• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.1°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.1°C
  4 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.9°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  3 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.2°C
  6 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.4°C
  7 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 4.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.1°C / 2.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.5°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.3°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.3°C
  4 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.8°C / 4.7°C
  1 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  53%
AP Photo / Emrah Gurel
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επισημάνσεις για την πρόσφατη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

 • A-
 • A+

Η βομβιστική επίθεση της περασμένης Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη έλαβε χώρα εν μέσω μιας ιδιαίτερα τεταμένης προεκλογικής περιόδου. Η περίοδος αυτή βρίσκει όχι μόνο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και τα μεσαία στρώματα σκληρά δοκιμαζόμενα από τη συνεχή άνοδο του πληθωρισμού (85,51% τον Οκτώβριο) και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας (αναλογία 1 δολάριο προς 18,61 τ.λ. την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο). Σύμφωνα με την Τουρκική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (Türk-İş), το όριο της πείνας για μια τετραμελή οικογένεια ισοδυναμούσε τον Οκτώβριο της φετινής χρονιάς με εισόδημα 7.425 ΤΛ, ήταν δηλαδή κατά 1.925 τ.λ. μεγαλύτερο από τον κατώτατο μισθό!

Και ενώ τα επιδόματα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας αυξάνονται και εγκαινιάζονται προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, ο πληθωρισμός μειώνει καθημερινά τη λειτουργικότητά τους για τους αποδέκτες τους. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το ΑΚΡ, εφόσον ειδικά τα επιδόματα προς τις εξαθλιωμένες οικογένειες υπήρξαν για χρόνια βασική πηγή ψήφων για αυτό. Επιπλέον, ομάδες που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε μια σχετικά ανεκτή οικονομική κατάσταση (π.χ. μικροκαταστηματάρχες) πυκνώνουν τις ομάδες των νεόπτωχων.

Ταυτόχρονα, η ανελευθερία και η κρατική καταστολή εντείνονται: ένας αστεϊσμός σχετικά με τα θρησκευτικά σχολεία της Τουρκίας (İmam Hatip) υπήρξε αρκετός για να φυλακιστεί η ποπ σταρ Gülsen Çolakoğlu τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης το καλοκαίρι, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των γυναικείων οργανώσεων για την ακύρωση της προεδρικής απόφασης περί απόσυρσης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της έμφυλης βίας, όπως η Πλατφόρμα για τον Τερματισμό των Γυναικοκτονιών (Kadın Cinayetlerini Duduracağız Platformu), αντιμετωπίζουν την προοπτική της απαγόρευσης της λειτουργίας τους. Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο τμήμα της ηγεσίας του αριστερού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξακολουθεί να βρίσκεται στις φυλακές, ενώ μέλη και βουλευτές του αντιμετωπίζουν καθημερινές απειλές. Φυλακισμένοι παραμένουν, παρά τη διεθνή κατακραυγή, και αντίπαλοι του καθεστώτος, όπως ο επιχειρηματίας Osman Kavala.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και στην πορεία προς τις εκλογές του Ιουνίου του 2023, δυο είναι οι μείζονες αντιπολιτευτικές ομάδες προς τη «Λαϊκή Συμμαχία» (Cumhur İttifakı) που το ΑΚΡ συγκρότησε το 2018 μαζί με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Η ισχυρότερη είναι η «Εθνική Συμμαχία» (Millet İttifakı), ένας ετερόκλητος συνασπισμός κομμάτων από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το φιλοκοσμικό ακροδεξιό İyi Parti, μέχρι το συντηρητικό ισλαμιστικό Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) και μικρής εμβέλειας κόμματα που δημιούργησαν απομακρυνθέντες από το ΑΚΡ, όπως ο Ahmet Davutoğlu και ο Ali Babacan. Η άλλη αντιπολιτευόμενη ομάδα είναι η λεγόμενη «Συμμαχία της Εργασίας και της Ελευθερίας» (Emek ve Özgürlük İttifakı) που δημιουργήθηκε τον φετινό Αύγουστο από το HDP και άλλα μικρότερα αριστερά κόμματα, όπως το Εργατικό Κόμμα (Türkiye İşçi Partisi), το Κόμμα της Εργασίας (Emek Partisi), το Κόμμα της Εργατικής Δράσης (Ekmekçi Hareket Partisi) και το Κόμμα Κοινωνικής Ελευθερίας (Toplumsal Özgürlük Partisi). Η συμμαχία αυτή αυτοπροσδιορίζεται ως «ο τρίτος δρόμος που είναι εφικτός» (üçüncü bir yol mümkün), ως εναλλακτική απέναντι στο πολιτικό ισλάμ και τον κεμαλισμό.

Τα κοινωνικά προβλήματα οξύνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια που οι επιδέξιοι χειρισμοί της Τουρκίας στο ουκρανικό ζήτημα είχαν προσωρινά αμβλύνει. Εδώ, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την πρωτοφανή άνοδο των εργατικών κινητοποιήσεων την προηγούμενη περίοδο και την απόπειρα της μείζονος αντιπολίτευσης να τις προσεταιριστεί. Έτσι, οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου απέδιδαν στην αντιπολιτευτική «Εθνική Συμμαχία» ποσοστά που είτε προσέγγιζαν είτε ξεπερνούσαν αυτά της κυβερνώσας συμμαχίας (βλέπε πρώτο QR code), ενώ σύμφωνα με αυτές η «Συμμαχία της Εργασίας και της Ελευθερίας» λάμβανε ποσοστά που κυμαίνονταν μεταξύ του 10% και του 15% (βλέπε δεύτερο QR code).

QR - CODE 1 και 2

Πρόκειται ασφαλώς για μια κατάσταση που προξενεί ανησυχία στον κυβερνητικό συνασπισμό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η έκρηξη στην İstiklal Caddesi, στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Πόλης, και η απόδοσή της στο ΡΚΚ τον εξυπηρετεί πολλαπλά:

 1. Τον διευκολύνει να δημιουργήσει ή να εντείνει την καχυποψία απέναντι στη «Συμμαχία της Εργασίας και της Ελευθερίας», όπου το HDP πρωτοστατεί, ταυτίζοντάς το για πολλοστή φορά με το ΡΚΚ.
 2. Δημιουργείται στη χώρα μια ατμόσφαιρα αποσταθεροποίησης που εν όψει των εκλογών βοηθά το ΑΚΡ να αναδειχθεί, έστω και με αυτόν τον τρόπο, σε παράγοντα κοινωνικής σταθερότητας, στη μόνη δύναμη ικανή να αντιμετωπίσει την υποτιθέμενη τρομοκρατία. Μην ξεχνάμε αντίστοιχη μεθόδευση πριν από τις συμπληρωματικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 – την έκρηξη στον σταθμό της Άγκυρας στις 10 Οκτωβρίου 2015 που στοίχισε τη ζωή σε 101 άτομα.
 3. Η επισήμανση ότι η δράστις της επίθεσης δρούσε κατόπιν εντολών που λάμβανε από τη Συρία βοηθά στη νομιμοποίηση των τουρκικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Συρία απέναντι στη διεθνή κοινή γνώμη και στην ανασκευή των κατηγοριών περί χρήσης χημικών όπλων ενάντια στους εκεί κουρδικούς πληθυσμούς.
 4. Η υπογράμμιση της συριακής καταγωγής της δράστιδος προσδοκάται να ενισχύσει την περιρρέουσα ξενοφοβία, δεδομένου ότι η Τουρκία φιλοξενεί περί τα 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Και ασφαλώς τους καρπούς της ξενοφοβίας αναμένεται να δρέψει ο κυβερνητικός συνασπισμός που έχει πλέον προσεταιριστεί τα συντηρητικότερα εθνικιστικά στοιχεία.

Μέλλει να φανεί πώς η παρούσα κατάσταση θα επηρεάσει την τουρκική πολιτική σκηνή στην πορεία προς τις εκλογές του Ιουνίου του 2023.

*Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τουρκικής Ιστορίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αδιανόητη ήττα, αδύνατη νίκη;
Αργά αλλά σταθερά το παζλ των εκλογών στην Τουρκία συμπληρώνεται με τη βεβαιότητα πλέον ότι οι εκλογές θα γίνουν μεταξύ Απριλίου-Μαΐου με τον Ιμάμογλου χωρίς πολιτικά δικαιώματα και με το κουρδικό κόμμα ΗDP...
Αδιανόητη ήττα, αδύνατη νίκη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετωπική σύγκρουση;
Η Τουρκία του 2023 δεν προσφέρεται για τους πανηγυρισμούς που είχαν σχεδιάσει ο Ερντογάν και η ηγεσία του ΑΚΡ. Τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων.
Μετωπική σύγκρουση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ώρα της αλήθειας
Ο Ερντογάν δεν μπορεί να χάσει, καθώς την επόμενη στιγμή της απομάκρυνσής του από την εξουσία θα δεχθεί ομοβροντία δικαστικών διώξεων, με επιλογές τη φυγή από τη χώρα ή τον εγκλεισμό του στη φυλακή.
Η ώρα της αλήθειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας σουλτάνος «χαν» γνωρίζει...
Ο Αμπντούλ Χαμίτ ο Β’ ήταν ένας πολύ ενδιαφέρων σουλτάνος – όχι με την έννοια ότι οι 33 σουλτάνοι που προηγήθηκαν δεν ήταν, αλλά, να, ο Αμντούλ Χαμίτ, ο επονομασθείς και «Μέγας Χαν» (!), ήταν ένας σουλτάνος με...
Ενας σουλτάνος «χαν» γνωρίζει...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο γήπεδο του αντιπάλου
Η πρώτη πολύτιμη υπηρεσία που παρέχει ο Κιλιτζάρογλου στον Ερντογάν είναι ότι κλείνει τον δρόμο στη διεκδίκηση της προεδρίας από τους δημοφιλείς δημάρχους της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου και της Αγκυρας Γιαβάς...
Στο γήπεδο του αντιπάλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας «άλλος» Ερντογάν, 19 χρόνια πριν
Από τότε κύλησε πολύ νερό, μεσολάβησαν πολλά και ο χρόνος δυστυχώς λειτούργησε σαν γομολάστιχα που έκανε να ξεχαστούν και έσβησε διακηρύξεις για φιλία, για συνεργασία, για καλή γειτονία και ειρηνική πρόοδο.
Ενας «άλλος» Ερντογάν, 19 χρόνια πριν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας