• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.4°C / 11.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.0°C / 11.6°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 10.8°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 12.0°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 3.7°C / 9.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  2 BF
  82%
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα ανθρώπινο δίκτυο ανάπτυξης καινοτόμων πολιτικών για το δημόσιο συμφέρον

 • A-
 • A+

Σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχει αναφερθεί στην αξία της ενεργής συμμετοχής των πολιτών, της συμμετοχικής διακυβέρνησης και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας ως προϋπόθεση για την ευημερία, την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο και τη μείωση των ανισοτήτων. Η έμφαση σε ανοιχτές διαδικασίες, συμμετοχικές δράσεις και η ενεργοποίηση ενός δημιουργικού και δυναμικού ανθρώπινου δικτύου ήταν από τις προτεραιότητες του Νίκου Ανδρουλάκη όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Στην κατεύθυνση αυτή η πλατφόρμα της ψηφιακής κοινωνίας (digitalsociety.gr) υποστηρίζει τον ανοιχτό διάλογο από τους πολίτες και τα μέλη για όλα τα θέματα καθημερινότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έγινε το πρώτο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα και από τα πρώτα στην Ευρώπη με εφαρμογή στο κινητό (Pasok App) και υποστήριξη ενεργής συμμετοχής.

Υπάρχουν στη χώρα μας δυναμικά ανθρώπινα δίκτυα που –μέσα από ανοιχτές διαδικασίες– μπορούν υποστηρίξουν μεταρρυθμίσεις και με βιώσιμο τρόπο. Για παράδειγμα στη δημόσια διοίκηση, η καλή πρακτική του προγράμματος «Διαύγεια» υλοποιήθηκε με ανοιχτές τεχνολογίες και με λογική αποκέντρωσης και ενεργής συμμετοχής των στελεχών του δημόσιου τομέα. Με ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο OpenGov συστάθηκαν Ομάδες Διοίκησης Εργου.

Οι ομάδες υλοποίησαν τη δράση στα υπουργεία, στους δήμους, σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα, καθώς και στις Ανεξάρτητες Αρχές. Η πρόσφατη ανοιχτή διαδικασία για τη στελέχωση των τομέων πολιτικής μέσα από το digital society αναδεικνύει τη δυναμική του ανθρώπινου δικτύου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Ενδεικτικά υπάρχουν περισσότερες από 700 αιτήσεις επιστημόνων με μεταπτυχιακά και διδακτορικά σε εξειδικευμένες θεματικές περιοχές, κρίσιμες για τη διακυβέρνηση και την άμεση εφαρμογή λύσεων. Καλύπτεται ένα μεγάλο ευρος θεμάτων όπως οι οικονομικές πολιτικές, η ενέργεια, το περιβάλλον, η προστασία των δασών, η ψηφιακή μετάβαση και οι δεξιότητες, η προστασία και των δημόσιων και φυσικών πόρων, η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, η διαχείριση κρίσεων, οι διεθνείς σχέσεις, η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η ασφάλεια υποδομών και δικτύων, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ευφυής γεωργία, ο τουρισμός, η υγεία, η ασφάλιση και η αμυντική βιομηχανία κ.ά.

Το εξειδικευμένο ανθρώπινο δίκτυο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα λειτουργεί σε ευέλικτες ομάδες και θα στηρίξει επίσης ένα ενισχυμένο μοντέλο επιστημονικής τεκμηρίωσης και εμπλουτισμού των προτάσεων του κόμματος ανά θεματικό τομέα δράσης και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (τομείς, ενώσεις, επιμελητήρια, δήμοι, συλλογικοί φορείς κ.ά.). Η λειτουργία του θα βασίζεται επίσης στην αξιοποίηση των ψηφιακών συμμετοχικών εφαρμογών και στη λογική ενός ανοικτού εργαστηρίου καινοτομίας, το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται.

Οι δράσεις εκσυγχρονισμού, των υποδομών της ψηφιακής κοινωνίας και η ενεργοποίηση ενός ανθρώπινου δικτύου που θέλει και μπορεί να προσφέρει, αποτελούν πυξίδα για την προώθηση μιας ανοιχτής και συμμετοχικής λογικής στη διακυβέρνηση και με στόχο την εφαρμογή πολιτικών από την κοινωνία, για την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον.

* Συντονιστής της δράσης Ψηφιακή Κοινωνία. Ηταν ο τεχνικός υπεύθυνος και συντονιστής του προγράμματος «Διαύγεια» κατά την έναρξη και υλοποίησή του το 2010

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα σε κάνω βασίλισσα
Τώρα που τα κανάλια θυμήθηκαν εκείνη την εποχή, εκείνος θυμήθηκε πόσο όμορφη ήταν η δική του βασίλισσα. Ποτέ δεν φοβήθηκε τις λέξεις. Με το πορτρέτο του Αρη στο σαλόνι, βασίλισσα την ανέβαζε, βασίλισσα την...
Θα σε κάνω βασίλισσα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εκλογές, η «αρετή» και η φτώχεια
Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι όσοι επικαλούνται την «αρετή» επισείοντας την «κόλαση» αποσκοπούν να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να ακολουθήσουν τον δρόμο που υπέδειξε ο Νίτσε γράφοντας: «Οπου κι αν...
Οι εκλογές, η «αρετή» και η φτώχεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αναγκαιότητα και του οραματικού λόγου
Οραματικός λόγος δεν σημαίνει τη «μεγάλη θεωρία» των μεταμοντέρνων, ούτε την υπόσχεση μιας νέας κοινωνίας εκ του μηδενός, απαλλαγμένης αίφνης και με τη μία από όλα τα δεινά. Πρόκειται για ένα όραμα...
Η αναγκαιότητα και του οραματικού λόγου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά αδιέξοδα και Aκροδεξιά
Η ιστορική γνώση προσφέρει άφθονα παραδείγματα στα οποία η Aκροδεξιά εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία των δημοκρατικών κανόνων και των θεσμών για να κερδίσει υποστηρικτές και εξουσία.
Πολιτικά αδιέξοδα και Aκροδεξιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί σκανδάλων και εξωτερικών απειλών
Είναι ποτέ δυνατόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μας λογαριάσουν και να μας πάρουν στα σοβαρά, με τις σκανδαλώδεις συγκαλύψεις σκανδάλων και τη θεραπεία τους μέσω νομοσχεδίων που τα παραγράφουν, ενώ...
Περί σκανδάλων και εξωτερικών απειλών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Δημοκρατία και τα σκάνδαλα
Ισως η πιο κατάλληλη περιγραφή για ό,τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στον τόπο είναι: «χαλασμένη ρώσικη σαλάτα». Υποκλοπές. Ολιγάρχες. Κέντρα και παράκεντρα. Οργανωμένο έγκλημα. Βουλευτής μπλεγμένος με τις...
Η Δημοκρατία και τα σκάνδαλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας