• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.6°C / 9.6°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.5°C / 9.4°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 4.4°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 7.7°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.4°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 4.5°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 8.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  60%

Σμύρνη

© Deniz Bayram | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιλογή ειρήνης από τους δημάρχους

 • A-
 • A+

Πάντοτε η Αυτοδιοίκηση βρισκόταν ένα βήμα μπροστά από την κεντρική εξουσία, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Στο επίπεδο αυτό την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, έγινε σημαντικό βήμα ειρήνης και φιλίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς στη Σμύρνη ο εκεί δήμαρχος και οι δικοί μας της Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος και του Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης συνυπέγραψαν κείμενο πέντε σημείων για κοινές δράσεις. Το κείμενο καταλήγει: «Το παρελθόν δεν πρέπει να μας χωρίζει, μας ενώνει το μέλλον. Διακηρύσσουμε την απόφασή μας να δημιουργήσουμε γέφυρες και όχι τείχη στις δύο πλευρές του Αιγαίου προς όφελος των λαών και των κοινωνιών μας».

Η διακήρυξη ήταν το αποκορύφωμα συμποσίου ειρήνης και ελληνοτουρκικής φιλίας το οποίο συνδιοργάνωσαν ο μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης και η Ενωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (APCA). Συμμετείχε επταμελής αντιπροσωπεία από την κίνηση «Συνύπαρξη» της Λέσβου και δύο φιλειρηνικές οργανώσεις από την Αθήνα εκπροσωπούμενες από τους υπογράφοντες, πέραν των δύο δημάρχων. Παρά τις κάποιες ανησυχίες, το συμπόσιο δεν επηρεάστηκε αρνητικά ούτε διανοηθήκαμε την ακύρωσή του εξαιτίας του προηγηθέντος απαράδεκτου επεισοδίου εις βάρος του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στο επίκεντρο του συμποσίου βρέθηκαν οι πολύ θετικές εμπειρίες από το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας του 1930, μόλις οχτώ χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οποίο συνυπέγραψαν οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Κεμάλ Ατατούρκ, επιδεικνύοντας πολιτική τόλμη και διορατικότητα. Ηταν τα χρόνια ανόδου του φασισμού στην Ευρώπη και η ελληνοτουρκική φιλία αποτέλεσε συστατικό και του Βαλκανικού Συμφώνου που ακολούθησε με εμπνευστή του τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου.

Οι δεσμοί φιλίας που δημιουργήθηκαν ως συνέπεια του Συμφώνου Βενιζέλου-Ατατούρκ έδωσαν καρπούς με πράξεις αλληλεγγύης από τη γείτονα όταν η χώρα μας δέχτηκε την επίθεση Μουσολίνι το 1940 και στη συνέχεια βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή (γερμανική, ιταλική και βουλγαρική).

Στη μεγάλη μάχη κατά της πείνας συνέβαλε σημαντικά και η Τουρκία μεταφέροντας την επισιτιστική βοήθεια των Ελληνοαμερικανών, σπάζοντας τον αποκλεισμό με το πλοίο «Κουρτουλούς», ενώ χιλιάδες Ελληνες, που έφευγαν από τα νησιά λόγω της Κατοχής και της αντιστασιακής τους δράσης, έβρισκαν άσυλο στη Σμύρνη, η οποία φιλοξένησε και ελληνοαγγλικό κέντρο επιχειρήσεων κατά των κατακτητών.

Δυστυχώς η ειρηνική περίοδος διεκόπη το 1955 με τα γεγονότα της Κύπρου που πυροδότησαν και το τουρκικό πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων, κυρίως της Πόλης, ενώ μεταγενέστερα πάλι το Κυπριακό με το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 αποτέλεσε την αρχή περιόδου έντασης και εχθρότητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παρά την ένταση στις διακρατικές σχέσεις, οι δύο κοινωνίες βρήκαν τρόπους επικοινωνίας και αλληλεγγύης, είτε με την ίδρυση της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας με πρόεδρο τον Μίκη Θεοδωράκη και στενή συνεργασία μέσω φιλειρηνικών οργανώσεων εκατέρωθεν είτε με τη «διπλωματία των σεισμών» το 1999.

Τώρα είναι η ώρα για τη «διπλωματία των πόλεων», που συνεπάγεται και ανάπτυξη της «διπλωματίας των πολιτών».

*Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW, αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα 
**Πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, σύμβουλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (IPB)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eλληνο-τουρκο-γερμανικό τρίγωνο του «παραλόγου»
Φιλοξενώντας στην επικράτειά της μερικά εκατομμύρια Τούρκους, η Γερμανία δείχνει να παρακολουθεί τις ρηξικέλευθες επιλογές και μεγαλοστομίες του προέδρου Ερντογάν χωρίς την ελάχιστη αντίδραση. Συχνά δε το...
Eλληνο-τουρκο-γερμανικό τρίγωνο του «παραλόγου»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ένας απλός ορισμός της μπλόφας του casus belli
Η μπλόφα για να είναι εργαλείο πολιτικής δεν πρέπει να είναι μόνο μπλόφα. Τι είδους μπλόφα είναι η μπλόφα για την οποία γνωρίζει ο αντίπαλος ότι είναι μόνο μπλόφα;
Ένας απλός ορισμός της μπλόφας του casus belli
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί τουρκικής επιθετικότητας και πασιφισμού
Τον τελευταίο καιρό, στην Αριστερά στη χώρα μας τείνει να επικρατήσει μια οργουελιανή γλώσσα. Ορκιζόμαστε στην ειρήνη, αλλά συμπλέουμε ή και πλειοδοτούμε σε λόγια και πολιτικές που μας οδηγούν στον πόλεμο.
Περί τουρκικής επιθετικότητας και πασιφισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μπροστά σε μακρά περίοδο τουρκικής νευρικότητας
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ήταν μια προσπάθεια να αλλάξει η τουρκική συμπεριφορά και να αντιληφθεί η Άγκυρα τους περιορισμούς και τις ευκαιρίες που παρέχει ένα πλαίσιο κανόνων. Η προοπτική αυτή μάς...
Μπροστά σε μακρά περίοδο τουρκικής νευρικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απειλούμενη από την Ελλάδα, Τουρκία!
Καλύτερος πατριώτης δεν είναι όποιος μισεί εντονότερα τον αντίπαλό του, καλύτερος πατριώτης είναι αυτός που φροντίζει να μην έχει αντίπαλο.
Η απειλούμενη από την Ελλάδα, Τουρκία!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Συνθήκη της Λωζάννης: 100 χρόνια μετά
Φέτος (2023) συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Με τη συνθήκη αυτή ρυθμίστηκαν οι σχέσεις των δύο ανεξαρτήτων εθνικών κρατών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, επί έναν αιώνα....
Η Συνθήκη της Λωζάννης: 100 χρόνια μετά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας