• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.8°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 10.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 9.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 5.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 12.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.3°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 9.5°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.8°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 7.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  70%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πρωθυπουργός περιφρονεί και την «Ωρα του Πρωθυπουργού»

 • A-
 • A+

Ο θεσμός της «Ωρας του Πρωθυπουργού» καθιερώθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας το 1881 και έκτοτε έγιναν πολλές τροποποιήσεις του μέχρι το 1961, οπότε ο πρωθυπουργός κάθε Τρίτη και Πέμπτη για 15 λεπτά απαντούσε σε ερωτήσεις που του υπέβαλλαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κόμματος και βουλευτές. Μετά την τελευταία τροποποίησή του το 1997, ο πρωθυπουργός απαντά στις ερωτήσεις που του υποβάλλουν όσοι προαναφέρθηκαν επί 30 λεπτά κάθε Τετάρτη. Οι πρωθυπουργοί της χώρας τιμούν την «Ωρα του Πρωθυπουργού» και απαντούν στις ερωτήσεις που τους υποβάλλονται. Πριν από λίγα χρόνια μού δόθηκε η ευκαιρία από τα θεωρεία των προσκεκλημένων της Βουλής των Κοινοτήτων να παρακολουθήσω τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον πρωθυπουργό. Οι ερωτήσεις ήταν σύντομες και υποβάλλονταν προφορικά, δηλαδή δεν τις γνώριζε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προετοιμαστεί από τους συνεργάτες του με απαντήσεις σε ενδεχόμενες ερωτήσεις. Οι απαντήσεις του ήταν σύντομες, το ίδιο και οι ανταπαντήσεις των ερωτώντων, ώστε μέσα σε 30 λεπτά να απαντηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες. Η συζήτηση ήταν σε υψηλούς τόνους και αφορούσε θέματα της επικαιρότητας. Μου έκανε εντύπωση η ετοιμότητα του πρωθυπουργού στις απαντήσεις του όσο και των ερωτώντων στις ανταπαντήσεις τους.

Στη χώρα μας ο θεσμός της «Ωρας του Πρωθυπουργού» καθιερώθηκε τη δεκαετία του ’90 και ύστερα από τροποποιήσεις προβλέπει τα ακόλουθα (βλέπε τον ιστότοπο της Βουλής):

«Ο πρωθυπουργός μία φορά την εβδομάδα απαντά σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις, που απευθύνονται στον ίδιο. Στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής λαμβάνουν τον λόγο ο πρωθυπουργός και ο βουλευτής που έχει υποβάλει την επίκαιρη ερώτηση, ο οποίος την αναπτύσσει προφορικά σε 2 λεπτά. Οι περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις υποβάλλονται από τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, αλλά και οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό. Εάν το θέμα της επίκαιρης ερώτησης που απευθύνεται στον πρωθυπουργό είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας υπουργού, τότε μπορεί να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός».

Οι ερωτήσεις στις οποίες απαντά ο πρωθυπουργός είναι εκείνες που έχουν υποβληθεί γραπτά τις προηγούμενες μέρες.

Από τη σύγκριση της «Ωρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή των Κοινοτήτων με εκείνη στη Βουλή των Ελλήνων είναι σαφές ότι η ελληνική εκδοχή της δεν έχει καμία σχέση με τη βρετανική. Η ελληνική εκδοχή της δεν είναι παρά μια παραλλαγή των ερωτήσεων των βουλευτών προς τους υπουργούς, με τη διαφορά ότι ενώ οι υπουργοί μπορούν να απαντήσουν σ’ αυτές γραπτά, ο πρωθυπουργός (πρέπει) να απαντά ο ίδιος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δυστυχώς, το κακέκτυπο αυτό της «Ωρας του Πρωθυπουργού» ούτε οι πρωθυπουργοί το τίμησαν ούτε οι αρχηγοί των κομμάτων το αξιοποίησαν. Αντίθετα, όταν οι πρωθυπουργοί απαντούσαν στις ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων, και ιδιαίτερα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί οι απαντήσεις τους να είναι σύντομες και οι ανταπαντήσεις των ερωτώντων επίσης, ώστε να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μετατρέπονταν σε μακροσκελείς ανταλλαγές χωρίς να δίνουν ουσιαστικές πληροφορίες για τα θέματα των ερωτήσεων. Ακόμα χειρότερα πρωθυπουργοί δεν εμφανίζονταν για να απαντήσουν.

Το τελευταίο «παράδειγμα» αυτής της υπεκφυγής είναι η περιφρονητική στάση που επέδειξε ο πρωθυπουργός στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» με το να μην εμφανιστεί για να απαντήσει σε ερώτηση που είχε υποβάλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφορούσε το «καυτό» θέμα των υποκλοπών από την ΕΥΠ, δηλαδή ένα θέμα της αποκλειστικής αρμοδιότητας του ίδιου, δεδομένου ότι η υπηρεσία αυτή έχει υπαχθεί σ’ αυτόν με νόμο που ψήφισε η Ν.Δ.

Από τα όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης ή ενοχλητικούς σ’ αυτήν δημοσιογράφους και ενδεχομένως άλλους πολίτες και ασφαλώς ενημέρωνε τον προϊστάμενό της πρωθυπουργό, ο οποίος όμως έχει δηλώσει ότι όλα γίνονταν εν αγνοία του (αν είναι δυνατόν!).

Δυστυχώς, της περιφρονητικής αυτής στάσης του πρωθυπουργού στην «Ωρα» του είχε προηγηθεί, προφανώς κατ’ εντολή του, η άρνηση της υπό κυβερνητικό έλεγχο επιτροπής που διερευνούσε το σκάνδαλο των υποκλοπών να τον καλέσει σε ακρόαση σε συνεδρίασή της για να του υποβληθούν ερωτήσεις. Ακολούθησε και η άρνησή του να δεχτεί την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνούσε το ίδιο σκάνδαλο.

Ολα όσα προαναφέρθηκαν δεν είναι παρά ακόμη μια περίπτωση της διαχρονικής έκπτωσης των αξιών και απαξίωσης των θεσμών από όλες τις κυβερνήσεις, εξαιρετικά όμως σοβαρή, δεδομένου ότι αφορά θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και υπεύθυνος γι’ αυτό είναι προσωπικά ο πρωθυπουργός.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε ένα βιβλίο μου, που εκδόθηκε το 2005, περιλαμβάνονται 46 άρθρα μου που δημοσιεύτηκαν σε διάφορες εφημερίδες τα έτη 1986-2005 στα οποία εξετάζονται διάφορες πλευρές της «Εκπτωσης Αξιών και Απαξίωσης Θεσμών» (αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου).

* Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνεργασίες: για ποιον, με ποιον και γιατί
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα σηματοδοτήσει τις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης δεκαετίας. Η Ν.Δ. αναζητά την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ο δε ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά την πρώτη θέση.
Συνεργασίες: για ποιον, με ποιον και γιατί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θλίψη και οργή για το επερχόμενο τέλος της ελληνικής υπερτροφής
Οργή  και θλίψη για το επερχόμενο τέλος της μαύρης σταφίδας, νοιώθουν οι σταφιδοπαραγωγοί αλλά και όλοι εμείς που μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε και ζήσαμε από τη  μαύρη σταφίδα, την ελληνική υπερτροφή, τον «μαύρο...
Θλίψη και οργή για το επερχόμενο τέλος της ελληνικής υπερτροφής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εφηβική ηλικία: ένα story 24 ωρών
Ο μέσος έφηβος παραδίνεται σήμερα σε μια αδυσώπητη καθημερινότητα, την οποία υπακούει μηχανικά. Η ρουτίνα κυριολεκτικά τον καταπίνει.
Εφηβική ηλικία: ένα story 24 ωρών
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Εμιγκρέ» και «γκασταρμπάιτερ»
Αλλο «εμιγκρέ» στη Γαλλία και άλλο «γκασταρμπάιτερ» στη Γερμανία. Τις τελευταίες ημέρες και στις δύο χώρες το ζήτημα των μεταναστών βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας.
«Εμιγκρέ» και «γκασταρμπάιτερ»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ακρίβεια συνθλίβει τα νοικοκυριά
Ακρίβεια σε πρώτο λόγο και λειτουργία της δημοκρατίας είναι οι βασικότερες ανησυχίες των πολιτών. Δύο θέματα που οφείλουν να πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ακρίβεια συνθλίβει τα νοικοκυριά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας