• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.9°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.6°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  76%

Τα απόνερα της πλεύσης προς τη δραχμή είναι ισχυρά και το πλοίο δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε κάποιο απάνεμο λιμάνι

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το πέλαγος ανοίγεται μπροστά μας

 • A-
 • A+

Είναι αυτονόητο πως δεν πληρώνονται φόροι επί ανύπαρκτων κερδών και αξιών εφόσον έχει καταργηθεί η δουλεία. Επίσης είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα δίχως εργασίες και άρα εργάτες. Το ίδιο απλά δεν υπάρχει οικονομία δίχως παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε αυτήν τη χώρα επί πολλά χρόνια διεξήγαμε έναν πόλεμο σκιών ανάμεσα στο πώς θα διανείμουμε εισοδήματα, δίχως να μας ενδιαφέρει το πώς δημιουργούνται εισοδήματα και πώς θα εισπράξουμε φόρους τους οποίους δεν θέλαμε να εισπράξουμε.

Η συζήτηση μετά το 2010 και την πτώχευση της Ελλάδας τέθηκε στο επίπεδο μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Μέσα σε αυτήν τη συζήτηση καταστράφηκαν υπολήψεις, δημιουργήθηκαν ήρωες και χτίστηκαν νέες καριέρες. Ηταν ένα νέο Πολυτεχνείο και μια νέα μεταπολίτευση. Δυστυχώς, οι αναλογίες σταματούν στο επίπεδο των φραστικών πυροτεχνημάτων.

Ενα μέρος από τους πολίτες δεν έχει συνειδητοποιήσει πως αυτοί που πληρώνουν φόρους και αυτοί που έχουν εργασιακά δικαιώματα, δηλαδή εργασία, μειώνονται σταθερά. Το ποιος και τι φταίει έχει τις εύκολες απαντήσεις των άκρων: για όλα φταίνε οι τεμπέληδες, κλέφτες Ελληνες· για όλα φταίει η Γερμανία, το ευρώ, οι κακοί ξένοι, το κεφάλαιο.

Η αλήθεια για την ελληνική κατάσταση είναι αρκούντως πολύπλοκη για να μπορεί καθένα από τα άκρα να περιγράψει την πραγματικότητα με κάποια αξιοπιστία. Η διαπίστωση αυτή δεν βοηθά, όμως, στο να παραμείνουν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας ενεργές ώστε να διατηρηθεί αυτό που ορίζεται ως οικονομία.

Και να που φτάσαμε στα capital controls, δηλαδή στο επίσημο αγγελτήριο του επιθανάτιου ρόγχου της οικονομίας. Στον καπνό που καλύπτει την κατάρρευση διαφαίνονται και οι παρεμβολές του Plan B, το αν αυτό ήταν νόμιμο ή όχι και αν έπρεπε τελικά να βγούμε από το ευρώ ή να κατασκευάσουμε ένα παράλληλο νόμισμα κ.λπ.

Κατ’ επανάληψη προτείνεται η εγκατάλειψη του ευρώ ως μοναδική σωτηρία για την οικονομία. Πιθανόν και να είναι, αλλά με δύο καίρια ερωτήματα: α) πόσοι και ποιοι θα υποφέρουν από αυτήν την αλλαγή και β) ποιες θα είναι οι δομές και η φιλοσοφία της νέας οικονομικής πραγματικότητας εκτός ΟΝΕ;

Ο βουλευτής και οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσας γράφει στο προσωπικό του μπλογκ: «Πάνω απ’ όλα όμως, το τρίτο μνημόνιο έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχει ακόμη και με τους δικούς του όρους. Η ελληνική οικονομία είναι πλέον σε οριακό σημείο.

Η εμπορική πίστη έχει καταρρεύσει, η τραπεζική πίστωση είναι ανύπαρκτη, οι εμπορικές συναλλαγές έχουν παγώσει, ή απαιτούν μετρητά, και η παραγωγή λιμνάζει. Στο βαθιά υφεσιακό αυτό περιβάλλον, το νέο μνημόνιο θα επιφέρει και άλλη μείωση της ζήτησης! Πρόκειται για τον απόλυτο οικονομικό παραλογισμό, τον οποίο επιβάλλουν στη χώρα οι δανειστές και προσφέρεται να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Και συνεχίζει: «Η μόνη ρεαλιστική στρατηγική για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα είναι η υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες προϋποθέτουν την έξοδο από την ΟΝΕ».

Και από εδώ ξεκινά το σαφάρι των ερωτήσεων: ποιες δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες προϋποθέτουν την έξοδο από την ΟΝΕ;

Ενα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στον τουρισμό, στην εμπορική ναυτιλία και τους άδηλους πόρους από τους απανταχού της γης Ελληνες της Διασποράς.

Οι τελευταίοι αγοράζουν γη, χτίζουν σπίτια και περνούν διακοπές στη χώρα ξοδεύοντας χρήμα το οποίο έχει αποκτηθεί σε άλλες χώρες. Η πρωτογενής παραγωγή είναι το 7% του ΑΕΠ και η μεταποίηση το 22%. Ως πραγματική οικονομία η ελληνική δεν υπήρξε ουσιωδώς ποτέ εξαγωγική, ούτε η υποτίμηση της δραχμής βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση. Πώς θα επιτύχουμε ανάπτυξη δίχως ναυτιλία, τουρισμό και εμβάσματα;

Τώρα μας καλούν να γίνουμε αυτάρκης και εξαγωγική χώρα με τη δραχμή και ένα νέο δομικό πλαίσιο της οικονομίας το οποίο θα διέπεται τουλάχιστον από κρατισμό, αν όχι από κρατικό καπιταλισμό, δηλαδή να στερηθούμε τα τρία άκρως καπιταλιστικά εργαλεία τα οποία μας στηρίζουν ως οικονομία. Αυτό θα ήταν οικονομικά αυτοκτονικό.

Η εξέλιξη των πραγμάτων από τις 25/1 έως σήμερα υπήρξε αρνητική για την οικονομία της χώρας. Ο πρωθυπουργός είχε δίκιο όταν επαναλάμβανε πως το πρόβλημα ήταν πολιτικό. Δυστυχώς, το πολιτικό πρόβλημα χρειάστηκε να συγκρουστεί με το θεμελιώδες τεχνικό πρόβλημα: πώς θα βγούμε από το ευρώ δίχως να καταστραφούμε; Η απάντηση ήταν αρνητική και έτσι έγινε μια στροφή προς μια καινούργια συνεννόηση.

Τα απόνερα της πλεύσης προς τη δραχμή είναι όμως ισχυρά και το πλοίο δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε κάποιο απάνεμο λιμάνι. Μόνον η ΕΚΤ, η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς και μια έκτακτη πολιτική κίνηση από το Βερολίνο, δηλαδή η αναδιάρθρωση του χρέους μας με την ισχυρή παρέμβαση του ΔΝΤ, θα στρέψει το πλοίο στο λιμάνι. Βρισκόμαστε, είτε από σχεδιασμό είτε από αβελτηρία, στη ρότα της δραχμής, εκτός ΟΝΕ και πολύ πιθανόν εκτός Ε.Ε.

* συγγραφέας

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πού οδηγούμαστε;
Οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. συμμετέχουν στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ για να συζητήσουν το θέμα των δίκαιων σχέσεων στους τομείς της εργασίας και της ανάπτυξης. Το γεγονός είναι ότι δεν θα...
Πού οδηγούμαστε;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αλήθεια και τα ψέματα για τις τράπεζες
Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη: Πού οφείλεται η «μαύρη Τετάρτη» για τις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο. Το 2008 οι ελληνικές τράπεζες χρεοκόπησαν. Για μια δεκαετία η πικρή αλήθεια κουκουλώνεται με όλο και...
Η αλήθεια και τα ψέματα για τις τράπεζες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τράπεζες: παράλογη κριτική
Δεν είναι λίγοι αυτοί που την πρόσφατη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών και την άνοδο του spread των ελληνικών ομολόγων έσπευσαν να αποδώσουν στην αναξιοπιστία και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης η...
Τράπεζες: παράλογη κριτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κεϊνσιανισμός, νεοφιλελευθερισμός και μετά;
Το ερώτημα σχετικά με τη συνάντηση κορυφής στο Γκέτεμποργκ είναι, ιδίως μεταξύ συντηρητικών του νεοφιλελευθερισμού, τι τη θέλανε αυτή τη συμβουλευτική συνάντηση κορυφής; Γιατί έπρεπε να γίνει; Δεδομένου ότι...
Κεϊνσιανισμός, νεοφιλελευθερισμός και μετά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο κατώφλι της παγκόσμιας ύφεσης και ο κίνδυνος του κραχ
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει σήμερα σε μια νέα κρίση με μεγαλύτερα βάρη και χωρίς τις άμυνες και τα φρένα που διέθετε στην κρίση του 2008. Συγκεκριμένα, οι μεν αμυντικές...
Στο κατώφλι της παγκόσμιας ύφεσης και ο κίνδυνος του κραχ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μα, πώς κάνουν οι σφαίρες;
Οταν ο φίλος μου ο Μιχάλης ήταν 7-8 χρονώ μάθαινε τα πρώτα του αγγλικά. Το βιβλίο ήταν γεμάτο εικόνες, που πάνω στην κάθε μία αναπτυσσόταν ένας μικρός διάλογος ή υπήρχε μια λέξη που να δένει με την εικόνα κι...
Μα, πώς κάνουν οι σφαίρες;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας