• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.5°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.0°C
  5 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.0°C
  4 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  5 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.8°C
  6 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.1°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.3°C
  4 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.3°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  4 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  4 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.3°C / -2.3°C
  4 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δέκα του Νικόλα

 • A-
 • A+

Λέγεται ότι οι σύγχρονοι μάγοι στο ποδόσφαιρο ήταν τα δεκάρια. Τότε που υπήρχε αντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό της φανέλας και στη θέση μες στο γήπεδο. Ηταν οι μαέστροι, που έδεναν την άμυνα με την επίθεση. Ηταν αυτοί που είχαν πόδια-διαβήτες. Αυτοί που νοστίμιζαν τα κυριακάτικα απογεύματα και τις αναμεταδόσεις των παγκοσμίων κυπέλλων.

Αρχιμάγος στους αιώνες ο Μαραντόνα που λατρεύτηκε από τους πιστούς των σύγχρονων ναών, των ποδοσφαιρικών γηπέδων. Και από κοντά πλείστοι άλλοι. Από τους εγχώριους ο Δομάζος, ο Κούδας, ο Δεληκάρης. Προσκυνούσαν όλοι την τέχνη τους, τη μαγεία των ποδιών τους που έδινε νόημα στις Κυριακές.

Ο αριθμός έγινε σύμβολο της νέας μαγείας. Πού να περάσει από το μυαλό μας τότε πως οι ιεροφάντες του δέκα στο ποδόσφαιρο κουβαλούσαν στην πλάτη τους την παράδοση της σχολής των Πυθαγορείων φιλοσόφων. Γι’ αυτούς το δέκα ήταν ο ιερός τους αριθμός. Συνόψιζε όλο τον κόσμο. Οσα έρχονταν από το παρελθόν και αναφέρονταν στον τρόπο που είναι φτιαγμένος ο κόσμος. Το δέκα αποτελούσε τη συμπερίληψη της αιωνιότητας. Ηταν το σύμβολο της τελειότητας και του απόλυτου. Οσοι αριθμοί τον ακολουθούσαν συνιστούσαν απλή επανάληψη.

Αυτή η κομβική θέση του συγκεκριμένου αριθμού διαχέεται σε όλες τις θρησκείες, με διάφορους τρόπους. Από τις δέκα εντολές του Μωυσή, τις ισάριθμες Σεφιρότ στον Ιουδαϊσμό και τις αντίστοιχες ενσαρκώσεις στον Ινδουισμό. Ακόμη, το Αγιο Πνεύμα κατήλθε δέκα ημέρες μετά την Ανάσταση, ενώ η παραβολή των Δέκα Παρθένων χρησιμοποιήθηκε ως αφηγηματικό μοτίβο για τη μετάδοση βασικών αρχών στην ανατροφή των γυναικών αλλά και όλων των χριστιανών.

Η δεκάδα, πέραν αυτών, συνιστά βασική μονάδα στην οργάνωση του χρόνου. Η δεκαετία είναι ένας κύκλος, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση όσων συνέβησαν κατά τη διάρκειά του.

Αναπόφευκτο να αξιοποιηθεί η δεκαετία ως μονάδα αποτίμησης και στην περίπτωση της «Εφημερίδας των Συντακτών». Δέκα χρόνια από τότε που αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει. Σε καιρούς δύστηνους. Με πολλά σύννεφα στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Με ομιχλώδες το τοπίο στην ενημέρωση. Με τους δημοσιογράφους, στην πλειονότητά τους, να βιώνουν την ανεργία και την ανασφάλεια. Με τους πολίτες να αναζητούν μια πλάτη να ακουμπήσουν. Να εμπιστευτούν την ενημέρωση.

Δέκα χρόνια «Εφ.Συν.». Στο τιμόνι της ο διευθυντής της. Ο Νικόλας Βουλέλης. Συντονιστής μιας ομάδας εκλεκτών συνεργατών. Με κοινό όραμα. Το εγχείρημα πέτυχε. Η εφημερίδα έγινε η ναυαρχίδα μιας άλλης αντίληψης.

Ηδη ξεκίνησε η δεύτερη δεκαετία. Ενας νέος κύκλος. Που θα ακολουθήσει τον δρόμο του, χωρίς τον πρώτο διευθυντή. Που παραδίδει την μπαγκέτα του στον διάδοχό του, Σωτήρη Μανιάτη. Με την αίσθηση πως αξιώθηκε να προσθέσει, μαζί με τους συνεργάτες/τριες, τον θεμέλιο λίθο μιας ιστορικής πλέον εφημερίδας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σερβίρισμα (ιστορικών) παραμυθιών
Αυτά τα κατασκευασμένα παραμύθια, ένα είδος ψευδο-ειδήσεων, κρύβουν τους λόγους, γιατί και για ποιους λόγους έγινε ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Και καταστρατηγούν την ίδια την ψυχή της ενημέρωσης, που είναι ο...
Σερβίρισμα (ιστορικών) παραμυθιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο μόχθος και η προσπάθεια του καλού Σπορέα...
Εάν και εδώ ο σπόρος αντιστοιχεί στον λόγο του Θεού και τα διάφορα εδάφη στις αποκρίσεις των ανθρώπων σε αυτόν, εν τούτοις, σε ένα άλλο επίπεδο αλληγορίας και συμβολισμού, ταιριάζει γάντι με την πορεία, τους...
Ο μόχθος και η προσπάθεια του καλού Σπορέα...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημοσιογραφία, ύμνοι και σιωπή
Τα τελευταία χρόνια έχει πέσει πολύ κυβερνητικό και επιχειρηματικό χρήμα, το οποίο έκανε πολλούς δημοσιογράφους και εφημερίδες να ξεχάσουν την αποστολή τους. Υμνούν κατά κόρον την κυβέρνηση, σιωπούν για τα...
Δημοσιογραφία, ύμνοι και σιωπή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δέκα χρόνια ανεξάρτητης μαχητικής δημοσιογραφίας
Η συνεταιριστική «Εφημερίδα των Συντακτών» γιορτάζει τα δέκα χρόνια ανεξάρτητης και μαχητικής δημοσιογραφίας. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο και μοναδικό στην Ελλάδα επιτυχημένο εγχείρημα.
Δέκα χρόνια ανεξάρτητης μαχητικής δημοσιογραφίας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τα δέκα χρόνια...
Ανεξάρτητη (αυτό, δα, έλειπε), συνεταιριστική (εξεταστέον), απογευματινή (πλεονασμός φαίνεται πλέον) εφημερίδα (σωστό αυτό), πάντως κλείνουν σήμερα δέκα χρόνια από την ημέρα της πρώτης έκδοσης της «Εφημερίδας...
Για τα δέκα χρόνια...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας