• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.7°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.0°C / 5.7°C
  5 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.0°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  5 BF
  56%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.7°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 0.1°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 4.9°C
  6 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.7°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 5.5°C
  3 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.6°C / 5.4°C
  2 BF
  86%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 4.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  3 BF
  41%
© Wenling01 | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σερβίρισμα (ιστορικών) παραμυθιών

 • A-
 • A+

Οι αποκαλούμενες «ειδήσεις» τείνουν να καταστούν ένα είδος σερβιρίσματος ιστορικών παραμυθιών, ένα είδος κακόβουλης ντουντούκας με στόχο την παραπληροφόρηση του ενήλικου πληθυσμού (και όχι μόνο) σε διάφορες χώρες, προς όφελος των εκάστοτε εγχώριων ελίτ. Αυτά τα κατασκευασμένα παραμύθια, ένα είδος ψευδο-ειδήσεων, κρύβουν τους λόγους, γιατί και για ποιους λόγους έγινε ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Και καταστρατηγούν την ίδια την ψυχή της ενημέρωσης, που είναι ο διπλός (τουλάχιστον) έλεγχος πριν ανακοινωθεί ένα γεγονός μέσω των ΜΜΕ σε ευρύτερες μάζες ατόμων.

Τα παραμύθια αυτά αποσκοπούν στη διαμόρφωση παραπληροφόρησης που με τη σειρά της προωθεί ένα νέο ξαναγράψιμο των ιστορικών γεγονότων προς το συγκεκριμένο όφελος συγκεκριμένων ομάδων. Ετσι, το πολυδιαφημισμένο «Οχι» του Μεταξά δεν ειπώθηκε ποτέ από τον ίδιο ή από κάποιον παρακαθήμενο (αυτό που ειπώθηκε ήταν σε μετάφραση «τότε βρισκόμαστε σε πόλεμο - alors c’est la guerre») αλλά μεταφράστηκε σαν «Οχι», και έτσι έγινε γνωστό διαχρονικά σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ετσι, έναν μήνα μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του στις 28 Ιουλίου 1914, η κυβέρνηση της Αυστροουγγαρίας κήρυξε πόλεμο στη Σερβία. Ετσι, στα καλά καθούμενα. Και έξι μέρες μετά, οι ευρωπαϊκές χώρες κήρυξαν πόλεμο μεταξύ τους, που γενικεύτηκε σε αυτό που ονομάζουμε Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1939, η Βρετανία κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Γερμανίας, δύο μέρες μετά την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία.

Ο πόλεμος της Κορέας ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου 1950, με στρατεύματα της Βόρειας Κορέας να εισβάλλουν από τα σύνορά της στη Νότια Κορέα, κατόπιν εξεγέρσεων στη Ν. Κορέα.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ -ανάμεσα στο Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ- άρχισε στις 1 Νοεμβρίου 1955 (τελειώνοντας στις 30 Απριλίου 1975 με την πτώση της Σαϊγκόν). Το Β. Βιετνάμ υποστηριζόταν από τη Σοβιετική Ενωση, την Κίνα και άλλες κομμουνιστικές χώρες και το Ν. Βιετνάμ από τις ΗΠΑ και άλλες μη κομμουνιστικές χώρες. Θεωρείται σαν πόλεμος δι’ αντιπροσώπων που κράτησε για 20 χρόνια, ενώ οι ΗΠΑ απεμπλάκησαν από αυτόν το 1973.

Οι ΗΠΑ, μετά την κοινή διακήρυξη της χρήσης των ενόπλων δυνάμεών τους εναντίον του Ιράκ στις 2 Οκτωβρίου 2002, ενεπλάκησαν στον πόλεμο με βάση εντελώς αμφιλεγόμενα στοιχεία για τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής (ελέω του στρατηγού Κόλιν Πάουελ), που απειλούσαν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκδοχές για την κήρυξη πολέμων - η λαϊκή και η πραγματική. Η πρώτη απευθύνεται στις λαϊκές μάζες (τα παραμύθια, για τους «από κάτω») και η άλλη στους ελάχιστους νοήμονες «από πάνω».

Μόνιμο θύμα είναι η δημοσιογραφία, και το ευρύτερο κοινό της, όπου μερικοί ανόητοι ακόμη πιστεύουν ότι ο Χίτλερ ζει και κόβει βόλτες σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Για τους μικρονοϊκούς, φαίνεται ότι η ισχύς των fake news είναι εσαεί αδιαπραγμάτευτη.

* Oμότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πολύτιμη συμβολή των οργανώσεων και της καλής δημοσιογραφίας»
Δημοσιογράφοι και ΜΚΟ είναι αγαπημένοι στόχοι πολιτικών, αρθρογράφων και χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η αξιοπιστία τους, ειδικά των ΜΜΕ, είναι τόσο χαμηλή, σύμφωνα με το σύνολο των ερευνών κοινής...
«Πολύτιμη συμβολή των οργανώσεων και της καλής δημοσιογραφίας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαχρονικές αρχές δημοσιογραφίας
Ο κάθε πολίτης, κι όχι μόνο οι δημοσιογράφοι, που χειρίζεται πένα πρέπει να αποκαλεί κάποιους «κυρίους» με το πραγματικό τους όνομα· «ασυνειδήτους, κλέπτας, ληστάς και κακούργους». Ενέχει βέβαια ο κίνδυνος να...
Διαχρονικές αρχές δημοσιογραφίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ειδήσεις για εσωτερική «κατανάλωση»
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι «κατανάλωσης» ειδήσεων από τα ΜΜΕ. Μια «κατανάλωση» ειδήσεων που απευθύνεται στο εσωτερικό μιας χώρας και άλλη μια για τα διεθνή ακροατήρια.
Ειδήσεις για εσωτερική «κατανάλωση»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος μπορεί να λέγεται δημοσιογράφος και ποιος όχι;
Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία και η αποκατάσταση της λειτουργίας της είναι ένα αίτημα κι αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι δέχονται να πληρώνουν το τίμημά της. Αυτή θεωρώ ως κρίσιμη διάκριση που αφορά τον καθένα μας...
Ποιος μπορεί να λέγεται δημοσιογράφος και ποιος όχι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εξουσίες ανάποδα
Κάθε τόσο οι πολιτικοί προσπαθούν να εμφανιστούν σαν αθώα βρέφη που πέφτουν με διάφορους μυστήριους τρόπους θύματα των δημοσιογράφων. Το τροπάριο το έχουμε ακούσει τόσο πολλές φορές, ώστε μάθαμε να το...
Οι εξουσίες ανάποδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αφοπλίστε τους δημοσιογράφους
Η προπαγάνδα θέλει δύο: δεν δουλεύει αν εσύ δεν την καταναλώνεις, αν εσύ δεν την αγοράζεις στο περίπτερο, αν εσύ δεν την αναπαράγεις στα social media. Μην πυροβολείτε τους δημοσιογράφους, αφοπλίστε τους!
Αφοπλίστε τους δημοσιογράφους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας