα, και μετά τη διεύρυνση, έχει τις προϋποθέσεις και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα. Η αδυναμία έγκειται στη λειτουργική ενσωμάτωση του συνόλου των 120 χιλ. νέων μελών. Είναι η ώρα να ξεδιπλωθεί αποφασιστικά ένα σχέδιο «πυρήνωσης»-οργανωτικής διάταξης.

Διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και οι κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες πυκνώνουν. Αυτό καθιστά θεμιτή τη φιλοδοξία του κάθε κόμματος να διευρύνει την εκλογική επιρροή του στο πλαίσιο της λειτουργικής και πολιτικής αυτονομίας του. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να καθίσταται ευδιάκριτος ο βασικός προσανατολισμός, προκειμένου η κάθε επιδίωξη να έχει απαραίτητα αντινεοφιλελεύθερο και αντιδεξιό προσανατολισμό.

Τώρα είναι η ώρα των πολιτών ώστε με κοινό τόπο την προγραμματική ενότητα να εκδηλώνουν τη θέλησή τους, υποστηρίζοντας την πολιτική πλατφόρμα που προτάσσει την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική μέσα από την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θα βελτιώσει τη θέση της.

*Πρώην βουλευτής, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
**Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής - Οργανωτικό Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
…όταν χάνεις από τη Ν.Δ.!
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές από ένα κόμμα που οδήγησε τη χώρα στην πτώχευση και με έναν μετριότατο αρχηγό. Από ό,τι είναι γνωστό, ποτέ δεν ανέλυσε τους λόγους της ήττας του που, όπως φαίνεται από τις...
…όταν χάνεις από τη Ν.Δ.!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δρόμοι… της κάλπης
Η ψήφος είναι πάντα θετική, αφού η πλειοψηφία αναδεικνύει ένα κόμμα σε κυβέρνηση και δεν το υποβιβάζει. Δεν ψηφίζουμε για το κόμμα που πρέπει να χάσει τις εκλογές, αλλά για το κόμμα που πρέπει να αναδειχτεί σε...
Οι δρόμοι… της κάλπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
Τι έγινε εκτός από την αλλοίωση της Δημοκρατίας τη χαμένη 4ετία Μητσοτάκη; Είναι η 4η φορά στα 45 χρόνια του βίου της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας, που ένα τόσο βαρύ έγκλημα διαρκείας έχει αποκαλυφθεί και μάλιστα...
Υποκλοπές: Πώς η αυταρχική απειλή για την εύθραυστη δημοκρατία, μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψάχνονται, συκοφαντούν, φοβούνται, ξορκίζουν
Πριν από το σκάνδαλο των υποκλοπών, πίστευαν στο μέγαρο Μαξίμου ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα καταφέρουν να πείσουν το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με κόμμα - κορμό τη Ν.Δ.
Ψάχνονται, συκοφαντούν, φοβούνται, ξορκίζουν
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η χειρότερη κυβέρνηση και ο... ΣΥΡΙΖΑ
Προφανώς ένας ανερμάτιστος πρωθυπουργός οφείλει πολλά και σε όσους τον ανέχονται, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Και πάλι προφανώς, τεράστια ευθύνη έχει και η αντιπολίτευση, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η χειρότερη κυβέρνηση και ο... ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κλεψύδρα του δικομματισμού
Ο δικομματισμός λειτουργεί όπως η κλεψύδρα. Δηλαδή όσο αδειάζει το επάνω δοχείο τόσο γεμίζει το κάτω. Κι όταν πέσει ο τελευταίος κόκκος, τη γυρνάμε ανάποδα και φτου κι απ’ την αρχή. Φυσικά στη ζωή τα πράγματα...
Η κλεψύδρα του δικομματισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας