• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 6.4°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.9°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.9°C / 5.0°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 11.9°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.7°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 5.5°C / 9.4°C
  0 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 11.0°C
  0 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 5.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  2 BF
  74%

Εν Ελλάδι πολλά θαύματος άξια εισίν

 • A-
 • A+

Αναφορά του ποιητή στις δυνάμεις του Τρωικού πολέμου. Μάθημα γεωγραφίας.

Ο Νάστης πολεμούσε φορώντας κοσμήματα.

Ιλιάς, ραψωδία Β`, 484- 877.

Κλονίος, Αρκεσίλαος, Πηνέλαος, Προθήνωρ και Λήτος ήταν αρχηγοί, από την Βοιωτία. Πόλεις πολλές Βοιωτικές στείλαν στρατό στην Τροία:

Αυλίδα η πετρώδης, η Υρία, η Σχοίνος, ο Ετεωνός με τους πολλούς λόφους, η Σκώλος, η ευρύχωρη Μυκαλησσός, η Γραία, το Άρμα, ο Ελεών, οι Ερυθρές, το Ειλέσιον, ο Πετεών, ο Μεδεών, η Ύλη, η Ωκαλέη, η Θίσβη με τα πολλά τρυγόνια, η Εύτρησις, οι Κώπες, ο Αλίαρτος ο καρπερός,η Κορώνεια, η Πλάταια, ο Γλίσας, η όμορφη πόλη Υποθήβες, η ιερή πόλη Όγχηστος με το άλσος του Ποσειδώνα, η Νίσα, η Άρνη με τ` αμπέλια της, η Μίδεια, η μακρινή Ανθηδόνα.

Πενήντα πλοία στείλανε οι Βοιωτοί μας φίλοι. Πλήρωμα εκατόν είκοσι είχε το κάθε πλοίο.

Εκείνοι που κατοικούσαν στην Αστιληδόνα και στον Μινυακό Ορχομενό είχαν αρχηγούς τους γιους του Άρη, Ασκάλαφο και Ιάλμενο. Μητέρα τους ήταν η Αστυόχη, κόρη του βασιλιά Άκτορα, γιου του Αζέα. Η κοπέλα ντροπαλή και συνεσταλμένη ανέβηκε στον κοιτώνα της ένα όμορφο βράδυ για να κοιμηθεί αλλά ο θεός Άρης χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς, πλάγιασε στο κρεβάτι της κόρης. Από την ένωση αυτή του Άρη και της Αστυόχης γεννήθηκαν οι ατρόμητοι πολεμιστές Ασκάλαφος και Ιάλμενος που έφτασαν στην Τροία με τριάντα καράβια.

Κατέφθασαν και οι Φωκείς με αρχηγούς σπουδαίους τους ξακουστούς Επίστροφο και τον τρανό Σχεδίο που ήταν γιοι του Ίφιτου κι εγγόνια του Ναυβόλου. Όριζαν την Κυπάρισσο, την ιερή την Κρίσα και την πετρώδη Πύθωνα, Δαυλίδα, Πανοπέα, Υάμπολη, Ανεμώρεια και όλους όσους ζούσαν κοντά στον θείο ποταμό που Κηφισό τον λένε. Όριζαν και τη Λίλαια που βρίσκονταν κτισμένη εις τις πηγές του Κηφισού. Σαράντα μελανά σκαριά τους φέρανε στην Τροία όλους αυτούς τους Φωκαείς που τώρα στοιχιζόταν στ` αριστερά, πολύ κοντά στων Βοιωτών τον χώρο.

Οι Λοκροί, που κατοικούσαν απέναντι στην ιερή Εύβοια, έφτασαν εδώ με τον αρχηγό τους τον Αία τον γιο του Οιλέα που έτρεχε σαν άνεμος. Ήταν μικρόσωμος και όχι πελώριος όπως ο συνονόματος του, ο Αίας ο γιος του Τελαμώνα, φορούσε θώρακα λινόν. Ο Αίας αν και μικροκαμωμένος ήταν πολύ δυνατός και ήταν πρώτος απ` όλους τους Πανέλληνες και Αχαιούς. Οι τόποι που όριζαν ήταν ο Κύνος, ο Οπούς, η Καλλίαρος, η Βήσσα, η Σκάρφη, οι πανέμορφες Αυγειές, η Τάρφη και το Θρόνιο κοντά στον ποταμό Βοάγριο. Οι γενναίοι Λοκροί έφτασαν στην Τροία με σαράντα μαύρα πλοία.

Έφτασαν και από την Εύβοια οι μακρυμάλληδες ασυγκράτητοι, επιθετικοί Άβαντες με αρχηγό τον υπασπιστή του θεού Άρη, τον γενναίο Ελεφήνορα Χαλκωδοντιάδη. Αυτοί όριζαν τις πόλεις της Εύβοιας Χαλκίδα, Ερέτρια, Ιστιαία με τα πολλά αμπέλια, την Κήρινθο, το Δίον, την Κάρυστο, τα Στύρα. Έφτασαν εδώ οι Ευβοιώτες με σαράντα μαύρα πλοία.

Ήρθανε και από την καλοκτισμένη Αθήνα, τη γη του Ερεχθέα, τέκνο της αθηναϊκής γης ,που τον είχε αναθρέψει η θεά Αθηνά η αγαπημένη κόρη του Δία. Η Αθηνά εγκατέστησε τον Ερεχθέα στον ιερό και πλούσιο ναό της. Κάθε χρόνο οι κούροι των Αθηνών θυσίαζαν ταύρους και αρνιά για την χάρη και την εύνοια του σεβαστού θεού Ερεχθέα. Οι Αθηναίοι έφτασαν εδώ στην Τροία μα τον αρχηγό τους τον Μενεσθέα τον γιο του Πετεού.

Ο Μενεσθέας χάρισμα είχε πολύ μεγάλο, όσο κανείς πάνω στη γη, άντρες να παρατάξει σε τέλειο σχηματισμό με όπλα και ασπίδες. Λένε πως τέτοιο χάρισμα είχε κι ο γέρο Νέστωρ ο φημισμένος βασιλιάς της Πύλου της σπουδαίας. Πενήντα πλοία μελανά φέρανε οι Αθηναίοι με άντρες γενναιότατους στις μάχες ξακουσμένους.

Έφτασε και ο Αίαντας άρχων της Σαλαμίνας κι είχε καράβια δώδεκα πολεμιστές γεμάτα. Παρέταξε τους άντρες του δίπλα στους Αθηναίους.

Οι Αργείοι με αρχηγούς τον βροντόφωνο ατρόμητο Διομήδη, τον Σθένελο γιο του Καπανέα και τον ισόθεο Ευρύαλο τον γιο του βασιλιά Μυκιστέα Ταλαείδη. Όριζαν και κυβερνούσαν τις πόλεις Άργος, την περιτείχιστη Τύρινθα, την Ερμιόνη, την Ασίνη, την Τροιζήνα, τις Ηιόνες, την Αίγινα, την Μάσητα και την Επίδαυρο με τα πολλά αμπέλια.

Για γενικό τους αρχηγό είχαν τον Διομήδη που είχε δυνατή φωνή σαν τη βροντή του Δία. Μαζί οι Αργείτες είχανε ογδόντα μαύρα πλοία γεμάτα από πολεμιστές σπουδαίους και γενναίους.

Με αρχηγό τον Αγαμέμνονα τον γιο του Ατρέα έφτασαν εκατό καράβια με πλήθος ανδρών ετοιμοπόλεμων. Το στράτευμα υπό τον Αγαμέμνονα ήταν το πολυπληθέστερο που έφτασε στην Τροία. Όταν τους έβλεπε παρατεταγμένους ν` αστράφτουν τα όπλα τους στον ήλιο ο Αγαμέμνων καμάρωνε για τον αξιόμαχο στρατό του. Οι πόλεις που όριζε ο μέγας γιος του Ατρέα ήταν οι χρυσές Μυκήνες, η πλούσια Κόρινθος, οι καλοκτισμένες Κλεωνές, οι Ορνειές, η τερπνή, πανέμορφη Αραιθυρέα, η Πελλήνη, η Υπερησία, η ορεινή Γονούσσα και η Σικυώνα που σαν πρώτο βασιλιά είχε τον Άδραστο.

Με αρχηγό τον αδελφό του Αγαμέμνονα, τον ξανθό Μενέλαο, έφτασαν τα στρατεύματα της περίκλειστης από τα βουνά Λακεδαίμονος. Ο Μενέλαος όριζε τις πόλεις Μέσση με τα πολλά τρυγόνια, Σπάρτη, Φάρη, Βρυσειές, Αυγειές, Αμύκλες, Έλος, Οίτηλο, Λάα. Εξήντα πλοία έφεραν οι Λακεδαιμόνιοι γεμάτα στρατό. Ο Μενέλαος παρότρυνε με πάθος τους άντρες του να πολεμούν με μέγιστη γενναιότητα και να εκδικηθεί για την απαγωγή της γυναίκας του της Ωραίας Ελένης.

Ο Νέστωρ ο βασιλιάς της Πύλου που είχε φήμη σοφού άνδρα έφτασε στην Τροία με ενενήντα πλοία. Οι πόλεις που κυβερνούσε ο Νέστορας ήταν η Πύλος, η όμορφη Αρήνη, το Θρύον στις πηγές του Αλφειού, το Αιπύ, το Κυπαρισσήεν, η Αμφιγένεια, το Έλος, η Πτελεός, το Δώριον όπου οι Μούσες βρήκαν τον Θάμυρη από την Θράκη και του πήραν την φωνή και την μεγάλη του ικανότητα στην κιθάρα, γιατί καυχήθηκε ότι τραγουδά καλύτερα κι από τις Μούσες τις δοξασμένες κόρες του Δία του αιγιδοφόρου.

Ο Αγαπήνωρ γιος του Αγκαίου ήταν ο αρχηγός των στρατευμάτων από τη χώρα της Αρκαδίας κάτω από το υψηλό βουνό της Κυλλήνης, κοντά στον τύμβο του Αίπυτου, φτάσανε στην πόλη του Πριάμου με εξήντα πλοία. Οι πόλεις οι Αρκαδικές που στείλανε στρατό ήταν ο Ορχομενός με τα πολλά αρνιά, η ανεμοδαρμένη Ενίσπη, η Ρίπη, ο Φενεός, η Στρατία, η όμορφη Μαντίνεια, η Στύμφαλος, η Παρρασία, η Τεγέα. Εξήντα πλοία έστειλαν γεμάτα ανίκητους πολεμιστές. Οι Αρκάδες ήταν περίφημοι στις μάχες αλλά δεν γνώριζαν από θάλασσα και πλοία γι` αυτό ο Αγαμέμνων τους έδωσε στόλο και καπετάνιους για να πάνε στην Τροία.

Ήλθαν κι από την Ήλιδα την σεβαστή την πόλη, την Μύρσινο στα σύνορα, Βουπράσιον, Υρμίνη και Αλείσιον και Ωλενία πέτρα. Τέσσερις είχαν αρχηγούς και ο καθένας είχε δέκα καράβια ξέχειλα από γενναίους άντρες. Οι αρχηγοί των Επειών ήταν πρώτος ο Θάλπιος γιος του Ευρύτου και εγγονός του Άκτορα, δεύτερος ο Αμφίμαχος, γιος του Κτεάτου και αυτός εγγονός του Άκτορα· ο Αμαρυγκείδης πανίσχυρος Διώρης ήταν τρίτος, και τέταρτος, ο Πολύξενος γιος του βασιλιά Αγασθένους και έγγονος του Αυγείου.

Με αρχηγό τον Φυλείδη Μέγη ήταν αυτοί που έφτασαν από το Δουλίχιο και τις Εχινάδες, τα ιερά νησιά, που βρίσκονται πέρα από τη θάλασσα, απέναντι από την
Ήλιδα. Ο Μέγης που θύμιζε τον θεό του πολέμου Άρη, ήταν γιος του αγαπημένου του Δία αρματομάχου Φυλέα, που κάποτε μετανάστεψε στο Δουλίχιο, γιατί θύμωσε με τον πατέρα του. Αυτός έφτασε στην Τροία με σαράντα μαύρα πλοία γεμάτα αξιόμαχους άντρες.

Ο Οδυσσέας ο πολυμήχανος, ισότιμος του Δία σε σκέψη και σοφία, ήταν αρχηγός των ηρωικών Κεφαλλήνων που έφτασαν με δώδεκα καράβια που είχαν κόκκινες βαμμένες τις μπάντες. Το βασίλειο των Κεφαλληνίων όριζε την Ιθάκη και το πολύδεντρο Νήριτο, τα Κροκύλεια, την Αιγίλιπα, τη Ζάκυνθο, τη Σάμη, στεριανούς και νησιώτες.

Στους Αιτωλούς αρχηγός ήταν ο Θόας, ο γιος του Ανδραίμονα, και έφτασε με σαράντα μελανά πλοία. Οι Αιτωλοί όριζαν την Πλευρώνα, Ώλενο, Πυλήνη, και την παραθαλάσσια Χαλκίδα. Είχαν και την Καλυδώνα αφού είχαν πεθάνει πια οι απόγονοι του ηρωικού Οινέα και ο ξανθός Μελέαγρος.

ΚΡΗΤΗ

Φτάσανε και οι Κρητικοί με τον Ιδομενέα που το κοντάρι έριχνε μακριά όσο κανένας. Μαζί του ο ηρωικός αδάμαστος Μηριόνης ίδιος με τον Ενυάλιο που τους εχθρούς σκοτώνει. Ογδόντα πλοία έφεραν κατάμαυρα οι Κρήτες γεμάτα με πολεμιστές έτοιμους για τις μάχες. Οι Κρητικοί ορίζανε την κοσμοξακουσμένη την περιλάλητη Κνωσό και την Φαιστό, τη Λύκτο, τη Γόρτυνα την ασφαλή την περιτειχισμένη, τη Μίλητο, τη Λύκαστο, το Ρύτι κι άλλες τόσες που φτάνανε τις εκατό καλοκτισμένες πόλεις γι` αυτό και εκατόμπολη ονόμαζαν την Κρήτη.

Η Ρόδος με αρχηγό τον Τληπόλεμο, τον πανέμορφο και πανύψηλο γιο του Ηρακλή και της Αστυόχειας, ξακουσμένο για τις ρίψεις του με το κοντάρι. Οι Ρόδιοι έφτασαν με εννέα πλοία γεμάτα με αγέρωχους άντρες από τις ωραίες πόλεις τη Ρόδο, την Ιαλυσό, την Λίνδο και την Κάμειρο.
Από την Σύμη έφτασε ο αρχηγός Νηρέας, ο γιος του Χαρόπου και της Αγλαίας, με τρία καράβια. Ο Νηρεύς ήταν πανέμορφος και συναγωνιζόταν τον Αχιλλέα στο κάλλος. Δεν ήταν έμπειρος στον πόλεμο και είχε λιγοστούς άντρες από τα νησιά Κάρπαθο, Κάσο και Νίσυρο.

Από την Κω, την σπουδαία πόλη του Ευρυπύλου και τις Καλύδνες, κατέφθασαν οι αρχηγοί Άντιφος και Φείδιππος παιδιά του βασιλιά Θεσσαλού Ηρακλείδη. Ο στόλος τους ήταν τριάντα βαθυκάρινα καράβια.

Ο Αχιλλέας ο τρανός ο γιος του Πηλέα έφτασε με πενήντα πλοία και πλήθος ανδρών από το Πελασγικόν Άργος, την Άλω, την Τρηχίνα, Αλόπη, Ελλάδα, Φθία. Όλοι αυτοί οι πληθυσμοί λεγόταν Μυρμιδόνες, Έλληνες ή Αχαιοί. Όμως τώρα ο Αχιλλέας και το στράτευμα απείχε από κάθε πολεμική δραστηριότητα των Αργείων γιατί είχε χολωθεί από την προκλητική συμπεριφορά του Αγαμέμνονα σχετικά με την Βρισηίδα που πήρε στη θέση της Χρησηίδας. Ο Αχιλλέας απέκτησε την Βρισηίδα όταν κατέκτησε τις πόλεις Θήβη και Λυρνησσό νικώντας κατά κράτος τους Επίστροφο και Μύνητα τέκνα του βασιλιά Ευήνου Σεληπιάδη.

Ο ανδρείος Ποδάρκης γιος του Ιφίκλου Φυλακίδη που είχε αμέτρητα κοπάδια αρνιών, ήταν αρχηγός των ανδρών από την Πύρασο με το άλσος της θεάς Δήμητρας, από την Ίτωνα με τα πολλά αρνιά, την Φυλάκη, την Αντρώνα την παραθαλάσσια και την καταπράσινη Πτελεό. Έφτασαν εδώ με σαράντα ολόμαυρα καράβια με αρχηγό τον Πρωτεσίλαο που ασυγκράτητος πήδησε πρώτος πρώτος απ` όλους τους Αχαιούς, από το καράβι αλλά δεν πρόλαβε να πατήσει τη γη της Τροίας και ο Δάρδανος τον σκότωσε με το κοντάρι του.

Τον έχει τώρα η μαύρη γη κι η χήρα του τον κλαίει , θρηνεί και τον μοιρολογά, τα μάγουλα της σκίζει, κι οι άντρες του λυπήθηκαν που έχασαν τον θείο, τον άξιο τους αρχηγό σε κάθε μάχη πρώτο.

Ήλθε στρατός και από τις Φερές με την Βοιβηίδα λίμνη, την Βοίβη, την ωραία Ιαωλκό, τις Γλαφύρες. Αρχηγό είχαν τον Εύμηλο και ήλθαν με έντεκα πλοία. Ο Εύμηλος ήταν γιος της ξακουσμένης και ασύγκριτης Άλκηστης της ωραιότερης κόρης του βασιλιά Πελία, γυναίκας του βασιλιά Άδμητου, που έδωσε τη ζωή της για τη ζωή του άντρα της.
Ο Φιλοκτήτης θαυμαστός κι εξαίσιος τοξότης ήταν ο μέγας αρχηγός πολλών ανδρών γενναίων που όλοι έφτασαν εδώ από την Θαυμακία, Μηθώνη και Μελίβοια και πετρωτή Ολιζώνα.
Επτά καράβια ολόμαυρα· κι επάνω στο καθένα
ήταν τοξότες διαλεχτοί άριστοι κωπηλάτες·
Ο Φιλοκτήτης έμεινε στη Λήμνο την ωραία γιατί τον παρατήσανε βαριά τραυματισμένο από πληγή αθεράπευτη που του κάνε ένα φίδι. Έμεινε μόνος στο νησί μέσα στην ερημιά του, στους πόνους, στην κατάθλιψη τη μαύρη στενοχώρια. Έμελλε οι σκληρόκαρδοι που εκεί τον παρατήσαν να νιώσουν την ανάγκη του και χάρη να ζητήσουν τα όπλα του τ` ανίκητα στη μάχη να τα φέρει.

Όταν παράτησαν στη μοίρα του τον Φιλοκτήτη στη Λήμνο και αναχώρησαν για την Τροία, αρχηγός ανέλαβε ο Μέδων ο νόθος γιος του Οιλέα του καστροπορθητή, που απέκτησε με τη Ρήνη.

Οι αδελφοί και ξακουσμένοι ιατροί Ποδαλείριος και Μαχάων, τέκνα του Ασκληπιού, ήταν αρχηγοί των ανδρών από την Τρίκκη, την τραχιά Ιθώμη, τον Εύρυτο Οιχαλίας και φτάσανε στην Τροία με τριάντα καράβια.

Ο αρχηγός Ευρύπυλος ο γιος του Ευαίμονα με σαράντα κατάμαυρα καράβια γεμάτα με άνδρες από το Ορμένιο, την Υπερεία κρήνη, το Αστέριο και τις λευκές κορυφές του Τιτάνου.

Από τις πόλεις Άργισσα, Γυρτώνη, Όρθη, Ηλώνη, Ολοοσσό έφτασαν γενναίοι πολεμιστές με σαράντα ολόμαυρα καράβια και γενικός αρχηγός ήταν ο άφοβος στις μάχες Πολυποίτης γιος της φημισμένης Ιπποδάμειας και του γιου του Δία Πειρίθοου. Τη σημαδιακή μέρα που γέννησε η Ιπποδάμεια τον Πολυποίτη ο πατέρας του Πειρίθοος έδιωξε τα δασύτριχα θηρία που έβλαπταν το Πήλιο και τα έστειλε στην χώρα των Αιθίκων. Συναρχηγός του Πολυποίτη ήταν ο γενναίος Λεοντεύς.

Από την Κύφον έφτασε ο αρχηγός Γουνέας με άντρες Ενηήνιους και Περραιβούς γενναίους που γέμισαν είκοσι δυό σκαριά καλοφτιαγμένα.

Όλοι αυτοί τα σπίτια τους τα έκτισαν γύρω από την Δωδώνη με τους βαρείς χειμώνες, τριγύρω από τον όμορφο ποταμό Τιταρησσό που εκβάλει στον Πηνειό με τις ασημένιες δίνες. Τα νερά τους δεν ανακατεύονται γιατί τα γάργαρα, διαφανή νερά του Τιταρησσού
κυλούν από πάνω, σα λάδι, αφού είναι παραπόταμος
της δεινής Στύγας, που είναι όρκος φοβερός.
Στους Μάγνητες αρχηγός ήταν ο γρήγορος Πρόθοος, ο γιος του Τενθρηδόνα και οι άντρες του κατοικούσαν γύρω στον Πηνειό και το πυκνόφυλλο Πήλιο. Έφτασαν εδώ με σαράντα μαύρα καράβια.

Αυτοί ήτανε οι αρχηγοί των Δαναών. Ποιος από αυτούς
ήταν ο καλύτερος, ποια ήταν τα καλύτερα άλογα, αυτά μόνο εσύ τα γνωρίζεις ω! θεά Μούσα, Τα καλύτερα άλογα ήταν του γιου του Φέρη, αυτά που οδηγούσε ο Εύμηλος. Ήταν φοράδες γρήγορες σαν πουλιά, με ίδια ηλικία και ίδιο τρίχωμα και επίπεδες ράχες. Τα είχε μεγαλώσει στην Πηρεία, ο θεός Απόλλων με τ` ασημένια βέλη.
Από τους άντρες άριστος, ο πρώτος μέσα στους πρώτους, ανίκητος πολεμιστής, που φόβο δεν νογούσε, ήτανε ο πανέμορφος Πηλείδης Αχιλλέας. Τα άλογα του σ` ομορφιά χάρη και εξυπνάδα δεν είχανε το ταίρι τους στον κόσμο τον απάνω. Ακολουθούσε από κοντά στην αντρειά ο Αίας, του Τελαμώνα το παιδί, ο θεϊκός ο άντρας.

Ο Αχιλλέας με στεναχώρια και θυμό έμενε άπραγος στο στρατόπεδο του συλλογιζόμενος την αδικία που εισπράττει από τους θεούς αλλά και από τους ανθρώπους και κυρίως από τον αχάριστο, ανεύθυνο και πλεονέκτη Αγαμέμνονα. Οι άνδρες του Αχιλλέα γυμναζόταν στην ακρογιαλιά ρίχνοντας βέλη, δίσκους και ακόντια διασκεδάζοντας ταυτόχρονα μακριά από τις βίαιες μάχες. Τα άλογα δίπλα στις άμαξες έτρωγαν νεροκάρδαμα και λωτούς. Οι άμαξες μάχης ήταν προστατευμένες στα αντίσκηνα μέσα, σκεπασμένα και οι αξιωματικοί οδηγοί τους λαχταρούσαν τα πολεμικά παραγγέλματα του Αχιλλέα για να χυθούν στη μάχη. Όμως κι εκείνοι έμεναν άπραγοι και τριγύριζαν πέρα δώθε στον χώρο που είχε κατασκηνώσει ο στρατός του Αχιλλέα.

Ο στρατός του Αγαμέμνονα προχωρούσε προς το κάστρο της Τροίας και έμοιαζε σαν με τεράστια, ατέλειωτη πυρκαγιά, που λαμπάδιαζε όλη τη γη. Από το βαρύ, αποφασιστικό, βροντώδες τους περπάτημα, μούγκριζε και έτριζε η γη κάτω από τα πόδια τους. Ο βρυχηθμός αυτός έμοιαζε με την οργισμένη φωνή του Δία όταν κτυπά με τον κεραυνό του τον ξαπλωμένο Τυφώνα στην χώρα των Αρίμων.

Η φτεροπόδαρη κόρη και αγγελιοφόρος του Δία Ίριδα έφτασε αστραπιαία στο παλάτι του Πρίαμου όπου οι Τρώες είχαν γενική συνέλευση. Η Ίριδα πήρε τη μορφή και τη φωνή του γιου του Πρίαμου Πολίτη και τους είπε:

« Πατέρα όλα όσα λες είναι ειρήνης λόγια μα έρχεται καταστροφή, μεγάλη καταιγίδα. Φριχτός μεγάλος πόλεμος την πόρτα μας χτυπάει. Πριν λίγο ήμουν στην κορφή του τύμβου τ` Αισυήτη. Ποτέ δεν είδα στράτευμα τόσο πολύ μεγάλο με τάξη και με δύναμη στα τείχη μας να φτάνει. Σαν φύλλα ειν` αμέτρητοι, χιλιάδες, μυριάδες και ξεπερνάνε σ` αριθμό τον άμμο της θαλάσσης. Σαν αστραπή κινήθηκα κι ήρθα να σας μιλήσω. Ώ Έκτορα παρακαλώ τον λόγο μου ν` ακούσεις γιατί στην ώρα στη στιγμή τα τείχη μας θα ρίξουν.


Στη μεγάλη πόλη μας βρίσκονται πολλοί σύμμαχοι, πολλές φυλές με διαφορετικές γλώσσες. Έκτορα ο κάθε αρχηγός, κάθε φυλής, να διατάζει το στράτευμα του με ακρίβεια στη δική τους γλώσσα».

Ο πανέξυπνος και ατρόμητος Έκτορας συμφώνησε με το λόγο του Πολίτη- Ίριδα. Διέλυσε αμέσως την συνέλευση και διέταξε να τρέξουν όλοι στις παρατάξεις τους και να οπλιστούν αμέσως. Άνοιξαν τις απόρθητες πύλες της Τροίας και ξεχύθηκαν όλοι έξω, οι πεζοί και τα γρήγορα άρματα, έτοιμοι για τον πόλεμο. Συνάχτηκαν γύρω από τον ψηλό λόφο στον κάμπο, τον λόφο της Μύρινας ή όπως τον λένε οι Τρώες λόφο Βατίεια.

Οι δυνάμεις των Τρώων:

Αρχηγός όλων ήταν ο Έκτορας που ξεχώριζε από το μεγάλο του ανάστημα και την λαμπερή περικεφαλαία του. Δίπλα του πολλοί δυνατοί, γενναίοι πολεμιστές που περίμεναν πως και πως να κονταροχτυπηθούν με τους αντίπαλους. Ο ισόθεος πανέμορφος Αινείας, γιος του θνητού Αγχίση και της θεάς Αφροδίτης ήταν αρχηγός στους Δαρδάνιους. Συναρχηγοί του ήταν οι γιοι του Αντήνορα, Ακάμας και Αρχέλοχος που γνώριζαν άριστα όλες τις τέχνες του πολέμου.

Οι Τρώες της Ζέλειας στην τελευταία υπώρεια της Ίδας, πλούσιοι άνθρωποι, που έπιναν το μαύρο νερό του Αίσηπου, είχαν αρχηγό τους τον Πάνδαρο το γιο του Λυκάονα που το τόξο του ήταν δώρο του τοξοβόλου θεού Απόλλωνα.
Σ' αυτούς που κατοικούσαν στην Αδράστεια, στην
Απαισό και την Πιτύεια και το ψηλό βουνό της Τήρειας
αρχηγοί ήταν ο Άδραστος και ο Άμφιος με τον λινό θώρακα. Και οι δυο ήταν γιοι του Περκωσίου Μέρωπα που είχε μέγιστο χάρισμα μαντικής, περισσότερο από κάθε άλλο θνητό. Γι αυτό δεν ήθελε ν' αφήσει τους γιους του να λάβουν μέρος στον φονικό πόλεμο της Τροίας. Εκείνοι όμως δεν τον άκουσαν γιατί τους πίεζαν οι πλανερές μοίρες του μαύρου θανάτου.

Ο Άσιος ο γιος του Υρτάκου, με τα μεγάλα ασυγκράτητα άλογά του. Τα περίφημα αυτά άλογα τον είχαν φέρει στην Τροία από την Αρίσβη και τον ποταμό Σελλήεντα. Ο Άσιος ήταν αρχηγός των πολεμιστών από την ιερή Αρίσβη, το Πράκτιο, την Περκώτη, την Άβυδο και τη Σηστό
Ο Ιππόθοος οδηγούσε τους επιδέξιους στο ακόντιο, κονταρομάχους Πελασγούς, κατοίκων της καρπερής Λάρισας. Σ' αυτούς αρχηγοί ήταν ο Ιππόθοος και ο Πυλαίος, ο ακόλουθος του Άρη. Και οι δυο ήταν γιοι του Πελασγού Λήθου Τευτάμειου.
Στους Θράκες ήταν αρχηγός ο Ακάμας και ο ήρωας Πείροος. Οι άντρες του ήταν από τους τόπους γύρω από τον Ελλήσποντο με τα δυνατά ρεύματα.

Ο Εύφημος ο γιος του διοτραφούς Κεάδη από την Τροιζήνα, ήταν αρχηγός των Κικόνων άξιων κονταρομάχων.
Ο Πυραίχμης οδηγούσε τους Παίονες με τα καμπύλα τόξα, που έφτασαν στην Τροία από την μακρινή Αμυδώνα, με τον φαρδύ Αξιό, που τα νερά του είναι τα πιο όμορφα που τρέχουν και απλώνονται στη γη.

Ο ανδρείος Πυλαιμένης έφτασε ως αρχηγός των Παφλαγόνων από την γη των Ενετών με τους άγριους ημιόνους. Άντρες Παφλαγόνες έστειλε η η Κύτωρος και η Σήσαμος με τα ωραία σπίτια στις όχθες του Παρθενίου ποταμού.

Ακόμα άντρες φτάσανε από τον Αιγιαλό, την Κρώμνα και τους απόκρυμνους Ερυθίνους.

Ο Επίστροφος και ο Οδίος ήταν αρχηγοί των Αλιζόνων που έφτασαν από την μακρινή Αλύβη με τα κοιτάσματα αργύρου.

Φτάσανε και οι Μυσοί με αρχηγό τον Χρόμη και τον Έννομο, τον οιωνοσκόπο. Η μαντική ικανότητα δεν γλύτωσε τον Έννομο από τα χέρια του Αχιλλέα που τον σκότωσε κοντά στο ποτάμι όπως και πολλούς συμπατριώτες του.

Από την Φρυγία ήλθαν πολεμιστές με αρχηγούς τον Φόρκυ και τον θεόμορφο Ασκάνιο που λαχταρούσαν να πολεμήσουν.

Φτάσανε και οι Μαίονες από τον Τμώλο με αρχηγούς τον Μέσθλη και τον Άντιφο τους γιους του Ταλαιμένη από τη γη της Γυγαίας λίμνης.

Ο Νάστης ήταν αρχηγός στους Κάρες τους βαρβαρόφωνους, από τη Μίλητο και το όρος των Φθιρών με τα αμέτρητα δέντρα και τα νερά του Μαιάνδρου και τις ψηλές κορφές της Μυκάλης.
Αρχηγοί ήταν ο Αμφίμαχος και ο Νάστης, ο Νάστης και ο Αμφίμαχος οι ξακουσμένοι γιοι του Νομίονα. Ο Νάστης πήγαινε στον πόλεμο φορώντας χρυσαφικά σαν κοπέλα. Αυτό δεν τον γλίτωσε. Σκοτώθηκε από το χέρι του Αχιλλέα στον ποταμό, και τα χρυσαφικά τα πήρε ο ατρόμητος Πηλείδης.

Ο Σαρπηδώνας ήτανε ο άρχων των Λυκίων και είχε για συναρχηγό τον τέλειο τον Γλαύκο. Φτάσανε από τη μακρινή και όμορφη Λυκία που ρέει ο Ξάνθος ποταμός με τις ωραίες δίνες.

Περίληψη ραψωδίας Β`.

Ο Δίας μένει ξάγρυπνος με τη σκέψη του σε όσα του ζήτησε η μητέρα του Αχιλλέα, η Νηρηίδα Θέτις. Ο Αχιλλέας ήταν και δικός του γιος, καρπός του φλογερού του έρωτα προς την πανέμορφη Θέτιδα. Έπειτα δεν του ζητούσε χάρη αλλά αντίχαρη, για την έγκαιρη προειδοποίηση της, όταν συνωμότησαν οι θεοί, ακόμα και η κόρη του Αθηνά, εναντίον του.
Σκέφτεται με ποιον τρόπο θα ηττηθούν οι Αχαιοί, ώστε να αναγκαστούν να καταλάβουν πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία του Αχιλλέα.

Ο Δίας προστάζει τον Άγγελο Όνειρο να πάρει τη μορφή του γέροντα, σοφού Νέστορα και να μεταφέρει με όνειρο τις βουλές του Δία στον κοιμώμενο Αγαμέμνονα. Να του πάει το μήνυμα ότι πρέπει να επιτεθεί στους Τρώες γιατί αυτή τη φορά θα τους κατατροπώσει. Οι θεοί που στήριζαν τους Τρώες δεν τους υποστηρίζουν πλέον. Ο Αγαμέμνων ανακοινώνει το όνειρο του στους άλλους αρχηγούς αλλά σκέφτεται να δοκιμάσει το στράτευμα λέγοντας τους ψέματα ότι πρέπει να φύγουν από την Τροία και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, αφού εδώ και εννέα χρόνια δεν κατάφεραν να εκπορθήσουν το κάστρο του Πριάμου. Οι κουρασμένοι ψυχικά και σωματικά οπλίτες ορμούν με αλαλαγμούς χαράς στα πλοία να φύγουν μια ώρα αρχύτερα για τα σπίτια και τις οικογένειες τους. Ο Οδυσσέας απογοητεύεται με όλα αυτά. Τότε ακριβώς εμφανίζεται μπροστά του η θεά Αθηνά και τον συμβουλεύει τι πρέπει να κάνει για να αναστρέψει το κλίμα της άτακτης φυγής των Αχαιών και να το μετατρέψει σε φανατισμό εναντίον των Τρώων. Μιλάνε στο στράτευμα με εμπνευσμένα λόγια οι αρχηγοί Αγαμέμνων, Νέστωρ και ο Οδυσσέας. Το κλίμα άλλαξε. Συντάσσονται για τον πόλεμο. Όσο ετοιμάζονται για την επίθεση ο ποιητής ζητά από τις Μούσες να τον βοηθήσουν ώστε να αναφέρει με ακρίβεια τις δυνάμεις τις ελληνικές που έφτασαν εδώ στην Τροία πριν εννέα χρόνια. Μιλά για τους αρχηγούς, για τον αριθμό των καραβιών από κάθε ελληνικό τόπο, για τις πόλεις που συμμετέχουν σ` αυτόν τον πόλεμο. Αναφέρεται και στους συμμάχους τους. Ακολουθεί ίδια αναφορά και για τους Τρώες και τους συμμάχους τους.

Αυτές οι αναφορές και οι λεπτομέρειες με ονόματα αρχηγών, πόλεων, αριθμό πλοίων που έστειλε η κάθε πόλη γεμάτα στρατό, άρεσαν πολύ στους αρχαίους, γιατί εκτός από τις ιστορικές, μυθολογικές, γεωγραφικές, πληροφορίες που παρείχαν, τους έδιναν και την ευκαιρία να υπερηφανευτούν για την πόλη τους.

Σχόλια.

Βοιωτῶν μὲν Πηνέλεως καὶ Λήϊτος ἦρχον
Ἀρκεσίλαός τε Προθοήνωρ τε Κλονίος τε, στ.494- 495.

Για να τιμηθούν οι Μούσες, που δίνουν θεϊκή έμπνευση και απεριόριστη μνήμη στον ποιητή, ώστε να αναφέρει όλες τις ελληνικές δυνάμεις που εκστράτευσαν στην Τροία, αυτή η αναφορά ξεκινά από την Βοιωτία πατρίδα των Μουσών.

Αἴας δ' ἐκ Σαλαμῖνος ἄγεν δυοκαίδεκα νῆας,
στῆσε δ' ἄγων ἵν' Ἀθηναίων ἵσταντο φάλαγγες. στ. 557-558.

Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι στίχοι αυτοί προστέθηκαν από τον Σόλωνα (639 – 559 π.Χ.) περίπου 200 χρόνια μετά την Ιλιάδα, για την κατοχύρωση του προγονικού δικαιώματος της Σαλαμίνας από τους Αθηναίους.

καὶ Σθένελος, Καπανῆος ἀγακλειτοῦ φίλος υἱός· στ. 564.

Ο Καπανεύς πατέρας του Σθένελου ήταν ένας από τους ανδρειότερους ήρωες των «Επτά επί Θήβας».

ὅθ' ἄρ' Ἄδρηστος πρῶτ' ἐμβασίλευεν, στ.572.

Ο Άδραστος ήταν βασιλιάς στο Άργος και επικεφαλής των « Επτά επί Θήβας»

ἀντόμεναι Θάμυριν τὸν Θρήϊκα παῦσαν ἀοιδῆς
Οἰχαλίηθεν ἰόντα παρ' Εὐρύτου Οἰχαλιῆος·
στεῦτο γὰρ εὐχόμενος νικησέμεν εἴ περ ἂν αὐταὶ
Μοῦσαι ἀείδοιεν κοῦραι Διὸς αἰγιόχοιο·
αἳ δὲ χολωσάμεναι πηρὸν θέσαν, αὐτὰρ ἀοιδὴν
θεσπεσίην ἀφέλοντο καὶ ἐκλέλαθον κιθαριστύν· στ. 595- 600.

Ο αοιδός και δεξιοτέχνης κιθαριστής Θάμυρις από την Θράκη υπερηφανεύτηκε ότι ήταν καλύτερος μουσικός από τις Μούσες. Η Ύβρις του Θάμυρη τιμωρήθηκε σκληρά. Έχασε την έμπνευση του σαν αοιδός, την ικανότητα να παίζει κιθάρα και επιπλέον έχασε το φως του.

τῶν δὲ τετάρτων ἦρχε Πολύξεινος θεοειδὴς
υἱὸς Ἀγασθένεος Αὐγηϊάδαο ἄνακτος. στ. 624- 625.

Ο Αυγείας που αναφέρεται εδώ είναι γνωστός από τον πέμπτο άθλο του Ηρακλή για τον καθαρισμό των στάβλων του. «Η κόπρος του Αυγεία» ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί ποτέ.

τῶν αὖ Πρωτεσίλαος ἀρήϊος ἡγεμόνευε
ζωὸς ἐών· τότε δ' ἤδη ἔχεν κάτα γαῖα μέλαινα. στ. 698-699.

Ο Πρωτεσίλαος ήταν ο πρώτος πεσών στον Τρωικό πόλεμο από το ελληνικό στράτευμα. Τον σκότωσε με το κοντάρι του ένας Δάρδανος.

Για τον Πρωτεσίλαο από την Παλατινή Ανθολογία:

Θεσσαλὲ Πρωτεσίλαε, σὲ μὲν πολὺς ᾄσεται αἰών,

Tρoίᾳ ὀφειλoμένoυ πτώματος ἀρξάμενoν·

σᾶμα δὲ τοι πτελέῃσι συνηρεφὲς ἀμφικoμεῦση

Nύμφαι, ἀπεχθoμένης Ἰλίoυ ἀντιπέρας.

Δένδρα δὲ δυσμήνιτα, καὶ ἤν ποτε τεῖχoς ἴδωσι

Tρώϊον, αὐαλέην φυλλοχoεῦντι κόμην.

ὅσσoς ἐν ἡρώεσσι τότ᾽ ἦν χόλoς, oὗ μέρoς ἀκμὴν

ἐχθρὸν ἐν ἀψύχoις σώζεται ἀκρέμoσιν.
 

Ἄλκηστις Πελίαο θυγατρῶν εἶδος ἀρίστη. στ. 715.

Η Άλκηστις από του (βασιλιά) Πελία τις κόρες η πιο ωραία.

Η Άλκηστις γνωστή και από την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, έμεινε στη θύμηση των ανθρώπων σαν το πρότυπο της γυναικείας αφοσίωσης και αγάπης προς τον άνδρα της. Έδωσε τη ζωή της για να σωθεί η ζωή του συζύγου της βασιλιά Άδμητου. Ο πατέρας της Πελίας ήταν βασιλιάς της Ιωλκού.

τῶν δὲ Φιλοκτήτης ἦρχεν τόξων ἐῢ εἰδὼς, στ. 718.

.. τάχα δὲ μνήσεσθαι ἔμελλον
Ἀργεῖοι παρὰ νηυσὶ Φιλοκτήταο ἄνακτος. στ. 724- 725.

Τα τόξα του Φιλοκτήτη, που κατά την παράδοση ανήκαν στον Ηρακλή, ήταν απαραίτητα για να κατακτηθεί η Τροία. Έτσι αναγκάστηκαν οι Αχαιοί να τα αναζητήσουν στο νησί που πριν χρόνια εγκατέλειψαν τον βασιλιά Φιλοκτήτη. Ο Μαχάων θεράπευσε την χαίνουσα πληγή του Φιλοκτήτη ο οποίος με τη σειρά του, συνέβαλε στην κατάκτηση της Τροίας. Εκείνος σκότωσε τον Πάρη.

Ο Σοφοκλής στην τραγωδία του «Φιλοκτήτης» ασχολείται διεξοδικά με τον ομώνυμο βασιλιά. Η τραγωδία αυτή χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. επί προεδρίας Ομπάμα για την ψυχοθεραπεία των βετεράνων του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

ὅρκου γὰρ δεινοῦ Στυγὸς ὕδατός ἐστιν ἀπορρώξ. στ. 755.

Στα ύδατα της Στυγός ορκίζονταν οι θεοί. Ήταν ο δεινότερος και ιερότερος όρκος. Έλεγαν πως όποιο ον έπινε από τα νερά της πέθαινε. Όλα τα μέταλλα έλιωναν μέσα στα νερά της.. Στα ύδατα της Στυγός βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του, η Νηρηίδα Θέτιδα και έγινε άτρωτος, όμως τον κρατούσε από την φτέρνα που έμεινε τρωτό σημείο στο σώμα του.

..σῆμα πολυσκάρθμοιο Μυρίνης· στ. 814.

Αναφορά στην Αμαζόνα Μύρινα.

1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.

2*. Αφιερωμένο στην φίλη Εύα Σπηλιωτοπούλου.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ει θεοί εισί κακοί, ουκ εισί θεοί (Ευριπίδης, Ιφιγένεια εν Ταύροις)
Λυπήθηκαν οι Τρώες που έπρεπε να σταματήσουν την επέλαση τους λίγο πριν νικήσουν τους εχθρούς τους. Αντίθετα οι Αχαιοί πήραν μια ανάσα με τον ερχομό της νύκτας.
Ει θεοί εισί κακοί, ουκ εισί θεοί (Ευριπίδης, Ιφιγένεια εν Ταύροις)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αιδώς Αργείοι!
Δία πατέρα λυπήσου μας. Ήμουν πάντα ευσεβής απέναντι σου. Σε όλους τους βωμούς που βρήκα στο δρόμο μου μέχρι εδώ, σου πρόσφερα λαμπρές θυσίες. Βοήθα μας τρανέ θεέ μη μας εγκαταλείπεις».
Αιδώς Αργείοι!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φωνή λαού, οργή θεού
Ο Ζευς φόρεσε τη χρυσή του πανοπλία και ανέβηκε στο θεϊκό του άρμα που έσερναν χαλκοπόδαρα γρήγορα σαν τον άνεμο, άλογα με χρυσές χαίτες. Τα άλογα πέταξαν ανάμεσα στη γη και στα αστέρια τ` ουρανού.
Φωνή λαού, οργή θεού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος: Η τύχη είναι με τους τολμηρούς (Θουκυδίδης) 
Οι Τρώες όταν βλέπουν τον Έκτορα και τον Πάρη ξανά στη μάχη παίρνουν θάρρος και επιβάλλουν την τρομερή τους δύναμη στους αμυνόμενους Αχαιούς.
Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος: Η τύχη είναι με τους τολμηρούς (Θουκυδίδης) 
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν συγκρούονται δύο αντίπαλοι φέρει την ευθύνη ο εξυπνότερος (Γκαίτε)
«Άντρες γενναίοι και οι δυο, ατρόμητοι λεβέντες, τη μάχη αμέσως πάψετε πριν πέσετε στο χώμα ξέπνοοι και χωρίς ζωή στα άψυχα κορμιά σας».
Όταν συγκρούονται δύο αντίπαλοι φέρει την ευθύνη ο εξυπνότερος (Γκαίτε)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο άνεμος όταν φυσά, οι καλαμιές γεμίζουν αυλητρίδες (Εμπειρίκος)
Ο Αγαμέμνων σκιάχτηκε με την απόφαση του αδελφού του αφού γνώριζε ότι ο Έκτορας είναι ανίκητος, πολύ γενναίος και έξυπνος, σίγουρα πιο καλός πολεμιστής από τον Μενέλαο.
Ο άνεμος όταν φυσά, οι καλαμιές γεμίζουν αυλητρίδες (Εμπειρίκος)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας